Leder

Erhvervslivet leverer ikke køreplanen til at nå vores klimamål

Regeringen har inviteret 13 sektorer i det danske erhvervsliv til at komme med deres bud på, hvordan vi når vores klimamål. De har nu afleveret deres rapporter, som giver et omfattende katalog af både løsningsforslag og problemer
»Landbrugsrapporten går helt uden om det tiltag, som kan sikre en markant reduktion af udledningerne – en reduktion af husdyrholdet – men opregner til gengæld en lang liste af nye tilskudsordninger og andre statslige midler, man ønsker sig som forudsætning for de fleste klimatiltag. Altså en filosofi om, at skatteyderne, ikke forureneren, skal betale,« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder om budene fra 13 sektorerer i det danske erhvervsliv på, hvordan vi når vores klimamål. Billedet er fra arkivet. 

»Landbrugsrapporten går helt uden om det tiltag, som kan sikre en markant reduktion af udledningerne – en reduktion af husdyrholdet – men opregner til gengæld en lang liste af nye tilskudsordninger og andre statslige midler, man ønsker sig som forudsætning for de fleste klimatiltag. Altså en filosofi om, at skatteyderne, ikke forureneren, skal betale,« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder om budene fra 13 sektorerer i det danske erhvervsliv på, hvordan vi når vores klimamål. Billedet er fra arkivet. 

Sille Veilmark

21. marts 2020

Det er tankevækkende i disse krisetider at læse anbefalingerne til den forestående klimahandlingsplan, som erhvervslivets klimapartnerskaber forleden afleverede til regeringen – kun ét ud af de 13 partnerskaber, den paralyserede luftfartssektor, har måttet udskyde sin aflevering.

Rapporterne med branchernes anbefalinger blev lagt frem få dage efter, at statsministeren havde erklæret noget, der minder om undtagelsestilstand i Danmark, og de er derfor udarbejdet i en ganske anden situation og i en noget anden tidsånd end den aktuelle, hvor ansvarlighed, offervilje og samfundssind præger alt, hvad der siges og foregår.

Samtlige rapporter starter med en præambel, som ikke blot betoner viljen til grøn omstilling, men også understreger, at indsatsen »skal gøre Danmark og danskerne rigere« og sikre fortsat vækst og konkurrenceevne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jes Enevoldsen
  • Hans Larsen
  • Tina Peirano
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • Arne Lund
  • Niels-Simon Larsen
  • Dorte Sørensen
Jes Enevoldsen, Hans Larsen, Tina Peirano, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund, Niels-Simon Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

I politisk henseende er det vel to sider af samme mønt: coronakrisen handler om at redde erhvervslivet - klimakrisen handler om at skåne det..

Jeppe Lindholm

Coronakrisen er et forbigående, men særdeles alvorlig uvejr. Konsekvenserne af en klimakatastrofe derimod kan vare i århundrede.

Det bedste der kan komme ud af coronakrisen er, at menneskeligheden tager klimakatastrofen langt langt mere alvorlig fremadrettet.

Man kan frygte at det bliver som efter finanskrisen, at først skal vi alle sammen forbruge noget mere, så vi kan få økonomien op og køre, og så kan vi begynde at tænke på klimaet i stedet for at bruge klimainvesteringer til at få gang i økonomien.