Leder

Landbruget skal gøre mere for klimaet – sojamarkerne i Sydamerika er et godt sted at starte

Udledningen af klimagasser fra dansk landbrug er højere, end vi normalt regner med, hvis man medregner det foder, vi importerer fra Sydamerika. Det er en påmindelse om, at den danske klimaindsats ikke kun skal finde sted inden for Danmarks grænser
Som Information tidligere har beskrevet, importerer Danmark hvert år 1,6 mio. ton soja fra et landområde på størrelse med Sjælland og Falster. En stor del af sojaen stammer fra områder i Sydamerika, hvor værdifuld skov bliver ryddet og mennesker fordrevet for at gøre plads til marker.

Som Information tidligere har beskrevet, importerer Danmark hvert år 1,6 mio. ton soja fra et landområde på størrelse med Sjælland og Falster. En stor del af sojaen stammer fra områder i Sydamerika, hvor værdifuld skov bliver ryddet og mennesker fordrevet for at gøre plads til marker.

Ivan Pisarenko

Indland
25. april 2020

Landbruget udleder meget CO2. Men hvis man medregner produktionen af den soja, som danske bønder importerer fra Sydamerika og bruger til foder, er udledningen faktisk langt højere, end vi normalt regner med. Helt præcis 60 procent højere. Det viste en ny opgørelse fra Københavns Universitet tidligere på ugen.

Opgørelsen, som er lavet på bestilling fra Miljø- og Fødevareministeriet, er en påmindelse om en vigtig pointe i den grønne omstilling: Det er ikke nok at se på de klimagasser, vi udleder inden for Danmarks grænser.

Vi må også medregne effekterne af den produktion, som vores aktivitet medfører i andre lande. Klimaet bekymrer sig ikke om, hvorvidt udledningerne finder sted i Danmark eller Argentina.

Som Information tidligere har beskrevet, importerer Danmark hvert år 1,6 mio. ton soja fra et landområde på størrelse med Sjælland og Falster. En stor del af sojaen stammer fra områder i Sydamerika, hvor værdifuld skov bliver ryddet og mennesker fordrevet for at gøre plads til marker.

Og det er ikke, fordi der ikke findes mere klimavenlige alternativer. Som miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden (WWF) Jacob Fjalland sagde til Ritzau onsdag:

»Det, der er paradoksalt i det her, er, at landbruget kender løsningerne. For der er produktion af ansvarligt produceret soja i verden. Der er faktisk en overproduktion.«

Landbruget skal gøre mere

Løsningerne findes, og vi har travlt med at få gennemført en grøn omstilling.

Derfor var det også for slapt, da landbrugssektoren i forbindelse med regeringens såkaldte klimapartnerskaber skrev, at størstedelen af landbrugets klimaindsats skal ske via forandringer, som reelt ikke har noget med selve landbrugets produktion at gøre. For eksempel opstilling af vindmøller.

Landbruget er for længe sluppet afsted med at gøre for lidt for klimaet. Nu har fødevareminister Mogens Jensen (S) indgået en »sojaalliance« med virksomheder i fødevarebranchen, som snart afleverer nogle handlingsplaner, hvilket han ifølge Ritzau har »store forventninger til«. Det bør vi alle have.

Landbruget skal gøre mere. Og politikerne må handle hurtigt for at sikre, at det sker. For eksempel via grønne afgifter, som Klimarådet har foreslået. Der er brug for reelle reduktioner i udledningen af klimagasser, både i og uden for Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Dansk landbrug skal ikke eksportere EU støttet svinekød til Kina eller andre lande uden for EU på bekostning af rent drikkevand og naturen i Danmark.

Holger Nielsen, Bent Gregersen, Ole Frank, Mogens Holme, David Zennaro, Claus Poulsen, Estermarie Mandelquist, Flemming Kjeldstrup, Søren Lind og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Men ok. Ret skal være ret. Så hvis sojabønner import fra Syd Amerika skal medregnes i dansk landbrugs CO2 regnskab, så skal CO2 aftrykket af alt andet Danmark og danskerne importere og forbruger ligeledes medregnes i Danmarks CO2 udslip.

Ole Frank, Estermarie Mandelquist og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg er med på at Danmark har et ansvar for import, af varer, der medfører miljøbelastning. Eller fremmer ulighed i befolkningen. Om det så er soja fra Sydamerika , flyrejser fra Irland, eller beklædning fra Østasien. Men hvis vi skal lægge sojaimport på vores CO2 regnskab, skal vi da også fraregne landbrugets eksport af svinekød, mælkeprodukter, kartoffelmel og juletræer.

Hvorfor ikke bare sætte grisene på fri fod?

Her hvor jeg bor, har bønderne indhegninger til svin i udkanten af skovene. Og svinekød koster omkring 15 procent mere, men smager også langt bedre.

En typisk landmand med svin her, har et par hundrede svin i 4-6 flokke, og driver blandet landbrug, og klarer sig ganske godt. Men dem der klarer sig bedst, producerer et produkt færdigt, - f.eks. mel, vin, mælk, røget og tørret kød osv.

Marie E. Rasmussen, Holger Nielsen, Michael Christiansen, ingemaje lange, Bent Gregersen, Mogens Holme, David Zennaro og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar