Leder

De indefrosne feriepenge er en meget heldig tilfældighed, der vil falde på et tørt sted

Det løser ikke alle økonomiske problemer med et trylleslag at udbetale borgernes indefrosne feriepenge allerede nu. Til gengæld er der ingen gode argumenter for ikke at gøre det
Helt tilfældigt er en ny ferielov trådt i kraft midt under og fuldstændig uafhængigt af coronakrisen. Pludselig optjenes ferie på en anden måde. Det betyder, at 100 milliarder kroner før skat af borgernes feriepenge er ’i overskud‘.

Helt tilfældigt er en ny ferielov trådt i kraft midt under og fuldstændig uafhængigt af coronakrisen. Pludselig optjenes ferie på en anden måde. Det betyder, at 100 milliarder kroner før skat af borgernes feriepenge er ’i overskud‘.

John Randeris

Indland
11. juni 2020

Det er et meget heldigt tilfælde:

Danmark og resten af verden bliver ramt af en pandemi, der tvinger samfundet til at lukke ned, og som smadrer dele af økonomien. Folk bliver fyret, andre er bange for at blive fyret, og politikerne frygter, at befolkningen holder på pengene i stedet for at bruge dem på restauranter, weekendture med overnatning og frisører. Forbruget er ellers essentielt for at få gang i det udsatte erhvervsliv og undgå endnu flere fyringer. Det ligner en ond cirkel.

Men helt tilfældigt er en ny ferielov trådt i kraft midt under og fuldstændig uafhængigt af coronakrisen. Pludselig optjenes ferie på en anden måde. Det betyder, at 100 milliarder kroner før skat af borgernes feriepenge er ’i overskud‘. De skal egentlig først udbetales, når den enkelte går på pension. Men de 100 milliarder vil i mange tilfælde falde på et tørt sted, hvis de i stedet frigives nu og i bedste fald sætter gang i de såkaldte hjul.

En udbetaling af feriepenge løser ikke alle problemer. Dem, der vil få udbetalt mest, er de samme mennesker, der i forvejen tjener mest. De har, viser erfaringen, større tendens til at spare op. Pengene gør altså bedst gavn hos mennesker med små indkomster, som i højere grad bruger dem, men som med dette greb vil få en mindre sum udbetalt.

Og så er der de mennesker, der er uden for arbejdsmarkedet, og som slet ikke har optjent feriepenge: ældre, studerende og arbejdsløse. Dem skal man altså løfte på en anden måde, blandt andet ved direkte, målrettede overførsler som den økonomiske overvismand, Carl-Johan Dalgaard, foreslår.

Ene udelukker ikke det andet

Men det er ikke et argument imod at udbetale feriepenge, som ifølge beregninger fra Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan skabe omkring 30.000 arbejdspladser, hvis bare 60 procent forbruges i stedet for at blive sparet op, skriver Berlingske. Det ene udelukker ikke det andet.

Det er ikke helt gratis at udbetale pengene, som godt nok er borgernes egne, men som i mange tilfælde stadig står hos virksomhederne. Derfor afhænger udbetalingen af en løsning, hvor virksomhederne kan låne pengene af staten, så det ikke gå ud over deres likviditet.

Men på grund af den lave rente, er der heller ikke meget i vejen for at låne pengene for derefter at udbetale dem direkte til borgerne – ligesom staten har optaget lån i forbindelse med hjælpepakkerne.

Meget tyder på, at man på Christiansborg vil nå til enighed om at udbetale pengene i forbindelse med en økonomisk ’sommerpakke’, som partierne er ved at forhandle.

Lad os håbe, at det sker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hvis pengene kommer til udbetaling bliver de hverken brugt på restaurant besøg, frisør, is og kage. De ryger direkte ind på opsparingskontoen til rejse aktivitet, som går til Luang Prabang i Nord Laos så snart flyrejser igen bliver mulig.

Lisbeth Larsen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, erik pedersen og Regin Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det vil være en strålende løsning for mig, der således har kunnet forlænge min økonomi med brædder igennem krisen, takket være kompensationsbeslutninger, allerede optjente penge og ferie.

Lise Lotte Rahbek

Og for vi på 'selvforsørgelse', hjælper ingen gavepakker fra hverken feriepenge eller andre indkomstrelaterede tiltag.
Det er heldigt, at vi stadig må bruge infrastrukturen, når vi nu ikke bidrager med forbrug.

Ture Nilsson, Lisbeth Larsen, Heidi Larsen, Carsten Munk, Mads Kjærgård, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ebbe Overbye, Ole Larsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese og Issa Chaaban anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

En fin model for at sætte gang i omsætningen ville være at udbetale (evt. kun en del af) de indefrosne feriepenge. Og samtidig udbetale et tilsvarende beløb til de der ikke har feriepenge 'til gode'.

Jan Fritsbøger, Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ole Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Fingrene væk fra de penge. Lad dem stå som LD, og giv dem nyt liv i investeringer til grøn omstilling. Plus de vil lune godt i lommen, forhåbentligt mere end fordoblet, på de mennesker der har tjent dem, når de bliver udbetalt ved Folkepensionens start.

Steffen Gliese

Per Madsen, til den tid vil man have indset, at penge ikke er noget, man kan gemme, fordi de kun har værdi i lyset af stadig samfundsmæssig aktivitet.

Jan Fritsbøger, Søren Nielsen, Jan Nielsen, Holger Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Altså nu, hvor vi alle samsens bliver 110 år. Kunne man så ikke få sin pension fra leveårene 90 - 110 år udbetalt allerede nu? Så kan der da rigtig sparkes gang i det. Jeg lover så også at gå til frisør.

Carsten Munk, Jan Fritsbøger, Birte Pedersen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jeg vil da få mere fornøjelse af de feriepenge nu, end når jeg går på pension med en bedre økonomi end nu, og en gældfri ejerbolig.
Det er en mærkelig fornemmelse formelt set at være millionær i bundne pensionsmidler, og fiktiv friværdi i mursten, som jeg på ingen måde har indtægten til at belåne og forbruge for nuværende.

De feriepenge er pebernødder for mig den dag jeg går på pension, men idag vil de penge lune gevaldigt, og de vil også blive brugt:-)

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Jan Nielsen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

De indefrosne feriepengene skal stå hos ATP, som normalt hat en forrentning på omkring 10%. Så de måske 30.000 kr. du har på din konto vil blive forrentet med 10% i alle de år de står på kontoen. Med renters rente bliver det til et betydeligt beløb for de fleste. Jeg nævner bare LD som startede med at være ca. 4.000 kr. ved fuld indbetaling. Idag er det blevet til over 140.000 kr. pga. renter. Desuden så er der mange som slet ikke har nogen feriepenge opsparet. Og rigtig mange er folk, som har masser af penge til forbrug i forvejen. Så mange af de udbetalte penge til ende på en opsparingskonto.

Så alt i alt er tanken om at udbetale 10.000 kr. til alle med en lav indkomst inkl. kontanthjælpsmodtagere, folkepensionister og studerende på SU være langt at foretrække. Her vil pengene med garanti blive brugt inden for landets grænser. Og for det meste fordi den gruppe virkelig kunne bruge pengene. Ikke mindst til store glæde for børnene i de berørte familie og enlige forsørgere. Det vil omfatte ca. 3.700.000 borgere.

Carsten Munk, Kim Folke Knudsen, Kim Houmøller og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeppe Lindholm, det er ikke et enten-eller.

