Leder

Ny Scharf-dom er en gevaldig begmand til byretten

Fredag afsagde Østre Landsret en dom i sagen om anklagen mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf for at have brudt sin tavshedspligt ved at medvirke i bogen ’Syv år for PET’. Landsretten fastholdt det fundamentale princip, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, hvorfor Jakob Scharf i stedet for fængsel slap med en beskeden bøde på 10.000 kroner
Østre Landsret har frifundet den tidligere PET-chef, Jakob Scharf, for alle de påståede tavshedsbrud på nær et enkelt, som blev takseret til 10 dagbøder à 1.000 kroner.

Østre Landsret har frifundet den tidligere PET-chef, Jakob Scharf, for alle de påståede tavshedsbrud på nær et enkelt, som blev takseret til 10 dagbøder à 1.000 kroner.

Asger Ladefoged

3. marts 2020

Tilhængere af retsstaten kan nu drage et lettelsens suk efter fredagens dom i Østre Landsret i sagen om den tidligere PET-chef Jakob Scharfs medvirken i bogen Syv år for PET.

Kort fortalt går landsrettens dom nemlig fuldstændig på tværs af den tidligere byretsdom fra januar 2019, hvor Scharf blandt andet blev idømt fire måneders fængsel for med sine udtalelser til bogen at have brudt sin tavshedspligt i 24 forhold.

Som Information skrev dengang, dømte byretten uden at have haft adgang til et materiale om sagen, så retten selvstændigt kunne vurdere de skadevirkninger, som Scharfs efterfølger på posten (Finn Borch Andersen) påstod, var sket som følge af Syv år for PET.

Byretten baserede derfor sin afgørelse alene på Finn Borch Andersens vurderinger af de påståede skadevirkninger for PET.

Men den gik heldigvis ikke i landsretten. Landsdommerne frifandt i stedet den tidligere PET-chef for alle de påståede tavshedsbrud på nær et enkelt, som så blev takseret til 10 dagbøder à 1.000 kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Elise Berg
 • Olaf Tehrani
 • Hans Larsen
 • Christian Mondrup
 • David Zennaro
 • Espen Bøgh
 • Marianne Stockmarr
 • Gert Romme
 • Werner Gass
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Bjarne Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Oluf Husted
 • Carsten Mortensen
 • Poul Anker Sørensen
Elise Berg, Olaf Tehrani, Hans Larsen, Christian Mondrup, David Zennaro, Espen Bøgh, Marianne Stockmarr, Gert Romme, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Carsten Mortensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er da godt at i det minste landsretten kærer sig om retssikkerheden i disse tider.

uffe hellum, Ken Sass og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Byretten skal dømme ud fra det foreliggende bevismateriale, og det gør de vel vidende at man kan appellerer til en højere instans.

I landsretten skal beviserne være langt tydeligere, og indicierne har mindre betydning - derfor..

Som det er set før i andre sager af efterretningsmæssig om bogudgivelser, handlet helt hysterisk udenfor virkelighedens rammer i deres forståelse heraf.

Der har været udtryk fremme som; "at økonomisere med sandheden", som staten advokat i England udtrykte det efter en irettesættelse af dommeren.

Landsretten har i denne sag modsat måtte påpege overfor PETs chef, at virkeligheden ikke befandt sig i stratosfæren, men derimod skulle man holde sig mere jordbunden til birkeligheden.

Forskruetheden hos PETs chef er bekymrende, og endog mere bekymrende end det forhold som Scharf er blevet dømt for, da det vidner om manglende realitetssans om virkeligheden i den verden vi befinder os i, - og måske er det en iboende psykisk ustabil tilstand vi skal være yderst bekymret for i offentlig tjeneste på så vigtig en post.

Torben Lindegaard

@Gert Romme 03. marts, 2020 - 09:17

Det holder slet ikke ....

Hvis man taber en sag ved Byretten og bliver dømt til at afholde alle sagens omkostninger, så er de fleste private personer godt blanket af, så en appel til Landsretten ligger ikke inden for mulighedernes grænser.

Også en Byretsdom bør man kunne stole på -
og det var jo helt evident ikke tilfældet i Dommen over Jakob Scharf.

Ete Forchhammer , uffe hellum, Bjarne Andersen, Hans Larsen, David Zennaro og Ken Sass anbefalede denne kommentar

Det virker som om der er en kraftig tendens til at i byretten bliver man bare dømt i rigtig rigtig mange sager.
Vil du ha' retfærdighed, så må du lige finde 250.000 - 600.000 kr., så du kan få prøvet din sag i en højere instans.
Jeg er dybt bekymret for retssikkerheden i Danmark og har NUL TILLID til dem.

uffe hellum, Gert Romme, Daniel Rasmussen, Bjarne Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar