Leder

Kan blive model for grøn omstilling af hele landet: København skal være doughnut-by

Et massivt flertal i Borgerrepræsentationen har bestilt en plan for omstilling af hovedstadens økonomi
Hvis København kan præstere det samme som Amsterdam, og realisere doughnut-initiativet sammen med borgerne, kan modellen blive en model for den grønne omstilling af hele nationen.

Hvis København kan præstere det samme som Amsterdam, og realisere doughnut-initiativet sammen med borgerne, kan modellen blive en model for den grønne omstilling af hele nationen.

Christian Lindgren

Indland
26. juni 2020

Her er en nyhed, som vil noget:

»Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde en indstilling til politisk behandling med en model for, hvordan Københavns Kommune kan bruge Doughnut-modellen som et overordnet styringsredskab til kommunens økonomi og udvikling.«

Med Alternativets Fanny Broholm som initiativtager og indpisker og med massivt flertal vedtog Københavns Borgerrepræsentation sent onsdag aften, at hovedstaden skal arbejde frem mod at blive ’doughnut-by’, i givet fald som den anden hovedstad i verden efter Amsterdam, som i april vedtog en omstillingsstrategi til cirkulær økonomi baseret på doughnut-modellen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

En anden god ting ved doughnut-modellen er, at hvis folk ikke køber den, måske fordi de er lidt trætte af alt hvad der har med USA at gøre eller simpelthen fordi de ikke forstår dens komplicerede dobbeltkrumme form, kan man altid lave den om til en studenterbrødsmodel; noget de fleste indfødte danskere (over en vis alder) kan forholde sig til. Husk et pænt lag syltetøj, men ikke for pænt og godt med glasur og krymmel. Studenterbrød uden krymmel er som Sankt Hans uden hekse eller nytårsaften uden fyrværkeri og der er ingen alternativer. M&M´s er måske OK på en doughnut, men ikke på et studenterbrød, det er det bare ikke. Det skal være krymmel.
Ellers er doughnutmodellen udmærket, hvis bare dem der forsøger at illustrere den ville holde op med at skive alt muligt ind i midten. I midten af en doughnut er der som bekendt ingenting. Det hele foregår i substansen, eller dejen om du vil, hvor det hele nogle gange kan være om ikke ét fedt, så dog ret fedt. Nogle vil sikkert hævde, for fedt.

Jens Flø, Jens Thaarup Nyberg, Peder Bahne, Daniel Joelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det kunne være spændende at indføre doughnut-modellen på dansk luftfart. Hvis den ydre diameter skal begrænses til dansk råderum i forhold til folketal, giver det ingen mening overhovedet at understøtte eller investere i den aktivitet. Den ydre diameter vil jo være meget mindre end den indre !

"en økonomi, der opererer i et system afgrænset af to koncentriske cirkler: Indadtil af de grundlæggende niveauer for velfærd, som  økonomi bør præstere, og udadtil af ’de planetære grænser’ for, hvad det økologiske system kan tåle i form af ressourceforbrug, miljøforurening og klimabelastning"

Carsten Svendsen

"Kan blive - skal være!"
Kære Julemand, jeg ønsker mig ...

Randi Christiansen

Man kunne måske også sige ’tæring efter næring’. Altså at respektere at vi lever i en cirkulær økonomi, at der ikke er noget, der hedder ’væk’, at vi er for mange, og at det økologiske grundlag er overbelastet.