Leder

Forsigtig digitalisering af sundheden

Digitaliseringen af lægekonsultationer kan være en hjælper, men også skabe sine egne problemer. Den forskel fanger man ikke, hvis man kaster sig ideologisk ud i massedigitalisering
Ofte er en konsultation med en læge ikke bare et hurtigt og rutinemæssigt møde med et klart defineret udfald, men en personlig samtale om både fysiske og mentale problemer, som fletter sig ind i hinanden. Det kræver en gensidig tillid mellem læge og patient, og det er uvist, om en sådan kan etableres over internettet, skriver Kristian Villesen i dagens leder.

Ofte er en konsultation med en læge ikke bare et hurtigt og rutinemæssigt møde med et klart defineret udfald, men en personlig samtale om både fysiske og mentale problemer, som fletter sig ind i hinanden. Det kræver en gensidig tillid mellem læge og patient, og det er uvist, om en sådan kan etableres over internettet, skriver Kristian Villesen i dagens leder.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
1. juli 2020

Coronakrisen har gjort os mere digitale – også når det kommer til kontakten til sundhedsvæsenet. I alt har der i de seneste tre måneder været afholdt mere end 71.000 videokonsultationer via appen Min Læge, som er blevet downloadet af en halv million danskere.

Og formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil ikke bare fortsætte, men udbygge andelen af de såkaldte telemedicinske konsultationer fremover: »Folk har nu helt konkret prøvet det og kan se fordelen,« siger hun til Jyllands-Posten. Telemedicin og videokonsultationer skal fremover være reglen frem for undtagelsen.

Der er fordele forbundet med videokonsultationer. Afstanden mellem læge og patient bliver på sin vis kortere. Der vil være mindre tidsspilde og færre, der må tage fri fra arbejde for at komme til lægen. Patienter, som har svært ved at forlade hjemmet af fysiske eller psykiske årsager, vil få lettere ved at overkomme en konsultation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Christensen

" Det kræver en gensidig tillid mellem læge og patient, og det er uvist, om en sådan kan etableres over internettet."

Er den tillid mulig når vi oplever at vider i systemet ansættes folk som læge konsulent for at afgøre, at den læge med papirene på sin uddannelse, som man har tillid til, ikke laver kvalificeret diagnose?

https://www.denoffentlige.dk/skandale-med-laegekonsulent-skaber-undren

Steffen Gliese

Min far var lykkelig over at kunne holde sig hjemme uden at udsætte sig for den begrænsede risiko for at pådrage sig andre infektioner. Det bliver en succes, ligesom det altid er, når man selv i højere grad får styr på tingene og bliver mindre afhængige af andres velvilje og uundgåelige fejltagelser.