Leder

Tesfayes nye Hjemrejsestyrelse lyder hård, men vil næppe gøre en forskel

En ny Hjemrejsestyrelse skal fremover stå for at overtale afviste asylansøgere til at tage hjem. Det tyder på en fortsættelse af den politiske tendens, der har handlet om at gøre tilværelsen for afviste asylansøgere så ubehagelig som muligt. Problemet er, at det næppe virker
Fyringen af Dansk Flygtningehjælp skal ifølge Mattias Tesfaye sikre en mere »fast hånd« over for afviste asylansøgere.

Fyringen af Dansk Flygtningehjælp skal ifølge Mattias Tesfaye sikre en mere »fast hånd« over for afviste asylansøgere.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
27. juni 2020

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har opsagt en kontrakt med Dansk Flygtningehjælp, der indtil nu har rådgivet afviste asylansøgere om, hvordan de skal rejse tilbage til deres hjemland og skabe sig en tilværelse der.

Nu skal indsatsen i stedet ligge i den nyoprettede Hjemrejsestyrelse.

Det har i lang tid været skiftende udlændingeministres fokus at få flere afviste asylansøgere til at rejse hjem. Og der er både forsøgt med hårde og bløde metoder. For eksempel kan man få økonomisk støtte til hjemrejsen. 

Der har dog været flest initiativer, som gør brug af pisken. I 2014 blev der oprettet to udrejsecentre, hvor det handler om at gøre tilværelsen for de afviste asylansøgere så kedelig og hård som mulig, i håb om at de rejser hjem frivilligt. Det har været et udtalt politisk mål at gøre forholdene for de afviste, der ikke rejser hjem, så dårlige som muligt. 

Og intet i udmeldingen om Hjemrejsestyrelsen tyder på, at vi har en regering, som vil gøre op med dette ubehagelighedsregime over for afviste asylansøgere. Tværtimod.

En vanskelig opgave

Da Dansk Flygtningehjælp overtog rådgivningen fra politiet i 2012, skete det, fordi man mente, at det var hensigtsmæssigt, at de afviste asylansøgere fik uvildig rådgivning, da mange af dem ikke har tillid til myndighederne.

Fyringen af Dansk Flygtningehjælp skal ifølge Mattias Tesfaye sikre en mere »fast hånd« over for afviste asylansøgere. Nu skal de med ministerens ord »mandsopdækkes« af ansatte i den nye styrelse.

Udfordringen ligger primært hos den gruppe af afviste asylsansøgere, som vi ikke kan tvangshjemsende, fordi hjemlande kun vil tage imod deres egne borgere, hvis de rejser hjem frivilligt. Denne gruppe af afviste skal altså motiveres til at rejse hjem frivilligt. 

Det er en vanskelig opgave. Når disse mennesker ikke rejser hjem, selv om de lever under forhold på centre, som er blevet kritiseret for at krænke Den Europæiske Menneskerettighedskonventions forbud mod tortur, er det svært at forestille sig, at de vil gøre det, bare fordi en myndighedsperson puster dem i nakken.

Det er tidligere blevet beskrevet, at der ikke er forsket grundigt i, hvordan man bedst motiverer afviste asylansøgere til at tage hjem. Det ville være et oplagt sted at begynde for en visionær minister.

I stedet fortsætter Mattias Tesfaye en uklædelig symbolpolitisk tilgang til udlændingeområdet, hvor han taler mere til en forestilling om, hvad hans vælgere vil have – snarere end at arbejde på reelt effektfulde løsninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Nej, men er man afvist, må man rejse hjem. Og så længe man ikke har forsøgt denne mulighed, må det være åbent.

Per Torbensen, Jacob Nielsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar

Symbolpolitik.

Et signal om handlekraft: Ministeren har oprettet en styrelse med fokus på hjemsendelser etc.

Det handler om at konsolidere flygtninge- og udlændingepolitikken og dække flanker af frem mod næste valg.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Katrine Yde, Søren Andersen, Susanne Kaspersen, Claus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Werner Gass, Troels Ken Pedersen, Erik Winberg, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Peter Jespersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg syntes ærligt talt, at det er et ganske ubehageligt og modbydeligt signal, denne regering sender. Og socialdemokratisk politik, som jeg kendte det, gennem alle de år jeg var aktiv i partier, det er det i hvert fald heller ikke.

Denne socialdemokratiske ledelse har fjernet sig så meget fra den oprindelige politik, at den faktisk nok har overhalet Dansk Folkeparti inden om i svinske tiltag. Men helt uden at føre social klassekamp for samfundets svageste. For min skyld kan den godt forsvinde helt ved kommende valg.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Katrine Yde, uffe hellum, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Søren Andersen, peter juhl petersen, Susanne Kaspersen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, Lars Løfgren, Ulrik Andersen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Erik Winberg, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Kenneth Jacobsen, Thomas Andersen, Trond Meiring, Rasmus Knus, Peter Jespersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

"Det tyder på en fortsættelse af den politiske tendens, der har handlet om at gøre tilværelsen for afviste asylansøgere så ubehagelig som muligt. Problemet er, at det næppe virker"

Dvs. at hvis det havde virket, så var det intet problem? Dehumaniseringsmetoderne er helt i vinkel, de virker bare ikke, synes budskabet at være.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Mogens Holme, Katrine Yde, uffe hellum, Flemming Berger, Hanne Ribens, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Thomas Tanghus, Lars Løfgren, Troels Ken Pedersen, Ulrik Andersen, Erik Winberg, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Det burde være logik for perlehøns, at folk der uberettiget er rejst hertil for at få asyl, skal sendes hjem uden tøven.

Det eneste reelle problem der er i sagen, er at mange der har været flygtet, vil komme i livsfare når/hvis de sendes hjem, Det gør de netop fordi de har forsøgt at flygte fra et regime/diktatur.

I mellemtiden må vi behandle folk humant, uden det dog bliver for godt og tiltrækkende, med mindre vi vil kalde på en ny strøm at (uberettigede) asylansøgere.

Dette er en sand gordisk knude, som ingen kan binde op. Derfor står vi med ét ben i den humane lejr, og ét i den hårde- og kontante lejr. Det gør vi uanset hvem der sidder på ministerstolene. Kun retorikken er i bedste fald forskellig

Eva Schwanenflügel

Da den nyslåede integrationsminister Mattias Tesfaye overrakte Inger Støjberg, afgående minister, en cola zero og en lagkagekniv ved sin indsættelsesceremoni,
forstod man umiddelbart på ham, at det nu var endegyldigt slut med symbolpolitik.

Men det forgangne år har med al tydelighed vist at det ikke er tilfældet.

Det er stadig ikke den sunde fornuft der råder; man tænker udelukkende på vælgermaksimering ved at forsøge at gøre indhug på det stadigt mere decimerede DF.

Alt imens er der ikke sket en hujende fis på det sociale område, der længe har været belastet af en del-og-hersk politik, hvor de udsatte får at vide, det er udlændinge og arbejdsløse, der bærer ansvaret for de nedskæringer man igennem 30 år har foretaget.

Det skal fedt 'hjælpe' på de afviste asylansøgeres lyst til at gense det hjemland, de flygtede fra, at en såkaldt "Hjemsendelsesstyrelse" vil forsøge at gøre tilværelsen endnu mere uudholdelig, end den i forvejen er.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Arne Lund, Mogens Holme, hannah bro, Katrine Yde, Carsten Munk, Hanne Ribens, Søren Andersen, David Adam, Susanne Kaspersen, Claus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Werner Gass, Thomas Tanghus, Lars Løfgren, Troels Ken Pedersen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Trond Meiring, Kenneth Jacobsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ministeren påstår at de afviste personers sager er meget grundigt gennemgået, at basis for afvisningen er i orden.
Ærgerligt for ministerens troværdighed med den lille mistelten der IKKE er taget i ed: personerne det drejer sig om!
Hvorfor mon de foretrækker rådden og fremmed dansk behandling for at vende hjem, oh hjem?!?
Åbenbart et for indviklet spørgsmål...

