Leder

Det er ikke for at være lyseslukker, men så god er den ’gode klimanyhed’ altså ikke

Chefredaktør på B.T. Michael Dyrby skrev under rubrikken »Gode nyheder om klimaet – men ingen vil høre dem,« at »Den værste klimakatastrofe er aflyst.« Sådan forholder det sig bare ikke rigtig
Michael Dyrby ville levere »Gode nyheder om klimaet«, men så god er den gode nyhed altså ikke, skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Michael Dyrby ville levere »Gode nyheder om klimaet«, men så god er den gode nyhed altså ikke, skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Mads Joakim Rimer Rasmussen

5. februar 2020

Det er ikke så tit, B.T. skriver om klimaet. Men det gjorde man tirsdag. Ikke bare i en artikel med overskriften ’Jorden går ikke under’, men også i en kommentar på avisens hjemmeside forfattet af chefredaktør Michael Dyrby.

»Gode nyheder om klimaet – men ingen vil høre dem,« lød rubrikken til teksten, som chefredaktøren slutter med bemærkningen »Den værste klimakatastrofe er aflyst – også selv om nogen helst ikke vil høre det.«

’Nogen’ er i denne sammenhæng klimaminister Dan Jørgensen (S), som ifølge B.T. har vanskeligt ved at glæde sig over den glædelige nyhed.

B.T.-kommentaren var inspireret af en artikel i Berlingske søndag med en tilsvarende overskrift:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Frederik Groth Nordstrøm
 • erik pedersen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Kim Øverup
 • Carsten Munk
 • Henrik Leffers
 • Kurt Nielsen
 • Jes Enevoldsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Katrine Damm
 • Ervin Lazar
 • Olaf Tehrani
 • Ejvind Larsen
 • Gert Romme
 • Johnny Christiansen
 • Michael Larsen
 • Thomas Tanghus
 • Carsten Mortensen
 • Marianne Stockmarr
 • Troels Ken Pedersen
 • Viggo Okholm
 • Palle Pendul
 • Torben Jensen
 • Per Selmer
 • Poul Erik Riis
 • Christian Skoubye
 • Erik Karlsen
Frederik Groth Nordstrøm, erik pedersen, Svend Erik Sokkelund, Kim Øverup, Carsten Munk, Henrik Leffers, Kurt Nielsen, Jes Enevoldsen, Niels-Simon Larsen, Katrine Damm, Ervin Lazar, Olaf Tehrani, Ejvind Larsen, Gert Romme, Johnny Christiansen, Michael Larsen, Thomas Tanghus, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Troels Ken Pedersen, Viggo Okholm, Palle Pendul, Torben Jensen, Per Selmer, Poul Erik Riis, Christian Skoubye og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Da jeg ikke har noget godt at sige om den artikel eller BT i øvrigt, siger jeg ikke noget.

Steen K Petersen, Frederik Groth Nordstrøm, peter juhl petersen, John Andersen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Svend Erik Sokkelund, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Lasse Glavind, Ejvind Larsen, Erik Kall, Carsten Mortensen og Torben Jensen anbefalede denne kommentar

"Er der et liv efter døden ?" kunne lige så godt være overskriften - sådanne gisninger giver ingen mening heller ikke i klimasammenhænge men hvad der giver mening er forskningresultaterne fra Antarktis der siger at en gletcher på størrelse med Storbritannien er i fare for at brække af indefor de næste 10 år med en havstigning på 0,5 meter til følge. Det er ikke gode nyheder.

Steen K Petersen, Christian Skoubye, peter juhl petersen, John Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, Gert Romme, Peter Knap, Erik Kall, Carsten Mortensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Der kan nok sættes et stort spørgsmålstegn ved BT’s seriøsitet. Lige nu er en af forsidenyhederne ”Din skiferie er i fare” (på grund af klimaforandringerne). Alt for oplagstallet!

Christian Skoubye, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , peter juhl petersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Svend Erik Sokkelund, Gitte Loeyche, Carsten Svendsen, Kurt Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels-Simon Larsen, Mogens Holme, Ejvind Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Bare rolig, der er nok jamre over endda. Avisen her kommer ikke til at mange stof.
Lad os f.eks høre mere om ting som politikerne forholder os, som hvad det hele kommer til at koste og hvordan pengene skal drives ind.

Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er da meget muligt den værste klimakatastrofe er aflyst Michael Dyrby. Men det forudsætter jo så at de tiltag klimaminister Dan Jørgensen og andre ansvarlige politikere i verden med at nedsætte CO2 udslippet med 70% i 2030 og nul udledning af drivhusgasser i 2050 realiseres.

Ja, det er jo faktisk hele meningen med de tiltag Dan Jørgensen og den Socialdemokratiske regering er i gang med at i værksætte - Så måske og forhåbentlig har du ret.

Men uden forandring Michael Dyrby, ja så bliver klimakatastrofen til virkelighed. Vi har kun én spinkel chance og der er ingen plan B.

Christian Skoubye, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Carsten Svendsen, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Ja, det sker jo jævnligt, at klimakatastrofen bliver aflyst. Hvis man lukker øjnene og nægter at se på kendsgerningerne, kan man så leve lykkeligt i et par år, før virkeligheden vækker en.
Det er en af den slags nyheder, der ikke er troværdig for en klimatosse. Det skal man kun være en at være tosse for at tro på.

Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Carsten Svendsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Nu er BT overvejende en lidt underlødig pamflet for glittet underholdning og en pæn portion småborgerlige og ureflekterede betragtninger om verdens sande tilstand. Så i den forstand er Michael Dyrbys bidrag til klimadebatten ikke særlig overraskende.

Det problematiske består i, at Dyrbys klarsyn formentlig har en solid klangbund blandt BTs læsere - efter devisen ikke høre, ikke se - og hvis du insisterer, er du en tosse.

Steen K Petersen, Christian Skoubye, Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Kim Øverup, Ejvind Larsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

“The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.”
― Albert A. Bartlett

Nu er det hverken Dyrby eller BT som har opdaget noget. Hele historien tager udspring i en artikel i/på Nature, som basalt set siger at vi ikke har kul nok til at nå fem grader.

Jeg skal ærligt indrømme at jeg er i tvivl om, hvor meget kul vi reelt har, og det burde forskerne bag artiklen også være, men det har længe været helt tydeligt at vi ikke rigtigt behøver at bekymre os om olie ift. klimaet. Den "løber vi tør for" langt før 2100, forstået på den måde at vi vil se et peak i produktionen indenfor ganske få år. Ikke fordi "os klimatosser" får vores vilje, men fordi der bliver mindre og mindre olie tilbage, og fordi den olie som er tilbage bliver mere og mere besværlig (dyr) at udvinde.

Jeg har nævnt det før og gør det gerne igen: Klimaet er kun et symptom på en planet, hvor befolkningstallet er over bærekapaciteten, og hvor bæredygtighed er en skrøne. Energi er vores absolut største "udfordring". Vi SKAL bruge energi for at brødføde en hastigt voksende befolkning. Ca. 30% af vores globale energibehov går pt. til at holde sulten nogenlunde fra døren.

Det er samtidig også helt åbenlyst at hvis vi vil erstatte den fossile energi vi pt bruger (ca 85% af det globale energiforbrug, TPES), så skal vi finde en effektiv måde at bruge energien fra Solen, og en måde at lagre den. I dag bruger vi fossil energi, og udskyder at bygge et alternativ, fordi det er dyrt. Når vi løber tør for olie, hvordan forestiller man sig så at man vil bygge f.eks. en halv milliard kæmpe vindmøller? På samme manuelle måde man byggede pyramiderne?

Erik Winberg, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, René Arestrup og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Hvorfor skulle BT også begynde at tjekke deres kilder nu?

peter juhl petersen, John Andersen, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Klaus Lundahl Engelholt og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Hvis jeg var ung, ville selv den "bedst tænkelige klimakatastrofe(!)" forekomme meget foruroligende...

Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Kim Øverup og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jeg har hørt rygter om, at selveste Mr. President Donald Trump for sin egen særudgave af BT, oversat til engelsk, leveret til sit skrivebord i det ovale kontor hver morgen for at skabe sig et overblik - Men altså. Det er jo kun rygter :-)

Klaus Lundahl Engelholt

Jon Snow: »What did father used to say? Everything before the word “but” is horse sh*t.« (Game of Thrones, S7, E1: Dragonstone)

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Jep, ham John Snow var ikke så dum som han ind imellem så ud til ;)

Her er artiklen fra Nature:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00177-3

"This admission does not make climate action less urgent. The need to limit warming to 1.5 °C, as made clear in the IPCC’s 2018 special report, does not depend on having a 5 °C counterpoint."

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Ingen kender rigtig dagen før Michael Dyrby er gået i seng ,-og der kan man aldrig vide hvor drømmene fører ham hen og hvilke tiltag og nye ideer der er i vente når han engang vågner !