Leder

Vi kan ikke forlænge olieudvindingen i Nordsøen og samtidig kalde os grønt foregangsland

Der er ingen undskyldning for ikke at gribe chancen: Danmark bør sende et stærkt klimapolitisk signal til resten af verden ved at stoppe ekspansionen af olie- og gasproduktionen i Nordsøen
Dan Jørgensen bad det uafhængige ekspertorgan Klimarådet give en vurdering af klimaeffekterne ved at gennemføre ottende udbudsrunde. Det har rådet nu gjort, og dets budskab er entydigt: Aflys udbudsrunden, skriver Anton Geist.

Dan Jørgensen bad det uafhængige ekspertorgan Klimarådet give en vurdering af klimaeffekterne ved at gennemføre ottende udbudsrunde. Det har rådet nu gjort, og dets budskab er entydigt: Aflys udbudsrunden, skriver Anton Geist.

Tim Kildeborg Jensen

5. juni 2020

Det burde være en no brainer. Selvfølgelig skal regeringen ikke give nye tilladelser til efterforskning og udvinding af olie og gas i Nordsøen. Og derfor skal der sættes en stopper for den såkaldte ottende udbudsrunde, der åbner for netop det.

Vi ved, at 80 procent af de kendte olie- og gasreserver skal forblive i undergrunden, hvis det skal lykkes at leve op til Parisaftalens målsætning om at holde de globale temperaturstigninger et stykke under to grader. I det lys kan Danmark umuligt kalde sig et grønt foregangsland og samtidig tillade, at jagten på fossile brændsler i dansk farvand fortsætter fra 2027 helt frem til 2055 – fem år efter, at landet skulle være omstillet til et klimaneutralt samfund.

Alligevel har klimaminister Dan Jørgensen tøvet med at aflyse ottende udbudsrunde. I stedet har han efter kritik fra støttepartierne valgt at udsætte afgørelsen om tildelingen af nye licenser til olieudvinding og -efterforskning, indtil beslutningsgrundlaget er bedre oplyst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Ervin Lazar
  • Carsten Munk
  • Trond Meiring
  • Dorte Sørensen
  • Ejvind Larsen
  • Poul Anker Sørensen
  • Per Christiansen
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Ervin Lazar, Carsten Munk, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Ejvind Larsen, Poul Anker Sørensen, Per Christiansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Henriksen

Så længe vi har Mærsk, skal vi slet ikke sætte lighedstegn mellem Danmark, grønt og foregangsland! Pr. indbygger, inkl. Mærsk, sviner vi ad H til ...

Werner Gass, Holger Nielsen, erik pedersen, Ejvind Larsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Lukke for olien eller ej? Egentlig et besynderligt spørgsmål, når det med 95% sikkerhed er slået videnskabelig fast, at vis ikke CO2 udledningen bremses dramatisk, så vil det have katastrofale følger for klimaet.

Men det må jo så ikke være en gyldig årsag til bekymring af betydning. Og da slet ikke hvis offshore branchen eller Venstre borgmesteren i Esbjerg bliver spurgt. Her mener man, meget overraskende, at hensynet til virksomheder i Esbjerg med mange gode arbejdspladser og økonomien er vigtigere end vanskelige livsbetingelserne på Jorden.

Men hva. For alle dem som lever nu behøver Jorden jo kun at kunne holde i maks. 100 år endnu. Ud over den tidshorisont kan det jo for os nulevende være komplet ligegyldig. Jo måske ligefrem betyde indskrænkning af vores udfoldelse.

Synes du det er her og nu livet skal leves og skidt med resten og vores tipoldebørns fremtid, ja så skal du bare stemme på det sikre valg Venstre og den borgerlige brok. Så går dine ønsker i opfyldelse.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, John Andersen, erik pedersen, Kim Houmøller, Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Nedlukning af olieudvinding i Nordsøen bør naturligvis ledsages af reduktion af olieforbruget i Danmark. Ellers giver det ingen mening. Vi kan reducere forbruget ved at hæve markedsprisen på olie, altså kulstofafgifter og dermed bane vejen for ikke-forurenende energiteknologier. Det vil regeringen ikke, det vil være at lægge gift for fortsat olieudvinding. De to ting hænger nøje sammen. Ved at afvise afgifter støtter regeringen øget forbrug og derfor udvinding. Al Dan Jørgensens henholdende volapyk er ren facade, Svend Aukens gamle parti (MF) har valgt side til fordel for den forældede og døende fossilindustri. Det er ganske vist.

Problemet for Dan og hans venner i fossilindustrien er de lave verdensmarkedspriser der gælder lige nu og som ikke gør udvinding i Nordsøen attraktivt. Så måske bliver det ikke til noget og måske kan vi alligevel få de forureningsafgifter som er nødvendige hvis vi skal komme i gang med at ændre samfundet i bæredygtig retning.

Men det kræver nok en ny politisk ledelse. Lige nu ser det jo svært ud, men det er stadig op til vælgerne.

Werner Gass, Holger Nielsen, erik pedersen, Ejvind Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Om olien skal blive i undergrunden eller pumpes op i den geografiske del af den danske nordsø er af princippiel og afgørende betydning for Danmaks fremdig. Politikerne på Christiansborg bør derfor overveje at sende afgørelsen til folkeafstemning i den danske befolkning.

Werner Gass, Holger Nielsen, erik pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

TV2 har tæppebombet med Esbjergs borgmester, der er frygter for tab af 10.000 arbejdspladser, hvilket er reelt nok, men der bør - SKAL - regeringen jo også træde ind, og sørge for, at der netop bliver oprettet tilsvarende jobs indenfor ren energi - hvilket der vist også er omkring 5.000 arbejdspladser i området, der er afhængige af.