Leder

Tak for borgertinget – nu skal Dan Jørgensen give det autoritet og betydning

Klimakrisen er også en anledning til at genopdage og udvikle vores demokrati. Borgertinget på klimaområdet kan hjælpe os med at tage de meget store skridt i den grønne omstilling, som vi endnu ikke har været i stand til
Dan Jørgensen har gjort borgertinget til sit projekt. Det er hans ansvar at gøre møderne til væsentlige begivenheder, så medlemmer oplever det som et vigtigt bidrag til fællesskabet, og hans forpligtelse at give borgertinget en offentlig autoritet.

Dan Jørgensen har gjort borgertinget til sit projekt. Det er hans ansvar at gøre møderne til væsentlige begivenheder, så medlemmer oplever det som et vigtigt bidrag til fællesskabet, og hans forpligtelse at give borgertinget en offentlig autoritet.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
29. juni 2020

På fire dage i Texas i 2019 fandt noget usædvanligt i amerikansk politik sted: Demokrater og republikanere lyttede til de andres argumenter og forstod hinanden. Flere ændrede holdning, mange nærmede sig enighed, og rigtig mange sagde bagefter, at de troede på politik. Det skete efter en lang periode, hvor de to partier har været så meget imod hinanden, at de ikke kan enes, og de ikke kan regere deres samfund sammen.

Men det var anderledes de dage i Texas, fordi de politiske modstandere sad i samme rum og talte længe og oplyst sammen. 500 tilfældigt udvalgte amerikanere fra 47 stater blev til projektet ’America in One Room’ fløjet til byen Grapevine, hvor de efter oplæg fra politikere og forskere sad i små grupper og talte om de store problemer i amerikansk politik.

»Jeg plejede at have det sådan, at partierne havde totalt modsatrettede syn på de forskellige temaer, vi talte om i vores gruppe,« sagde Alicia Janowicz fra Massachusetts bagefter:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er mange skridt, der er vigtige og som skal tages, men det første skridt i den rigtige retning er specielt betydningsfuldt.

Niels-Simon Larsen

Det er mærkeligt, at det har taget et år at sætte en så lille skude i vandet. Det meste af tiden har nok gået med at skrive ned, hvor lidt betydning borgertinget måtte have. Forståelsespapirgruppen havde 91 mandater, men S har ikke ageret ud fra det. S har kun tænkt på, hvordan de kunne blive genvalgt. Nu går der igen et år, og så er der et år mindre til 2030.
Klimaaftalen omtales i rosende vendinger, så hvad er det et Klimaborgerting får lov at bidrage med? Situationen er jo ikke helt enkel, for eller imod abort, ligesom i Irland. Kan nogen fortælle mig, hvad Borgertinget skal komme frem til ud over at tage en hyggesnak om det forestående klimakaos?

Arne Albatros Olsen, Erik Winberg, Hanne Utoft, Lars Jørgensen, Pia Nielsen, Gert Romme, Trond Meiring og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Spørgsmålet er vel mere. hvad Dan Jørgensen og regeringen vil tage op fra Klimaborgertinget?
Dan Jørgensen burde forpligte Folketinget til at i det mindste at bruge en forhandling i Folketingssalen over de af Klimaborgertingets forslag mv.
Med Dan Jørgensens formulering se det mere ud til, at det igen bliver en gang "blå-lys" - desværre.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Pia Nielsen, Karsten Lundsby, Niels-Simon Larsen, Gert Romme, P.G. Olsen, Gitte Loeyche og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det giver i hvert fald mange panderynker ser det ud til.

Hvad er borgernære dilemmaer i forbindelse med grøn omstilling?

Jeg kan godt se "ikke i min baghave dilemmaer", og der kan være grønne tiltag som er totalt økonomisk uretfærdige. Men måske det også drejer sig om hvordan man får flere med på den grønne vogn - for der er kraftige sociale og kulturelle modstande - nogle skal f.eks. have kød på bordet hver dag - bare et eksempel - eller starte bilen for at hente morgenbrød hos bageren 300 m længere henne - eller ud og flyve flere gange om året - Det drejer sig måske om at vi skal vende os til en hel anden livstil end den vi tager for givet - og det er vel borgernært. Og det er måske her dilemmaerne er flest. Det er slet ikke let for sådan en flok hedonister at se i øjnene. Der må et borgerting så absolut være en gave. Men hvorfor ser han så plaget ud.

Kirsten Nielsen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

diskutere »borgernære dilemmaer forbundet med den grønne omstilling samt give input og anbefalinger til udarbejdelse af klimahandlingsplanerne«.

Der er noget med de borgernære dilemmaer, der lyder lusket i mine ører (nu må I ikke kravle for højt op i træerne, små venner, så I falder ned og slår jer). Det drejer sig om børnenes fremtid, og det er så borgernært, som det kan blive. Beskeden er: Nu skal I ikke komme for godt i gang, vel? I ved jo godt, at Regeringen har lovet, at det ikke kommer til at gå ud over nogen og noget. Meningen er, at vi skal tjene penge på det grønne. Ikke ændre samfundet.

Erik Winberg, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nu kommer der snart en tusse ind ad brevkassen til øget forbrug. En forbrugsregering laver borgerting, ha, ha, men vil ikke love at rette sig efter resultatet. Nej, det er klart, sæt nu ...

Rikke Nielsen

Ifølge Grundloven er medlemmer af Folketinget kun bundet af deres personlige overbevisning og intet andet, og derfor kan et borgerting aldrig få andet end en rådgivende rolle.

Og selvom dette borgerting har et fint navn; det indeholder order "borger", så bliver processen jo ikke mere demokratisk og beslutninger mere kvalitative af,at inddrage et mindre antal ikke-folketingsmedlemmer med ingen dybdegående viden om klima.

Derfor må motivet være noget andet...

Hvilken effekt kan dette borgerting overhovedet have andet end blive udstillet som skyldnere for de dårlige beslutninger? Jeg kan lige se for mig, at et borgerting vil komme med alle de firkantede og unuancerede forslag, der villle ramme hårdt og bredt: Rationering på kød eller ingen kød, begrænsning af kørsel eller ingen kørsel, arbejd lokalt og ingen pendling, forbudt at flyve, alle skal være lige fatiige - alle de mere ekstreme beslutninger vil nemt kunne dirigeres over mod borgertinget, for det er sådan borgere tænker.

For borgere er ikke specialister og videnskabsfolk, der vil søge at afhjælpe klimaproblemerne med smarte løsninger.

Arne Albatros Olsen

Socialdemokratiet er her så jammeligt forslæbende og konfliktsky i forhold til at handle resolut og gøre det, der skal gøres. Man skulle tro at de havde lært , at deres resolutte hadlekraft i forhold til corana.

Stop nu med at bore efter mere olie, få nu indført grønne afgifter, flyafgifter etc.

Hvad fanden venter i på !