Leder

Annektér Vestbredden

Midt i Israels politiske kaos er der enighed om den zionistiske drøm om et større Israel med grænse fra Jordanfloden til Middelhavet
En tostatsløsning er ikke længere realistisk, og der er ikke noget alternativ til annektering, skriver Lasse Ellegaard på lederplads.

En tostatsløsning er ikke længere realistisk, og der er ikke noget alternativ til annektering, skriver Lasse Ellegaard på lederplads.

Christian Spicker

Indland
4. maj 2020

Israel, der i den forløbne uge markerede 72-årsdagen som selvstændig stat, har ikke en forfatning, men administrerer statens forvaltning med et sæt af ’basale love’, udmøntet i Knesset og udøvet i Israels højesteret.

Søndag og mandag behandler et udvidet panel på 11 højesteretsdommere to spørgsmål, der afgør, om den møjsommeligt sammenflikkede regeringskoalition under ledelse af Likuds Benyamin Netanyahu og med deltagelse af den tidligere oppositionsleder, Benny Gantz, overlever.

Der tages stilling til to klagemål: Kan Netanyahu som formelt er tiltalt for bestikkelse, svindel og mandatsvig, beklæde posten som regeringsleder? Og er samlingsregeringens aftalte levetid på tre år med rotation på premierministerposten overhovedet lovlig, da den indebærer en afkortning af en normal Knesset-periode?

En afgørelse ventes på onsdag, og dersom dommerpanelet går Netanyahu imod, venter et fjerde nyvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Det er sgu da ganske utroligt !

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Maia Aarskov, Jørgen Lejf Hansen, Agnete La Cour og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Israel kan næppe være interesseret i en samlet jødisk-palæstinensisk stat. Her ville jøderne komme i mindretal før eller siden.

Randi Christiansen, Karsten Aaen, Michael Hullevad og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Morten Erlandsen

Når europæiske politikere taler om to-statsløsning og nu må parterne sandelig komme til forhandlingsbordet er det et narrespil for at slippe at forholde sig til de ubehagelige kendsgerninger, som alle med kendskab til den konflikt udmærket godt ved.
To-stats løsningen er sten død. Der bor 6-700.000 bosættere på vestbredden nu, og de bliver ikke flyttet nogen steder. Der eksisterer ingen politiske kræfter i Israel, der vil kræve flytning af så mange mennesker.
Samtidig bor der ca 700.000 palæstinensere inde i Israel, og de har ikke de samme rettigheder og muligheder som den jødiske befolkning. (Ilan Pappe som der refereres til har skrevet en glimrende bog The forgotten palestinians om dette)
I en et-stats løsning vil det zionistiske flertal forsøge at undertrykke palæstinenserne, som det er tilfældet med de israelske palæstinensere i dag, men hvis man tror, det er det værste scenarie, mangler man fantasi.
En "to-statsløsning" hvor palæstinenserne skal leve på nogle fragmentariske stykker jord på vestbredden under total israelsk kontrol og overvågning og et Gaza i frit fald både økonomisk og politisk er et langt værre scenarium, der på alle måder vil svække den palæstinensiske kamp.

Karsten Lundsby, Anders Graae, Karsten Aaen, Per Klüver, Erik Winberg, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani
Christian Schönbeck

Fokus må være på, at palæstinenserne i de besatte områder får samme rettigheder som israelere så længe de lever under israelsk kontrol. Besættelsen har nu varet i 53 år, og palæstinenserne lider stadig under et israelsk apartheid-system, hvor de kun må færdes og bo på en lille procentdel af landet. De har ingen demokratiske rettigheder i Israel, og de er underlagt en undertrykkende israelsk lovgivning, man aldrig ville byde israelere.

Insistér på, at palæstinenserne i de besatte områder får samme rettigheder som israelere. Israel har altid villet undgå at palæstinenserne bliver en del af Israel, da staten dermed ikke længere vil have et klart jødisk flertal. Derfor kan truslen om lige rettigheder til palæstinenserne måske presse Israel til at acceptere en selvstændig palæstinensisk stat.

Der er ingen grund til at omverdenen skal diktere, om løsningen er én stat med lige rettigheder for alle, eller om løsningen er to stater. En mellemting er faktisk også en mulighed, men sikring af palæstinensiske rettigheder må være det centrale omdrejningspunktet.

Denne artikel diskuterer en mellemting mellem ét-stats- og to-stats-løsningen:
https://www.972mag.com/two-state-solution-trump-plan/

Randi Christiansen, Karsten Lundsby, Agnete La Cour og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Danmark må ligesom Sverige anerkende Palæstina som værende en selvstændig stat. Det her cirkus med at to ligevægtige partnere skal anerkende hinanden og selv blive enige er så respektløst som noget overhovedet kan være. Israel er en atombevæbnet skal ser militærmagt som en lovlig måde for den selvudråbte jødiske stat at føre udenrigspolitik på. På den anden side står nogle stenkastende palæstinensere som atomstaten Israel er meget bange for. Hvor længe kan vo tillade den massive undertrykkelse.

Danmark skal anerkende Palæstina og EU må indstille samhandlen med Israel og tvinge dem til forhandlingsbordet.

Christian Schönbeck, Agnete La Cour og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Prisen for svækkelsen af de internationale organisationer FN, Amnesty International, med videre.

Prisen for indsættelsen af en nationalistisk US Præsident Donald Trump, som har været med til at puste til ilden med, at Israel skal diktere sine egne grænser egenrådigt uden hensyntagen til de mio at internt og eksternt fordrevne palæstinensere.

Den grumme sandhed skinner med Christian Mondrups velvalgte ord igennem hele forløbet: Palæstinenserne er trængt op i en mørk krog, forladt og overladt til egen elendig skæbne, medens Staten Israel ekspanderer på deres bekostning.

Det er historiens meget bitre ironi, at bag det oprindelige grundlag for etableringen af en jødisk stat der lå ønsket om et hjemland som ikke var plaget af undertrykkelse og trussel om udslettelse. Erkendelsen af, at Jøderne måtte have deres eget land, for intet sted i verden var de sikre mod den hæslige antisemitisme.

at denne historiens ironi nu kan udvikle den jødiske stat Israel til en apartheid lignende stat, der behandler den oprindelige arabiske befolkning i området som tredjerangs borgere.

Jeg håber, at det israelske folk er sig denne bitre ironi bevidst og vil sætte foden ned for denne udvikling, for det kan hverken jøder, kristne, muslimer, ikke troende ja alle der bor i Israel være tjent med.

Agnete La Cour og Christian Schönbeck anbefalede denne kommentar
Jan Eskildsen

Er det ikke Yinon-planen, der kommer til udfoldelse?
https://en.wikipedia.org/wiki/Yinon_Plan