Leder

Rune Lykkeberg: Det er en demokratisk ret at demonstrere – også i en coronatid

Vi kan netop leve med nedlukning af arbejdspladser, konkrete begrænsninger af konkrete friheder og fodbold uden tilskuere, fordi den politiske frihed til at demonstrere og drage magtudøvelsen til ansvar ikke står til forhandling
Den politiske frihed til at demonstrere er fundamental for et frit samfund. Den kan vi selv ikke af hensyn til en pandemi opgive.

Den politiske frihed til at demonstrere er fundamental for et frit samfund. Den kan vi selv ikke af hensyn til en pandemi opgive.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
9. juni 2020

Det kan forekomme meningsløst: De seneste måneder har solidaritet betydet, at man skal vaske hænder, holde afstand og afholde sig fra offentlige forsamlinger.

Og så har vi pludselig søndag en demonstration i København, hvor solidaritet betyder, at 15.000 mennesker forsamles foran Christiansborg, står sammen i tre timer og råber i fællesskab. 

Vi har vænnet os til, at de unge, de sunde og de stærke af hensyn til de ældre, de udsatte og dem, der slås med andre lidelser, skal opgive friheder og give afkald på sociale fornøjelser. Denne sociale kontrakt har skabt betingelserne for, at vi ikke behøvede udgangsforbud for at få pandemien under kontrol og drage omsorg for dem, som ville være i fare, hvis de blev smittet.

Mange har ofret meget. Nogle har taget afsked med afdøde forældre, søskende, børn og venner uden at kunne afholde begravelser, og rigtig mange pædagoger, omsorgspersonale og lærere anstrenger sig hver eneste arbejdsdag ekstraordinært for at kunne passe deres arbejde og reducere smitterisikoen på samme tid.

Efterhånden har vi så lært, at vi kan befri os fra de fleste af de begrænsninger, som kampen mod coronavirus har påtvunget os, hvis bare vi opgiver de meget store forsamlinger, hvor såkaldte »superspredere« risikerer at føre smitten videre ud til mange andre.

Det kan derfor ikke overraske, at nogen efter søndagens demonstration i København imod racisme spørger, hvad meningen er med at samle så mange mennesker midt i den by, hvor flest er smittede i landet.

Oplagt at lade sig teste

Det principielle svar er, at den politiske frihed til at demonstrere er fundamental for et frit samfund. Den kan vi selv ikke af hensyn til en pandemi opgive. Og vi kan leve med nedlukning af arbejdspladser, fodbold uden tilskuere og formynderiske anbefalinger, fordi friheden til at protestere og i øvrigt drage magtudøvelsen til ansvar ikke står til forhandling.

Det konkrete forsvar for deltagelse i netop denne demonstration er, at det er en overvældende global manifestation, der allerede synes at have ført til positive forandringer, mod den diskrimination, minoriteter på forskellige måder oplever i forskellige lande. 

Det er derfor ikke meningsløst, men opløftende, at den samme ordensmagt, som indførte et kort opholdsforbud på Islands Brygge, efter de observerede mere end 60 personer samlet, søndag forsvarede mange tusindes ret til at demonstrere. 

Men derfra er det også oplagt, at de tusinder af demonstranter tager ansvar for udøvelsen af deres frihed, passer på og lader sig teste. Således kan de vise, at der ikke behøver være nogen modsætning mellem solidaritet med dem, der bliver udsat for diskrimination, og solidaritet med dem, som er mest udsat for coronavirus. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er en demokratisk ret at demonstrere"

Jeg tænker også, at det havde været helt ok, hvis alle 15.000 var gået i 14 dages selvkarantæne efterfølgende, men jeg har da lige gloet på en pige i Aftenshowet, der sad blandt gæsterne og overhovedet ikke tog hensyn, fordi hun "fulgte sit hjerte" og åbenbart havde parkeret hjernen nede i kælderen. Det kan så godt være de resterende 14.999 demonstranter er gået i selvkarantæne, det skal jeg jo ikke kunne sige.

Jeg tænker, at der i den demokratiske ret også er placeret et ansvar om at beskytte sine medmennesker. Og jeg tvivler ærlig talt på, at nogle er sig det ansvar bevidst.

Niels Møller Jensen, Inger Nilsson, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Kim Folke Knudsen, arne tørsleff, Lars Hansen, ole eising, Steffen Gliese, Helle Walther, Morten Simonsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Christian Jensen, Jan Brunchmann, Mads Lundby, Jan Kauffmann, Holger Nielsen, Niels K. Nielsen, Helga Westergaard, Kim Houmøller, Bent Nørgaard, Thomas Bindesbøll, Henrik Madsen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Ja, naturligvis er det en velbefæstet demokratisk ret. Som heldigvis finder sted i Danmark. Ikke det værste sted på jorden at leve, for nu at underdrive.

Derimod er det ikke en "ret" at opføre sig flok-egostisk i disse virus tider. Slet ikke, hvis flokken af demonstranter kerner dig om begrebet "All livets matter"..?

Trods adskillige klare opfordringer fra diverse epedemi eksperter, har jeg hidtil ikke hørt blot den mindste gentagne opfordring fra diverse demonstrations-arrangører, der har husket med jævne mellemrum gentage f.eks et "HUSK nu venligst lige at holde afstand, kære venner derude"...? Det ville ellers få demo'erne til at fylde endnu mere, (sagde en Gl. Demonstrant).

Kort sagt: På tide at tage lidt dybt alvorligt samfundsansvar, også fra arrangærer der er optaget af retten til liv.
Se at komme lidt i ansvarlige omdrejninger, venligst! Tak. Ellers hører alting da op... Suk !!!

Inger Nilsson, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Kim Folke Knudsen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Helle Walther, Morten Simonsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Nielsen, Jan Brunchmann, Mads Lundby, Trine Schmidt Nielsen, Holger Nielsen, Niels K. Nielsen, Henriette Bøhne, Søren Dahl og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Lad os håbe, at de unge demonstranter ikke går hjem og smitter deres bedsteforældre!

Jakob Knudsen, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Mads Lundby, Niels K. Nielsen, Henriette Bøhne, Thomas Bindesbøll og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

"Demokratisk ret" ... Lyder bare som en led floskel man kan bruge til at forsvare alverdens ufornuft med! Man er så fokuseret i rettigheder. Menneskerettigheder og Demokratiske rettigheder, og jeg skal komme efter dig. Det er som om, at når noget er nedfældet på et stykke papir, så ophæver det al almindelig fornuft. Hvad med om vi får nedfældet på papir, at vi har en pligt til at tilsidesætte rettigheder, hvis de åbenlyst strider mod almindelig sund fornuft.

Inger Nilsson, Mogens Holme, Finn Sørensen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Erik Jensen og Didde Bernberg anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Undskyld "tyrkfejl" ovenfor - via smartphone med ½ stregs forbindelse. Men tror pointen gik igennem. Tak.

Tilføjelsen er at rettigheder altid er uløseligt forbundet med forpligtelser og solidarisk indbyrdes ansvar. For alle (!) Også - og da især - i et demokrati.

Det burde både både gode Lykkeberg, arrangørerne og demonstranterne tænke lidt mere over. Hvis "All Lives Matter" - specielt da i corona-tider?
Over & Out !

Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Nielsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Og gengiver et Tweet jeg så: Folk undlader at besøge deres nære, som dør alene. Bryllupper udskydes. Virksomheder går konkurs. Folk bliver arbejdsløse. Men det kan disse mennesker ikke tage sig af - for alle hensyn må vige, når der skal demonstreres i Danmark imod politivold i USA.

Inger Nilsson, Jakob Knudsen, Mogens Holme, Finn Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Kim Folke Knudsen, arne tørsleff, Helle Walther, Morten Simonsen, Mads Lundby, Birgitte Simonsen, Jan Kauffmann, Jane Doe, Holger Nielsen, Erik Jensen, Niels K. Nielsen, Henriette Bøhne og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Den larmende stilhed fra vores politikere, tvinger andre til at råbe op.

Benjamin Bjerre, ingemaje lange, Kim Folke Knudsen, Jane Doe, Jon Mangerel, Jan Fritsbøger og Steen Simonsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kritikken af at "sundhedskrisen" har fået Folketingets politikere til at mindske folks Grundlovssikrede rettigheder i gælder ikke for politiske demonstrationer - det er vel et godt demokratisk træk.

Så at arrangørerne ikke havde forventet så stor deltagelse og derfor ikke havde forholdsregler om at give plads osv. var uheldigt. Men mon ikke folk der går på gaden for at vise solidaritet og efterfølgende tager hensyn med deres evt. fremtidige smittefare.
Hørte Pelle Dragsted på P1 opfordre til at blive testet og holde sig fra kontakt med mindst mulige en tid

Thomas Tanghus, Frank Olieu, Anne-Marie Krogsbøll og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

Bemærk hvordan almindelige mennesker nu kan spilles ud mod hin anden; coronakrigere versus coronakrænkere.

Steen K Petersen, ingemaje lange, Jens Thaarup Nyberg, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Maia Aarskov, Niels østergård, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Kim Øverup, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Problemet med corona krisen er, at det ikke kun er en Sundheds krise, men også en etisk og moralsk krise, fordi den konfronterer os med, at både vores individuelle og kollektive adfærd kan have negative, endda dødelig konsekvens for nogle - som vi ikke præcis ved, hvem er - i vores fællesskab.

Jeg var dybt chokeret over at læse i et af politikens kommentarspor på fb, at flere sosu'er, sygeplejersker og læger deltog i demonstrationen, chokeret fordi vore patienter i lang tid og fortsat må leve med besøgsforbud, afstand og ingen fælles opholdsstue på hospitalerne, mens de så risikerer at blive smittet af at personalet i fritiden har udøvet deres demokratiske ret til at demonstrere over det forfærdelige drab på Mr Floyd i USA.
I må meget undskylde, men jeg er simpelthen for gammeldags til denne verden og kunne ikke drømme om, bevidst at udsætte mine patienter for den fare og risiko og jeg holder fortsat afstand med anstand og har tænkt mig at overholde det oprindelige forsamlingsforbud, udover turene til supermarkedet og transporten med det offentlige, indtil dette er overstået, fordi jeg både moralsk og etisk ikke kan forsvare andet overfor mig selv.

Niels Møller Jensen, Inger Nilsson, Mogens Holme, Finn Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Kim Folke Knudsen, Henrik Madsen, arne tørsleff, Poul Anker Juul, ole eising, Ron Levy, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Jan Kauffmann, Trine Schmidt Nielsen, Jane Doe, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge ambrosius, Holger Nielsen, Finn Jakobsen, Niels K. Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steen Simonsen

Endelig gpr det op for information at der er masser af dilemmaer i coronakrisen forårsaget af de tiltag og indgreb statsmagten har foretaget
Bose coronakrisen og demonstrationer mod racisme handler om værdigt ligeværdigt liv om tryghed og frihed om politisk magt og modmagt
Og det går ikke op i en højere enhed
Støt kampen mod racisme
Støt kampen for værdighed og ligeværdighed

Steen Simonsen

"Endelig gpr det op for information at der er masser af dilemmaer i coronakrisen forårsaget af de tiltag og indgreb statsmagten har foretaget
Bose coronakrisen og demonstrationer mod racisme handler om værdigt ligeværdigt liv om tryghed og frihed om politisk magt og modmagt
Og det går ikke op i en højere enhed
Støt kampen mod racisme
Støt kampen for værdighed og ligeværdighed"

Stor respekt for de fine slagord, men jeg ser sgu ret sikker på, at corona-virus er ret ligeglad med i hvilken stor sag folk forsamler sig.

Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Henrik Madsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Steen Simonsen,

Statsmagten har jo netop ikke frataget borgerne retten til at demonstrere, men det fritager dig ikke fra at måtte forholde dig til det etiske og moralske dilemma, som opstår, når du deltager i en så stor forsamling midt under en pandemi.

Vi er enige om, at det er en uhyre vigtig sag, men retfærdiggøres de dødsfald med corona, som måtte komme på grund af spredning under demonstrationen, af sagens vigtighed og alvorlighed?
Det er bare andre mennesker, som dør.

Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Henrik Madsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Trine Schmidt Nielsen, Jane Doe og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Glædeligt at se så mange unge stille op før BlackLivesMatter som ved den 15 000 store demonstration udenfor den Amerikanske Ambassade. All credit til dem.

Steen K Petersen, ingemaje lange, Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jan Weber Frits øger,

Er det mig du hentyder til, når du mistænker kritikere for at være på gerningsmandens side?
Jeg skal gerne bede om et helt klart svar.

Nike Forsander Lorentsen

Det er en god ide at lytte til sangen; Strange Fruit, sunget af Billie Holiday, Nina Simone m.fl. Skrevet af Abel Meeropol. Jeps den minder om hvad som udspillede sig for sorte mennesker på 30-talet og om hvad som forsigår i dag.

jens peter hansen

Politiet kom her på øen tre fire gange om ugen for at kontrollere om der er mere end 10 personer til stede ved et arrangement. De kontrolerer supermarkeder og restauranter og har uddelt bøder. Familiefester er blevet aflyst, begravelser begrænset til 10 personer etc etc. En amerikansk sort mand er myrdet i Minnesota og 15000 går fra den amerikanske ambassade til Christiansborg. Alle de foranstaltninger der er gjort for at forhindre massespredning er totalt ligegyldige når denne demo, hvor sympatisk den end måtte være i sit udgangspunkt, bare kunne gennemføres. Et kort øjeblik troede jeg at især venstrefløjen gik ind for at ALL lives Matter, altså også de grupper der er i størst risiko for at blive syge af corona. Mens det pålægges at et bryllup må vare til efter midnat og formentlig bliver mødt med bødestraf hvis det overskrides, kan vi samles i tusinder til en demo. Hvad med at kalde det en politisk manifestation for ægteskab og borgerlige dyder så skulle der vel ikke være noget i vejen for at fyre den ?

Inger Nilsson, Mogens Holme, Finn Sørensen, Kim Folke Knudsen og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

ups.IKKE må vare naturligvis

Christen Monberg

Fejlen ligger hos myndighederne, som har undladt at lave regler for lovlige demonstrationer. Det ville fx. ikke være spor grundlovsstridigt at kræve mundbind, eller kræve et max antal demonstranter per m2.

Hannibal Knudsen, Britta Hansen, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er meget usympatisk, at enkelte debattører forsøger at transformere folk, der udtrykker kritik af en folkeforsamling på over 15.000 mennesker i disse coronatider, om til, at de er på gerningsmandens side.

Det er jo ikke det, det handler om. Og evner disse debattører ikke at nuancere denne forskel, tvivler jeg på, at de formår at nuancere så meget andet.

Det handler om, at det efterhånden er anerkendt, at de største smittespredninger er kommet via store arrangementer, og at der er derfor, der bliver talt om store arrangementer som superspredere.

Det er infantilt at give andre end én selv skylden for at have deltaget i dette arrangement. Myndighederne er kommet med deres anbefalinger til adfærd for lang tid siden, og vi bor ikke i en politistat, men i et frit samfund, der kræver, at folk bruger hovedet og tænker sig om.

For coronavirus er skide ligeglad med, at demonstrationen var i en god sags tjeneste.

Jeg kan kun anbefale at deltagerne går i selvkarantæne i 14 dage indtil det er sikkert, de ikke udvikler symptomer, der kan koster andre livet.

Jan Boisen, Thomas Bindesbøll, Palle Yndal-Olsen, Kim Folke Knudsen, Jane Doe, Henrik Madsen, arne tørsleff, helle Rasmussen , Poul Anker Juul, Kim Houmøller, Henriette Bøhne, Helle Walther, Mads Lundby og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

coronakrigere versus coronakrænkere. Skriver Hanne Utoft. Hvem er hvem her ?? Er corona blevet krænket ? eller er der nogle der aktive støtter corona eller hvad.

Der må simpelthen komme en leder2 i avisen. Der må være en god flok journalister på Information, der ikke ønsker at danse om den varme grød, som Rune Lykkeberg gør her. Der mangler en slagfast kritik af demonstranternes manglende ansvarlighed. Der er måske nok en ret til at demonstrere, men ikke en pligt, især ikke under en pandemi. Så må man finde andre udtryksformer.

Der er ikke en eneste demonstrant, der vil ringe til chefen og sige "Jeg bliver lige hjemme 14 dage, for jeg har været til demo". Det er virkelighedsforladt, og Informations leder bør forholde sig til virkeligheden.

Inger Nilsson, Thomas Bindesbøll, Kim Folke Knudsen, Henrik Madsen, Steffen Gliese og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er en demokratisk ret at demonstrere, og formålet var godt - men myndighederne har svigtet ift. at sørge for at opstille konkrete påbud for, hvordan det kan foregå på forsvarlig vis midt i en epidemi. Eks. mundbind, opdeling i mindre grupper, opdeling af demonstrationen til flere steder etc.

Arrangørerne burde også have tænkt dette igennem, og have sørget for vagter og højtalerinstruktioner - de må dele ansvaret for svigtet med myndighederne.

Hannibal Knudsen, Mogens Holme, Thomas Bindesbøll, Jan Fritsbøger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er også en del af den ahistoriske og værdinihilistiske liberalisme, vi så længe har været underlagt, at alt, hvad der ikke udtrykkeligt er forbudt, er tilladt, og at man da bare skal gå til grænsen.
Det går selvfølgelig stik imod vores nordiske lovtradition, hvor loven kun i yderste fald, når folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, skal tages i anvendelse. Den anden side af denne glimrende tradition er, at man så ikke giver sig af med at lave tåbelige love, som sund fornuft kan klare for folk (yndlingseksemplet er det misforståede forbud imod at gå overfor rødt).

Inger Nilsson, Jan Fritsbøger, Henrik Madsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

I betragtning af alle de andre restriktioner, der har været indført, er det fuldstændig skørt, at man ikke har ladet demonstrationer være omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er ikke en større og vigtigere rettighed at samles for at demonstrere mod politivold i USA end eksempelvis at deltage i en begravelse eller en rund fødselsdag. Eller holde sin virksomhed åben. Eller besøge Borgerservice, som man stadig ikke må i kommuner øst for Storebælt.

Inger Nilsson, Finn Sørensen, Kim Folke Knudsen, Kent Nørregaard, Henrik Madsen, jens peter hansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

En sort Afrikansk kvinde har blevet fundet myrdet hængendes i et træd, så det jeg skrev tidligere om den sang som blevet sunget af Billie Holiday, Nina Simone m. fl. Strange Fruit, passer som sagt også ind i dag. Her så teksten af Abel Meeropol.

Southern trees bear a strang fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees

Pastoral scene of the gallant South
The bulging eyes and the twisted mouth
Scent of magnolia, sweet and fresh
Then the sudden smell of burning flesh

Here is a fruit for the crows to pluck
For the rain to gather, for the wind to suck
For the sun to rot, for the tree to drop
Here is a strange and bitter crop

Med hilsen til de blekansikter her på tråden som excellerer i udenomsnak.

Jeppe Bundgaard, Steen K Petersen, ingemaje lange, Jan Fritsbøger og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Nike Forsander Lorentsen
Målet helliger midlet?

Nike Forsander Lorentsen

PS. I Syd-Afrika skal det være.DS.

Jan Fritsbøger

nej Henrietta bestemt ikke, faktisk hentyder jeg ikke til nogen, og vil selvfølgelig ikke konkludere noget, men visse kommentarer er lidt rigeligt aggressive og fordømmende ud over al rimelighed,
ingen nævnt ingen glemt,
og så synes jeg mange overvurderer den potentielle smitte ved demoen voldsomt, jeg kan så ikke udelukke at jeg måske undervurderer den,
men jeg kan regne og hvis man laver et skøn over antal smittede/smittefarlige i hele danmark og dividerer dette tal op i 5 mio, så ved man at i en gruppe på 15000 vil der ikke foregå ret mange tilfælde af smitte, og det kan slet ikke udelukkes at ingen blev smittet.

Jan Fritsbøger

du har misforstået begrebet superspredere, det handler om enkeltindivider som er smittebærere og er i tæt kontakt til mange mennesker imens de kan smitte, og ikke om store forsamlinger, og så har jeg slet ikke transformeret alle kritikere til at være på gerningsmandens side, jeg luftede bare en mistanke om at den aggression nogen udviser kunne have sin forklaring i dette, og jeg mener stadig reaktionen og fordømmelsen er lettere malplaceret, og du glemte da vist at læse hele mit indlæg ordentligt, ellers ville du ikke kalde mig ude af stand til at se nuancer. jeg har altså ingen grund til at skamme mig over mit indlæg, især ikke fordi jeg afholder mig helt fra at postulere og fordømme.
men du tror måske slet ikke nogen sympatiserer med gerningsmanden ?

Kim Folke Knudsen

Indenfor de sidste 24 timer er 117.010 personer blevet smittet med COVID19 ifølge statistikken fra John Hopkins University. Vi har nu 407.302 døde registreret med COVID19. Ud af de registrerede tilfælde. I Danmark må lidt under 5 ud af 100 registreret sygdomsramte forventes at dø som følge af den farlige lungebetændelse.

Denne her epidemi er ved at udvikle sig til den største katastrofe på jordkloden siden år 2000.

Jeg har stor sympati for vreden over George Floyds brutale død, jeg har stor sympati med Jeres sag demonstranter - men hvor er Jeres fornuft henne ?.

Jeg vil aldrig nogensinde deltage i Jeres demonstration med den nuværende smitterisiko. Hensynet til vores udsatte danske medborgere kommer i første række.

Hvorfor laver I ikke en " Mahnwache" eller et mere afdæmpet men synligt arrangement, hvor alle regler mod smittespredning efterleves. Hvis I stod på Christiansborg Slotsplads med en æresvagt og holdt afstand med 2 meter mellem Jer, så ville det have været så flot og smukt både markere kampen mod racisme og vise samfundssind og hensyn til Jeres medmennesker. Nu må I hen og blive testet efter denne her 15.000 personers forsamling.

Rune Lykkeberg I denne her sag er jeg ikke enig med dig. Grundloven og ytringsfriheden begrænses ikke af, at myndighederne eller vi vælger at gribe ind og stoppe så store forsamlinger. Alle har ret til at ytre hvad de mener om mordet på George Floyd, men vi har ikke en grundlovssikret ret til at opføre os komplet uansvarligt.

Ville du tillade en omfattende demonstration i København mod A-kraft i Grundlovens navn, hvis København ( Gud forbyde det ) udsættes for en radioaktiv sky, som hænger over byen i dagevis ?

Lad os tage et lidt mere vidtløftigt tankeeksperiment. Tyskland var i Februar måned 1945 et demokrati med ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Efter ødelæggelsen af Dresden ville det så i Grundlovens ånd være i orden at tillade en demonstration i en by, som var forvandlet til en rygende ruinørken. Ville demonstranterne ikke udsætte sig selv for fare fra ueksploderede og tidsindstillede bomber, ruiner som kunne styrte sammen med videre. Ville demonstranterne ikke sætte redningsberedskabet på en helt vanvittig prøve. Nej selvfølgelig ville en sådan demonstration ikke blive tilladt midt i Dresden. Det har intet med Grundlov og ytringsfrihed at gøre - det handler om nødvendig og sund fornuft.

Ligeså i dette tilfælde: Store forsamlinger er til fare for flertallet af danskere med den epidemi, som er i fuld gang på hele Jordkloden. Lad Jer ikke narre af den tilsyneladende tilstand af normalitet i Danmark, for epidemien er ikke ovre. Den kan blusse op igen når som helst.

Demonstranter vælg en mere hensynsfuld måde, at protestere på og husk iblandt jer er der en borger, som kan blive bragt i stor fare, hvis vedkommende bliver syg af COVID19.

I kæmper for den rigtige sag. I har min sympati - men vis hensyn til Jeres medmennesker ikke flere store forsamlinger tak.

Anina Weber, Henriette Bøhne, Jakob Knudsen, Mogens Holme, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Vi har vænnet os til, at de unge, de sunde og de stærke af hensyn til de ældre, de udsatte og dem, der slås med andre lidelser, skal opgive friheder og give afkald på sociale fornøjelser".

Med en sådan formulering er der nogen på Information, der ikke kan skelne mellem mål og midler.

Det er ikke specielt "de ældre, de udsatte og dem, der slås med andre lidelser", der bliver taget hensyn til. Hensynet gælder alle, der har behov for et velfungerende sundheds - og behandlingssystem.

Systemet bryder sammen, til skade for alle, hvis der ikke vises et særligt hensyn til udsatte befolkningsgrupper. Målet er at undgå systemsammenbrud, midlet er at at vise særlige hensyn til bestemte grupper.

Netop i den form for store demonstrationer ville det være en fordel, hvis stort set alle bar mundbind, til gensidig beskyttelse af hinanden. Hvorfor gør de demonstrerende det ikke i Danmark, i modsætning til demonstrerende i de fleste andre lande? Tankeløshed eller ligegyldighed?

David Adam, Viggo Okholm, Thomas Bindesbøll, jens peter hansen, Steffen Gliese, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Jan Weber Fritsbøger
"...mistanke om at den aggression nogen udviser kunne have sin forklaring i dette, og jeg mener stadig reaktionen og fordømmelsen er lettere malplaceret,.."

Forklar mig hvordan en opfordring til at de 15.000 demonstranter holder 2 ugers selvkarantæne kan opfattes som 1) aggressivt og 2) malplaceret?

Henriette Bøhne, Thomas Bindesbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jan Weber Fritsbøger

Tænker du godt kan læse indenad: https://www.dr.dk/nyheder/indland/nyt-studie-forbud-mod-store-begivenhed...

Demonstrationer, som ikke udvikler sig til civil ulydighed og generalstrejker og/eller mobiliserer en stærk kritisk masse med politisk magt, er måske meget charmerende - men ikke særligt forandringsprovokerende.

Men det skal med at en hel del af de demonstrerende ikke blot deltog for at beklage/kritisere politivold i USA, men for at vise mishag mod (politiets) magtmisbrug og strukturel ulighed generelt Internationalt. USA er jo blot ét eksempel på et samfund, som helt fra starten af har haft kurs mod selvdestruktion. Many more to come.

Jeppe Bundgaard, Steen K Petersen, ingemaje lange og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Det er svært, samtidigt at være ung med de unge og stærk med de svage. Det er lidt som at sidde på to stole på tværs af midtergangen i Bogense Bio.

Jakob Knudsen

Undskyld Rune Lykkeberg, men hvor på Gaia befinder du dig. Jeg anerkender dine kvaliteter som boss og skarp meningsdanner for studenterbladet, men kan du ikke lige læse op på pandemier igennem menneskeheden. Muligvis bor du i et område/kvartér, hvor du har langt til naboen, og hvis ikke, så har du brug for et reality check. Covid 19 er en virus, som ikke vi ikke har en vaccine imod. Jeg har arbejdet i pharma/medico industrien i over 20 år, og det tager, hvis virksomheden er dygtig og heldig cirka 10 år, at udvikle et lægemiddel mod en given sygdom. Hvis vi antager, at alle lande lande med forskningsenheder, hvor vaccineforskning er i fokus samarbejder, kan du Rune, håbe på en vaccine mod Covid-19 virus indenfor 12-24 måneder fra d.å. Men selv med de nuværende computermodeller og algoritmer, skal der foretages fysiske/kliniske forsøg på pattedyr, herunder homo sapiens, og de længerevarende bivirkninger kan ikke afklares indenfor de næste mange år. Sorry Rune. Så hvis eller snarere når, der kommer en anden bølge og eventuelt en mutering af virus, der rammer alle de lande vil rigtig mange mennesker dø. Covid-19 er ikke en influenza. Så hvis du bliver hipsterglad over, at 15.000 mennesker mødes for at synge mod racisme og promovere "BlackLivsMatters", bør du lige lave et "jeg er voksen check". Det er en rigitg dårlig idé, at samles i større samlinger. Hvis jeg skulle være polemisk/kynisk, kunne jeg selvfølgelig bare acceptere, at tumlingerne, der mødes for USAs ambassade kunne smitte hinanden, men problemet er snarere, at de omgås andre og dermed øger smittekæderne.
Så Rune, kan du ikke bare tage hipsterhuen af, grow up & be your age. Covid-19 er ikke noget, der nok bare forsvinder "aktigt". Og så forstå at +15.000 i en folkesamling er en rigtig dårlig idé. Hvad enten det er for George Floyd eller støtte til FCK eller BIF. P.s. Der er andre, der også skal leve sammen men dig og dine med demonstranter .

Anina Weber, David Adam, Viggo Okholm, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Nilsson, Jens Christensen, Thomas Bindesbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Reynolds

Henrik Madsen, hvorfor skriver du ikke, at Tweetet du så, er skrevet af Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske Tidende, der om nogen har presset på for at alt skulle lukkes op og forsamlinger alle steder tillades igen - dog ikke, kan man nu forstå, antiracistiske demonstrationer. Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt....

Anina Weber, Jeppe Bundgaard, Steen K Petersen, Henriette Bøhne, Ruth Sørensen, Jens Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jamen en demonstration mod racisme er da sikkert både velment og velplaceret. Men om det også er fornuftigt, at samle 15.000 mennesker i Kbh. er et andet spørgsmål? Vi har skullet holde afstand og spritte hænder. Bryllupper og familie komsammen har skullet udsættes. Staten har måttet spendere op mod 400 milliarder i hjælpepakker mv. Hvilken mening giver det, at offentligt ansatte øst for Storebælt ikke må møde på kontoret før end i fase 4, men 15,000 må godt mødes til demo i Kbh. ?

Men nu er det næppe den demonstrerende gymnasieelev der bliver ofret hvis der kommer øget smittespredning i samfundet og når smittekæden når til 3. led. Derimod kan sådan en begivenhed som demo´en måske direkte koste liv i sidste ende. Og uagtet at en demo mod racisme også sker i solidaritetens navn, så er det at samle 15.000 mennesker til demo i Kbh. sgu ikke ubetinget solidarisk med resten af samfundet - uagtet, at man mener det er en vigtig sag.

Nope jeg anerkender, at det måske er værd, at demonstrere mod racisme og, at George Floyds død måske ikke skal forbigås i tavshed, men jeg er ikke begejstret for en forsamling af den art pt. Vi risikerer, at sætte den afholdenhed vi har udvist over styr.

Anina Weber, Henriette Bøhne, Kim Houmøller, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Bindesbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er simple lovmæssigheder, folk ikke forstår, åbenbart - måske lærer de dem ikke i skolen, som vi gjorde i min barndom; MEN en udbredelse af en virus i samfundet er en statistisk forekomst, der øges med megen omkringfaren og megen indbyrdes nærhed med andre mennesker. På et eller andet tidspunkt møder man dén person, der smitter, og kommer til at medvirke til den videre udbredelse.
Derfor er der ikke andet at gøre end at undgå adfærd, hvor man risikerer at blive smittet eller at smitte. Der er altid en stor tilbøjelighed til at overvurdere sin egen fornuft og sin egen evne til at gøre det rigtige, hvis tilskyndelsen er tilstrækkeligt stor; men det er ren dumdristighed, som ingen - allermindst én selv - har nogen glæde af.
Derudover bør det glæde os dagligt, at vi rent faktisk efter mere end 20 forbandede år er sluppet af med den enerverende og oppustede udlændingediskussion. Lad os for alt i verden undgå at puste til ilden og få journalisterne gjort fyr og flamme, når der nu kun synes at være gløder, vi kan trampe ud.

