Leder

Afslutningen på Palme-efterforskningen var kronen på værket i en lang række af fadæser

Der blev ikke lagt et eneste bevis på bordet, da en svensk anklager onsdag udpegede den afdøde Stig Engström som potentiel gerningsmand bag Palme-mordet. Det havde været mere ærligt at indrømme, at sagen nok aldrig bliver opklaret
I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand. Året efter blev han idømt livstid for Palme-mordet, men ankede og vandt.

I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand. Året efter blev han idømt livstid for Palme-mordet, men ankede og vandt.

Polisen

Indland
16. juni 2020

Onsdag i den forgangne uge skulle have været en forløsningens dag for svenskerne.

Anklager Krister Petersson havde forinden svoret, at han dér ville afsløre, »hvem som er ansvarlig« for mordet på daværende statsminister Olof Palme i 1986. Det uopklarede mord har længe været et nationalt traume og en skamplet på svensk politi og anklagemyndighed.

Men i stedet for forløsning fik svenskerne en lang næse.

Under onsdagens pressemøde afslørede anklageren, at politiet i løbet af de seneste år ikke har fremskaffet et eneste nyt håndfast bevis i sagen. Det er i sig selv ikke så underligt i en 34 år gammel mordsag.

Men i stedet for at indrømme, at det er umuligt at fremskaffe nye beviser, og at sagen nok aldrig bliver opklaret, valgte Krister Petersson at hænge en død og forsvarsløs mand ud som mistænkt.

Anklageren udpegede – på baggrund af en temmelig selektiv omgang med de oprindelige vidneforklaringer fra gerningsstedet – Stig Engström, også kendt som Skandiamanden, som potentiel gerningsmand.

Anklageren indrømmede selv, at han ikke havde beviser, der ville holde i retten. Men hvis politiet havde gjort deres arbejde ordentligt i 1986, burde de ifølge ham have varetægtsfængslet Stig Engström og ransaget hans hjem og kontor, hvor man kunne have fundet fældende beviser.

Stig Engström døde i 2000. Men hans eftermæle og familie vil nu for evigt være skændet af de anklager, der onsdag blev fremsat på et meget tyndt grundlag.

Smadrede liv

Politi og anklagemyndighed har allerede ødelagt flere menneskers liv i jagten på Olof Palmes morder.

Derfor er det forbløffende, at sagens nye anklager ikke udviste større påpasselighed, før han udpegede en ny potentiel gerningsmand ved navn, uden nogen beviser.

Politiet har undersøgt en pistol, som tilhører Stig Engströms daværende nabo. Men de tekniske undersøgelser har hverken kunnet be- eller afkræfte, at det er mordvåbnet.

I fraværet af egentlige beviser klamrer anklagemyndigheden sig i stedet til Stig Engströms påklædning på mordnatten, som stemmer overens med nogle vidners signalement af en mand, som blev set flygte fra gerningsstedet. Andre vidner husker dog gerningsmandens udseende som helt anderledes.

En fantast

Det er sandt, at Stig Engström har givet selvmodsigende og dybt utroværdige forklaringer om sin egen færden på mordnatten. Men det beviser ikke, at han er morder.

Han kunne lige såvel være en fantast eller mytoman, som tilfældigvis var i nærheden, da Palme blev dræbt, og siden har brugt sagen til at gøre sig selv interessant.

Anklagemyndigheden forsømte onsdag at forholde sig til en række omstændigheder, der taler imod Stig Engström som gerningsmand:

Han stemplede ud af sin arbejdsplads to minutter før, mordet blev begået. Det er uforeneligt med forklaringen fra et vidne, der hævder, at morderen stod og ventede på hjørnet i flere minutter inden mordet. Desuden kunne Stig Engström umuligt vide, at Palme-parret ville befinde sig netop på det gadehjørne, da han forlod sin arbejdsplads.

Et vidne husker endda, at Stig Engström ankom til gerningspladsen et par minutter efter mordet og betragtede politiets arbejde.

Et åbent sår

Politi og anklagemyndighed har under de seneste 34 års efterforskning af Palme-mordet begået så mange fejl og slidt så hårdt på den svenske befolknings tillid, at den nye anklager, Krister Petersson, må have vidst, han ville få svært ved at overbevise offentligheden, uanset hvilken teori han fremlagde.

Men de færreste havde vel forestillet sig, at det ville være så tyndt. Som Information skrev mandag, tror færre end hver femte svensker på anklagerens teori om Stig Engström som morderen. I Rigsdagen lyder der krav om – endnu – en kommissionsundersøgelse.

Politiets efterforskning af Palme-mordet er nu afsluttet. Men det blev ikke den forløsning, de fleste havde håbet på. I stedet kommer onsdagens pressemøde formentlig til at indskrive sig i den lange række af pinligheder, politi og anklagemyndighed har gjort sig skyldige i under efterforskningen.

Det er en kliché at omtale Palme-mordet som et åbent sår i det svenske samfund. I dag, mere end 34 år efter mordet, må de fleste formodes at være kommet videre, hvis de da overhovedet var i live dengang.

Det åbne sår i befolkningen skyldes ikke længere fraværet af en gerningsmand. Det skyldes i højere grad myndighedernes ringe håndtering af sagen.

Politi og anklagemyndighed har fra begyndelsen forkludret efterforskningen og undervejs afsløret dybt kritisable arbejdsmetoder. Det sår har de ikke formået at hele ved at udpege Stig Engström som morderen. Tværtimod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Tjell

En tid efter Palme-mordet forekom følgende vittighedstegning i en amerikansk avis: To forbrydere i stribet fangedragt: Den ene siger: «I’ve good and bad news. The bad is that the police are hunting us. The good is, it’s the Swedish police".

Poul Kristensen, Ole jakob Dueholm Bech, Ole Svendsen, Kim Houmøller og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Er det mon en efterretningstjeneste, der står bag drabet?

Bjarne Jørgensen

Tekst til billede: "I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand." ...altså anklageren?!

Ole Svendsen

Denne sag lugter langt væk!!!

Det bringer mindelser om mordet på JFK, som jo også bar tydelige tegn på, at der blev fundet en belejlig "scapegoat", der kunne få skylden for mordet. En såkaldt "lonely wolf" fik skylden, mens sagen blev lukket så hurtigt ned, at mange siden talte om et "cover-up" for at tilsløre, hvem der i virkeligheden stod bag drabet på JFK.

I Oluf Palme sagen opfører det svenske politi sig ubehjælpsom klodset. Så klodset, at det virker grotesk og utroværdigt. At sagen nu slutter på denne måde, rejser flere spørgsmål end svar.

Derfor er @Kurt Nielsens spørgsmål:
"Er det mon en efterretningstjeneste, der står bag drabet?" Yderst relevant.
Men, i givet fald, hvilken?

Vi får aldrig at vide, hvem Palmes morder er, fordi Svensk Politis ubehjælpsomme opklaring tyder på to oplagte forklaringer: Enten er svensk politi komplet inkompetente, og har dummet sig igen og igen, eller også er det ALT for ubelejligt, at sandheden kommer frem.

Hvad tænker du?

Kjeld Jensen, Kurt Nielsen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

@Gert Romme
Har du ikke et link til artiklen med "verdens mest anerkendte ekspert i forbryderes psyke"?
Den kunne være interessant at læse.

Marianne Jespersen

Måske blev Crister Pettersson ( nr.7 på billedet) i sin tid udpeget som skyldig af Lisbeth Palme fordi han var den eneste som skilte sig ud ved ikke havde sorte sko på og altså ikke var politibetjent (dengang gik alle politibetjente i sorte fodformede sko, i hvert fald i Danmark). Bare en tanke! Nu lader påklædning (en frakke) fortsat at være det vægtigste argument for at vælge en ny skyldig.

Finn Thøgersen

@Bjarne Jørgensen,

Ens navne, forskellig stavemåde

Poul Kristensen

Sandheden er nok at det svenske politi simpelthen bare er udueligt. Snesevis af sprængninger i 2019, voldsomt høje tal for vold og voldtægt, zoner politiet ikke kan køre ind i osv osv.
Til at begynde med tænkte jeg det var pga. politisk korrekthed og manglende bevillinger osv., men efterhånden tror jeg simpelthen ikke de har styr på det. Det der med Palme mordet er da det mest ubeskrivelige fuck up.