Leder

Danmark bør vise Italien solidaritet og tilbyde sundhedsmateriel og lægefaglig assistance

Det er nationalstatens forpligtelse at beskytte sine egne borgere. Men solidaritet med andre, nødlidende europæiske lande må nu trænge sig på
Danmark og andre EU-lande, der har mulighed herfor, bør øjeblikkeligt yde bistand til katastrofalt kriseramte lande som Italien og Spanien.

Danmark og andre EU-lande, der har mulighed herfor, bør øjeblikkeligt yde bistand til katastrofalt kriseramte lande som Italien og Spanien.

Salvatore Laporta

Indland
4. april 2020

Rædselsfulde er dødstallene for COVID-19-epidemiens hærgen i EU-landene Italien og Spanien: I forhold til befolkningernes størrelse mere end ti gange så store som Danmarks. De to landes sundhedsvæsener er simpelthen blevet overvældet.

Situationen  fik onsdag den italienske regering til at bede den danske regering om hjælp med materiel og lægefaglig kompetence.

Og vil Danmark så det? Jae, joe. Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke afvise anmodningen, men ej heller forpligte sig. Til Politiken fredag siger Kofod:

»Vores førsteprioritet er at sikre, at vi selv kan tage vare på vores egen situation herhjemme og kan behandle kritisk syge danskere.«

Jo, selvfølgelig: At beskytte sine egne borgere er nationalstatens forpligtelse. Men solidaritet med andre, nødlidende europæiske lande må nu trænge sig på.

Der er sagt hånende ord om EU’s afmagt over for den helbredskrise, der har ramt medlemslandene. Men EU kan aldrig være mere slagkraftig, end unionens medlemmer giver mandat til. Og hidtil har de fastholdt sundhedsvæsenet som et national opgave. Da epidemier lader hånt om landegrænser, må den fordeling genovervejes.

Forenet om opgaverne

Til DR-Nyheder foreslår De Radikales EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, at man på EU-plan begynder at indkøbe medicin og udstyr til at bekæmpe infektionssygdomme. Endvidere, at der oprettes et fælles, centralt lagersystem, så der er en fælles stødpude, hvis og når en ny sygdomsbølge rammer.

Dette forslag får støtte både fra den konservative EU-parlamentariker Pernille Weiss og Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Forhåbentlig nyder forslag af den art fremme på Parlamentets ekstraordinære samling i Bruxelles midt i denne måned.

Men her og nu må hjælp ydes under de herskende forhold. Det har været skamfuldt, at regimerne i Rusland og Kina har kunnet skaffe sig propagandagevinst ved iscenesat nødhjælp til Italien.

Danmark og andre EU-lande, der har mulighed herfor, bør øjeblikkeligt yde bistand til katastrofalt kriseramte lande som Italien og Spanien. Rent praktisk kunne det ske sådan, at giveren sikrer sig en sikkerhedsmargin i forhold til egne forudsigelige behov.

Solidaritet bliver også påkrævet til landenes økonomiske konsolidering – både under en krise af endnu ukendt varighed og i efterfølgende genopbygninger. En union betyder, at medlemmerne står forenet om opgaverne. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Når vi kan bruge mia af kr. på at forsøge at indføre demokrati i de arabiske lande

Så kan vi også afsætte ressourcer til at hjælpe tre europæiske lande, som vi holder meget af at rejse i: Italien, Spanien og Grækenland.

Selv den lille hjælp har stor symbolsk betydning. For sundhedspersonalet i Italien, Spanien og Grækenland kan det være det lille klap på skulderen, der gør, at de er i stand til at redde endnu flere liv end nu.

Carsten Ulendorf, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, Per Langholz og Søren Andersen anbefalede denne kommentar

“Det har været skamfuldt, at regimerne i Rusland og Kina har kunnet skaffe sig propagandagevinst ved iscenesat nødhjælp til Italien”

Hmm, giv mig et eksempel på vestlige systemer/USA der har ageret ude i verden uden intentioner om egen vinding?? Først håner vi kineserne for deres (manglende) håndtering af epidemiens udbrud. Så trækker vi det geopolitiske, ideologiske propagandakort og håner dem når de bidrager til at redde menneskeliv i Vesten og Afrika, hvor USA og EU landene forskanser sig bag egne grænser.

Men ellers fint indlæg. Vi må udvise mere solidaritet i Europa og hjælpe nu.

Carsten Ulendorf, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Møller

Europæerne har en mange hundreårig tradition for at gøre sig selv til til "os, og ingen bedre". Det startede allerede i 1500-tallet med europæerens ankomst til Amerika, hvor den indfødte befolkning, indianerne, blev påtvunget den europæiske, hvide mands gud. Dernæst påtvunget at være hans slave. Dernæst, på nær få 1000, udryddet af den hvide mands hårdhændede fremfærd og de sygdomme, han medbragte fra Europa. Det fortsatte med slaver fra Afrika. Det fortsatte med koloniseringen. Det fortsatte med forfølgelser af jøder og nu muslimer, russere og kinesere/asiater, der hver dag overfaldes på gade og veje i Europa, fordi de er skyld i Covid-19. Vi europæere bør se tiden efter Covid-19, som en ny periode i vores historie, og hvor vi erkender og anerkender, at den samlede menneskehed alle tilhører den eneste og sidste eksistrende menneskeart, Homo Sapiens, og stiller os solidarisk i spidsen. Homo Sapiens, naturen og kloden holder ikke længere til, at det fortsætter som hidtil.