Anina Weber, Viggo Okholm, jens peter hansen, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Bindesbøll og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

Jeg synes sådan set denne leder fanger noget af det fornuftsstridige i demo´en. Men vi bliver måske alle mere letsindige nu hvor det er sommer og smittetrykket synes lavt. Men Corona er her stadig. Og der vist lige kommet en rapport om superspredere og superspredning. Og det er vel ikke glemt fra Italien og situationen i foråret, hvor hurtigt det kan gå.

Men ting tager fart - også på de sociale medier. George Floyds død er en begivenhed i USA. Alt andet lige gælder der andre tilstande i Danmark - hermed ikke være sagt, at racisme ikke også er et issue her.

Men en sundhedskrise har også kastet en social og økonomisk krise af sig

Men det strider stadig mod sund fornuft, at samles til en demo. De råd som sundhedsstyrelsen og andre har givet nu gennem måneder om, at holde afstand gælder stadig. Og det skal vi ikke glemme - ikke kun for vores egen skyld, men også for andres

Og nu er der grænser for, hvor autoritetstro vi skal være. Men statsministeren udtrykte vist i foråret, at vi skal stå sammen ved, at holde afstand. - I en situation med en epidemi giver det god mening

Det ville da være edderperkme ærgerligt, at vi skal til, at lukke ned igen, fordi 15.000 mennesker, har insisteret på deres ret til, at demonstrere. Lad os håbe, at det ikke kommer til, at gå så.

Thomas Bindesbøll og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Rikke nielsen helt ærligt så virker det som om du med vilje mistolker det jeg skriver, og det er jo ikke fordi jeg ikke skriver et klart sprog,
det jeg kaldte aggressivt og malplaceret er at kalde de demonstrerende idioter og ligeglade med andre mennesker mm som visse kritikere gjorde, opfordringer som at bære masker eller selvisolere er da fornuftige og relevante,
og så ignorerer nogle vist det faktum at smittetrykket i DK er faldet meget og derfor er store forsamlinger jo også blevet mindre risikable og der er færre potentielle superspredere, og risikoen for at blive smittet har jo hele tiden været temmelig lav, hvor mange af de 5 mio er på de forløbne 3 måneder blevet smittet ? i hvor lang tid var de 15000 for tæt på andre, når jeg laver et sådant overslag får jeg en meget lille risiko, men jeg har heller ikke på noget tidspunkt frygtet at blive smittet selvom jeg har problemer med helbredet som gør det særligt risikabelt for mig at blive smittet, og jeg vil vædde på at der ikke vil blive nogen som helst målbar smittestigning som følge af demonstrationen, men selvfølgelig vil der være en lille stigning i risikoen for at være smittet for de deltagende i demoen, og så kan jeg undre mig over at de som frygter smittestigning ikke også er imod åbningen af diverse virksomheder for dette vil jo i teorien også kunne medføre en stigning i antal smittede, men altså ikke ret meget og det er jo derfor man har valgt at åbne.

Steen K Petersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg hører nok til dem som beklager situationen i USA og undrer mig over hvorfor vi i den grad er så meget mere for det land frem for en ny heller ikke så god moralsk nation mod øst.
Personlig kommer det bag på mig at så mange nu stiller sig op og hvor få der har kæmpet for at få ghettoloven herhjemme afskaffet, da den om nogen er medvirkende til racisme i Danmark eller noget der ligner.
Er det her bare en trend,der pludselig kommer frem i en usikker tid?
Det er jo ikke nyt at det foregår på den måde i USA.
Umiddelbart virker det uforsvarligt at ville tilsidesætte vore regler for den demonstration,hvor der trods alt sker et eller andet nu i landet.
Har i øvrigt forstået at arrangørerne forlanger bestemte udsagn og plakater,hvor der e rstærke antydninger omkring modsat racisme- de ter da vist ikke befordrende i en tid hvor vi skal lære at alle er lige værdige i dette liv.

Anina Weber, Thomas Bindesbøll og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Vi har også i mange år været sikret retten til adgangen til information. Alligevel har danskerne købt sig til deres menneskerettigheder, hos DR for at måtte købe en internet forbindelse hos udbyder.

Ikke at det fik folk til at demonstrer for deres menneskerettigheder i en ikke corona fri tid.

At de samme ikke domenstrende mennesker, nu føler de skal ud og samles i en virus tid, det undre mig.

Jamen en lang række af vores ellers grundlovssikrede rettigheder er blevet suspenderet grundet Corona. Og det er også kun gået så forholdsvis stille af fordi folk godt har kunnet se en fornuft i myndighedernes håndtering af situationen. Naturligvis er der grænser for hvor længe en undtagelsestilstand kan opretholdes. Og helt evident så kan det også skabe social uro, hvis sundhedskrisen også kaster massiv arbejdsløshed og fattigdom af sig af.

Coronakrisen f.eks. i USA har vist betydet op mod 40 millioner arbejdsløse. Oven i at selve sundhedskrisen rammer socialt skævt, så gør følgevirkningerne det også.

Herhjemme er mange af undtagelsesbestemmelserne jo også vedtaget med en solnedgangs klausul.

En del af forudsætningen for, at det forekommer legitimt, at vi skal begrænses i rettigheder og holde afstand - afstå fra sociale begivenheder og, at vi ikke har måttet forsamles mere end 10 personer, hvilket nu er ændret til 50 er, at alle overholder disse retningslinjer.

Det er er sgu ikke mere end måned siden, at en mor fik en bøde på 2500 kr. for ikke, at efterleve politiets afspærring på Islands brygge ved, at tage sine børn ind bag ved politiets afspærring for leg.

Den slags kan være svært, at begribe for almindelige mennesker. Hvilken mening giver det, at man f.eks. ikke kan samle mere end 500 mennesker til en sportsbegivenhed, men 15.000 må godt samles i Kbh.?

Når 15.000 samles på den måde kan det være pløk umuligt, at opspore smittekæderne hvis der efterfølgende skulle opstå et smitteudbrud.

Så kan man spørge hvad er et anerkendelsesværdigt formål? Den sondring har vi jo allerede i forhold til lukningen af grænserne.

Der er masser man kunne demonstrere for og imod - men det kan knibe med den almene forståelse i befolkningen, hvis man må samles i et formål, men ikke i et andet - hvis grænsen for forsamling i en sammenhæng skal være 50 personer, men tilsyneladende ubegrænset i andre sammenhænge.

I forhold til Corona giver den slags på ingen måde mening. Så kan man selvfølgelig rejse spørgsmålstegn ved, hvor længe vi skal leve med en undtagelsestilstand.

Anina Weber, Henriette Bøhne, Thomas Bindesbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er der ikke nogen, som kan opfinde en anden måde at demonstrere på, som ikke indebærer øget smitterisiko? Smittetrykket er nu steget til omkring 1 (det er nok ikke demonstrationen, som har givet udslag endnu - bare genåbningen). Mange vil nok benægte, at det betyder noget - men lad os se, om ikke det er en tendens, der kommer til at fortsætte. Det frygter jeg. Hvis ikke smittetrykket falder til under 1 igen, slipper vi aldrig af med epidemien.
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-06-10-smittetrykket-er-steget

Så alle I kreative og engagerede mennesker: Opfind en ny og smittefri måde at demonstrere på. Forslag: At man gennemfører demonstrationer som en lille by i Norge gennemførte deres nationaldagsparade for nylig - alle deltagerne have oppustede traktorslanger som bælter om livet - så komme man i hvert fald ikke for tæt på hinanden :-) og som bonus kan man blokere trafikken i endnu længere tid, for en sådan demonstration fylder godt i gadebilledet (kan desværre ikke finde link til det klip).

Forslaget er selvfølgelig humoristisk ment, men der må kunne findes måder at demonstrere på, så demonstrationsret og smittebegrænsning kan eksistere side om side. Begge dele er på længere sigt meget vigtige (under akut epidemi må demonstrationsretten efter min mening vige - hvis ikke man kan opfinde en smittefri model).

Lars Hansen, Anina Weber og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Jeg tilslutter mig uforbeholdent Christen Monbergs kommentar, hvori han giver udtryk for, at der kunne stilles krav til demonstrationers gennemførelse under en pandemi.

Der var nogle, der bar mundbind, som det har kunnet ses på forskellige fotos. Havde alle gjort det og havde der været krav om afstand, havde det mindsket risikoen betydeligt!

Der rapporteres om nye corona-smittede i USA (Washington DC, hvis jeg husker korrekt) blandt nationalgarden efter demonstrationerne der (tallenes størrelse er dog ikke offentliggjort).

Henriette Bøhne og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Synes, der er en fin "bred forståelse"blandt stort set alle herinde på kommentarsporet om flg hovedsynspunkter :
- JA, fri ret til at demonstrere i et demokrati; en meget vigtig rettighed. I øvrigt sympati med sagen.
- NEJ til i samme omgang at opføre sig "dummere end politiet tillader" (her giver udtrykket faktisk reel mening :-)

Så kommer alle underpunkterne - og inkonsekvenserne: Bl.a. tosset "masse- og råbe-adfærd", med dråber i millionvis... Som om Covid-19 var forsvundet? Suk!
= Dét for dumt, det er for slattent, og er i sidste ende hensynsløst. Især hvis "All Lives Matter". Kort sagt: Dårligt organisering og mangel på hensyn overfor hele samfundet.

Dernæst de bizarre forskelle mht. antal personer forsamlede, med alle andre nødvendige restriktioner, herunder begravelser. Hårdt at opleve disciplin her, for så at se total ligegyldighed, som forleden i København. Det forekommer på mange måder usolidarisk og som en form for nu at blæse på alle andre, der pligstskyldigst har måttet lide (OG rettet ind!)

Håber både Rune Lykkeberg eller andre lyse hoveder på Information, måske kunne skrive en leder nr 2, også med hensyntager til de sidste par dages debat. Ikke alene på dette lille forum, men i samfundet bredt.

Kort agt: Der måske lige liiiiiidt mere at tænke over, og sætte sammen, ikke nødvendigvis OP mod hinanden.

Henriette Bøhne, Anina Weber, Jan Boisen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar