Leder

75-års fødselsdag: Information er et håbløst projekt, som bliver ved med at lykkes

Det er latterligt og arrogant med en avis, som tror på, at den med afsløringer, undersøgelser og nye ideer kan være med til at redde verden. Men nu har vi gjort det i 75 år – og vi er kun lige begyndt
Det er latterligt og arrogant med en avis, som tror på, at den med afsløringer, undersøgelser og nye ideer kan være med til at redde verden. Men nu har vi gjort det i 75 år – og vi er kun lige begyndt

Jesse Jacob

Indland
5. maj 2020

Information er et håbløst projekt, og det har det været, lige siden avisen for 75 år siden blev grundlagt af modstandsfolk, som på befrielsesdagen erobrede det nazistiske dagblad Fædrelandets hus i Sankt Annæ Passage. Her har Information ligget lige siden.

Det var allerede i 1943 håbløst, at Børge Outze, redaktør for Politiforbundets blad og kriminalreporter ved Nationaltidende, besluttede at lave illegale nyhedsbreve, som udbredte de nyheder, der under den tyske besættelse blev undertrykt af censuren. Til Information hed det først, men en dag glemte redaktionssekretæren det lille ’til’, og så fik avisen sit navn. Information.

Outze fortsatte med nyhedsbrevene, selv efter han måtte gå under jorden, og da han blev fængslet, tog hans kammerater over. Økonomien i projektet var elendig, og der var i starten ikke mere end otte abonnenter. Men fordi nogle troede på det håbløse projekt og udgav et nyhedsbrev med de forbudte sandheder om, hvad der skete i landet, blev modstandsfolk, verdenspressen og vores allierede informeret om begivenhederne under besættelsen.

Det var også håbløst efter krigen at ville lave et dagblad i fredstid ud af et nyhedsbrev skabt i krigstid. I modsætning til de andre aviser havde Information ikke et publikum defineret ved deres sociale klasse eller tilhørsforhold til et politisk parti. Information havde derimod en sag, som var, at avisen med Ejvind Larsens ord »hjælper hvem som helst med at gøre sig fri, som vil gøre det på en måde, så vedkommendes frihed ikke går ud over andre«.

Det var derfor, at en avis skabt af modstandsfolk, der troede på fædrelandet, USA og NATO, for næste generation kunne blive organ for ungdomsoprøret og stedet for dem, der ville gøre sig fri af det gamle samfunds fordærvede autoriteter og udvikle ideer om et mere retfærdigt samfund. Der var kamp om avisens linje, læsermøder og konflikter, men sagen var den samme som altid: At ingen skal finde sig i at blive bestemt over af autoriteter, som de ikke anerkender, og at frie ord er en forudsætning for, at vi kan blive myndige sammen.

»Selvglædens slyngelstue«

Endnu mere håbløst var det efter verdenshistoriens største højkonjunktur at råbe op om naturødelæggelserne. Det var ikke en forbudt sandhed, men en stærkt ubehagelig indsigt. Økonomien på avisen var stadig jammerlig, og abonnenterne forsvandt, men Information fortsatte gennem årtier med at undersøge og udbrede klimakrisen som et vilkår.

Og Information kan være ubehageligt selskab. Det er ikke tilfældigt, at avisen bliver kaldt for »hørmeren«, og det er vildt provokerende med en avis, hvis læsere tror på, at de er kloge nok til at være med til at bestemme, og hvis medarbejdere er overbeviste om, at vi med undersøgelse af magt, udbredelse af viden og udvikling af nye ideer er med til at skabe en bedre verden. Den tendens til selvovervurdering fik Paul Hammerich til at kalde Information for »medieverdenens geniskole og selvglædens slyngelstue«.

Men Information har nu overlevet i 75 år, og vi er fortsat håbløse og urealistiske. De sidste par år har vi blandt andet kortlagt pensionsselskabernes aktieinvesteringer, så opsparere kan se, hvilken verden deres penge er med til at skabe, og sammen med gode folk har vi foreslået et borgerting, hvor almindelige borgere kan være med til at udforme klimapolitikken. Nu er flere hundrede millioner pensionskroner flyttet fra investeringer, som åbenbart ikke tålte afsløringer og åbenhed. Borgertinget er vedtaget, og klimaministeren har erklæret, at Jørgen Steen Nielsens klimabog, som bygger på 30 års håbløs journalistik i Information, er pensum for alle i regeringens grønne udvalg.

Informations historie viser, at modstand og indflydelse kan forenes i en avis, og oplysning og frigørelse kan forbindes i et journalistisk projekt. Og hvis man tror på sine læsere og taler til det højeste i fællesskabet, så kan det håbløse blive ved med at lade sig gøre.

Det er vores opgave og løfte til de læsere, som er grunden til, at vi stadig er her.

Med en omskrivning af oplysningsfilosoffen Kant: »Information er fællesskabets udgang af dets selvforskyldte umyndighed«.

Tak for kampen, den er kun lige begyndt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

niels astrup

Information spillede også en stor rolle i en af mine forældres mest pinlige oplevelser.

Min far havde holdt Information siden befrielsen og var nu, i 1957-58, flyttet til en lille nordjysk landsby.

Han var den eneste, som holdt den avis, som Gunnar, postbudet, også gerne ville læse. Så far og Gunnar lavede en aftale om, at han da godt kunne tage en lille pause på ruten, sætte sig i køkkenet, tage en kop kaffe og læse Information. Det gik godt indtil....

Min mor sov i landsbyen for første gang. Om morgenen smuttede far ned på jobbet; men glemte at fortælle hende om aftalen med postbudet. Så hun regnede med, at hun lige kunne sætte vand over til morgenkaffen og så smutte i bad.

Der, ved køkkenbordet, sad Gunnar med dagens Information, en kop kaffe ....og frit udsyn til alle herlighederne.

De næste 30 år hilste de pænt på hinanden. Men avisen blev læst i forstuen.

Niels Møller Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Tommy Clausen, Else Marie Arevad, Berith Skovbo, Rolf Andersen, Peter Nissen, Bent Nikolajsen, Liselotte Paulsen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Birte Pedersen, Gitte Loeyche, Bent Nørgaard, Laurits Palo, Kurt Nielsen, Christian Mondrup, David Zennaro, Anders Reinholdt, Åse Lindau, Lars Jørgensen, Lis djørup, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Information er Befrielsens Øjeblik, der bare fortsætter i det uendelige..

Tillykke. Og tak for det :-)

Mikkel Zess, Tommy Clausen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Christian Mondrup, David Zennaro, Åse Lindau og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Er der ikke en fare for at erindringer om modstand mod den tyske besættelse af Danmark 1940-45 gøres til almindelig "visdom". En idé om at statsmagtens eller "autoriteternes", de "etableredes","elitens" modstandere som sådan nok har ret, eller gør noget beundringsværdigt?
Står bogstaverne RAF for Royal Air Force?
Eller Rote Armee Fraktion?
Kan sidstnævnte kaldes forkæmpere for "frihed", eller noget helt andet?
Hvad med diverse former for "modstand", der påkalder sig islam, eller hvis den kommer en anden tro?
Sammenligningen med "modstandsbevægelsen" er skam sket adskillige gange.
Og man vil givetvis kunne opspore masser af anden modstand. Mod at betale skat, mod at skulle give afkald på dit personlige våben (er et privat arsenal måske ikke en menneskeret?), mod vaccine, sundhedsbestemmelser, politiet (bruger diverse europæiske politistyrker ikke Gestapometoder?
Bare fordi nogle bander render rundt og myrder hinanden må man vel ikke glemme at det er politiet der er de farlige).
Så et kort spørgsmål kan stilles. Ender vi med diverse modstandsmyter i nogle tilfælde med at vende tingene på hovedet?

Kurt Nielsen

'det er vildt provokerende med en avis, hvis læsere tror på, at de er kloge nok til at være med til at bestemme,'
Ja, det er det da rigtignok.
På den anden side, så er der jo ikke lige ret mange af de, der rent faktisk bestemmer, der lider af overvældende klogskab. Så udfordringen for Informations læsere er vel ikke overvældende.
Men ja, vi er faktisk klogere end de fleste. Og lige præcis derfor forlanger jeg Information udbredt i langt større grad end tilfældet er, vel vidende, at 'mod dumhed kæmper selv guder forgæves.'
Nå, men til altmulig lykke til. Jeg ser frem til de næste 75 år med Information.

Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Information´s styrke er at alle artikler kan kommenteres med link til andre oplysninger - med andre ord læserne inddrages i den journalistiske proces på en måde andre (mindre gode) aviser ikke gør.
Derfor er Information så satans en god avis.

Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Mikkel Zess, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Mads Bech Madsen, John Larsen, Oluf Husted og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar