Leder

Tilbagetrækningen fra Afghanistan er måske nok ydmygende, men ikke desto mindre fornuftig

Danmark fulgte USA ind i krigen i Afghanistan og følger nu med amerikanerne ud igen. Vi ville fjerne truslen fra al-Qaeda og Taleban, men overlader nu store dele af landet til talebanerne
Danmark gik med i Afghanistan-krigen med åbne øjne som en reaktion på terrorangrebet den 11. september 2001.

Danmark gik med i Afghanistan-krigen med åbne øjne som en reaktion på terrorangrebet den 11. september 2001.

Mads Claus Rasmussen

11. marts 2020

Danmark har været i krig i 18 år. Der er soldater på mission i dette øjeblik, som gik i børnehave, da krigen begyndte. Da de første bomber faldt, var forsvarsminister Trine Bramsen ung studerende og frisk nystartet på RUC.

Nu slutter den danske mission i Afghanistan. Ikke med hæder og afgørende sejre, men med en fredsaftale forhandlet på plads mellem Taleban på den ene side og USA’s præsident, Donald Trump, på den anden.

Fredsaftalen blev underskrevet den 29. februar i år. USA er begyndt at trække soldater ud. I løbet af de næste fire måneder skal de amerikanske styrker i Afghanistan skæres ned fra ca. 12.000 til 8.600. Også NATO-styrkerne – herunder de danske – skal reduceres. Og om 14 måneder skal alle styrker være ude.

Samtidig indebærer aftalen, at Taleban vil blive styrket. Op til 5.000 fanger skal ifølge aftalen løslades inden den 10. marts. Trump har accepteret som mål, at alle øvrige fanger skal løslades i løbet af de efterfølgende tre måneder. Og der skal arbejdes på at ophæve de internationale sanktioner mod Taleban.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Hans Larsen
  • Anders Graae
  • Torben K L Jensen
  • Anne Søgaard
  • Torben Lindegaard
  • Oluf Husted
David Zennaro, Hans Larsen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Anne Søgaard, Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Bo Elkær

".... lige så fornuftigt er det endelig at forlade Afghanistan"

Yes - det er bare præcist rigtigt formuleret.

Endnu en gang har USA og de vildførte tabt en krig, masser af døde og sårede civile, masser af lidelse. Hvor må det være hårdt at være soldat og/eller pårørende. Kun våbenindustrien har vundet her (igen), men det skal da sikkert ikke få os til at holde op med at deltage i ulovlighederne næste gang USA kalder.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Virkeligheden sejrede til sidst.

Vesten med Amerika i front var gået i krig langt væk hjemmefra, og havde inviteret andre til at deltage i beskyttelsen mod disse fremmede krigere, - Taleban, der aldrig har udgjort en fare på vore hjemlige jorde, men alene har kæmpet for at blive fri for fremmed indblanding i Afghansk politik og syre.

Igen ser vi tilbage på amerikansk psykotisk verdenspolitik der udstråler den lige så psykotiske McCharthyisme om spredningen af kommunisme og den efterfølgende tåbelige sammenligning med "politisk faldende dominobrikker", som overbevisende element indenrigspolitisk vendt mod egne borgere for at skabe samling bag politikerne om krigens retfærdighed, så den ikke ender med at lande på egne jorde.

Ganske sådan var det også med Vietnam, og siden Irak og Libyen m.fl. - en bedragerisk politik, for ingen af de nævnte lande havde mulighed for nogen større invasion af Amerika - altså et amerikansk politisk psykotisk fatamorgana grebet ud af den blå luft.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Carsten Munk, Søren Bro og Christian Schönbeck anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Der har jo været tvivl om at, hvis Taleban holdt ud længe nok, ville de vinde krigen, eller nok nærmere freden. Men nok ikke en fred som vi ønsker i Vesten. Vi kan jo heller ikke blive der for evigt, og nok er nok. Ej heller har der været nogen tvivl om at den danske styrke mere har været en markeringsstyrke, end den har kunne gøre en forskel. Det selvom at de danske soldater der har kæmpet dernede, har været i voldsommere kampe end nogen overhovedet kunne forestille sig.

Desværre har den danske indsats, fra politisk side, været præget af sædvanlig småstats og kræmmermentalitet, for hver eneste gang, en dansk soldat har måtte lade livet, og en familie har måtte begrave en søn eller datter, så er regnedrengene på Slotsholmen gået igang med at reducere forsvarsbudgettet yderligere, som kompensation for vores store indsats og effektivitet. Vores nedskæringer i forsvarsbudgettet, kan man næsten sige, er skrevet i unge menneskers blod på slagmarken i bl.a. Afghanistan

Torben Lindegaard, Torben K L Jensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Ja, så kan de få den islamiske shariastat, de ønsker.

Så må vi se, om russerne går ind - men de har vel også brændt fingrene eftertrykkeligt? Håber, vesten aldrig mere blander sig i moradset i Mellemøsten.

Per Christiansen

Og alle de unge danske soldater der er ofret på den sag, til hvad nytte?
Lad dem æde deres eget støv og ryge hash.
Resten af verden klarer sig fint uden dem. Smid en stor bombe nu og da, bare for at niende dem om at vi kan.

kjeld hougaard

Vi I Vesten ER sådan – vi vil bestemme at andre etniske grupper – der helt åbenbart har andre vurderinger – skal blive og leve som vi vi. Ikke deres eget valg? ”Send the marines.” Sådan har det været siden kolonisering at ”de underciviliserede” primitive samfund. Og nu skal Danmark fra næste år sikre Vestes garanti for ”frihed, demokrati og menneskelige rettigheder” i Iraq. Good Luck, ingen griner!!! Mali næste? Vi ER sådan intet vi kan gøre noget ved

Torben Lindegaard

@henrik poulsen 11. marts, 2020 - 22:57

Trump er isolationist - det sidste han vil, er at øde ressourcer på et ødeland som Afghanistan.

Det burde jo være dødstødet til den tåbelige underkastelse for USA. Ingen af de krige har jo løst flere problemer end de har skabt, snarere tvært imod. Man må blot håbe at den lille spire af et friere liv Afganerne nåede at opleve vil føre til et opgør med talebanerne, deres brutale metoder til trods.

9/11 er alle Kriges moder.
Alle krigene har udelukkende kostet uhyrligt mange penge, og uhyrligt mange liv.
Ingen angrebskrige har nogensinde ført noget godt med sig.

Alle danskere blev solgt disse krige som retfærdige, nødvendige og gode.
Også af medierne.
Ingen krige er nødvendige.
Krige startes oftest på løgne og demoniseringer.
Ingen unge mænd skal dø for magtfulde lederes ambitioner, lønnet eller ej.