Leder

Finansministeriets pressechef smækker med døren – hendes afskedssalut bør bekymre os

Socialdemokratiet har sat sig tungt på embedsapparatet. Måske lidt for tungt. Noget tyder på, at selv neutrale embedsmænd føler sig presset til at blive en del af den socialdemokratiske partimaskine
Hvis neutrale embedsmænd oplever så stærkt et politisk pres, at de begynder at forlade deres stillinger, er Socialdemokratiet gået for vidt, skriver Sebastian Abrahamsen i en leder.

Hvis neutrale embedsmænd oplever så stærkt et politisk pres, at de begynder at forlade deres stillinger, er Socialdemokratiet gået for vidt, skriver Sebastian Abrahamsen i en leder.

Mads Claus Rasmussen

6. marts 2020

Det er virkelig ikke hver dag, en højtstående embedsmand smækker så eftertrykkeligt med døren, som Sigga Nolsøe gjorde, da det onsdag blev offentliggjort, at hun fratræder sin stilling som pressechef i Finansministeriet.

Til Ritzau skrev hun kortfattet:

»Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat.«

Vi kender endnu ikke de nærmere omstændigheder omkring hendes fratrædelse. Men udtalelsen er opsigtsvækkende. Hvis Nolsøe som neutral embedsmand har følt sig presset til at agere som del af det socialdemokratiske partiapparat, begynder der at tegne sig en bekymrende tendens.

I modsætning til ministrenes særlige rådgivere er pressecheferne i de enkelte ministerier ikke politiske medarbejdere. De er neutrale embedsmænd og bliver ikke automatisk skiftet ud, når regeringsmagten skifter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • David Zennaro
  • Poul Anker Sørensen
  • Gert Romme
Per Klüver, David Zennaro, Poul Anker Sørensen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Sandheden er selvfølgelig, at de uden problemer i høj grad har fungeret som borgerlige regeringers forlængede arm - fordi borgerlighed passer med den ideologi, der er herskende iblandt de embedsmænd, der tager de tilsyneladende relevante uddannelser til job i centraladministrationen.
I gamle dage var det jo anderledes, dér var det førstegenerationsakademikere, der var glade for at gøre en forskel i en forandring af status quo.

H Nyboe, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, Jeppe Lindholm, Ivan Breinholt Leth, Randi Christiansen, Mikkel Zess, David Zennaro, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Gunner Olesen, Marianne Pedersen, David Adam, Helle Walther, Jens Henrik Thormann, Anker Heegaard, Ete Forchhammer , jørgen djørup, Carsten Mortensen, Jane Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Nielsen, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Lars Løfgren, Troels Ken Pedersen, Søren Dahl, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Niels Bent Johansen, Anders Reinholdt, Stig Bøg, Mogens Holme, Nette Skov, Gert Romme, Søren Kristensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- for en ordens skyld: embedsværket er ikke 'neutralt', det har påført os embedsværkets logik bredt ud over hele samfundet med det resultat, at alting besværliggøres, forsinkes og ensrettes.
Det er der brug for et opgør med - og ingen steder så grundlæggende som i finansministeriet, der med dogmatiske trossætninger fra 1700-tallets allermest puritanske tænker har nedbrudt selve velfærdssamfundets grundlæggende principper.

H Nyboe, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth, Randi Christiansen, David Zennaro, Mikkel Zess, Rolf Andersen, Gunner Olesen, Marianne Pedersen, David Adam, Jens Henrik Thormann, Anker Heegaard, Ete Forchhammer , Pia Nielsen, Nis Jørgensen, Carsten Mortensen, Jane Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Nielsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Sven Elming, Lars Løfgren, Troels Ken Pedersen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Niels Bent Johansen, Anders Reinholdt, Mogens Holme og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hun blev ansat , da Kristian Jensen var finansminister - mon hun var for meget venstremand?????

Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Gunner Olesen, Helle Walther, Jens Henrik Thormann, Ete Forchhammer , Vibeke Hansen, Lars Løfgren, Torben K L Jensen, Henning Kjær, Nette Skov og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

P1's Orientering har emnet til behandling.
Her mener Hans Engel ,at Venstre manker begivenhederne. Men både Venstre og Socialdemokraterne har brug for en aftale.
Venstre bruger situationen efter deres egne besværligheder at banke socialdemokraterne.

Derudover er ministeren og regeringen meget sårbar over ikke at kunne stole på sine embedsmænd eller hvem der lækker ting og sager.

Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Ete Forchhammer , Laila Schmelling, Karsten Lundsby og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Hvem er det, der har en dårlig sag her? - For mig ser det værst ud for pressechefen.
Det er jo hende, der politiserer sagen ved at henvise til, at hun er politisk uenig med ministeren. Det har hun ret til at være, men hendes stilling som embedsmand berettiger hende ikke til at forfølge sine egne politiske mål på tværs af det ministerium, hun skal servicere. Så det er jo nærmest en tilståelsessag. Havde hun ikke selv sagt op, var det vel ikke helt forkert, om hun blev fyret, når hun ikke kan se bort fra sine egne politiske holdninger i sin stilling som pressechef.

Jørn S. Pedersen, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Jeppe Lindholm, Mikkel Zess, Hanne Utoft, P.G. Olsen, Dan D. Jensen, Gunner Olesen, Marianne Pedersen, Helle Walther, Jens Henrik Thormann, Anker Heegaard, Ete Forchhammer , Pia Nielsen, jørgen djørup, Carsten Mortensen, Laila Schmelling, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Anker Nielsen, Kim Houmøller, Hans Larsen, Birte Pedersen, Vibeke Hansen, Sven Elming, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Herdis Weins, Susanne Kaspersen, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Niels Bent Johansen, Anders Reinholdt, Ebbe Overbye, Stig Bøg, Mogens Holme, Nette Skov, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

På sin vis trygt at Sigga Nolsøe "smækker med døren"og fjerner sig fra et sted hvor hun sikkert ikke hører hjemme.
Kan man undgå at føle sig utrygt ved, om Nolsøe nu "sletter" al den viden, hun jo har fået oplagret i bevidstheden - som regeringens pressechef ?!! Når hun afleverer så vred en salut ved afskeden, "syder" hun jo åbenbart og har måske brug for at "aflevere" secret viden til netop oppositionen ?!!

Helle Walther, Laila Schmelling, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Erik Pedersen og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar

Ufatteligt at partierne Læs: Venstre udelukkende er ude på at "spænde ben" for den nuværende regering. En sand kamp om magten og ingenlunde et ønske om at samarbejde.

At se venstres ordfører i den grad køre frem på en særdeles ubehagelig facon. Det kan undre at medierne ikke "går efter" de illoyale, som lækker fortrolige oplysninger, fremfor at fare frem mod regeringen med anklager om såkaldt "løftebrud".

En grammofonplade rille Venstre også under Helle Thorning havde fået Besked på at gentage - indtil bevidstløshed. GROW UP !!! og samarbejd- Venstre,- i stedet for at få de højredrejede medier til at gå i selvsving igen igen over spin, som i den grad skaber politiker - og journalistlede !!!

Per Klüver, P.G. Olsen, Liselotte Paulsen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Jens Henrik Thormann, Anker Heegaard, Ete Forchhammer , jørgen djørup, Laila Schmelling, Jane Jensen, Estermarie Mandelquist, Søren Dahl, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Man får jo lidt mistanken, at det er den afgående pressechef der er arkitekten bag det meget omtalte læk.

Liselotte Paulsen, Gunner Olesen, Marianne Pedersen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Nette Skov, Søren Dahl og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Måske tiden er moden til at skrotte den gamle forestilling om det 'neutrale' embedsværk. Udskift hele ledelses-laget hver gang en ny regering træder til. Så er der rene linjer - og intet grundlag for spekulationer om dette eller hint.

Jørn S. Pedersen, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Torben K L Jensen, Gitte Loeyche, Gunner Olesen, Marianne Pedersen, Helle Walther, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Nette Skov, Søren Dahl og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Klart at den slags illoyalitet skal politianmeldes, når vedkommende ikke selv står frem. ALT bør frem i lyset, så Regeringen igen kan få arbejdsro, til fordel for folket.

Liselotte Paulsen, Helle Walther og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@René Arestrup
05. marts, 2020 - 21:33
"Udskift hele ledelses-laget hver gang en ny regering træder til. Så er der rene linjer - og intet grundlag for spekulationer om dette eller hint."

Tanken er måske nok besnærende, men dels har den ingen som helst gang på jord i praksis, dels ville en masse viden og kontinuitet gå fløjten, hvis man luftede så kraftigt, som du foreslår.

Dertil kommer, at det ingenlunde er gratis, at skille sig af med hundredevis af ledere, der har lange opsigelsesvarsler (nogle er tjenestemandsansatte), og nogen gratis omgang at rekruttere massivt er det heller ikke.

Endelig må de nuværende ledere vel - alt andet lige - antages at være de bedst egnede.

Dan D. Jensen

Jeg hepper på den go gamle model - embedsværket bliver, ministre skifter ---- US-modellen dur ikke !

Steffen Gliese

Jeg er i princippet enig, Dan D. Jensen, problemet er bare, at den hørte de gode gamle dage til, hvor embedsværket ikke var énsidigt oplært i et bestemt liberalistisk samfundssyn i deres uddannelse. Så spørgsmålet er, hvordan vi kommer ud over det.
Jeg er nu temmelig sikker på, at Sigga Nolsøe rent faktisk har forsøgt at være neutral i sin professionelle kommunikation og er blevet desavoueret.

H Nyboe, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Kim Øverup, Peter Knap og Jane Jensen anbefalede denne kommentar

Den socialdemokratiske frue har ikke den bedste forhistorie, når det gælder åbenhed og tolerance.
Kun den nuværende regerings mindre skadevoldende adfærd giver den et plus frem for tidligere, der jævnligt skabte overskrifter, endda internationalt, for asociale og på grænsen til racistiske love.

Vi skal for guds skyld ikke have et embedsapperart af spindoktore og politiske rygklappere.
Det kunne være en god opgave og samtidig en opsplitning af magten, at lade et kommende borgerting være ansvarlig for ansættelser af embedsmænd.

Jeg er nok slet ikke enig med hende, om hendes politiske holdning. Men jeg syntes, det er et frihedstegn, at hun siger fra.

Vi har alle en tærskel omkring alt, som vi helst-, eller når vi når et vist punkt, slet ikke træder ud over. Det har alle private ansatte, og det er måske derfor, man er privat ansat. For hvis der forlanges, at man skal træde ud over sin tærskel, så kan man jo blot finde andet job.

Men jeg har faktisk mange gange efterlyst, at offentlige ansatte siger stop, når deres tærskel er nået. Men de fleste sætter altså karrieren over egne principper.

Hvad er en pressechefs opgave helt præcist.
En pressechef informerer b l.a. journalister og her er spørgsmålet hvad der er uden for citat.
Kan en pressechef betragtes som ministerens talsmand, og er det talsmandens ansvar at gøre opmærksom på, hvis dele af samtalen skal uden for citat.
Kan det tænkes at Nolsøe har lækket noget til en journalist og har ment det som baggrund, har fået en reprimande og er blevet sur og smækket med døren?

Lige nu har vi den bedste regering i mange år uanset de skønhedsfejl og i mine øjne "forkerte" synspunkter i forhold til vore nye medborgere, men heldigvis har støttepartierne noget mere humanisme ,så der er en balance.
Men træer vokser ikke ind i himlen så det der er sket her,bør vel mane til eftertanke i regeringen trods alt.

H Nyboe, Lasse Nielsen, Gert Romme, Liselotte Paulsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Gunna Hölludottir

Citat fra Information.

"Socialdemokratiet har sat sig tungt på embedsapparatet. Måske lidt for tungt. Noget tyder på, at selv neutrale embedsmænd føler sig presset til at blive en del af den socialdemokratiske partimaskine." Citat fra Information.

Tror nogen virkelig, at Venstres regering har haft en neutral pressechef, eller nogen anden regering for den sags skyld.

Er der nogen, der tror, at det kan lade sig gøre at have en pressechef, der er dedikeret venstrevælger i en socialdemokratisk regering?

Grunden til at Venstre er så opfarende i forhandlingerne om fordelingskronerne, er meget enkel. De kender selv alle de beskidte numre. De har siddet i regering i mange år og udvist en mageløs magtarrogance. Socialdemokratiet burde skam heller ikke vise magtarrogance. Det klæder dem ikke.

I forbindelse med et større projekt, havde mit gamle firma en nødvendig arbejdsmæssig kontakt med Troels Lund Poulsen og flere end ham, da han var minister. Jeg er trodt ud af firmaet. Magen til arrogant og inkompetent/uerfaren person har vi aldrig mødt og vi har mødt mange politikere uden den store kapacitet.

Jeg er vel at mærke ikke socialdemokrat.

Jeg er virkelig bekymret for vore politikers evner og det kan næsten være ligegyldigt hvem.

Jens Kofoed, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Martin Mortensen, Randi Christiansen, Lasse Nielsen, Mikkel Zess, Liselotte Paulsen, Gunner Olesen og Marianne Pedersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Kender ikke omtalte pressechef, troede blot hun havde almindelig pli, det er så ikke tilfældet. Når man har en sådan stilling, hvorfor smækkes med døren, er hun fyret? Og noget pudsigt. Venstre har fået ny pressechef fra dansk erhvervsliv, en mand, der kender Venstre og har arbejdet for dem før i Venstre, forlyder det. Hvad er forskellen andet end S har magten nu,men at ansætte folk, som man deler synspunkter med, er da ikke nyt. Det sker i alle partierne. Det der undrer mig p.t., er Berlingskes ensidige journalistik, som kun går ud på at sværte alt i regeringen og nedgøre dens ministre. Og andre kommentatorer --på nær Engell og Søs Marie S-- og løber som lemminge bagefter. Tv 2 News er også slem. Minder om tiden under Fogh, bare med modsat fortegn. Angreb på angreb på regeringen og holden mikrofoner for V, K og DF. i de to sager, det er ikke i orden. Ingen kritiske spørgsmål overhovedet.
At S har dummet sig med den famøse mail, det sker i andre partier, det er bare ikke opdaget, og så den læk, som en person har set og så misbrugt. bevidst. Og V `s L bande kammer helt over på den mest ulækre måde. Små stikkende øjne fra Troels Lund og stor teatertorden i retorikke fra Løhde. Det virker bare ikke som de tror, vælgerne bider ikke på, deres angreb er for tykke, og alle husker tiden med V med Løkke ved magten og hvad der skete der.

Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Henning Kjær, Nette Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Neutrale embedsmænd, det er ord på papir, men er ikke virkeligheden. Man skifter rådgivere ved regeringsskifte, men embedsværket består. Og i 4 ud af 20 år har vi haft en S ledet regering, så det er nok på tide, der skiftes lidt ud hist og pist i det " neutrale" embedsværk.

Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Mikkel Zess og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Nu skal man ikke glemme hvordan regeringerne førte sig frem i 00erne, hvor den danske del af krisen blev til et dansk tab på 400 mia. og hvordan Skat blev flået fra hinanden, og yderst tvivlsomme afsløringer kom for dagen om folks selvangivelser, - uden nogen blev draget til ansvar for disse læk til pressen.

Venstre og konservative viste vejen i embedsværket.

H Nyboe, Niels Nielsen, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Lasse Nielsen, Lars Løfgren, Mikkel Zess, Helle Walther, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Gunner Olesen

Amerikansk management og Merkel i EU. Tilsammen en cocktail der giver arbejdsgiverne hals og hånsret over socialpolitik og kultur, og styrer det sålaædt neutrale embedsmandsværk (som lækkede Helles påståede skattesag under en borgerlig regering. Skift bare ud i toppen. Det er narreværk at tro at et effektivt samfund er et godt samfund! Det slider folk og natur op !

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Helle Walther og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

DF og de Konservative er et morads af afstumpede synspunkter om mennesker, som ikke er som de ønsker de skal være, men socialdemokrater er ikke et hak bedre. Som oplæg til samarbejde om en udligningsreform skrev partiet, citat fra regeringens udspil:

Astrid Krag: ”Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre.”
Fungerende finansminister Morten Bødskov: ”I dag kommer vi med et forslag til, hvordan vi sikrer en mere retfærdig fordeling af velfærden. Det handler om meget mere end teknik og justeringer. Det handler om, at de bredeste skuldre må bære de tungeste byrder. Det drejer sig om selve indretningen af vores velfærdssamfund, hvor vi som socialdemokrater mener, at der er brug for mere retfærdighed. Der skal være råd til en ordentlig velfærd i alle dele af vores land.”
Vi ved i dag, at det er løgn fra ende til anden. Vi ved at den kække Robin Hood model handlede om, at socialdemokrater med Mette Frederiksen i spidsen blev sat til at finde snavs på Venstre og andre politikere, så en absolut uforståelig og uretfærdig aftale kunne indgås ekspres, at socialdemokrater efterfølgende er opfordret til at gå i flæsket på kommentatorer som ikke retter ind, og på trods af løfter om det modsatte, så lækkes oplysninger af Wammen eller hans kollegaer i forhandlingerne til pressen.

Ole Rasmussen

DF og de Konservative er et morads af afstumpede synspunkter om mennesker, som ikke er som de ønsker de skal være, men socialdemokrater er ikke et hak bedre. Som oplæg til samarbejde om en udligningsreform skrev partiet, citat fra regeringens udspil:

Astrid Krag: ”Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre.”
Fungerende finansminister Morten Bødskov: ”I dag kommer vi med et forslag til, hvordan vi sikrer en mere retfærdig fordeling af velfærden. Det handler om meget mere end teknik og justeringer. Det handler om, at de bredeste skuldre må bære de tungeste byrder. Det drejer sig om selve indretningen af vores velfærdssamfund, hvor vi som socialdemokrater mener, at der er brug for mere retfærdighed. Der skal være råd til en ordentlig velfærd i alle dele af vores land.”
Vi ved i dag, at det er løgn fra ende til anden. Vi ved at den kække Robin Hood model handlede om, at socialdemokrater med Mette Frederiksen i spidsen blev sat til at finde snavs på Venstre og andre politikere, så en absolut uforståelig og uretfærdig aftale kunne indgås ekspres, at socialdemokrater efterfølgende er opfordret til at gå i flæsket på kommentatorer som ikke retter ind, og på trods af løfter om det modsatte, så lækkes oplysninger af Wammen eller hans kollegaer i forhandlingerne til pressen.

Irene Clausens

Hvorfor bruget Information stadigvæk mande-sprog fx embedsmænd - når mange i kategorien er kvinder? Kom så i gang med kønsneutrale begreber! Her kan man bruge: embedsperson og embedsfolk
I

Jeg har i mange år tænkt, at hvis en ny minister vil noget andet end sin mangeårige forgænger, så kommer man ikke udenom en kraftig udrensning i depardementet.

Jens Kofoed, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Lad os et sekund forestille os at det politiske parnas i Danmark var loyale over tredelingen af magten og dermed ikke udpegede lovgivere (lovgivende magt) til også at være regering (udøvende magt). Ville problemet, som diskuteres i denne artikel og dens kommentarspor da tilstede i samme omfang?

René Arestrup

Det er under alle omstændigheder en illusion at forestille sig, at en presse- eller kommunikationschef er en neutral embedsmand. Det ligger i jobbet, at vedkommende skal varetage og understøtte regeringens interesser i forhold til pressen og offentligheden. Nogle vil endda stramme den og - med en vis ret - kalde vedkommende for propagandist.

I den forstand er Sigga Nolsøs afskedssalut en anelse mærkelig og vidner om, at hun ikke helt har forstået sin egen rolle.

Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Martin Mortensen, Helle Walther og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

René. afskedssalutten er vel mere bemærkelsesværdig end den er mærkelig. Embedsfolk er ikke ansat ud fra en bestemt politisk overbevisning, og skal som sådan heller ikke påtvinges en?

Christian De Thurah

Interessant kommentarspor. Gad vide, om det havde været det samme, hvis det var en borgerlig regering, det her var sket under.
Ville man så også nærmest pr. refleks have trukket socialdemokraterne frem som “ikke et hak bedre”?

René Arestrup

Ole, på det helt principielle - men også aldeles teoretiske - niveau har du ret. Jeg tror imidlertid ikke der er mange pressechefer - på tværs af alle departementer - som ikke forstår, at lige netop rollen som pressechef rummer andet og langt mere end 'neutral' støtte til ministeren. Og det er præcis derfor S har haft travlt med at omrokere efter partibogs-princippet.

Lasse Nielsen

Helle Walther, i forbindelse med den lækkede angrebsmail skriver du, at "det sker også i andre partier, det er bare ikke opdaget". Det ER skam opdaget :-) I 2013 stod en tidligere BT journalist frem og fortalte, at Venstres Pressetjeneste havde samlet informationer om værdien af Helle Thornings tøj og tasker, og at pressetjenesten forsøgte at få BT til at skrive om dette for at fastholde billedet af hende som Gucci-Helle. Her er linket:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/venstre-ville-have-bt-til-skrive-om-he...

Det der bekymre mig mest i Informations lede,r er forfatterens mangel på kildekritik og analyse.

Forfatteren tager uden videre pressechefen postulat for gode varer.
Pressechefen har, mig bekendt, indtil nu, ikke kommet med et eneste eksempel på, hvordan, på hvilken måde, med hvilken konsekvens, hun er blevet presset til at udføre sit job ”professionel socialdemokrat”.

Pressechefens postulat indgår dermed bekvemt i en kampagne, anført af hendes tidligere mangeårige arbejdsgiver, partiet Venstre, som hun øjensynlig ikke har haft ”professionelle” betænkeligheder ved at agere talerør for.

Ligeledes må leder skribentens antagelse af, at embedsværket er neutralt, i bedste fald, opfattes som naiv.
Hvordan kan man fremfører, forklare, evt forsvare en regerings politik og synspunkter neutralt ?
Som ministeriel ansat pressechef??
Mon ikke både Andres Fogh og Lars Løkke hurtigt havde vinket farvel til ”neutrale” pressechefer...

Som jeg skrev tidligere i et andet spor:
Enhver regering bør kunne forvente at dens politik og synspunkter fremføres loyalt og professionelt af ansatte embedsmænd/kvinder.
Det er så og sige deres adelsmærke, eller burde være.
Og lige nu skal embedsværket så være ”professionelle socialdemokrater”, måske skal de være ”professionelle konservative” om et par år, hvem ved.
Måske er den forhenværende pressechef i Finansministeriet bare ikke professionel nok

Jeg har svært ved at afgøre, hvem der er mest naiv her: Den forhenværende pressechef eller leder skribenten

Niels Nielsen, Ete Forchhammer , Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Der er noget, der tyder på, at politiseringen af embedsværket begyndte længe før denne socialdemokratiske regering. Når man ser på hvilke modeller finansministeriet har udsendt de sidste 20-30 år, og hvilke analyser man har sendt ud i offentligheden ser det mest ud som om, at disse har været styret af en bestemt og ofte virkelighedsfornægtende ideologi. Den nuværende regering har varslet et opgør med finansministeriets modeller, ligesom man har varslet et opgør med New Public Management. Hvis finansministeriet og andre ministerier længe har været styret af et politisk/ideologisk embedsværk, så er det vel et spørgsmål om man kan foretage et opgør med denne ideologi uden at udskifte personalet? Måske bør vi se i øjenene at et politisk neutralt embedsværk hører fortiden til?

Jens Kofoed, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ministerenes embedsmænd, herunder pressepersonale, skal helt klart og helt uden diskussion rette ind efter den politik en til hver tid siddende regering ønsker at føre.

Ellers er det bare ud af klappen.

I øvrigt. Ansæt langt flere HK'er i ministerierne - Almindelige mennesker fra en bredere del af befolkningen med en bredere faglig baggrund frem for de her ensporede akademisk uddannede, som har forpestet landet med statistik, tal og smarte analyser frem for menneskelighed og fornuft, som tidligere styrede dette land Danmark.

Jens Christian Jensen

Sikke dog en masse "kloge" kommentarer her i tråden. Jeg vil vædde på at ingen her ved præcis hvad der er foregået og hvorfor hun stopper, men det fraholder ikke til at have en stålfast mening. Suk !

På det foreliggende grundlag, som det hedder på Slotsholmen, dvs. pressechefens enkelte bemærkning og Informations leder, må kommentatorsporet så reflektere og kommentere, klogt eller uklogt... alt efter evne...

Da sagen, efter det oplyste, nu er en personalesag, og pressechefen derved er omfattet af tavshedsklausuler, tror jeg ikke, vi får ret meget mere at vide, om de faktuelle omstændigheder.
Med mindre at politianmeldelsen af lækken fra forhandlingerne fører til noget....

Det er jo så ret smart at fyre en kryptisk beskyldning af i forbindelse med en ”opsigelse”, og så bagefter forholde sig i tavshed.

Lidt professionel er den forhenværende pressechef åbenbart... ;-)

Jens Kofoed, Henning Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig bekymrende hvis Sosserne er - og det ser det jo ud til - er ved at ensrette embedsværket. Men det har de fleste regeringer i nyere tid gjort. Da Fogh kom til som skatteminister, var noget af det første han gjorde, var et fyre landets fremmeste ekspert i selskabsbeskatning, Kresten Amby - han var lidt for effektiv efter Foghs opfattelse, så ud med ham.

Venstre sad så længe på magten, at de havde store muligheder for påvirke sammensætningen af dommerstanden. Ud af 20 højesteretsdommere, er de 12 udpeget af Fogh eller Løkke. I løbet af få år falder flere højesteretsdommere for aldersgrænsen, og udpeges de nye af en Venstre-regering, vil der kun være få højesteretsdommere tilbage, der er udpeget af SD-regeringer.
Det samme gør sig gældende med departementschefer, chefer i styrelser osv. Også her stikker Venstre-kloen frem.
Så myten om det neutrale embedsværker - den kan vi alle godt glemme. Sosserne også, og det vil derfor klæde dem, om de vedgik hvad det er der foregår. Men heller ikke her tør man være ærlig.

René Arestrup

For mig at se, er S-regeringen i færd med at drage konsekvensen af det åbenlyse, nemlig at det apolitiske embedsapparat kun eksisterer inde i hovedet på mennesker, som tror virkeligheden er et excel-ark.

Det er sgu da heller ikke et udslag af rene og skære tilfældigheder, at statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, pludselig fik øje på 'nye spændende udfordringer' i EU. Han blev verfet ud! Simpelthen fordi han ikke passede ind i skabelonen for en departementschef under en socialdemokratisk statsminister.

Jens Kofoed, Arne Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Har pressedækningen af en kollegas bemærkning om en fhv. arbejdsplads ikke en vis lighed med et opgør mellem klaner: journalistklanen forsvarer sine medlemmer udadtil, uanset interne uenigheder?
Jeg håber i hvert fald at man på redaktionen i denne avis læser kommentarsporet og ta'r de udenforståendes synsvinkler til sig.