Leder

Seruminstituttet ligner de værste techselskaber, når de lusker sig til folks dna

Ufatteligt, at myndighederne på bondefangermaner snupper borgernes DNA-materiale til en kæmpe biobank, når man får en coronatest
Når man får foretaget en prøve i de hvide telte, havner ikke blot ens testsvar i en forskningsdatabase, men seruminstituttet vrider også lige en masse andre oplysninger ud af ens podning og gemmer ens dna-spor i en kæmpestor biobank i op til ti år efter ens død.

Når man får foretaget en prøve i de hvide telte, havner ikke blot ens testsvar i en forskningsdatabase, men seruminstituttet vrider også lige en masse andre oplysninger ud af ens podning og gemmer ens dna-spor i en kæmpestor biobank i op til ti år efter ens død.

Niels Christian Vilmann

Indland
3. juni 2020

På ganske få måneder har Danmark opbygget et imponerende testberedskab, hvor enhver borger nu kan bestille en coronatest online og troppe op og få den udført ved et af de 16 hvide telte, som Statens Serum Institut står for.

Det er særdeles gunstigt, hvis man bliver sløj og vil sikre, at man ikke kan smitte kollegerne med corona; hvis man har været i nærheden af en coronasmittet; eller bare hvis man skal besøge en ældre eller særligt udsat familiemedlem. Indsatsen kan give den enkelte vished og hjælpe fællesskabet med at komme sygdommen til livs.

Men som amerikanerne siger, er der no such thing as a free lunch – åbenbart heller ikke selv om man har betalt over skatten.

For det viser sig, at når man får foretaget en prøve i de hvide telte, havner ikke blot ens testsvar i en forskningsdatabase, men seruminstituttet vrider også lige en masse andre oplysninger ud af ens podning og gemmer ens dna-spor i en kæmpestor biobank i op til ti år efter ens død.

At det foregik, anede de færreste nok, indtil Jyllands-Posten gjorde sig den umage at læse den pdf om »behandling af dine personoplysninger ved virustest«, som der linkes til, når man bestiller en prøve. Men omme på side tre fremgår det altså.

»Passivt informeret samtykke«

Det minder om det gode gamle trick, som techselskaberne benytter sig af, hvor brugerne i en alenlang liste over betingelser, som ingen rigtig læser, tillader dem at opsuge og gemme en masse personlige og private oplysninger.

Forskellen er nu, at det er danske myndigheder, som fravrister sygdomsnervøse borgere deres allermest private oplysninger, nemlig deres dna-materiale uden tydeligt og klart at oplyse om det og sikre sig aktivt samtykke.

Indledningsvist forklarede seruminstituttet, at det hele var efter bogen, for borgerne gav jo »et passivt informeret samtykke, idet de kan vælge ikke at indgå ved hjælp af Vævsanvendelsesregisteret«, som afsnitsleder i biobanken, Lasse Boding, på flydende volapyk forklarede Jyllands-Posten. Siden har sundhedsministeren dog meddelt, at man ville højne informationsniveauet.

Danskerne stoler generelt på myndighederne, og tillid er ikke mindst afgørende i en krisetid. SSI’s manøvre er opskriften på at underminere tillid. Den slags bondefangeri leverer en kæmpe fjer i sølvpapirshatten hos alle dem, der uanset hvad mistænker myndighederne for manipulation og skumle motiver. Til en begyndelse bør myndighederne destruere de data, de har lusket sig til. Og som fortsættelse skal de informere ordentligt og sikre folks aktive samtykke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

02/jun/2020

Kære Information,
fortæl mig venligst, hvad kan
borgernes DNA-materiale bru-
ges, og især misbruges, til ?

Venlig hilsen
Claus

Holger Nielsen, Ole Svendsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Svend Erik Sokkelund, peter juhl petersen, Jane Doe, Steffen Gliese og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Føj !

Ole Svendsen, Morten Fals, Lillian Larsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tommy Clausen, Holger Nielsen, Jane Doe og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Claus Bødtcher-Hansen !
det kunne jo bruges til "sortering" hvis den politiske magtfordeling blev anderledes !
Det er jo set tidligere i historien !

Ole Svendsen, Morten Fals, Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har jo altid udmærket os ved at opbygge disse store samlinger, som har givet os en førende position i den medicinske forskning over mange årtier. Det skal blot, som hidtil, anonymiseres, og så skal der være krav om eksklusiv adgang kun for sundhedsforskere med rigide protokoller for anvendelsen.

Benta Victoria Gunnlögsson, Svend Erik Sokkelund, Karen Grue, Søren Bak Sørensen, Torben K L Jensen, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Henrik Hesselholdt, Marianne Rosendahl Erichsen, Holger Nielsen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Jakob Pilgaard Pedersen

Det er noget forbandet svineri. (Pseudo)anonymisering og nok så mange foranstaltninger ændrer ikke på det faktum at en national DNA database vil blive misbrugt, og vil være en meget skidt ting i hænderne på de forkerte.

Naja Abelsen, Holger Nielsen, Ole Svendsen, Morten Fals, Lillian Larsen, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Bo Halkjær, Karsten Lundsby, Mathias Petersen, Mikkel Zess, P.G. Olsen, Werner Gass, Erik Winberg, Randi Christiansen, Steen K Petersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Hvis jeg havde tænkt på, at køre til de hvide telte, så har jeg mistet lysten nu, efter at jeg har læst dette. Hvad skal de bruge mine data til? Især ikke, som jeg forstår det, ikke får det at vide før testen.Slet ikke efter, at jeg har været død i op til ti år.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Morten Fals, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Werner Gass og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Under al kritik, med den form for bondefangeri, som seruminstituttet praktisere.

Men vi har også lært noget nyt i dag -

VÆVANVENDELSESREGISTER

Til- og framelding til Vævsanvendelsesregisteret
I Vævsanvendelsesregisteret kan du som borger selv bestemme, hvad der skal ske med de vævsprøver, du afgiver i forbindelse med behandling i sundhedsvæsnet. Du kan ligeledes bestemme, om dine genetiske oplysninger, som opbevares i Nationalt Genom Center, kun må anvendes til egen behandling og til formål, der har en umiddelbar tilknytning til din behandling.

Som borger kan du dog selv beslutte, at dine vævsprøver kun må bruges til behandling af dig selv. Det gør du ved at tilmelde dig Vævsanvendelsesregisteret via borger.dk/Nem-ID

Naja Abelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Puk Elmsdal, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, Bo Kelting, Marianne Stockmarr, Ulla Søgaard, Holger Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

Seruminstituttet synes nok ikke det er så stort et indgreb at indsamle disse vævsprøver, da de jo allerede ligger inde med ækvivalente vævsprøver på samtlige danskere født siden 1982 i PKU-registret (også kaldet Danmarks Nationale Biobank). Også her er det officielle formål forskning, og også her er mulighederne for udvidet brug (og misbrug) den samme; fx ville en række politikere jo for år tilbage gerne have omdannet registret til et egentligt landsdækkende DNA-register til brug for politiet.

For PKU er der dog (efter megen ballade) åbnet op for at man kan få prøven destrueret, det er der tilsyneladende ikke p.t. mulighed for med det nye coronaprøveregister.

Naja Abelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Jensen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, Erik Winberg og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

En DNA-bank i privat regi, er intet mindre end de allerede kendte tech-giganter og de såkaldte "helt uskyldige cookies" og den indsamling af data om vores privatliv og søgninger på intetnettet. som bliver videresolgt i abonnementsform så de kan uddeles på millisekunder efter de er indhentet.

Forskellen til DNA er tidshorisonten, der er lidt længere men til gengæld mere blivende.

Hvilket livsforsikringsselskab vil ikke gene købe disse data om dit livsløb, og mulige latente sygdomme du kan risikere at komme ud for, som følge det DNA, - det må og skal koste penge, som du skal betale mere for en livforsikring, og nok ikke kun for dig, men også for dine evt. børn, - intet er for lavt til ikke at kunne bruges til at kræve højere forsikringspræmie.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Jensen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, P.G. Olsen, Werner Gass, Erik Winberg og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

godt at vide....nu mangler vi bare at folk blive indkaldt til stikprøve testning..... fat chance jeg gårpå den

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

For godt et år siden blev det i folketinget vedtaget at en DNA profil udtages fra alle blodprøver, biotopsier m.v. for at gemmes i et national sundhedsfaglig DNA register. Tror endog det var med tilbagevirkende kraft, hvor det måtte være muligt. Så vidt jeg ved, kan man aktivt melde sig fra mere eller mindre. Det har jeg gjort. Men jeg husker desvære ikke linket hvor det med nemID kan gøres. Det er jo også godt et år siden.

Husker jeg tænkte, at på et eller andet tidspunkt bliver vi, som har meldt sig fra den slags ting mistænkeliggjort og/eller frataget visse muligheder i det fremtidige samfund, hvor der intet privatliv findes længere. Meldte i øvrigt også mine mindreårrige børn fra. Så kan de jo melde sig til senere, hvis de vil.

Men en corona test er med den udmelding et NO GO for mig. Uanset hvad.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bo Halkjær, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Werner Gass, Erik Winberg, Martin Hansen, Marianne Stockmarr, David Zennaro og Anne Svendsen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det der med anonymisering er bare ikke så enkelt, som man skulle tro, i disse tider med enorm datakraft. Hvis man vil se et godt eksempel på det, så har NRK lavet et par artikler om, hvordan de nemt kunne afanonymisere logningsdata fra mobiler. Se fx. her: https://www.nrk.no/norge/xl/avslort-av-mobilen-1.14911685.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Ole Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nationalt Genom Center, www.ngc.dk .

Randi Christiansen

Nu er seruminstituttet jo ikke dansk længere men arabisk. Derfor skal de jo alligevel overholde dansk lov. Og det er lusket ikke at informere tydeligt om anvendelsen af vævsprøverne. Men jeg kan forstå, at vi i forvejen er registrerede i hoved og bag.

