Leder

Undtagelsestilstanden fortsætter, men samfundet må og skal åbnes op igen inden alt for længe

Det er fornuftigt af statsminister Mette Frederiksen og hendes regering at videreføre de tiltag, der skal afbøde konsekvenserne af coronavirussen. Men ligesom epidemien kan også en dyb økonomisk krise få alvorlige menneskelige omkostninger, og der er derfor brug for en exitstrategi
Regeringen har brug for en exitstrategi. »For ligesom coronaepidemien vil også en økonomisk krise af den dybde, som en meget langvarig nedlukning af samfundet kan medføre, få alvorlige menneskelige omkostninger,« skriver Anton Geist i denne leder. 

Regeringen har brug for en exitstrategi. »For ligesom coronaepidemien vil også en økonomisk krise af den dybde, som en meget langvarig nedlukning af samfundet kan medføre, få alvorlige menneskelige omkostninger,« skriver Anton Geist i denne leder. 

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
24. marts 2020

Det kom ikke som nogen overraskelse, at den tilnærmelsesvise undtagelsestilstand i Danmark ville blive forlænget. Spørgsmålet var kun hvor længe, og mandag eftermiddag kom statsminister Mette Frederiksen (S) med et foreløbigt svar, da hun annoncerede, at nedlukningen af samfundet som minimum skal fortsætte frem til 2. påskedag.

Beslutningen om forlængelse var uundgåelig.

Ingen kan længere være i tvivl om, at det er nødvendigt at gøre alt, hvad der er muligt for at afbøde coronavirussen og det pres på sundhedssystemet, som den afstedkommer.

I Norditalien og Spanien ser vi i disse dage forfærdende følger af epidemien. Samtidig viser en ny prognose fra Sundhedsstyrelsen, at intensivafdelingerne på de danske sygehuse kan blive presset til det alleryderste. I det lys ville det savne mening at tilbagerulle lukningen af skolerne, hjemsendelsen af offentligt ansatte og de andre tiltag, før vi har set effekten af dem – og før vi som samfund har oplevet de værste konsekvenser af epidemien.

Lige så indlysende rigtigt det er at fortsætte tiltagene, lige så klogt er det ikke at optrappe dem.

Mette Frederiksen holder af at udvise handlekraft, og man kunne have forventet, at hun ikke ville stå tilbage for Angela Merkel. Den tyske kansler bekendtgjorde søndag et forbud mod forsamlinger på flere end to personer. Men Mette Frederiksen har tilsyneladende affundet sig med ikke at være førende udi restriktive tiltag og ændrede ikke på det danske forbud mod at forsamles flere end ti.

I stedet for at indskrænke borgernes frihed yderligere henholder hun sig til, at vi i det danske tillidssamfund godt kan finde ud af at opføre os fornuftigt inden for de allerede overordentligt snævre rammer.

Meget tyder på, at det kan blive nødvendigt at forlænge nedlukningen endnu længere end til påske. Men det må samtidig stå klart, at regeringen og sundhedsmyndighederne skal forberede en exitstrategi, sådan at undtagelsestilstanden kan afsluttes så snart som overhovedet muligt.

Som økonomihistorikeren Adam Tooze har sagt, er der det smukke ved coronakrisen, at verdensøkonomien bliver lukket ned for at redde ældre og syge, der typisk er økonomisk uproduktive.

Men som blandt andre økonomen Jeppe Druedahl har påpeget her i avisen, er det også nødvendigt at åbne samfundet op igen, så hurtigt det kan lade sig gøre. For ligesom coronaepidemien vil også en økonomisk krise af den dybde, som en meget langvarig nedlukning af samfundet kan medføre, få alvorlige menneskelige omkostninger.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvornår der kommer, er mulighed for en ”exitstrategi”, (hvorfor ikke bare kalde det: nedtrapning af epidemi bekæmpelse).
er ikke MF eller politikernes beslutning.

”Hvis ” den danske befolkning står sammen” og bryder smittekæderne og ”fremadrettet” holder sig på måtten, på afstand, ja, så er håb om, vi ”på sigt” kan vende tilbage til ”liv og glade dage”.

Men det bliver ikke før industriferien....

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Anina Weber, Poul Simonsen, Dennis Tomsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Kasper Frausing

23. Marts i USA:
“ WE CANNOT LET THE CURE BE WORSE THAN THE PROBLEM ITSELF,” Mr. Trump tweeted in all capital letters shortly before midnight.

24.Marts i DK....
:)

Karsten Lundsby, Gitte Loeyche, Daniel Joelsen, Flemming Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
slettet profil

Det er nok lidt ekstremt at lukke ned i 3-4 måneder. Prisen bliver enorm. 100.000’vis af arbejdsløse unge fra udgangspunktet af en global recession hvor pensionsopsparingerne er halveret og et hav af mindre virksomheder er lukket. Det bliver helt uoverskueligt og kommer til, at tage år at rette op på.
Ikke nok med det, vi bliver alle ret langhåret hvis frisørerne skal holde lukket i 3-4 måneder.

Anders Reinholdt, Flemming Olsen, Gert Romme og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

En nedlukning frem til sommerferien er simpelthen utålelig. Myndighederne gør klogt i IKKE at have som strategi, at befolkningen holdes bedst hen i uvidenhed om deres reelle intentioner. Hvis man allerede nu planlægger med nedlukning frem til sommerferie, så skal det frem i lyset så det kan debatteres. Jeg savner efterhånden nogle mere gennemregnede korttidsscenarier.

Hvad nu hvis inddæmningsstrategien har virket, og smitten ikke har bredt sig? Så er hele strategien vel forfejlet og vi er tilbage til nul eller hvad?

https://pov.international/who-virusekspert-bruce-aylward-hvorfor-dog-luk...

Jesper Frimann Ljungberg, Hanne Utoft, Lone Nielsen, Nis Jørgensen, Flemming Olsen, Estermarie Mandelquist og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Hvis og når smittespredning i DK flader ud eller endda går nedad, kan man forstille sig at nogle bliver sendt tilbage på arbejde, lempelser i antal af forsamlede på cafeer osv.

Men da virussen stadig vil spreder sig i den øvrige verden, må man forvente strenge tjek og karantæne krav for indrejsende, danskere som udlændinge, sådan ser tendensen ud i de områder, der kommet over det værste.

Men det rent gæt, på en nedtrapning epidemi bekæmpelse (exitstrategi), og som skrevet, tidspunktet er helt afhængig af udviklingen i DK, dvs. om vi holder os på måtten ;-)

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Flemming Olsen og Mikael Aktor anbefalede denne kommentar
Kai Birk Nielsen

Hu har regeringen og folketing spildt flere uger, ved at undlade at teste syge med selv svage symptomer, her har meningen tilsyneladende været at svagt smittede ikke er en risiko, det er ligesom kun lidt gravid. Hvornår stopper al den klappen i hænder af et helt folketing der ikke har en eneste smule selvkritik, og hvor er vi som befolkning der kun ser lamslåede til fra sidelinjen.
Kai Birk Nielsen

Henrik Norsker, Per Torbensen, Poul Simonsen, Jens Winther, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Nej, vi kan ikke lukke samfundet ned mere end et par måneder, og vi kan nok ikke gøre det fremover, hver gang vi ser en ny virus som Corona. Det her er nok en engangsfornøjelse. Med mindre der skulle komme noget i stil med den sorte død som i Middelalderen.

Epidemien må se at tage sig sammen og få udviklet sig og toppe inden længe. Vi må og skal have stigning i indlæggelser og dødsfald NU, Corona sæt i gang!

Jeg bakker op om regeringens initiativer fordi jeg tror de er rigtige. Men på et tidspunkt (snart) skal det debatteres om det nytter at operationen lykkedes, men patienten døde.
“Mange lande har reageret med vidtgående inddæmningstiltag til trods for den tvivlsomme effektivitet og de åbenlyse skadevirkninger af Kinas allerede omfattende nedlukning. Nogle inddæmningsforanstaltninger kan selvfølgelig være velbegrundede, men omfattende forbud mod rejser, nedlukning af byer og hamstringer af ressourcer er ikke realistiske løsninger på udbrud, der kan vare år.” https://www.information.dk/udland/2020/02/vaccine-stoppe-smitten-coronav...

