Leder

Statsministeren skal ikke opgive opgøret med embedsmagten efter Martin Rossens opsigelse

Mette Frederiksen har med oprettelsen af stillingen som stabschef leveret en uperfekt løsning på et demokratisk grundproblem: Nemlig at magten er forsvundet fra de folkevalgte
Mette Frederiksen fik i denne uge det problem, at Martin Rossen sagde op. Hun har designet en position, som hun har gjort til en ideologisk mission, til en person, som nu er væk.

Mette Frederiksen fik i denne uge det problem, at Martin Rossen sagde op. Hun har designet en position, som hun har gjort til en ideologisk mission, til en person, som nu er væk.

Mads Claus Rasmussen

20. juni 2020

De politikere, som er valgt til at bestemme, skal have magt til at realisere deres politik. Det er deres ideer og forslag, som er blevet diskuteret i offentligheden, og det er dem, som borgerne kan drage til ansvar.

Det lyder trivielt, men sådan har det gennem de seneste årtier ikke været i Danmark. Magten til at skabe politik er forskudt fra de folkevalgte til embedsværket, særligt Finansministeriet, der har etableret et administrativt herredømme over politikudviklingen i Danmark. 

Forskere har beklaget det, kommentatorer har kritiseret det og forhenværende ministre har fortalt, hvordan de blev umyndiggjort af Finansministeriet. Det er et indlysende demokratisk underskud, at embedsfolk har sat en økonomisk logik igennem, som har sat rammerne for landets overordnede politik.

Med det erklærede mål at udligne dette underskud oprettede statsministeren efter sin tiltrædelse en ny stilling som stabschef til sin rådgiver Martin Rossen. Som den eneste, der hverken er minister eller departementschef, fik han plads i regeringens ø-udvalg og k-udvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Jakobs
 • Katrine Damm
 • Troels Ken Pedersen
 • Steen K Petersen
 • Malan Helge
 • Claus Bødtcher-Hansen
 • David Zennaro
 • Marianne Stockmarr
 • Peter Knap
 • Alvin Jensen
 • Gert Romme
 • Stig Bøg
 • Steffen Gliese
 • Henning Kjær
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
Niels Jakobs, Katrine Damm, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Malan Helge, Claus Bødtcher-Hansen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Peter Knap, Alvin Jensen, Gert Romme, Stig Bøg, Steffen Gliese, Henning Kjær, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Rigtigt set, Rune Lykkeberg.

Det er blevet en udbredt uskik - også på det kommunale plan - at vi åbenbart skal forvaltes af et usynligt embedsværk, således at folkevalgte politikere sættes udenfor indflydelse på essentielle beslutninger.

Det er en uskik.

Anna Louise Finck-Heidemann, Katrine Damm, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Malan Helge, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, David Zennaro, Halfdan Illum, Lillie Andersen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, Alvin Jensen, Gert Romme, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Michael Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Så blev det endelig ordentligt formuleret - men spørgsmålet er jo, om Rossen ikke har gjort sit arbejde, og at statsministeren med sin hird kan stå distancen alene? Ingen kan jo nu være i tvivl om, at det er statsministeren og ikke finansministeriet, der lægger linjen.

Katrine Damm, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Holger Nielsen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Hvad skete der lige her. Kritisere Information djøfficeringen og så på en lederplads? Runes artikel er ganske fornuftig og er enten en glimrende forklaring eller en veltænkt efterrationalisering.
Der kræves helt klart et opgør med embedsværkets økonomers misforståede økonomiske teorier, og med de nuværende vinde i økonomisk tænkning ville det uundgåeligt ske. Problemet er jo ikke embedsværket som sådan. Det er ikke engang økonomer i almindelighed, men udelukkende den stygge neoliberale afart af slagsen, dem som helhjertet tror på velsignelser som budgetloven og stramninger i dårligste indkomstgrupper er mirakelmidler. Lad os få et folkeligt demokratisk opgør med dem og overlade ideen om diktatoren til det antikke Rom.

Niels Jakobs, Steen K Petersen, Malan Helge, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, Halfdan Illum, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Peter Brandt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

20/jun/2020

Kære Venner,
landets (og livets) ledelse vil
vel altid være en balance
mellem (politiske) visioner og
(de økonomiske) realiteter ?

Venlig hilsen
Claus

Lars Bækgaard

Det er demokratiet, der skal styrkes.
Det er Folketinget - ikke statsministeren og regeringen - der er demokratiets forvalter.
Folketinget skal styrkes - både i forhold til regeringen og i forhold til embedsværket.

Steffen Gliese

Nej, Folketinget er demokratiets garant for kontrol med regeringen. Den lovgivende, udøvende og dømmende magt er magtens tredeling, regeringen med embedsapparatet er den udøvende.

Anna Louise Finck-Heidemann og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- hvis noget skal styrkes, må det være domstolene, der i dag ikke kan fælde domme over lovgivnings lovmedholdelighed efter grundlov og konventioner.

Anna Louise Finck-Heidemann, Eva Schwanenflügel og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Folketinget er som lovgivende magt, demokratiets vigtigste repræsentant.
Folketinget - vælgernes repræsentanter - bliver ikke styrket via magtkamp i den udøvende magt.
Embedsværket bør opdeles, så det kun er den reelt udøvende del, der ligger i ministerier.
Den lovforberedende del bør flyttes til en instans, der støtter Folketinget - ikke regeringen - med lovforberedelse og -vedtagelse.
Arbejdet med lovgivning bør foregår i Folketinget - ikke i regering og ministerier, der udgør den udøvende magt.

Torben K L Jensen

Mette F. viste hvad hun var i stand til allerede i sin tid som justitsminister - hvem huske ikke de sorgklædte embedsmænd dagen efter hun svang leen ? Ingen grund til bekymring - hun kan bare det der.

Steffen Gliese, Anna Louise Finck-Heidemann og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Niels Jakobs

Men skulle så Inger Støjberg stoppe kampen imod sine embedsmænd eller ombudsmanden? De var jo ikke demokratisk valgte.