Registreringssamfundet er betænkeligt tæt på overvågningssamfundet, som er alt for tæt på politistat og diktatur. Herrefolksmentaliteten blev desværre ikke overvundet i ww2 men stikker sit grimme fjæs frem overalt. Hvorfor mon? En perverteret overlevelsesstrategi? I hvert fald et råddent fundament for ethvert samfund.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Pia Schertiger, Karsten Lundsby, Mikkel Zess og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Æv betalingsmur. Det var det med den der free lunch..

Nå men dejligt at Information har fokus på myndighedernes høst og opbevaring (og forhåbentlig også fokus på salg) af vores sundhedsoplysninger.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Pia Schertiger, Karsten Lundsby og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Det er kun Seruminstitutets vacineproduktionen der er frasolgt.

Men registre der er oprettet med mange begrænset anvendelse hos myndigheder mister eller for ophævet disse begrænsninger hen ad vejen.
Begrundelsen er sædvanligvis at det ville da være tosset ikke at bruge den viden der er ophobet, når den nu er der og dette kan gøre en anden myndigheds arbejde mere effektiv.
Det kan være til politiets brug, til militærets eller til efterretningstjennesters brug til efterforkning eller helst forebyggelse af formodet fremtidig kriminalitet.

Selvfølgelig ikke kriminalitet fra myndigheders eller politikeres side. De skriver jo bare et skuffecirkulære som så hives frem i en nødsituation for at rede egen røv.

Naja Abelsen, Anne Svendsen, Ole Svendsen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Jensen, Lillian Larsen, Flemming Berger, David Zennaro, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Pest eller Kolera.

HVIS SSI er privatejet eller bliver det, så kan man naturligvis risikere alt muligt mht det dna, de har registreret.

Hvis SSI IKKE er privat, men derimod styret og kontrolleret af den danske stat, så er det erfaringsmæssigt kun et spørgsmål om tid, før disse dna-data bliver stjålet, lækket, solgt eller misbrugt ligesom alle de andre data, staten tidligere har forsøgt at passe på for os. Jeg nævner i flæng cpr-registret (hacket og ingen opdagede noget i 6 måneder), sundhedsinformation (afleveret ukrypteret til kinesere på en cd-rom), Betalings-sservice (solgt til Mastercard), NETS (også solgt).

Men kære medborgere. Det er for sent nu. https://ngc.dk/ er en realitet, som baserer sig på at indsamle alle borgere med et gult sygesikringskorts dna. Det er pakket pænt ind i fine ord om, hvad man KAN bruge disse data til.

Og med hensyn til de hvide telte, så blev det oplyst på nettet, da du bestilte plads i teltet.

Derudover sker denne dna-registrering OGSÅ på sygehusene - Bare ikke dem alle.

Og med hensyn til at vælge til og fra, hvad ens dna kan eller må bruges til, så er det INTET værd. Det eneste fornuftige formål, som den almindelige borger muligvis kunne acceptere at ens dna anonymiseret bliver brugt til, er fordodentlig forskning. Og det er DET ENESTE, man kunne vælge fra. ALLE ANDRE FORMÅL er endnu ikke begrænsede på nogen måde. De rammer, der er givet i loven giver mulighed for alt mellem himmel og jord. Det lugter af, at politikerne kan se et potentiale i et dna-register, selvom de endnu ikke ved, hvordan de vil bruge det.

Og når vi nu er i gang, så husk at staten nu også i mange år har foretaget ulovlig logning af vores tele-data. Justitsminister Søren Pape Poulsen er blevet stævnet, men sagen er blevet trukket i langdrag (surprise), selvom en EU-dom allerede har afklaret, at det Danmark gør ER ulovligt. (ulovliglogning.dk)

Naja Abelsen, Anne Svendsen, Ole Svendsen, Jane Doe, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Pia Schertiger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er ikke længere mulighed for at fravælge noget som helst i forbindelse med indsamlede biologiske data.
Informationerne ligger godt skjult på borger.dk: Forside - Samfund og rettigheder - Folkeregister og CPR - Registrering af særlige oplysninger
Under overskriften Oplysninger til forskning og Statistik henvises til datatilsynet, hvor en undtagelse fratager borgerne alle rettigheder.

Fra datatilsynets hjemmeside:
Rettigheder og pligter
Den dataansvarlige for et forskningsprojekt skal som hovedregel overholde de almindelige databeskyttelsesregler og er ansvarlig for at påvise, at personoplysningerne behandles i overensstemmelse med disse. Du kan læse mere om disse her.

Det indebærer blandt andet, at:

Alle, der arbejder med forskningsprojektet, skal være oplyst om databeskyttelsesreglerne og den dataansvarliges retningslinjer herefter.

Personoplysninger i både manuel og elektronisk form skal opbevares på en måde, der sikrer at uvedkommende ikke får adgang til personoplysningerne. Det omfatter interne netværk, udtagelige lagringsmedier, sikkerhedskopier af data, udskrifter, fejl- og kontrollister, biologisk materiale m.v.

Personoplysninger skal opbevares på en måde, der sikrer mod hændeligt tab, tilintetgørelse eller beskadigelse af personoplysningerne.

Den dataansvarlige må ikke behandle flere oplysninger, end hvad der nødvendigt af hensyn til undersøgelsen.

Den dataansvarlige skal i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens artikel 28, stk. 3, indgå en skriftlig aftale med en eller flere eventuelle databehandlere.

Ved overførsel af personhenførbare oplysninger via internettet eller andet eksternt netværk skal der træffes de fornødne sikkerhedsforanstaltninger mod, at oplysningerne kommer til uvedkommendes kendskab, eventuelt ved kryptering

Den dataansvarlige skal desuden foretage en kortlægning over risikoen for de registreredes rettigheder afvejet med de forholdsregler, der bliver truffet for at sikre denne beskyttelse. Du kan læse mere herom under i vejledning om behandlingssikkerhed.

Skal forskningsprojekter anmeldes til Datatilsynet?
Nej. Der stilles ikke længere krav om forudgående tilladelse fra Datatilsynet.
Videregivelse i forbindelse med forskningsprojekter
Personoplysninger omfattet af databeskyttelseslovens § 10, stk. 1 og 2, må alene videregives – f.eks. til et andet forskningsinstitut – med henblik på modtagerens udførelse af en undersøgelse i statistisk eller videnskabeligt øjemed af væsentlig samfundsmæssig betydning.
Datatilsynet har fastsat en bekendtgørelse om, hvornår og hvordan en sådan videregivelse må finde sted. Du kan læse bekendtgørelsen her og den tilhørende vejledning til bekendtgørelsen her.

Bekendtgørelsen om videregivelse finder ikke anvendelse, hvis Datatilsynet har fastsat vilkår i forbindelse med en tilladelse til videregivelse.

Der skal som udgangspunkt ikke indhentes tilladelse til videregivelse af personoplysninger hos Datatilsynet. Dog skal Datatilsynets forudgående tilladelse til videregivelse indhentes i følgende tre tilfælde:

Når videregivelsen sker til behandling uden for databeskyttelsesforordningens territoriale anvendelsesområde – eksempelvis til USA.

Når videregivelsen vedrører biologisk materiale – eksempelvis blod- eller vævsprøver.

Når videregivelsen sker med henblik på offentliggørelse af oplysninger i anerkendte videnskabelige tidsskrifter eller lignende.

I de tilfælde, hvor Datatilsynets forudgående tilladelse skal indhentes, vil de bekendtgørelsen om videregivelse suppleres med de særlige vilkår Datatilsynet fastsætter i tilladelsen.

Under Blanketter finder du den blanket, du skal bruge for at anmode om tilladelse fra Datatilsynet til videregivelse.

Registreredes rettigheder
Oplysningspligten efter de databeskyttelsesretlige regler gælder som udgangspunkt ved videnskabelige eller statistiske projekter. Dog vil undtagelsen i databeskyttelsesforordningens artikel 14, stk. 5, litra b – om umulighed eller uforholdsmæssighed – ofte finde anvendelse ved behandling af personoplysninger, der sker til videnskabelige eller historiske eller til statistiske formål.
Følgende rettigheder finder ikke anvendelse for undersøgelser, hvor oplysningerne udelukkende behandles i videnskabeligt eller statistisk øjemed:

Den registreredes indsigtsret.

Retten til berigtigelse.

Retten til begrænsning af behandling.

Retten til indsigelse.

Ved forskningsprojektets afslutning
Når et forskningsprojekt er afsluttet, skal alle personoplysninger slettes eller anonymiseres. Fuldstændigt anonymiserede oplysninger er ikke omfattet af de databeskyttelsesretlige regler, og oplysningerne må derfor fortsat opbevares og anvendes. Med fuldstændigt anonymiserede oplysninger menes oplysninger, som ikke af nogen kan tilbageføres til enkelte personer.
Hvis projektet også omfatter blod- eller vævsprøver, videooptagelser el. lign., skal også dette materiale destrueres, slettes eller anonymiseres.

Naja Abelsen, Lillian Larsen, Anne Svendsen, Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Danmark er vel verdens bedste land at lave den slags registerforskning i, for alle vore personlige oplysninger kan kædes sammen med vore cpr nummer. Mig bekendt har ingen andre lande hver eneste borger registreret på samme nummer i snart sagt alle sammenhænge.

Naja Abelsen, Britta Hansen, David Zennaro, Pia Schertiger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Astrid Schulze

Det er saa fint at Danskerne ikke har noget problem med at lade sig, data og biologisk materiale registrere og dokumentere i databaser. Det gavner resten af verden og alle dem der ikke synes om at den slags data flyttes rundt med nationalt og globalt.

Eva Schwanenflügel

Nedenfor er blot et lille udpluk af artikler, der bekræfter enhver sølvpapirhats værste mareridt.

Der tegner sig efterhånden et meget tydeligt mønster, hvor staten, kommunerne og politiet får adgang til mere og mere omfattende personfølsomme oplysninger om den enkelte borger, uden at ret mange mennesker overhovedet er klar over det.

Samtidig er datasikkerheden - eller rettere manglen på samme - et kæmpe problem.

Med udvidet overvågning i det offentlige rum, muligvis snart med ansigtsgenkendelse, kombineret med corona-app, statens indsamling af borgernes DNA, datadeling med andre lande, slappe sikkerhedskrav, er Danmark efterhånden blevet til et af de mest digitale samfund i verden - på den dårlige måde.

Det seneste stunt fra SSI med indsamling af DNA fra testteltene uden at informere tilstrækkeligt om det, gør blot tilliden til staten endnu mindre.

Åbenhed skal være et must !!

"Seruminstituttet sendte 2000 kvinders data til USA uden juridisk grundlag"
https://www.altinget.dk/artikel/serum-instituttet-sendte-2000-kvinders-d...

"Ulovlige dataoverførsler fortsatte næsten et år på trods af henvendelser fra Datatilsynet"
https://www.altinget.dk/artikel/191722-ulovlige-dataoverfoersler-fortsat...

"Næsten alle anmodninger om følsomme sundhedsdata godkendes"
https://www.version2.dk/artikel/derfor-godkendes-naesten-alle-anmodninge...

"Sikkerheden halter i 74 statslige myndigheder"
https://www.version2.dk/artikel/sikkerheden-halter-74-statslige-myndighe...

"Datatilsynet går ind i sag om britisk firmas handel med nordmænds lokationsdata"
https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-gaar-ind-sagen-britisk-firm...

"Vedtaget: Nu må politiet overtage private overvågningskameraer i Danmark"
https://www.version2.dk/artikel/vedtaget-nu-maa-politiet-overtage-privat...

"Revision af tele-logningslov udskudt igen - igen"
https://www.version2.dk/artikel/revision-logningslov-udskudt-igen-igen-n...

"Folketingsflertal vil lempe GDPR: "Det holder jo folk tilbage, hvis de er bange for en bøde"
https://www.version2.dk/artikel/folketingsflertal-vil-lempe-gdpr-holder-...

"Eksperter: Direktør for Seruminstituttet brød loven i sag om egen opfindelse"
https://www.altinget.dk/artikel/195113-ekspert-direktoer-for-seruminstit...

"Aktindsigt: Sådan havnede hundredvis af danskere i politiets it-systemer"
https://www.version2.dk/artikel/aktindsigt-saadan-havnede-hundredevis-da...

Mathias Petersen, Ole Svendsen, Carsten Munk, Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Steen K Petersen, David Zennaro, Thomas Tanghus, Pia Schertiger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvem gider efterhånden at stjæle nu, - politiet står jo på hjemmeadressen, når man kommer hjem! En anden fordel; politiet kan så også oplyse en om, at man har sukkersyge eller skrumpelever!
- det er bare for meget!

Naja Abelsen, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Randi Christiansen, Seruminstituttet, eller rettere Statens Serum Institut; SSI (med den uheldige helt Kåre Mølbak) er en statslig virksomhed - nu som før!

Ledelsen i SSI refererer til Heinucke (komiske Heunicke - Gud Fader bevares)

SSI solgte selve vaccineproduktionen til nogle arabere - eller rettere: politikerne besluttede at sælge SSIs vaccineproduktion. Den er reelt solgt til to danske seskaber, som har udenlandske ejere - hhv. en svensk kapitalforne og de meget omtalte "arabere".

SSI varetager fortsat distribution af vaccine oma. Når/hvis der kommer en covid-19 vaccine, vil den sandsynligvis blive distribueret gennem SSI uanset hvor i verden, den bliver produceret.

Det er TOTALT uacceptabelt, at SSI reelt forudsætter stiltiende accept på at opbevare dna-data. Dertil kommer at det offentlige datasikkerhed som bekendt konsekvent er uendelig elendig. Fro de første deler SSI naturligvis data med en lang række udenlandske institutioner - for det andet deler de tilsyneladende data med hvemsomhelst. Husk, at SSI så sent som i 2016 sendte en cd med ukrypterede sundhedsdata incl cpr-nr og hele svineriet på 5 mio danskere med fodpost. Dataene skulle have været til Danmarks Statistik (!), men de legendariske postbude i PostNord afleverede den pakken til et tilfældigt kinesisk firma.

Bagefter står alle og siger UHADADA - det må ikke kunne ske. NU sørger vi for at indskærpe det ene og det andet - er der nogen i dette land, der tror på, at det gør nogen forskel. At sende noget som helst andet end et julekort til tante Gerda med Postnord er halsløs gerning. Og tanten får sgu nok også først julekortet efter jul.

Beskeden - for det er det, det er, om at SSI beholder og opbevarer ens dna i årtier, og kan gøre med, hvad de vil - uden begrænsninger, står med småt på side 3 på nogle ark folk får stukket i hånden lige inden de skal podes - og det er: hurtigt, du kan jo se, der er lang kø.

Der er ikke noget at sige til, at befolkningens tilid til politikere og myndigheder har indledt et styrtdyk.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Ole Svendsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Flemming Berger og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Det er faktisk lidt bøvlet at melde sig fra, har jeg netop opdaget.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Jens Winther, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Endnu et lille indgreb i den personlige frihed, mon ikke de 95% frivilligt ville give tilladelse og de sidste få procenter har ingen reel betydning for forskningen. Men nej den guddommelige statsmagt vil bestemme. Om nogle få dage skal jeg til en ret vigtig kontrol på hospitalet. men først skal jeg lige testes forlanger systemet grundet C-19, men ikke et ord om at man vil bruge prøven på anden vis. Jeg kan da bare blive væk, sætte helbrede på spil. Jeg kan også bare have tillid til systemet som gang på gang gennem årene har svigtet tilliden. Det eneste jeg har tillid til, det er at Seruminstituttet allerede uden min viden har fået så meget af mit blod at de kan søsætte en mindre damper i det.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Steen K Petersen, Ole Svendsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Vagn Thorup i modsætning til SSI kasserer hospitalerne (efter der oplyste) prøverne umiddelbart efter endt analyse.

Naja Abelsen, Ole Svendsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan blive oplyst og melde sig fra her: https://ngc.dk/personlig-medicin/patientens-selvbestemmelse/

Naja Abelsen, Steen K Petersen, Britta Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

https://ngc.dk/personlig-medicin/patientens-selvbestemmelse/

-interessant nok kan man ikke nægte at lade dem opbevare ens oplysninger, man har kun indflydelse på, hvad de må bruges til....

Naja Abelsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jens winther - en statslig dansk virksomhed - ejet af arabere. Tragikomisk

Steffen Gliese

Randi Christiansen, frasalget af SSIs vaccinefabrik vedrører kun produktionen af vacciner, ikke forskningen i præventiv behandling på instituttet.

Anne-Marie Krogsbøll

Somethings's rotten... i SSI. Det har vist sig den ene gang efter den anden - de løber om hjørner med os, når de kan komme til det. jeg har selv udkæmpet flere kampe med SSI. Der er alt for mange private pengeinteresser på spil. Seneste eksempel:
https://www.altinget.dk/artikel/195113-ekspert-direktoer-for-seruminstit...

Hvis man har fulgt lidt med på dataområdet, ved man, at SSI "dummer sig" på dataområdet den ene gang efter den anden (jeg tror ikke på, at de er dumme). Kender I Storebox-projektet, hvor forskere (her i blandt så vidt jeg ved Mads Melby) henter folks indkøbsdata via en app ( privat foretagende) med det formål at forske i f.eks. sammenhængen mellem indkøbsvaner og helbred? Det medfører et kraftigt kig ind i folks privatliv - noget, de færreste kan gennemskue. Så hvis du har tilmeldt dig Storebox-appen, så RUN!!!!!

I den aktuelle Melby-sag ser det ud til, i følge Altinget-artiklen, at Melby har siddet på en opfindelse, der kan forudsige for tidlige fødsler, i over et år. Det kan jo potentielt have kostet liv i form af for tidlige fødsler, der kunne have været forudset.

Der har også været kritik af, at SSI har siddet på corona-data - angiveligt af hensyn til forskere, der lige skulle have udgivet en artikel til efteråret - hvilket har forhindret andre forskere i at bidrage til corona-forskningen.

Læg mærke til Novos involvering i telt-testningen:
""We are supporting COVID-19 and antibody testing in Denmark as part of the Danish government’s reopening strategy. The Novo Nordisk Foundation has awarded up to DKK 250 million (approximately USD 36.4 million) to establish a new Danish national test center with Statens Serum Institut (SSI) and Novo Nordisk. It has been built and prepared for operation in less than one month with the capacity to ramp up testing significantly and Novo Nordisk is contributing with expertise, technology and personnel. Read the press release and Watch the video (updated 29 April)"
https://www.novonordisk.com/contact-us/coronavirus-updates/our-actions-a...

SSI har en lang track-record af noget for noget (ofte økonomisk) på forskningsområdet. Så har Novo fået noget til gengæld for at yde denne støtte til telt-projektet? Adgang til data og prøvemateriale, måske? Indeholder undtagelses-epidemi-lovgivningen også undtagelsesmuligheder for at indsamle og dele væv og sundhedsdata med private firmaer - selvfølgelig kun for at bekæmpe epidemien? (sarkasme - når først de har data, aner vi ikke, hvad der sker med dem). Hvordan ser kontrakten/databehandleraftalen mellem SSI og Novo mon ud? Hvor meget får Novo lov til med vore data i ly af denne aftale?

Som sagt - der er så mange penge- og andre interesser i SSI, både statsligt, og private forskeres - at vi ikke kan stole på dem. Kunne det være forklaringen på SSI's enorme fejlskud vedr. coronas farlighed? :
""»Samlet set er det vurderingen, at dødeligheden ved en covid-19-epidemi kan sidestilles med en alvorlig sæsoninfluenzaepidemi,« konkluderes det."
(i SSI-notat til regeringen 9/3)

Regeringen måtte slå i bordet for at få en mere realistisk vurdering:
"»Som bekendt er der ønske om, at SUM’s (Sundhedsministeriet, red.) scenarie- og strategipapirer suppleres med scenarie med 25 procent,« skriver en kontorchef i ministeriet til SSIs faglige direktør Kåre Mølbak og understreger, at der er »stor efterspørgsel efter papirerne fra både Statsministeriets og Justitsministeriets side«."
https://www.berlingske.dk/samfund/seruminstitut-nedtonede-alvor-faa-dage...

Hvordan kunne SSI tage så meget fejl, langt inde i epidemien, hvor ligene hobede sig op i byer verden over? Var der reelt tale om en menneskelig fejlvurdering, eller var der lyssky interesser, der havde en anden dagsorden - vaccineproduktion/datahøst etc?

Der er noget råddent i SSI, og der er i den grad brug for, at SSI kulegraves - for pengeinteresserne gør, at vi ikke kan stole på, hvad der kommer fra dem.

Det er et mareridt, at SSI sidder på så store dele af vore private data, og at vi er forsvarsløse overfor dem. Vi er allerede reducerede til databacongrise/malkekøer i SSI's privatøkonomiske datamalkemaskine.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Morten Fals, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

SSI og Novo skal åbenbart med djævlens vold og magt have monopol på dette data- og dna-materiale. Planerne om, at testing kan foregå tæt på folk hos praktiserende læger er opgivet - alle skal presses over i teltene: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7809652/15-dage-eft...

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7809654/Test-skal-b...

Hvorfor mon? Hvad er Novos rolle i den beslutning? SSI's?

De får ikke mig til at rejse med offentlig transport eller taxa til nærmeste telt - og da jeg ikke har bil, må de undvære, at jeg kan blive testet...

Naja Abelsen, Steen K Petersen, Morten Fals, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad f.... er det for noget?
https://www.dr.dk/nyheder/indland/sundhedsministeriet-politianmeldt-best...

Betyder det ikke også, at myndighederne kan holde øje med, hvem der IKKE har ladet sig teste?

Randi Christiansen

Steffen : "Randi Christiansen, frasalget af SSIs vaccinefabrik vedrører kun produktionen af vacciner, ikke forskningen i præventiv behandling på instituttet."

Meget muligt, men araberne investerer vel ikke 15 mio i vaccineproduktion uden til gengæld at få nogen råderet over virksomheden?

Randi Christiansen
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie

Jeg var ikke klar over, at der var forskere, der kunne indhente data via appen Storebox, hvor har du det fra?

Storebox kan ikke længere undgås, såfremt man er tilknyttet E-boks eller Mobilepay, for der er det nu integreret.
Det er så vidt jeg kan se, Nets der nu ejer Storebox.

"Nu gemmer Mobilepay kvitteringerne for dig"
https://jv.dk/artikel/nu-gemmer-mobilepay-kvitteringerne-for-dig-2015-6-22(3)

"Dansk Supermarked vil udnytte bonoplysninger"
https://www.retailnews.dk/article/view/214509/dansk_supermarked_vil_udny...

(Om opgradering af E-boks:)
"4,4 millioner danskere får idag ny app"
https://nyheder.tv2.dk/business/2019-11-06-44-millioner-danskere-faar-i-...

Sundhedsministeren er nu ikke en forfulgt uskyldighed, hvad angår indblanding i overvågning, som du selv også gør opmærksom på.

Det er i tilgift kommet frem, at Heunicke forsøgte at liste en ny bestemmelse ind i en lov, der ville give myndighederne (Styrelsen for Patientsikkerhed) adgang til folks hemmelige telefonnumre via 118.
Det blev opdaget og bremset af Folketingets Lovsækretariat, da det var i strid med Grundloven.

"Regeringen dropper lovforslag om adgang til hemmelige telefonnumre"
https://www.version2.dk/artikel/regeringen-dropper-lovforslag-adgang-hem...

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Morten Fals, Mikkel Zess, Randi Christiansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva, jeg sidder netop og kigger på en aktindsigt i kontrakten mellem Storebox og SSI, som jeg fik for et par år siden. Desværre er det et scannet dokument, så jeg kan ikke lige kopiere det ind. Men det starter med:

"Storebox stiller sine data API til digitale kvitteringer til rådighed for KUNDEN, således at KUNDEN kan anvende det til forskning i sammenhæng mellem indkøb, forskning og sygdom. "

Og så fortsætter det med yderligere bestemmelser (orker ikke at afskrive det hele). Kunden er SSI. Det ser ud til at være underskrevet af Mads Melby (som MM). Et eller andet sted har jeg et link til en youtube-video, hvor Melby holder internationalt foredrag om at anvende disse data til samkøring med sundhedsdata (sådan forstår jeg det i hvert fald), men jeg har ikke lige styr på, hvor dette link er.
Gad vide, hvad der står i brugerbetingelserne. Jeg tvivler på, at ret mange er klare over, at de giver tilladelse til sådan samkøring af private data, når de tilslutter sig Storebox.

Jeg har også nogle aktindsigtssvar fra Sundhedministeriet, hvoraf bl.a. fremgår:
"Ministeriet har foretaget en søgning i ministeriets journalsystem vedr. forskningsprojektet ”Kvitteringsdata og Sundhed”. Ministeriet har fundet følgende akter:
I sagen ”1700346, Serviceeftersyn - Gennemførelse af opgave 2 hjemmelsgennemgang” har vi fundet følgende dokumenter, hvor Kvitteringsdata og Sundhed omtales
 Oversigt over forskningsprojekter optaget på SSIs fællesanmedelse (forskning og statistik)_SUM_160117, med dokumentnummer 278639"

Jeg var ikke klar over, at Storebox nu er slået sammen med Nets og E-boks - det er ikke godt. Men man kan jo lade være med at tilslutte sig NemID-appen? Den er jeg ikke tilsluttet.

Gad vide, hvad det indebærer af samkøringer.... det er værd at bore i, og søge aktindsigter, men jeg har desværre ikke selv overskuddet til det for tiden.

Hvo - der fandt jeg linket til youtube-indslaget:
https://www.youtube.com/watch?v=Vejc1v4FgJw

Det er godt at blive klog af omkring store planer om diverse samkøringer...

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Morten Fals, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, det hele er godt og grundigt filtret så meget ind i hinanden, at det næsten er umuligt at danne sig et overblik om 'samarbejder' og ejerforhold.

Tak for at prøve i det mindste :-)

Naja Abelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Morten Fals og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det er fan'me uhyggeligt, du !!!

Tænk at de sidder og overvåger folks spisevaner uden de ved det..

Vi er ikke langt fra et decideret sundhedspoliti.

Naja Abelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Morten Fals og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PPS. Jeg tror, det er ligegyldigt om du har Nem ID appen eller ej.
For det første er det jo obligatorisk at være tilknyttet E-boks, med mindre man har digital dispensation.
For det andet bliver Nem ID appen også obligatorisk, når det fysiske nøglekort snart bliver udfaset.

Vi er snart udelukkende afhængige af de elektroniske kredsløb.
Så meget nemmere kan vi overvåges i ét og alt, og hvis det hele brænder sammen pga af et storstilet hacker-angreb, hvad så..?
Sikkerheden lever mildt sagt ikke op til bare en lille standard.

Bare et enkelt eksempel:

"Trods flere opfordringer: Nationalt genom-center endnu ikke sikkerhedscertificeret"
https://www.version2.dk/artikel/trods-flere-opfordringer-nationalt-genom...

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Lillian Larsen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Krogsbøll, Randi Christiansen, Morten Fals og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva, vi er stadig nogen, som nægter at tilmelde os den slags apps og kontantløshed. Hvad skal gamle og sårbare grupper gøre? Det bliver i hvert fald ikke uden kamp for mit vedkommende.

Men meget a pro pos Storebox og Nets - dagens historie fra Norge:
https://www.nrk.no/norge/rema-app-kan-misbrukes-til-overvaking-1.15041044

Og når man så sammenholder med dette, så er det så hårene rejser sig på hovedet. Som jeg siger: RUN!!!
https://www.nets.eu/Media-and-press/news/Pages/Storebox-delivers-technol...

Naja Abelsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, det er jo rystende læsning..
Det betyder, at bare nogen kender éns kontonummer, kan de overvåge hvad man køber, hvor og hvornår.

Endnu værre er det at Rema er så fodslæbende, at de åbenbart ikke gider lukke denne sårbarhed frivilligt.
Og når Storebox bliver mere og mere udbredt, får vi tilsvarende overvågning.

Jeg prøver bestemt også at undgå den slags, men det er meget svært efterhånden, fordi man ofte ikke aner hvor fælderne ligger.
Alting er digitaliseret.

Og bankerne arbejder hårdt for det kontantløse samfund.

Naja Abelsen, Lillian Larsen, Randi Christiansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, overvågningsmareridtet er tæt på at være over os, Eva. Og det er ganske rigtigt svært at undgå.

ER der nogen af jer, der er tilmeldt Storebox, som kan fortælle, hvad der står i brugerbetingelserne om andre anvendelser, videregivelse til samarbejdspartnere, forskning og den slags?

Ole Svendsen

@ Jens Winther
Du skriver:
"Beskeden - for det er det, det er, om at SSI beholder og opbevarer ens dna i årtier, og kan gøre med, hvad de vil - uden begrænsninger, står med småt på side 3 på nogle ark folk får stukket i hånden lige inden de skal podes - og det er: hurtigt, du kan jo se, der er lang kø."

Desværre er det endnu værre: Du får først stukket arkene i hånden EFTER, at du er blevet podet. Så du har absolut ingen mulighed for at vide, at du bliver snøret. Der er ikke engang tale om passivt samtykke. Der er tale om rendyrket bondefangeri, hvor ansvarlige og gode borgere, der ønsker at passe på andre, ved at lade sig teste, bliver udsat for et groft overgreb fra SSI's side.
Det er totalt og aldeles urimeligt!

Samtlige DNA profiler, der er indsamlet uden fuldt oplyst samtykke, skal destrueres.

Naja Abelsen, Bo Halkjær, Jens Winther og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Astrid Schulze

Du har altid mulighed for at flytte til Sydslesvig - og arbejde i Danmark.