Daniel Joelsen

Når panikken har lagt sig, og den første bølge er overstået, bør det kunne løses med logistik og risikovurdering. Dem der frit kan arbejde hjemmefra gør det. Dem der skal på arbejde tages der speciel hensyn til. Der hvor man sidder tæt skal der udleveres masker og handsker, eller så skal der “udtyndes”. Specielle hensyn til syge og ældre skal der til. Test og behandling skal være tilgængelige til dem der ønsker det. Alle udlandsrejsende skal igennem karantæne. møder afholdes per computer om muligt. Der skal være økonomisk hjælp til de personer der bliver ramt, hvis der er behov for det. Det offentlige og ledere må føre an.

Ole Rasmussen

Hvor om alting er, så er der endnu ikke lys for enden af tunnelen, så at tro at det går i sig selv til Påske er en and. Da slet ikke når der ikke engang er udgangsforbud. Det virker som om regeringen i Danmark er på samme side som Trump, hvor økonomien er vigtigere end folks liv. Det jo selvfølgelig et synspunkt, og måske bekvemt for de som overlever.

Nike Forsander Lorentsen

Og imeden henvises det til om de økonomisk uproduktive som ældre og syge, i denne artikel. Det er en så gyselig sætning, så man kan ju undres over hvordan det står til med de små grå.

Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Niels Christensen, Søren Bak Sørensen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Jeg vil anbefale denne artikel af Susanne Sayers og samtidig spørge om ikke det kunne være en ide, at staten lejer landets største hoteller og samler syge og smittebærere for på den måde at bryde smittekæderne ?
https://pov.international/who-virusekspert-bruce-aylward-hvorfor-dog-luk...

Mette Frederiksen sagde på sidste pressemøde, at efter dette skal vi ikke forvente et velfærdssamfund, som vi kendte det før.
Så denne fortsatte nedlukning behøver ikke længere at være sundhedsmæssigt begrundet. Men nødvendig, for at legitimere de nye udemokratiske love - som gælder et helt år!
Efter ’40 år i ørkenen’ er det vigtigste, at færrest muligt husker for godt.
For så når vi ’Det forjættede Land’, og det vil være, som vi har fået det beskrevet.
Og ve den, som til den tid spørger til valgløfter om flere pædagoger eller klimalove.

Finn Thøgersen, Carsten Nørgaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis dette fortsætter også efter påske under de samme restriktioner,
så tvivler jeg på,
at alle længere vil overholde alle midlertidige regler.

Christel Gruner-Olesen, Finn Thøgersen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Jens Illum, Lone Nielsen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
René Arestrup

SST opererer med en model, der siger, at epidemien først vil toppe i slutningen af april. Dernæst vil der være en længere udfladnings-kurve, så i bedste fald er vi henne omkring 1. juni før det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne samfundet op igen.

Selvfølgelig er der pres på for at det skal gå så hurtigt som overhovedet muligt, for det er jo rigtigt, som Geist påpeger, at en langvarig og dyb økonomisk krise også har alvorlige menneskelige konsekvenser.

Faren er imidlertid, at der bliver åbnet op for hurtigt, med risiko for en ny anden bølge af Corona-smittede, og dermed vil alle tiltag indtil videre være et udtryk for skønne spildte kræfter.

I den forstand er det helt rigtigt, at der skal udformes en gennemtænkt exit-strategi, med trinvis genåbning af samfundet, men også med mulighed for omgående retræte.

Det er den nemme del; Det sværeste bliver at afgøre præcis hvornår, der skal trykkes på knappen.

Erik Fuglsang, Torben Bruhn Andersen, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Rune Palm, Ole Henriksen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Deflationsspiralen fra 30´erne fra sidste århundrede lurer lige om hjørnet - derfor de mange penge til de forbrugere der er ramt af regeringens "lock-in"

Rune Stilling

@René Arestrup Det som jeg ikke forstår er, at anden bølge jo kommer uanset hvad. Og lige nu ser det for mig ud som om, at estimaterne med 600.000 smittede i midten af april ikke kommer til at holde, fordi vi har været relativt tidligt ude med at lukke samfundet ned. Så - Hvad hvis der "kun" har været 100.000 smittede eller mindre i midt april? Så kan vi jo heller ikke åbne op, for så starter det hele forfra.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Rune Stilling
Jeg har ikke svaret.

Mit gæt vil være, at det først kommer på tale at åbne op igen, når antallet af nye smittede har været tæt på nul i en periode på 1-2 uger.

Torben K L Jensen

Kineserne oplever for tiden at nye tilfælde kommer fra folk der vender hjem og hvor mange danskere er strandet i udlandet der har udbrud ? - de kunne jo være starten på anden bølge når de engang vender hjem.

Ole Rasmussen

Med det man har kunnet læse om udviklingen i dagens løb på twitter, så synes jeg myndighederne virker ude af kontrol og er desperate. Der er ikke til at finde hverken hoved eller hale i det vi får at vide.

Det her kan sagtens blive meget værre...

Pandemien kan løbe i 3-4 måneder. Den vil lukke alt ned og så forsvinde.

Men det er jo et tynd vurdering af hvad det er der sker

Fordi lige nu ser vi 1. bølge af smittede, og de reaktioner på, hvad vi ser, kommer udelukkende fra overskudsPerspektiver

John Stahlschmidt Møller

Det er sagt meget tydeligt, at myndighederne ikke har nok data endnu til at vurdere forløbet i Danmark. Derfor forstår jeg ikke lederens konklusion. Hav tålmodighed et par uger endnu.

Eva Schwanenflügel, Janus Agerbo, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Kun ved intergrere de nye omgangsformer med afstand og mundbind, og ved at accceptere den langsommelighed, der uundgåeligt vil følge med her ,kan vi gradvist genåbne samfundet.

Steffen Gliese

Hvad vi oplever er, at vi har antaget et økonomisk paradigme, der ikke tager højde for, hvordan virkeligheden er. Kan vi holde til at lukke samfundet ned på en række områder i månedsvis? Ja, det kan vi sådan set godt, hvis der ikke er tale om helt vitale funktioner. - Bagefter vil verden se helt anderledes ud, når en masse af det, som folk tager for givet, har været taget fra dem - uden at de er blevet ulykkelige og har følt livet forspildt af den grund.
Så kan vi begynde på en frisk med at satse på det, der er af overordentlig betydning, og geare ned for alt det, en økonomisk fantasiforestilling har bildt os ind.

Eva Schwanenflügel, Janus Agerbo og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Jeg håber virkelig, at befolkningen i Danmark, Poland og Ungarn er klar over, at disse undtagelseslove både er farlige, og egentlig også er unødvendige. For en række sammenlignelige lande i Europa klarer sig jo ganske godt uden tilsvarende særlove. Og for visse landes vedkommende sætter forfatningen en tydelig grænse for. hvad der kan lovgives for og om, når det drejer sig om demokrati og borgernes rettigheder.

- Danmark har allerede fået en række skræmmende særlove gennem de seneste 15 år. .

- Problemet med særlovene er jo, at de giver det, til enhver tid siddende, politiske flertal nogle rettigheder, der samtidig begrænser demokratiet, indsigten med politikernes ageren samt borgernes basale frihedsrettigheder. Og disse muligheder ville det politiske flertal aldrig have kunnet opnå under normale forhold.

- Problemet er også, at der ikke er nogen tidsfrist på disse særlove, der lever videre i al fremtid.

- Endelig er problemet i Danmark, at efterfølgende regeringer har tendens til at stramme disse særlove, så de passer ind i netop deres interesseområde. Og i øvrig heller ikke er bange for at benytte lovene.

Det er selvfølgelig fornuftigt nok, at have en plan og en exit strategi. Men planer og strategi erogså noget man må revidere og udvikle hen ad vejen. Skal man følge regeringen forsigtighedsprincip må lempelser komme langsomt og gradvist. På et tidspunkt må man også lave opsøgende arbejde i forhold til smittekæderne og få smuttede isoleret

Men på et tidspunkt vil der givet opstå utålmodige både af hensyn til økonomien. Men også hos befolkningen over, at sidde indespærret når vi når ind i majj. Men det er jo også en sundhedsfarlig vurdering, hvor SSi kan regne på hvornår det er forsvarligt, at begynde, at lempe lidt.