Leder

Coronavirus: Hvornår ser vi statsministeren gå på talerstolen og erklære klimamæssig undtagelsestilstand?

Klimakrisen er nok mere snigende, men i sin langsigtede konsekvens langt, langt værre end virusepidemien
»Hvornår ser vi statsministeren gå på talerstolen og erklære klimamæssig undtagelsestilstand og varsle hasteindgreb, fordi hun forstår, at klimakrisen nok er mere snigende, men i sin langsigtede konsekvens langt, langt værre end virusepidemien?« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

»Hvornår ser vi statsministeren gå på talerstolen og erklære klimamæssig undtagelsestilstand og varsle hasteindgreb, fordi hun forstår, at klimakrisen nok er mere snigende, men i sin langsigtede konsekvens langt, langt værre end virusepidemien?« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Aleksander Klug

Indland
7. marts 2020

Det er en respektindgydende handlekraft, der afspejles i regeringens nye coronainitiativer præsenteret fredag.

»Der er grund til, at alle tager situationen meget alvorligt. Vi skal passe på de mest udsatte i vores samfund,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun opfordrede til aflysning af alle arrangementer med over 1.000 deltagere for at bremse smittespredningen.

Hold op med at give kys, kram og håndtryk, og vær forsigtig med tætte menneskemængder i metroen og supermarkeder, lød Sundhedsstyrelsens henstilling.

Så uanset besværet, afsavnene og de markante BNP-tab må der handles ufortøvet.

»Der kan være omkostninger for almindelige mennesker og familier, virksomheder og arrangører. Når vi tager de skridt, så er det fordi, det, vi ønsker at afværge, er potentielt at miste menneskeliv,« sagde statsministeren.

Og straks efter budskabet aflystes en hastigt voksende liste af arrangementer overalt i landet. Borgerne, virksomhederne, institutionerne tager ansvar og yder de nødvendige ofre i krisens stund.

Fællesskabets handlekraft

En sådan resolut handlekraft har vi set før. Efter Anden Verdenskrig stod nationen sammen i en imponerende indsats for at genopbygge det mistede og skabe det nye velfærdssamfund.

Og under oliekrisen i 1973-74 accepterede borgerne uden at kny at lade bilerne stå om søndagen, skrue ned for varmen, tage korte brusebade etc.

I en undtagelsestilstand må bekvemmelighed og egeninteresse vige for fællesskabets handlekraft.

Men i dag står samfundet i en anden krise, som overgår både corona- og oliekrise, og som fordrer en langt større indsats end genopbygningen efter krigen. Klimakrisen kræver mange flere menneskelige ofre end coronavirussen. Og i modsætning til virusepidemien, som nok spredes hurtigt, men også relativt hurtigt vil ebbe ud, vil klimakrisen være hos os, så langt øjet rækker og med stadig større omkostninger.

Fremtrædende klimaforskere erklærer i tidsskriftet Nature, at verden er så langt bagud med den nødvendige handling, at »regeringer, den private sektor og lokale samfund er nødt til at overgå til krisepolitik«. Og 1.500 akademikere erklærede for nylig, at regeringernes passivitet »retfærdiggør fredelige og ikkevoldelige protester og direkte aktioner, selv hvis de måtte bevæge sig hinsides gældende lov«.

Hvornår ser vi statsministeren gå på talerstolen og erklære klimamæssig undtagelsestilstand og varsle hasteindgreb, fordi hun forstår, at klimakrisen nok er mere snigende, men i sin langsigtede konsekvens langt, langt værre end virusepidemien?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Når Bjarne får sin pension - Men det er uforståeligt at det ikke skete allerede dag 1. fordi det ville åbne mulighed for en massiv statslig investeringsbølge med statsobligationer til minusrente og man burde spørge de store rating-bureauer hvad det ville betyde for Danmark´s AAA-rating for at det kunne vedtages af Folketinget. Resultatet ville blive AAA+ fordi Danmark betragtes som "safe heaven" for "stranded oil-assets" Nåh nej - vi følger jo Tyskland i tykt og tyndt selv om de står overfor at blive Europa´s syge mand - nok engang - med et gevaldigt investeringsunderskud i "IT" og omstilling af bilindustrien. Corona-virusset må ikke stå i vejen for klimainvesteringer - det skal bruges som en enestående chance for at komme CO2 udledningen til livs.

Hvorfor reagerer vi, som vi gør på corona? Fordi vi er bange for de sundhedsmæssige konsekvenser? For os selv eller vores nærmeste? Eller for at vores samfund som vi kender det kollapser? Tænker at klimaudfordringerne for længst burde have fået os til at reagere på samme måde! Skal vi gribe chancen, når nu vi alligevel er i gang med at ændre adfærd i forbindelse med corona, til at gøre noget godt for klimaet ved også at ændre adfærd her?

Henrik Mullertz, John Hansen, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Troels Kirk Ejsing, Steen K Petersen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Kim Øverup, Christian Skoubye, erik pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen, Peter Høivang, Palle Bendsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Lad os nu lige komme igennem corona-vinteren i år,- uden tab af 5-10-15% af befolkningerne. Til næste år kommer der en virus, der skal håndteres. Klimaet-ændring tar det lang lang tid, at opdrage eller indoktrinere befolkningerne til at forstå. Det kræver jo en “ret stor” personlig indsats og et eget kæmpe afsavn i forhold til det, de er opvokset med. Ikke engang Morten Østergaard, Rosa Lund, Pernille Skipper, Pia Olsen Dyhr, Astrid Krag er klar over, at de skal vaske sig i brusebad højst en gang om ugen - , til daglig i et fad med vand, - slukke deres børns forbrug af elektronisk legetøj ... og også deres eget fjæsbog- “ kommen hinanden ved H“. Ungdommens Nyudvikling af ideer på læreanstalter og fabrikker er erstattet af undladelsessynden : at løbe og spilde tiden i løben efter Greta ThunbergsMesterjackel-frygt-kaos- golde hysteriske skrigeri. STOP det !....

Thomas Bindesbøll

Mærkelig "modstilling" her af ellers fornuftige og vidende pionér Jørgen Steen Nielsen. Æbler og pærer blandes sammen.

At Verdenssamfundet - denne forslidte floskel - naturligvis må forholde sig til mega-hurtigt opståedede pandemier, har da ikke noget med øvrige indsatser, mht. at gøre noget aktivt ved hvad vi nu "kan" gøre ved klima-ændringer.

Vi kan ikke "håndspritte" os igennem til bedre CO2 udslip, men vi bør da omvendt ikke stille enhver krise for menneskene op over for / jmod hinanden?

JO: klimaændringer vil koste en masse mennesker livet.
JO: nye vira vil koste en masse mennesker livet.

Begge dele må vi alle - i fællesskab, kloden rundt - forsøge at "indæmme" og gøre noget ved. Punktum.

Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Mads Bech Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kai Birk Nielsen

Håber at almindelig influenza og dennes årsag tll tab af ældres liv, vil få mere opmærksomhed fremover, vil det danske sundhedsvæsen nu oppe sig så redning af1.000 til 2.000 personers liv pr år fremover vil komme mere i fokus. Disse store tab af ældre er aldrig blevet talt op, men vi er jo også kun en overflødig belastning, der kræver og forlanger, mindst et bad om ugen. Så alle jer velmenende borgere glem os ikke igen når en ny tid opruder.
Kai Birk Nielsen

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Marianne Stockmarr, arne tørsleff, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Ebbehøj og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

Coronavirus vurderes til ikke at være mere farlig end sæson influenza. Dette er fra WHO og SSI.

https://ugeskriftet.dk/nyhed/ny-coronavirus-dodelighed-snarere-promiller...

Så lad os nu koncentrere os om den virkelige fare, klimaforandringerne!

Henrik Mullertz, John Hansen, Rune Mariboe, Ete Forchhammer , René Arestrup, Rolf Andersen, Lars Jørgensen, Niels Møller Jensen, Sus johnsen, Marianne Stockmarr, Jan Fritsbøger, Kim Øverup, Christian Skoubye, Carsten Mortensen, erik pedersen, Lise Lotte Rahbek, Palle Pendul, Ejvind Larsen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Forbyd omgående håndtryk ved statsborgerskab ceremonier. Det er en heldbredstruende handling.

Henrik Mullertz, John Hansen, Thomas Bindesbøll, Sven Elming, Ete Forchhammer , Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Kristian Jensen, Marianne Stockmarr, Frank Hansen, Jan Fritsbøger, Anne-Marie Krogsbøll og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Peter Høyvang:

Artiklen er fra 27/2. Hvis man regner på Hubei-tallene nu, er dødsraten ca. 6,4%. Det er et øjebliksbillede - ingen kan vide, hvor det ender. Og det er dumt at planlægge indsatsen på basis af et optimistisk gæt. Det har i hvert fald intet med forsigtighedsprincip at gøre - tvært imod, det er "Vi tager chancen"-princippet, og "Money rules"-princippet.

Og WHO må have ændret vurdering, hvis man skal dømme ud fra den bandbulle mod indsatsen, de udsendte for et par dage siden:
https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-re...

Og:
"Some countries are looking for cases of COVID-19 using surveillance systems for influenza and other respiratory diseases.
Countries such as China, Ghana, Singapore and elsewhere have found very few cases of COVID-19 among such samples – or no cases at all.
The only way to be sure is by looking for COVID-19 antibodies in large numbers of people, and several countries are now doing those studies. This will give us further insight into the extent of infection in populations over time.
WHO has developed protocols on how these studies should be done, and we encourage all countries to do these studies and share their data.
The second major difference is that COVID-19 causes more severe disease than seasonal influenza."
https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-re...

Så er den der med influenza vel skudt ned en gang for alle? Oven i kommer så, at fordi der er tal om en pandemi, vil der sandsynligvis, som i KIna, kommer er boom af smittede og alvorligt syge, som sundhedsvæsnet ikke kan klare. Derfor er det afgørende, at man får fladet epidemien ud, så godt man kan. Når den nu ikke længere kan undgås.

Læg mærke til, at dødsraten i Kina er baseret på et land, hvor man har taget MEGET drastiske midler i brug. Hvis man ikke havde gjort det, er det ikke til at vide, hvordan epidemien havde set ud - men sandsynligvis langt, langt værre.
https://www.youtube.com/watch?v=Q2_FkyY3BOM

Henrik Mullertz, Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg og Kristian Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Peter Knap.

Det ER blevet forbudt - så meget, at regeringen har besluttet at udskyde statsborgerskabsuddelinger indtil videre....

Idiotien og ondskaben kender ingen grænser...

Lars Løfgren, Henrik Mullertz, John Hansen, Thomas Bindesbøll, Ete Forchhammer , Tommy Andreasen, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Christian Mondrup, Ellen Jeppesen, Kristian Jensen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Jan Fritsbøger og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Rigtigt godt interview med en corona-ekspert:

"CEO of the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations Dr Richard Hatchett explains the long-term dangers of the Covid-19 coronavirus - saying it's the scariest outbreak he's dealt with in his 20-year career. "
https://www.youtube.com/watch?v=dcJDpV-igjs

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Anne-Marie

Vi har haft denne diskussion før og dengang klandrede du mig for ikke at have tal fra WHO. Nu kommer tallene så fra WHO og nu betvivler du dem.

Flere og flere meldinger går på, at de kinesiske myndigheder reagerede for sent og dermed er dødstallet højt i Kina.

Derudover er der flere og flere meldinger om mindre eller ingen symptomer på Corona.

Derfor er konklusionen klar, Corona er en storm i et glas vand og vi vil se yderligere nedjusteringer i dødelighed.

Werner Funder

I perioden 2014-2018 blev der dræbt 180 mennesker om året i Danmark, og det fortsætter som noget naturligt. Og i Italien ti gange flere per år end de 300, der indtil nu er døde af Covid-19 virus? Hvorfor er de mange bildrab naturlige, og uden politiske forholdsregler. Hvorfor denne paniske overreaktion for Covid-19? Lever vi i en selvoptaget verden, hvor den enkelte borgers overfølsomhed vinder over den samfundsmæssige og politiske fornuft?

Selv klimaet må vente nu... Fridays for future-forsamlingerne er blevet for 'risikable' og dermed aflyst... . Og ingen nye statsborgere før vi igen kan trykke hånd.... Men oliepriserne falder!
Alle ser angste og mistroisk på hinanden. Hu hej...

Anne-Marie Krogsbøll

Peter Høyvang:

Jeg er slet ikke med, jeg forstår ikke, hvad du mener - jeg henviser til WHO's opdaterede tal, og tallene her:
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594...

Du baserer dig på en ugegamle tal.

Interviewet i linket ovenfor er meget skræmmende - og helt nyt. Eksperten ser potentiale for en ny "spanish flue", hvis ikke vi indser alvoren. Og han vurderer corona til potentielt at være mange gange dødeligere end almindelig influenza.

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

UNdertegnede er nu også lidt i tvivl, om denne virus er værre end den såkaldte klimakrise. Man burde nok søsætte initiativer meget oftere, end man har gjort tidligere, ex ved vi jo, at enhver virus ændrer opførsel utallige gange pr døgn eller blot pr time, så den vil nok dø ud, når den har været hele jorden rundt. Men den enes død er jo som bekendt den andens brød, og når der nu alligevel er for mange mennesker på kloden...…………..? Ang CO2 udslip, så tror jeg, at klimaet er ligeglad med, om udslippet stammer fra fossilt eller biomasse, det er mængden, som er skurken, igen menneskenes forbrug. I hvert fald er det at stikke blår i øjnene, at hente flis fra Amazonas til DK eller træpiller fra Baltikum, og samtidig bryste sig med at være klimaneutral. Reelt er bæredygtigt at anvende den cirkulære energi i samfundet, og når den er ophørt, så må man tage nogle flere sweatere i brug, ikke stjæle flis fra Brasilien , som så til gengæld blot bruger olie og naturgas, rent molbo, men sådan er der så meget, som vi er blevet bildt ind, og som vi efterhånden tror på, nogle af os at forstås...……..

