Leder

Afslutningen på Palme-efterforskningen var kronen på værket i en lang række af fadæser

Der blev ikke lagt et eneste bevis på bordet, da en svensk anklager onsdag udpegede den afdøde Stig Engström som potentiel gerningsmand bag Palme-mordet. Det havde været mere ærligt at indrømme, at sagen nok aldrig bliver opklaret
I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand. Året efter blev han idømt livstid for Palme-mordet, men ankede og vandt.

I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand. Året efter blev han idømt livstid for Palme-mordet, men ankede og vandt.

Polisen

16. juni 2020

Onsdag i den forgangne uge skulle have været en forløsningens dag for svenskerne.

Anklager Krister Petersson havde forinden svoret, at han dér ville afsløre, »hvem som er ansvarlig« for mordet på daværende statsminister Olof Palme i 1986. Det uopklarede mord har længe været et nationalt traume og en skamplet på svensk politi og anklagemyndighed.

Men i stedet for forløsning fik svenskerne en lang næse.

Under onsdagens pressemøde afslørede anklageren, at politiet i løbet af de seneste år ikke har fremskaffet et eneste nyt håndfast bevis i sagen. Det er i sig selv ikke så underligt i en 34 år gammel mordsag.

Men i stedet for at indrømme, at det er umuligt at fremskaffe nye beviser, og at sagen nok aldrig bliver opklaret, valgte Krister Petersson at hænge en død og forsvarsløs mand ud som mistænkt.

Anklageren udpegede – på baggrund af en temmelig selektiv omgang med de oprindelige vidneforklaringer fra gerningsstedet – Stig Engström, også kendt som Skandiamanden, som potentiel gerningsmand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Gosvig Olesen
  • Anders Reinholdt
  • Torben Lindegaard
Søren Gosvig Olesen, Anders Reinholdt og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Tjell

En tid efter Palme-mordet forekom følgende vittighedstegning i en amerikansk avis: To forbrydere i stribet fangedragt: Den ene siger: «I’ve good and bad news. The bad is that the police are hunting us. The good is, it’s the Swedish police".

Poul Kristensen, Ole jakob Dueholm Bech, Ole Svendsen, Kim Houmøller og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

Tekst til billede: "I 1988 udpegede Olof Palmes kone Lisbet Palme i en vidnekonfrontation Christer Pettersson (nummer 7) som gerningsmand." ...altså anklageren?!

Ole Svendsen

Denne sag lugter langt væk!!!

Det bringer mindelser om mordet på JFK, som jo også bar tydelige tegn på, at der blev fundet en belejlig "scapegoat", der kunne få skylden for mordet. En såkaldt "lonely wolf" fik skylden, mens sagen blev lukket så hurtigt ned, at mange siden talte om et "cover-up" for at tilsløre, hvem der i virkeligheden stod bag drabet på JFK.

I Oluf Palme sagen opfører det svenske politi sig ubehjælpsom klodset. Så klodset, at det virker grotesk og utroværdigt. At sagen nu slutter på denne måde, rejser flere spørgsmål end svar.

Derfor er @Kurt Nielsens spørgsmål:
"Er det mon en efterretningstjeneste, der står bag drabet?" Yderst relevant.
Men, i givet fald, hvilken?

Vi får aldrig at vide, hvem Palmes morder er, fordi Svensk Politis ubehjælpsomme opklaring tyder på to oplagte forklaringer: Enten er svensk politi komplet inkompetente, og har dummet sig igen og igen, eller også er det ALT for ubelejligt, at sandheden kommer frem.

Hvad tænker du?

Kjeld Jensen, Kurt Nielsen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

@ Kurt Nielsen,

Oluf Palme var forhadt for sin, i øvrigt, ægte socialdemokratiske politik blandt mange - også vestlige lande. Og i lang tid var der faktisk meget stærk mistanke mod Sydafrika og Israel.

Men verdens mest anerkendte ekspert i forbryderes psyke har, på afstand og for egen interesse, fulgt med i mistankerne mod gerningsmænd gennem en lang årrække. Og har har udtalte forleden dag, at den nu mistænkte, "skandia-manden", er den der passer helt perfekt til denne forbrydelse .

Dette må have glædet polisen, men nogen rygende revolver var der ikke, - men der var trods alt en revolver.

Ole Svendsen

@Gert Romme
Har du ikke et link til artiklen med "verdens mest anerkendte ekspert i forbryderes psyke"?
Den kunne være interessant at læse.

Marianne Jespersen

Måske blev Crister Pettersson ( nr.7 på billedet) i sin tid udpeget som skyldig af Lisbeth Palme fordi han var den eneste som skilte sig ud ved ikke havde sorte sko på og altså ikke var politibetjent (dengang gik alle politibetjente i sorte fodformede sko, i hvert fald i Danmark). Bare en tanke! Nu lader påklædning (en frakke) fortsat at være det vægtigste argument for at vælge en ny skyldig.

Poul Kristensen

Sandheden er nok at det svenske politi simpelthen bare er udueligt. Snesevis af sprængninger i 2019, voldsomt høje tal for vold og voldtægt, zoner politiet ikke kan køre ind i osv osv.
Til at begynde med tænkte jeg det var pga. politisk korrekthed og manglende bevillinger osv., men efterhånden tror jeg simpelthen ikke de har styr på det. Det der med Palme mordet er da det mest ubeskrivelige fuck up.