Jeppe Lindholm

100 milliarder kr. vil der være tilstede pr. 01. september 2020. D.v.s. lige nu er der ca. 80 milliarder kr.. Så skal der betales skat. 45 milliarder kr. tilbage. Langt den største part af pengene udbetales til dem, som har de højeste lønninger, da de i sagens natur har indbetalt mest. Så er der højst 20 milliarder kr. tilbage. Selv dem med høje indkomster vil selvfølgelig gerne have pengene. Men de behøver dem ikke til dagligdags forbrug. De vil enten blive sparet op eller brugt på en tur til Thailand når det igen bliver muligt. Så er der højst 15 milliarder kr. tilbage. Sikkert mindre til indenlands forbrug, hvor det er meningen pengene skal bruges for at opnå det ønskede resultat med genopstart af økonomien. Og så er der lige den lille detalje. Hvor skal pengene komme fra? Lige nu står langt langt de fleste penge på landes virksomheders kontier. Virksomheder som efter sigende ingen penge har lige nu. Så de kan umuligt indbetale pengene nu til ATP feriekontoen ud at mange til gå konkurs. Hvilket vel egenlig er det man politisk ønsker at forhindre med udbetalingen. Ja, og så er der jo kun statskassen tilbage til at betale de 100 milliarder i første omgang. En statskasse som netop har brugt ca. 300 milliarder på corona krisen endtil nu - Og den er jo ikke slut selvom det kunne se sådan ud.

Og så er der jo lige den, at dem der virkelig har behov for pengene for ingen, da de jo ikke har indbetalt en eneste kr. eller kun ganske få til ATP feriepengene.

Danny Hedegaard

@Jeppe Lindholm
Sagen er bare den, at 25000 kr med renters rente de næste 13 år hos ATP indtil jeg går på pension, vil udgøre et ubetydelig beløb for mig når jeg realiserer min pensions formue til den tid.

25000 kr dags dato er penge jeg snildt kan klare mig uden, men det er et mærkbart beløb for mig i den økonomi jeg har nu.
Og det er derfor penge som jeg gerne vil kunne bruge ekstra på kort tid, hvilket også vil være formålet med at udbetale pengene.

Jeg er ikke så godt stillet, at pengene bare vil ryge ind på kontoen, fordi jeg alligevel kan gøre som jeg vil når som helst, men det er der jo rigtig nok mange der kan.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Birte Pedersen

Jeg er 100% enig med Jeppe Lindholm, hvis det vitterligt er sådan at de penge stadig henstår hos virksomhederne, vil rigtig mange, og især små og mellemstore virksomheder, og som måske lige netop har lykkedes at stå Corona tiden igennem med skindet på næsen, blive skubbet ud på et sidespor og det handler også om rimeligt mange arbejdspladser. Jeg går også ind for det enhedslisten foreslår at udbetale Kr.10.000,- skattefri til folkepensionister m.fl. som virkeligt vil blive brugt til forbrug. Bedste Hilsen Birte P.

Steen K Petersen

@Jeppe

Du skriver om ATP, at de giver ca. 10 % om året og sammenligner med LD

Det er desværre ikke sammenlignelig, da ATP har vægtet en konservativ investerings strategi i gennem alle årene og de er ALDRIG kommet bare i nærhed af en gennemsnitlig forretning på 3% p.a.

Prøv selv at regne din egen ud, hvor længe du gennemsnitlig vil få den udbetalt og bliv så ikke forbavset og stødt, da ATP ikke har været en god forretning af vores bidrag i gennem årene.

Jeg har fundet ud af, den ligning som de bruger, du ved for at det skal passe, så skal der stå det samme på begge sider af lighedstegnet,

ATP=ALMISSER TIL PENSIONEN

Mads Kjærgård

Giv pengene til de sorte i U.S.A., en stor del af dem er fattige. Nå ikke? Så giv pengene til de på overførselsindkomster, de har brug for dem og vil med sikkerhed spendere dem med det samme på forbrug. Idet deres marginale forbrugskvote er 1. Men nej, giv pengene til de, der har i forvejen, så kan de ryge ude i spekulation og krig.

Carsten Svendsen

Enhver krone til en kontanthjælpsmodtager vil blive modregnet i kontanthjælpen og gå til Kommunen.

Steen K Petersen, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Kim Folke Knudsen, Anders Vang Nielsen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Den med at indfryse folks optjente feriepenge virker som politikernes behandling af lejernes indbetalinger til Landsbyggefonden. Politikerne føler, at de har hånd og halsret over lejernes indbetalinger.
Ja Bent Bentsen (eller hvordan det staves) tog direkte penge fra Landsbyggefonden til andet formål, da han mente at Landsbyggefonden blev for stor. Så skulle lejerne beskattes selv om Fogh -regeringen talte meget om deres skattestop.
I dag får lejerne "lov" til at betale for Ghettolovens uhyrligheder med at skulle dække udgifterne ved nedrivninger og boligblokke (hvor nogle lige er blevet nyrenoveret ) osv. Det er håbløst og uretfærdigt

Var det mest redelige ikke at udbetale de overskydende feriepenge til de lønmodtagere, der i årets løb har fået trukket dem i lønnen. Så må de erhvervsdrivende låne til udbetalingerne eller få pengene udbetalt som lån fra staten..Erhvervslivet har jo fået momsudsættelse osv. så hvorfor ikke en ordning her - det er trods alt lønmodtagerne , der har optjent pengene.

Ture Nilsson, Birte Pedersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja de ville da så, men med lidt god vilje, så kunne det, da lade sig gøre! Omvendt igen, så kom pengene ind igen, og samtidig, så kunne man da sige med sindsro, at man havde boosted økonomien. :-)

Steffen Gliese: pengene skal skam ud og arbejde som man gør med LD pengene. Men idet hele taget er det jo en mærkelig disponering. Man tager lønmodtagernes penge og bagefter giver dem tilbage, og regner med vi bruger los. Men det er, som jeg ser det , som at gøre i bukserne. Næsten halvdelen ryger ind i statskassen, det vil selvfølgelig lune. Og vil jeg forbruge mere, nej!.

Martin Sørensen

Ferie pengene, er et spørgsmål om tillid til borgerne, folketinget udviste total mistillid til den danske borger, da man fastfrøs pengene, ja mange borgere ville ha betalt gæld væk med de penge, ha bygget en carport rejst på ferie, øget forbruget generelt, eller ja sat dem ind på deres pensionsopsparinger, og her har vi kernen borgerne ville selv ha valgt og disponere med deres penge som det falder dem bedst ind.

vi fik ikke dette valg, fordi vores politikere opfatter vi almindelige borgere som små børn, der skal styres og reguleres. ja ud fra et totalt fundamentalistisk homo economicus syn, ser man på os medborgere i samfundet. og møder os med mistillid, og centralt organiseret styring,

ferie pengene var ikke politikerens egendom til disponering. for mig handler det om hele den mistænkeliggørelse af borgeren som politikerne har overfor almindelige borgere i samfundet, og som sådan en borger er vores naturlige modsvar en dyb mistillid til vores politikere.

Jan Fritsbøger

hvorfor lever fejltagelsen at penge yngler stadig, rente er jo kun omfordeling altså overførsel af værdi fra folk, som ikke har et overskud af penge de ikke har brug for, til mennesker som har rigeligt med penge, og dermed ikke brug for at bruge alle de penge de har til rådighed,
når man investerer er det heller ikke penge som yngler/formerer sig, nej det er igen omfordeling fra "fattig" til "rig", man køber sig ret til at få lidt af værdien af andre menneskers arbejde, når investeringen forrentes,
du kan ikke starte nogen virksomhed med penge alene, der skal være nogen som udfører det nødvendige arbejde, og det er dem som skaber hele værdien af en virksomhed, IKKE investeringen,
reelt er penge i sig selv værdiløse, de er kun et værktøj til at styre fordelingen af det som har værdi, og den fordeling er hverken retfærdig eller rimelig, nogle få kan få alt de peger på helt uden at yde noget, og de mange som skaber værdien får mindre værdi end de skaber,
i en bedre verden bør alle basale behov være dækket uden nogen form for betaling, og ekstremt overforbrug bør slet ikke forekomme, af hensyn til klima miljø og fremtidige generationer, men jeg har ikke et bud på hvordan dette kan opnås, men menneskelig stræben burde gå i den retning. og ikke handle om vækst.

Jan Fritsbøger

Per Madsen, jeg får knopper hver gang jeg hører eller ser den idiotiske floskel at penge skal ud at arbejde, penge har aldrig nogen sinde arbejdet og heller ikke formeret sig,

og så synes jeg faktisk ikke der er nogen grund til at stimulere økonomien det vil jo skade klimaet når forbruget øges, corona havde en god side nemlig at den nedsatte co2 udledningen, og recession er jo faktisk godt hvis den kun rammer dem med overflod, hvis økonomisk tilbagegang koster jobs, kan vi jo nemt fordele arbejdet bedre ved at sætte arbejdstiden ned så der er jobs til alle som kan arbejde,
faktisk har vækst længe været udelukkende skadelig i mange lande hvor overfloden er det normale,
til gengæld har fordelingen manglet og derfor lider nogen stadig nød hvor andre vælter sig i meningsløst forbrug,
så væk med væksten og kom i gang med at fordele retfærdigt, så vil klimaet kunne reddes og verden blive et bedre sted at leve for ALLE.

Mikkel Zess, Steen K Petersen, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der skal gang i vækst og forbrug siger alle. Og der er penge på vej. I det mindste til nogen. Snart stiger benzinpriserne, snart er verden igen i fulde omdrejninger og alt køre videre som intet var hent.

Så verden skal nok nå målet. 38 milliarder tons CO2 blev det til sidste år. Kan vi overgå os selv trods krise? Vi kan da prøve ved at sætte 110% tryk på vækst og forbrug. Så skal efterslæbet nok overgå den tabte udledning.

Lise Lotte Rahbek og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Benta Victoria Gunnlögsson

Jeg er folkepensionist og min mand arbejder stadig. Så vi er underlagt gensidig forsørgelse. d.v.s. at hvis min mand får udbetalt feriepengene, så ender det med, at jeg skal betale dem tilbage i for meget udbetalt pension. :-(

Carsten Munk, Ebbe Overbye, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Som med een mund svarede deltagerne i DRs voxpop, at der er brug for at øge forbruget, og »og feriepengen er jo vores penge». Hellige enfold! Derefter kom formanden for det økonomiske råd (som også har en anden og meget mærkelig titel), og forklarede, at der ikke er brug for at styrke efterspørgslen.

Fuldstændig afgørende for danske økonomi er derimod eksporten, forklarede formanden, dvs., at europæisk økonomi ikke går i recession. Det er et glimrende oplæg til forhandlingerne om EUs budget, hvor det står nu klart, at den danske regerings idealforestilling fra januar ikke bliver resultatet.

Jeg vil gætte på, at der bliver et par korrektioner i den offentlige danske samtale. Det er klogt, ikke at gå i krig med 250 mio europæiske naboer og det er også klogt at kræve, at man forvalter EU penge i overensstemmelse med de europæiske værdier / retsstatsprincippet. Hvis Polen og Ungarn så vil give afkald på skillingerne, så har man opnået en besparelse på budgettet.

Brian W. Andersen

@ Lise Lotte Rahbek

En dag, hvor det er passende og relevant, vil jeg gerne høre om hvordan du endte blandt de godt 160.000 borgere, som er i en af de 8-9 selvforsøgende grupper vi har i Danmark. Jeg håber at det skete mere frivilligt end ufrivilligt, da jeg ikke tror at du er nem at tvinge til noget som helst du ikke selv vil. Lige for nu vil jeg blot nævne at der bliver flere som heller ikke får del i Regeringens helikopterpenge og at dette sker i en kontekst, som kan sende flere ud i de selvforsøgende rækker.

Ikke overraskende er der blevat sparket nedad på aktivlovens ydelsesmodtagere under hele coronakrisen.Generelt er det samme billede som vi så i årene efter finanskrisen, men med en hurtigere udvikling. Det rammer også i udbetalingen af de indefrosne feriepenge, så dem der i året op til coronakrisen og dem som under nedlukningen er endt under aktivloven, kommer til at se deres optjente feriepenge hældt direkte i statskassen. Både dette og andre forhold på området har ikke været dækket af den brede presse, hvilket også er forståeligt i lyset af hvor mange hastigt udviklende store begivenheder de skal dække for tiden. Der er ikke så meget anden nævnelse udover debatredaktør Thomas Harders evindelige fodren av svinehunden på EB's Nationen, men dette er også ofte nok til at mere oplyste mennesker kan få en idé og hvor fakta skal søges.

Og tja... når Puk Sabber kan finde relevant indhold fra sine aktivitet som brevkasseredaktør der til at skrive fornuftige artikler på Information, så kan vi vel bruge det på en tilsvarende måde i debatterne. Her er lidt af de frustrationer som ydelsesmodtagere naivt sender til EB i den forvildede tro på at bladet stadig er på den lille mands side: https://ekstrabladet.dk/nationen/kontanthjaelpsmodtager-frygter-modregni...
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/oven-i-corona-225-timers-reglen-...

Skillelinjen d. 9. marts for 225-timers reglen er også afspejlet i andre dele af beskæftigelsesindsatsen, hvor den delvise nedlukning af denne, samt af Jobcentrenes fysiske kontorer, har givet kommunerne plads til økonomisk besparende fortolkninger. Mange kommuner at anvendt disse, så reelt er de aktivitetsparates virksomhedspraktikker og de jobparates nyttejobs fortsat på de arbejdspladser, som har været helt eller delvist åbne under krisen. Sanktioner efter de nye skærpede sanktionsregler er ligeledes blevet fastholdt, hvilket har haft nogle ekstra komplikationer under nedlukningen. Hvilke kan du få en idé om her: https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/hjaelp-jeg-har-ikke-faaet-penge/...

Alle disse ting sker ikke i et vakuum. De overlapper blandt andet med hvordan coronakrisen rammer de almene lejere ifm. Ghettoplanen, fordi de fleste af aktivlovens svageste ydelsesmodtagere også er lejere i de billigste almene boliger. Krisen har også haft en effekt på markedspriserne, som er steget på flere vareområder, hvilket jo altid vil ramme de laveste indkomster hårdest. Og der er flere forhold som jeg desværre ikke har tid til at nævne nu.

I sidste uge blev den aktive beskæftigelsesindsats sparket i fuldt ud i gang igen og med over 40.000 nyledige har mange kommuner skruet op for presset på jobcentrene, hvor "one size fits all"-idéerne fortsat hersker. Blandt de utroligt mange problemstillinger er der kommet en helt ny, som allerede er blevet ignoreret. Hovedparten af de omkring 100.000 aktivitetsparate er også patienter i risikogruppen for alvorlige og fatale CoViD-19 komplikationer, men landet fattes penge, så nu skal de ud og bestille noget. Hvis nogle har behov for værnemidler i denne forbindelse, så skal de selv anskaffe disse og betale markedsprisen ud af deres ydelse, fordi det officielle svar fra myndighederne er at der ikke er evidens for at værnemidler beskytter imod CoViD-19-smitte.

Det hele løber samme til at det at blive "selvforsøgende" på en hvilken som helst mulig måde, kan blive den bedste overlevelseschance for nogle, når smittetrykket igen stiger og når vi står inde i anden smittebølge. Det kan for nogle syge ydelsesmodtagere endda give bedre overlevelseschancer at blive "selvforsørgende" hjemløse, fordi de hjemløse bliver set af både politikere og NGO'er som socialt sårbare og CoViD-19 sårbare, der skal beskyttes.

Vi står på kanten af en national social katastrofe, som er meget overset, hvilket til dels skyldes at alle danske smittekæder startede i den mere privilegerede del af befolkningen og endnu ikke er nået til de nederste klasser. Bare lidt for meget fart på genåbningen af samfundet og så når smitten derned før at der er sikret bedre medicin, behandling og/eller vaccine mod CoViD-19. Det momentum som genåbningen har nu peger på at dette vil ske, når vi kommer ind i efteråret og så ender vi op med at hele den samlede proces har beskyttet de ældre (med en slagside, hvor beskyttelsen af økonomisk privilegerede ældre har væres bedre end beskyttelsen af fattige ældre), sundhedssystemet og økonomien, men ikke alle de svage borgere i øvrige aldersgrupper.

Det kan nå at stoppes endnu, men det kræver at mange nok forstår faren, samt at den ikke bare bliver druknet i cost-benefit analyser, der lover samfundsgevinster i bytte for menneskeliv. Utilitarisme kan være ganske farligt, når både det demokratiske flertal og de politikere som skal vælge selv er personligt udenfor farezonen.

Carsten Svendsen, Steen K Petersen, Mikkel Zess, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Brian W
Det er nu ingen hemmelighed hvordan jeg endte på 'selvforsørgelse'.
Flere end 12 lønløse praktikforløb under jobcenterregi ikke til noget job for mig. Det sidste de fandt på var at jeg skulle i 8 ugers lønløs praktik på et sygehusvaskeri, som skulle lukke 6 måneder senere... Min fysik kan ikke længere klare stående arbejde i 8 timer dagligt. Så fik jeg en stak trusler om sanktioner fra sagsbehandler. Dette aaffødte en hurtig beslutning i samråd med min partner om, at jeg måtte starte ny uddannelse asap. [..lang historie..] Vel optaget på studie finder jeg ud af, at jeg ikke har mere SU i dette liv. Ikke engang lånemuligheder.
Men når valget står mellem tvangsarbejde og konstant psykisk belastende trusler fra jobcenter eller risikoen for at ende i økonomisk total ruin, så valgte jeg håbet om, at etellerandet økonomisk mirakel vil dukke op.

Carsten Svendsen, Jørgen Mathiasen, Mikkel Zess, Steen K Petersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Jeg bliver rasende, Brian W. Andersen. Mens verden forsøger at gøre op med negerslaveriet skærpes slavegørelsen af syge og uformuende.
Jeg håber at sygdom, død og ulykke må ramme Christiansborg og alle der har deres faste gang der!

Jørgen Mathiasen

@Rahbek:
Du kan overveje om en udvandring er en løsning.

Henning Kjær

Lad nu være med at udbetale feriepenge til dem der stadig er i job, og heller ikke til dem hvor udbetalingerne ender med at blive modregnet i forskellige offentlig ydelser.

Lise Lotte Rahbek

Mathiasen
Næh det er der ingen planer om. Det er jo også MIT land, og min opgave at gøre det bedre.
Jeg hænger fast i neglene - og håber på at færdiggøre uddannelsen næste sommer. Om ikke andet så ved hjælp af mirakler.

Steen K Petersen, Mikkel Zess og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvorfor denne trang til forbrugsfest blandt det lag af borgere, som er i arbejde og kan glæde sig over den månedlige lønseddel ?.

Brug pengene på, at forbedre dagpenge ordningen.

Alle skal være medlem af en A-kasse, da der er tale om en forsikring mod arbejdsløshed.

2 ugers genoptjeningsret.

2 års dagpenge for de 16-39 årige.

3 års dagpenge for de 40-54 årige.

5 års dagpenge for de 55 årige og op efter.

Afsæt penge til reel omskoling og uddannelse af de arbejdsløse.

Afskaf kontrolvanviddet og umyndiggørelsen af de ledige, som skal dokumentere alt muligt mellem himmel og jord for ikke at blive betragtet som en dagpenge svindler. Fra kontrol til medansvar for egen læring og uddannelse og til vejledning det er vejen frem.

De ledige skal have ret til 5 ugers ferie på linje med de, der er i arbejde.

Det er også " et arbejde " at skrive ansøgninger CV og kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet.

Netop nu med risikoen for at mange bliver arbejdsløse i det kommende år er det tid til at genopbygge en forsikringsordning, som alt for mange snæversynede politikere især fra højre side af tinge har brugt på at ødelægge dagpenge ordningen.