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

"Da epidemier lader hånt om landegrænser" - et mantra, et dogme, der næppe er belæg for.
Grænser kan være og vil blive afgørende for udbredelsen af denne og andre epidemier.
Italien blev hårdt ramt, fordi man ikke lukkede for den intense kontakt med Kina, netop findes i Norditalien. Virusets hastige spredning er en følge af globaliseringen, hvilket bør give noget at tænke over. Vi importerede virusen nogle uger senere via de famøse skisportssteder i Alperne.

Vel bør vi hjælpe de nødstedte områder, men sagen er, at vi nok er på vej ind i en lignende situation, blot med nogle ugers forsinkelse. Især vil det være af betydning, at sundhedspersonalet ikke udmattes. I løbet af april vil situationen antagelig blive uoverskuelig flere steder i Nordeuropa. UK, Holland og Belgien er godt på vej, og også Sverige kan blive ramt hårdt.

Der er bedre styr på situationen i Norge, Island og Irland, til dels også i DK, Finland og Tyskland. Overskuddet kan dog hurtigt blive formøblet. Rusland er endnu kun svagt angrebet, men vil snart få svært ved at håndtere situationen. Kina har, ligesom de andre højtudviklede lande i Sydøstasien, haft succes med at inddæmme angrebet og derfor reelt overskud til at hjælpe andre.

Europa, USA og resten af verden synes stort set at have kapituleret ift. denne virus. Der indføres massive forholdsregler, der dog næppe ligesom i Østasien magter at stoppe epidemien. Snarere satser man på gradvis spredning og efterhånden flok-immunitet. Det er derfor nu de næsten smittefrie, østasiatiske lande, som af gode grunde lukker deres landegrænser.

Sådanne tiltag vil være dagens orden overalt i verden, i hvert fald indtil en vaccine er tilgængelig. Og til den tid vil det stå mere klart, hvilke konsekvenser de enkelte landes strategier har haft.

Preben Haagensen, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I dag kunne på P1 høre Joachim Hoffmann-Petersen (Formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin) udtale, at der faktisk ikke rigtig var muligt at hjælpe med materiel og lægefaglig kompetence:
” Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke afvise anmodningen, men ej heller forpligte sig.”
Det forekommer at være et fornuftigt standpunkt indtil sagen er undersøgt. Det forhindrede dog ikke det populistiske RV at kræve hjælp til Italien. I går var det Sofie Carsten Nielsen og i dag kunne man så høre Morten Østergaard gentage kravet sammen med Marlene Wind på P1 Direkte. Sagligt eller usagligt?

Preben Haagensen, Lillian Larsen, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

For det første har vi tilsyneladende ikke nok værnemidler og respiratorer i DK, som det er idag.
Hvis indlæggelseskurven stiger, nærmer vi os grænsen herhjemme for kapacitet på intensivpladser.

For det andet bliver det ikke bedre af, at Danmark har en beredskabsforpligtelse overfor Sverige.
Hvis den svenske strategi løber helt af sporet, skal vi således også hjælpe vore naboer.

I Norden er vi rundt regnet ca 14 dage bagefter Italien, når det gælder smitteudbredelse.
Det er derfor et præmaturt forslag, og en gratis omgang.

Preben Haagensen, lars søgaard-jensen, Jacob Nielsen, Pia Nielsen, Lillian Larsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Vi ved ikke hvilket spor vi er på endnu og specielt ikke hvis der bliver åbnet igen.

https://www.youtube.com/watch?v=54XLXg4fYsc

“Det har været skamfuldt, at regimerne i Rusland og Kina har kunnet skaffe sig propagandagevinst ved iscenesat nødhjælp til Italien”

Jeg vil skyde på at Rusland kører inddæmningsstrategien benhårdt og vil komme hurtigere ud på den anden side som Kina gjorde.

Niels Christensen

Selvfølgelig Rehling, du har ret. Selv en symbolsk indsats er vigtig.

Carsten Ulendorf

Og når nu Corona-krisen er overstået, og det viser sig, at vi på intet tidspunkt havde mere end 5-600 af vores 1.000-1.200 respiratorer i brug, vil A sige: Vi var heldige. Det kunne have gået meget værre. Godt med rettidig omhu. Og B vil sige: Hvor mange italienere kunne nogle hundrede af vores respiratorer have reddet ... 2.000? 3.000?
Jeg synes, det er på tide at vise, at vi vil noget med Europa. Vi har været sammen med italienerne i 48 år ... kan de ikke snart få samme status af vigtighed, som vores egne landsmænd?
Det er farligt at leve ... denne risiko bør vi tage.

Søren Kristensen

Det er en interessant snak, om hvorvidt vi skal hjælpe italienerne. Jeg synes vi skal holde den gående indtil krisen er overstået.

Eva Schwanenflügel

Joachim Hoffmann-Petersen, formand for anæstesi- og intensivlægernes forening mener, det er ret problematisk at hjælpe Italien.
Læs hvorfor her:

"Lægeformand om hjælp til Italien: Man flytter ikke bare corona-patienter i respirator"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/laegeformand-om-hjaelp-til-italien-man...

Eva Schwanenflügel

Det er for nemt at komme med politiske udmeldinger, der slet ikke er funderet i realiteter.