Jan Fritsbøger

Anne-marie hvis man udregner en dødsrate ud fra de officielle tal vil man få en langt større dødsrate end den faktiske, for det er vel ret sikkert at meget få dør af covid uden at dette registreres,
til gengæld er det lige så sikkert at en del smittede aldrig opdages, af den simple grund at de stort set ikke bliver syge,
så Peter har ret og du tager fejl, der er ingen grund til panik,
når det er sagt så er det alligevel fornuftigt med de tiltag der er lavet for at begrænse udbredelsen, for uanset dødsraten er det jo stadig bedst ikke at blive smittet, især for udsatte grupper.

Sören Tolsgaard

Jørgen Steen Nielsen er tilsyneladende så skuffet over, at folk pt. er mere optaget af Corona end af CO2, at det kommer til udtryk i et intensivt anfald af whataboutisme.

Men epidemien er jo ellers netop meget gavnlig for klimaet. Der flyves, køres og shoppes langt mindre end sædvanligt. Folk gearer ned og tænker lidt dybere over tingene.

Måske kan de hærgende epidemier, som involverer både dyr og mennesker, også medføre, at stadig flere skruer ned for et belastende kødforbrug.

https://www.bt.dk/samfund/saadan-undgaar-vi-coronavirus-i-fremtiden-jeg-...

https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/svin/danskejet-farm-i-...

https://nyheder.tv2.dk/business/2020-01-09-svinepest-rammer-dansk-farm-2...

Måske er denne epidemi i det store perspektiv en gavnlig lektie, som vi alle kan lære en hel del af.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Maj-Britt Kent Hansen, Nette Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Det er pokkers, så skråsikkert nogle nedtoner situatioen, men vistnok typisk for ønsketænkningen i de indledende stadier af en epidemi.

Epidemien er vistnok værre end de fleste influenza. Da ingen har immunitet eller kan vaccineres, vil vil den potentielt kunne angribe langt flere, end det længe har været tilfældet med influenza.

Dr. Bruce Aylward (WHO), som nylig er returneret efter to uger i Wuhan, gør gældende, at intensiv behandling og effektiv inddæmning indtil nu har haft afgørende betydning for, at det ikke er gået endnu værre i Kina. Men situationen er langtfra under kontrol, tværtimod spreder epidemien sig til områder i hele verden, hvor det er mindre sandsynligt, at den kan inddæmmes.

https://www.youtube.com/watch?v=XUI6DIswmFk

Rune Mariboe, Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jan Weber Fritsbøger:

Du prøver at forklare mig noget, jeg udmærket er klar over, og selv har gjort rede for i flere kommentarer.

Jeg gør rede for de tal, jeg fremlægger, og for, at de er foreløbige - alt andet er gæt. ingen af os har ret, før epidemien er overstået, og man kan regne på resultatet.

Se interviewet i linket.

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg giver dig anbefaling med forbehold ovenfor, Sören Tolsberg. Også jeg frygter, at der er nogen, som ikke er helt utilfredse med en voldsom epidemi - fordi de ikke opfatter sig selv i farezonen.

Men det er ikke en kynisme, jeg deler.

Mandatar Torben Wilken

Når meget bliver for MEGET !!!
Den reelle information er givet klart fra starten af kyndige læger og Serum instituttet. Nu dyrkes den politisk og især MEDIEMÆSSIGT, lige som frygten for "Terrorangreb".
I min barndom lærte vi: IKKE at råbe ”Bjørnen kommer” eller hjælp uden i vandet for sjov, uden det vare sandt. Hvis den så kom, var der ingen der troede på det, og så kom katastrofen.
Hvorfor tror politikkerne, at De er de klogeste og når selveste statsministeren siger det, ja så er det ”den eksakte viden der strømmer ud af munden”. Var det ikke en god ide´, en overvejelse at lade den sunde fornuft råde og stoppe al hysteriet. Resultatet bliver jo lige det modsatte. Når "Fanden males på vægen", mister den almindelige borger interessen og ryster kun på opgivende på hovedet.
Hvis man, i bussen, i toget, i flyet, ja selv i en butik eller på gaden, kommer til at rømme sig eller hoster en naturlig ufarlig irritation ud af munden, risikerer man at blive årsag til ren PANIK OG EVENTUEL ARRESTATION PÅ STEDET ! Må man heller ikke nu bevidne/udtrykke sin kærlighed til sin hustru eller barn ?
Skolerne med personale, lærere og elever skal efter Statsministerens udmelding og påbud, lukkes da hovedparten rummer netop lige mere end 1.000 personer. Hvad med børnehaver, dog mindre, MEN som er den største kilde til smitte af børnesygdomme konstant ?
Nej vi skal bruge vores sunde fornuft og holde hovedet koldt. Derved registrerer vi de reelle farer og undgår tåbeligheder.
Drop sommerferien i udlandet, hvor smitten er størst med mange mennesker i sandet på stranden og især på ”Markedspladsen”. Det giver fornuft. Fortsat god dag.
Torben Wilken Gentofte

Anne-Marie Krogsbøll

Mandator Torben Wilken:

Se interviewet i det link, jeg har lagt ovenfor. det allermest skræmmende er, at mange eksperter nu - i følge denne ekspert - ikke mere tror, at vi kun ser toppen af isbjerget, over en masse mørketal, men at dødprocenterne er tættere på den reelle dødelighed. De mener, at kineserne har gjort det så ualmindeligt godt, at hvis ikke de havde været så dygtige, havde både smitte og dødelighed været langt højere. Han betrater corona som farligere en både MERS, SARS og Ebola.

For 3 uger siden mente vore danske myndigheder ikke, at vi ville se tilfælde i danmark, og hvis det skulle ske, ville de have helt styr på det. Se så nu! Mener du virkeligt, at vore danske myndigheder er mere "kyndige"? Det gør jeg ikke. Der er for mange økonomiske interesser, der blander sig. Eller også er de ikke dygtige nok.

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Tja, hvem er det egentlig, der hidser sig op?

Statsminsteren følger omtrent den kurs, som anlægges af alle ansvarsbevidste regeringer lige nu, og opfordrer i øvrigt til at holde hovedet koldt.

Rune Mariboe, Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Anne-marie når man lever af at skaffe investeringer til vaccineindustrien, har man en klar interesse i at gøre ethvert udbrud af en ny virus så farligt som muligt i folks øjne, altså henviser du til et interview med en klar alarmist, som forsøger at sælge sin vare, jeg leder aldrig efter svar på youtube da der er alt for meget der som er decideret utroværdigt.

Henrik Mullertz, Rune Mariboe, Mandatar Torben Wilken og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Og hvis vi skal nedbringe CO2 udslip er det indlysende at transport må og skal være det primære fokusområde. Intet andet.

https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2018/2018-12-06-fakta-om-danmarks...

Anne-Marie Krogsbøll

Har du set interviewet, Jan Weber Fritsbøger?

Jeg er bestemt med på, at der er mange beskidte tricks indenfor det felt (er udpræget Gøtzsche-fan) - men hvad, hvis han - og andre - denne gang har ret? Har du mere evidens at henvise til mht., at faren overdrives denne gang, end han har for at råbe vagt i gevær? Eller har du bare en generel modvilje mod alt, hvad der har med at råbe vagt i gevær i faresituationer?

Jeg synes, at han - på basis af de tal og den viden, vi har på nuværende tidspunkt, som ganske rigtigt er foreløbige - taler godt for sin sag. Og jeg vil hellere være for forsigtig i denne situation, end for uforsigtig.

Tænk, hvis han har ret i, at corona har potentiale til at være farligere end "spanish flue", hvis ikke vi reagerer fornuftigt - dvs. lærer af kineserne? Se det lige for dig?

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Søren T. jeg nedtoner overhovedet ikke situationen, selv i et worst case scenarie vil covid-19 medføre meget få dødsfald sammenlignet med diverse andre dødsårsager, militære konflikter koster langt flere menneskeliv, og det samme gør trafikuheld, men også mange sygdomme overgår covid-19 i farlighed, ebola for eksempel,
men ok covid-19 er en ny trussel og får derfor overdrevet megen opmærksomhed, akkurat som svine-influenza og fugle-influenza fik, men i dag er der jo nærmest ingen som frygter dem.

Henrik Mullertz, Rune Mariboe, Mandatar Torben Wilken og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Nomal influenze sæson = ca 0,5mio døde

Anne-Marie Krogsbøll

Så det hele er en verdensomspændende sammensværgelse af beslutningstagere, som vil opnå....hvad?

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nej jeg så ikke interviewet, og selvfølgelig taler han godt for sagen, man bliver ikke CEO uden visse retoriske evner, men jeg gætter på han er økonomisk uddannet og ikke mediciner eftersom han er nået til tops i pengebranchen
ps jeg er absolut også Gøtzsche "fan" da jeg har en bror som er voldsomt medicinskadet, og har oplevet "sundhedsvæsenet" dække over sine fejl, en særdeles grotesk sag, med korrupte myndigheder som aktivt har forhindret at sagen kom i retten og med alle midler saboteret hans forsøg på at få erstatning .

Jan Fritsbøger

næ ingen sammensværgelse, bare mediecirkusset som er sultent efter sensationer

Peter Høivang og Mandatar Torben Wilken anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Richard Hatchett:
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2062035352_Richard...

Derfor kan han godt være en skurk - men det er farligt bare at gå ud fra, at han har uret. "Spanish flue" var virkelig - ikke noget, medicinalindustrien opfandt. Og vist nok alle eksperter er enige om, at farlige pandemier vil ske igen.

Så hvad skal der til, for at du vil anerkende en sådan risiko?

https://www.youtube.com/watch?v=XUI6DIswmFk

(Gør mig ondt med din bror)

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"næ ingen sammensværgelse, bare mediecirkusset som er sultent efter sensationer"

Men det er jo altså regeringer, som vedtager de voldsomme tiltag.....

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Jeg hørte ikke hele Mette Frederiksens budskab i går, men mon hun sagde sådan her? :
"Jeg er socialdemokrat før jeg er corona-angst.
Ja, vi skal lave corona-tiltag, men det må ikke koste jobs.
Og det må heller ikke gå ud over ligheden"

Flemming Berger, Mandatar Torben Wilken og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg tror taktisk at det er en dårlig ide at prøve at hijacke coronavirus - dagsordnen til også at skulle handle om klima. Tonen i artiklen lyder ligefrem jaloux på Corona, fordi den byder statsministeren at handle nu. Klima og Corona har for det første ikke noget med hinanden at gøre, handling på det ene område udelukker ikke handling på det andet område og de der kommer til at dø af Corona, kommer jo ikke til at dø af klimaforandringer. Den ene katastrofe kan jo ikke tillade sig at være misundelig på den anden katastrofe. De har begge deres berettigelse, på hver deres måde.

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"oronavirusset er kommet for at blive, og det er sandsynligt, at næsten alle danskere vil blive smittet af sygdommen over en årrække.

Sådan lyder det fra overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut. Hun er afdelingschef på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. "

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11992224/overlaege-naesten-alle-vi...

Så vil man putte alle i karantæne?

Peter Høivang

@ Anne-Marie

""næ ingen sammensværgelse, bare mediecirkusset som er sultent efter sensationer"

Men det er jo altså regeringer, som vedtager de voldsomme tiltag....."

Jeg syntes mange politiske tiltag ofte er styret af hvad der er oppe i medierne og knap så meget af fornuft.

Smykkeloven, grænsekontrol, puljemidler til dit, dat og fnat, el biler gratis over Storebælt og lignende.

Politikere vil jo gerne vise de kan handle og så vil de især genvælges.

Mandatar Torben Wilken

Kære Nils Bøjden
Undskyld jeg først nu svarer dig, men jeg har været væk fra min PC.
Du skriver "hvis vi skal nedbringe CO2 udslip er det indlysende at transport må og skal være det primære fokusområde. Intet andet."
Jamen CO2 er jo ikke et giftstof eller et problem i Danmark.
CO2 er nødvendigt for at alle vi, der har lunger kan leve her på Jorden. CO2 debatten er ikke selektivt. Det er oppe i stratosfæren (ca. 5 km oppe over jordoverfladen) der er problemer med CO2. Det er her Fly gør en uheldig forskel p.g.a. den eksplosive antal/vækst af fly i luften efter 1945.
Den CO2 der skabes ved udånding og forbrænding nede ved jorden, som i Danmark, bliver optaget af planterne, alle dem med klorofyl, de der er de grønne planter og træer. Det er Landmandens afgrøder der er dem der giver O2 ilten tilbage til os og som vores krop forsyner med et C4 kulstofatom.
Da vi i Danmark ikke har mange tyfoner som kan bringe co2 op i stratosfæren, ja så har vi ikke dette problem og derfor er hele CO2 debatten i Danmark et stort svindelnummer, der føre de uvidende bag lyset. Spørg jeres skolebørn, De lære om dette i skolen. Hvis vi ikke har tilstrækkelig med CO2, får vi ikke nok O2 ilt til at kunne leve her på jorden i Danmark.
Tænk også på bjergtinden i Alperne, "Le Mont Blanc" med en højde på 4.810 m. Her er der ikke ilt O2, netop fordi der ikke er planter deroppe og CO2 er tungere end O2 Ilten og den kan ikke selv komme der op uden hjælp af f.eks. Tyfoner.
Torben Wilken Gentofte

"amen CO2 er jo ikke et giftstof eller et problem i Danmark."

Der tror jeg at du er uenig med alle klimafanatikerne. CO2 betragtes globalt som et problem i de mængder eder er tilstede i atmosfæren i dag.

Og sammenligningen mellem virusudbrud og CO2 udledning er slående. Der er alt for mange der ønsker handlinger der absolut intet formål har. Og der mangler prioritering i hvad der er vigtigt.

Hvis stort set alle der dør af corona virus er de +70 årige, må det gælde om at hæve sundhedstilstanden for de +70 årige hvis man ønsker af reducere dødeligheden.Hvis man ønsker at reducere CO2 udslippet i Danmark er det indlysende at astarte med transportsektoren. Elementært min gode Watson,observeringer, konklusioner og prioritering er svaret.

Det gør hun aldrig, for det er der ikke stemmer i. MF ved jo godt, at frygt er menneskets bedste ven, og med frygt skal land bygges. Hvad så med frygten for klimakrisen? Åh, men den er jo så langt borte, og føles ikke nærværende på samme måde som en epidemi. Derfor.

Anne-Marie Krogsbøll

https://www.nrk.no/norge/lege-mener-koronatiltak-er-for-seint-ute-1.1493...

Det samme gælder i Danmark....For sent og for lidt ude...

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen, Ida Kallehave og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Den 24 jan i år skrev jeg følgende lakoniske bemærkning til artiklen " Virus krisen I Kina er en påmindelse,,,,,,.......

"There is a new kid in town. It called Covid 19. It will take care of business. Dont worry ! Co2 emissions is dropping down all over China."

Bemærkningen var selvfølgelig møntet på den stærkt faldende Co2 udledning i landet.
For her har corona virussen gjort langt mere end Greta Thunberg og alle mulige konferencer.

Af samme årsag er der al mulig grund til at linke corona virussen sammen med klimaforandringerne.

Den vigtigste i mine øjne er helt klart at virussen er er blevet til en global øvelse i disruption management , og derfor naturligvis en vigtig øvelse , som vi forhåbentlig kan lære rigtig meget af inden disruptionen i forbindelse med klimaforandringerne, begynder at ramme hårdere end de gør nu.

Derfor kan der høstet meget vigtige erfaringer til senere.

forsættelse følger ................................................................

Sören Tolsgaard, Anja Liedig og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

En slags generalprøve om man vil.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er vist desværre ikke bare en øvelse i disruption, Arne Albatros. Det ER disruption - af den farlige slags.

At klimaet er en kæmpetrussel, betyder jo ikke, at der ikke kan opstå andre kæmpe trusler - gid det var så vel. Vi kan ikke ignorere én trussel af hensyn til en anden.

Thomas Bindesbøll, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og i modsætning til virusepidemien, som nok spredes hurtigt, men også relativt hurtigt vil ebbe ud, vil klimakrisen være hos os, så langt øjet rækker og med stadig større omkostninger."

Der er intet belæg for at tro, at coronavirus-epidemien "relativt hurtigt vil ebbe ud."

For det første er det et unikt virus, og derfor ikke umiddelbart sammenligneligt med kendt influenza og forkølelse.

For det andet er der ingen vaccine før om tidligst et år, (hvis man da er optimistisk anlagt.)

For det tredje kan virus muligvis mutere.

For det fjerde aner vi ikke hvor mange der er smittede, fordi test har været begrænset til folk der har været i udpegede risikoområder.

For det femte har vi ikke en forståelse af dødelighedstallene.

For det sjette ved vi ikke nok om smittefare, inkubationstid, om folk bliver resistente efter at have haft Covid-19, og om de stadig kan smitte folk.

Der tales nu om en pandemi.
Og at næsten alle på et eller andet tidspunkt bliver smittede.

Danskere er nu for første gang, (såvidt vides) smittet med Coronavirus i Danmark.

Sundhedsmyndighederne er hidtil gået ud fra, at danskere kun er blevet smittet i udlandet og har bragt det med hjem.

Officielt er nu 27 personer smittet med Covid-19, og 458 personer sat i karantæne, fordi de har været tæt på en smittet.

For ældre, kronisk syge, folk med respiratoriske sygdomme og svækket immunforsvar, kan coronavirus være alvorligt eller/og dødelig.

Den kan lamme hele vores sundhedssystem, og medføre dødsfald i hobetal blandt vores kære.

Så stop nu med at nedvurdere risikoen.

Og en opstillet konkurrence en-til-en med klimaproblemerne duer ikke.

Tværtom kan virusset vise sig - som Arne Albatros Olsen er inde på - at få betydning for hvordan vi fremover tænker rejser, produktion, distribution, osv.

Hans Kand, Sören Tolsgaard, Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen, Kristian Jensen, Erik Winberg, Knud Chr. Pedersen, Arne Albatros Olsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Corona har vist ikke noget med klimaet at gøre, og dog: Men enig: hvis bare klimaet blev taget mere alvorligt- måske det er for sent, da ingen konger magter at sætte et blad tilbage på kvisten.
Isen tilbage på bræerne og de uddøde arter er for altid uddøde. Der forsvinder lige nu mellem 5-55 arter- om dagen. Hver dag. Med arter menes : både dyre- og plantearter.
Da kom den lille skiderik af en corona fra en kinesisk flagermus, og en flagermus er omend en uddøende art, en meget resistent-dvs. modstandsdygtig - art.
Muligvis kan man kode visse resistente arter sammen med klimaændringerne, dvs. de invasive. Men hvem havde kunne forudse at en flagermus som udgør en truet dyreart, omend resistent, ville være en bærer, da den ikke betragtes som invasiv? Nu skulle den bringe denne trussel ned over den samlede menneskehed.....
Yes, hvis man er syg, svag, er langt oppe i årene, så er den meget farlig.
Med sund fornuft og håndhygiejne er den ikke så farlig. Smitten sidder på forskellige håndtag og så videre, da den lever fint i fedt, dog uddør den efter et kvarter hvis den ikke har sat sig på et menneske, som den kan boltre sig i og mutere i. For da den laver den ballade i mennesket, at den muterer, og således kan den dele sig og komme over i et andet menneske der er tæt på det ramte menneske- dråber- nys, host, selv om det er tør hoste.. .Den har det ikke godt i vores fælles luft, hvis luften er varmere end 24 grader, (dette kan være en forklaring på hvorfor den har udartet sig så effektivt i ski-områderne, da der som alle ved, er køligt i de luftlag). Men er den først i mennesket, vil den i det ellers sunde og raske menneske kunne udøve noget der ligner en mildere influenza. Er Dette menneske så erklæret raskt, er dette menneske IKKE immunt, og har derfor LIGE SÅ let ved at blive smittet efter en helbredelse som alle andre.

Dette var så lige det. Korrigér mig, hvis jeg er helt forkert i dette. Tak

Ufatteligt. Er der ikke en eneste journalist, der læser statistik? I Kina, verdens folkerigeste nation 80000 tilfælde af corona udbrud. De fleste i Wuhan, der med en befolkning på lidt over 11 millioner ikke engang har 1 % sygdomsangreb. Den er altså ikke blandt de mest smittefarlige sygdomme. Ud af dem er der lidt over 3000 dødsfald.
Almindelig influenza er væsentlig mere smitsom, og selv om dødsfald blandt smittede er procentvis mindre, kræve influenza omkring 30. 000 dødsfald hvert år alene i USA, betydeligt flere end de knap 4000 der ind til videre er døde på verdensbasis af corona.
Lidt rodet talmateriale, men mon ikke lidt mere oplysende journalistik kunne begrænse panikken.

Anne-Marie Krogsbøll

Peter Knap:

Hvordan tror du, det var gået, hvis ikke Kina havde sat ind med voldsomme foranstaltninger? meningen med dem er jo netop at begrænse ulykken - og det er så - heldigvis for Kina - i nogen grad lykkedes - dér! ad os nu se, om det så også lykkes i resten af verden, hvor man ikke er villige til at tage faren alvorligt og gøre det nødvendige.

Du er simpelthen galt på den - se nu nogle af de links, der er lagt, og få lidt fakta på plads.

Sören Tolsgaard, Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen, Kristian Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Eva Kjeldsen

Tak for din opfordring til at korrigere.
Tag nu fx dette:

"Smitten sidder på forskellige håndtag og så videre, da den lever fint i fedt, dog uddør den efter et kvarter hvis den ikke har sat sig på et menneske, som den kan boltre sig i og mutere i."

Det er faktisk estimeret, at virus overlever helt fint op til 48 timer på de nævnte overflader.

"For da den laver den ballade i mennesket, at den muterer, og således kan den dele sig og komme over i et andet menneske der er tæt på det ramte menneske- dråber- nys, host, selv om det er tør hoste."

Virus muterer ikke fordi den smitter.
Men coronavirus kan potentielt udvikle sig til at mutere.

"Den har det ikke godt i vores fælles luft, hvis luften er varmere end 24 grader, (dette kan være en forklaring på hvorfor den har udartet sig så effektivt i ski-områderne, da der som alle ved, er køligt i de luftlag)"

Det ved vi ikke nok til at konkludere.
Det er ikke kun i skiområder, folk bliver syge.
Og der er indtil videre ikke tegn på at det varmere klima i Italien bremser smitte.

"Er Dette menneske så erklæret raskt, er dette menneske IKKE immunt, og har derfor LIGE SÅ let ved at blive smittet efter en helbredelse som alle andre."

Det er lige det.. Vi aner ikke, om man bliver immun efter at have haft sygdommen én gang, eller hvorvidt man stadig kan smitte.

@ Peter Knap:
"Almindelig influenza er væsentlig mere smitsom"

Det er direkte forkert.
Fordi coronavirus er unik, bliver den langt mere udbredt.
Ingen vaccine har vi heller imod den, som vi har mod influenza.

Thomas Bindesbøll, Allan Stampe Kristiansen, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Winberg og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Er der nogen der har oversigt over antallet af døde for klimakrisen?

Sider