Leder

Slutspillet i Syrien nærmer sig

Bashar al-Assads offensiv i Idlib er begyndelsen til enden på Syriens version af Det Arabiske Forår, der udartede i bestialsk borgerkrig – nu skal interessenterne forhandle om fremtidens Syrien – og om hvem der skal betale for den
Et syrisk barn drevet på flugt sidder på ladet af en lastbil.

Et syrisk barn drevet på flugt sidder på ladet af en lastbil.

Hana Alkhrami

15. februar 2020

Intet menneske med bare nogenlunde fungerende følelsesregister kan undgå at blive forpint ved læsning af fredagens interview med Abu Kuteyba, en syrisk familiefar på flugt fra Bashar al-Assad-regimets fremrykning i Idlib-provinsen.

Abu Kuteyba og hans tre mindreårige børn overnatter på den bare jord i frostgrader, de betler fødevarer, hvor de kan, hvilket ikke er nemt, da de deler skæbne med mere end 800.000 civilister, der er presset nordpå fra lejre og landsbyer mod den hermetisk lukkede grænse til Tyrkiet.

Vil de passere den, koster det 2.500 dollar pr. person til en menneskesmugler og stadig med risiko for at blive opdaget i tyrkiske snigskytters kikkertsigter.

Flygtningesituationen i Idlib, som hjælpearbejdere nu sideordner med den humanitære katastrofe i Yemen, er det seneste eksempel på dekonstruktionen af Syrien – for ni år siden et økonomisk stabilt land med en gradvis, om end langsommelig demokratiseringsproces.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Jeg har ikke noget problem med, at EU betaler for flygtningenes ophold i Idlib -
spørgsmålet er selvfølgelig, hvor længe vi forudsættes at skulle betale.

Der må altså etableres planer for flygtningenes tilbagevenden til bopælen i Syrien.