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Rikke Nielsen, Flemming Berger, David Adam, Susanne Kaspersen, Allan Stampe Kristiansen, Werner Gass, Troels Ken Pedersen, Viggo Helth, Trond Meiring, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Fint forslag at forske i hvordan man bedst overtaler afviste asylansøgere til at rejse tilbage. Det er en forfærdelig hård og ubehagelig opgave, fordi de stritter imod vores empati at tvinge nogen til noget, de ikke vil. Men de er uvelkomne gæster, så hjem skal de, men hvordan gør man det mest humant og effektivt? Det vil også være fint at følge op på dette om nogen tid, og se om Hjemrejsestyrelsen får bedre resultater end Dansk Flygtningehjælp. Jeg savner en mere faktabaseret fremlæggelse, fordi kritikken af opsigelse af kontrakten med Dansk Flygtningehjælp virker baseret mere på meninger end på fakta. Men hvor godt lykkes de med opgaven så? Og hvordan måler man det?

Therese Hagen, Per Torbensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et PS: til Ete Forchhammer26. juni, 2020 - 23:30 - hørte i P1 hvor de har behandlet sagen, at flere sager var faldet ud til asylansøgernes fordel efter sagen var ført til de internationale organisationer - så at alle sager er behandlet grundigt kan da ikke passe.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Susanne Kaspersen, Claus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Trond Meiring, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Dorte Sørensen, tak, jeg havde det på fornemmelsen. Derfor er det foruroligende med endnu en minister der er blind og døv også overfor internationale påpegninger af fejl i vort nationale system. Kikkerten sættes stadig for det blinde øje. Med manges velsignelse... det er skræmmende.

"Uvelkomne gæster"..? Et spørgsmål om velkommende værter.
Personer der bruger deres liv på at udnytte systemerne kun til egen fordel, findes overalt, blandt fastboende værter som blandt tilkomne "gæster"; dem kan man ikke undgå, og dem behøver vi ikke flere af; det er blot et spørgsmål, hvor mange det faktisk drejer sig om blandt asylansøgerne? Man må passe på med at sætte den etikette på de forkerte og bruge den som dække over en anden dagsorden.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Werner Gass, Troels Ken Pedersen, Viggo Helth, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Roald Pettersen

Det gælder om at få dem til at flygte frivilligt.

Freddie Vindberg

Hjemrejsestyrelse... ligger dør om dør med Integrationsministeriet.
Det er om at se sig godt for...

Allan Stampe Kristiansen, Ete Forchhammer , Claus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja det er jo så nemt at afvise, og så bagefter lade som om afvisningen er saglig og velbegrundet, og at den dermed forpligter den afviste til frivilligt at rejse tilbage til det man flygtede fra, og så kan alle jo pege moralske fingre af ofrene og godkende nye overgreb mod dem som retfærdige.
jeg savner simpelthen ord for hvor grimt det er, rigtig mange burde skamme sig dybt.

Ole Svendsen, Ruth Sørensen, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Anders Skot-Hansen, Erik Winberg, Rikke Nielsen, David Adam, Trond Meiring, Susanne Kaspersen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Helt pragmatisk.

Hvis du er afvist asylansøger, skal du eskorteres til grænsen - det er
vel også det Tesfaye mener med, at de skal "mandsopdækkes"?

Torben K L Jensen

Tesfaye er den egentlige grund til DF´s deroute og socialdemokraternes fremgang - noget vi på venstrefløjen ser på med velvilje men på den anden side kritiserer vi S for deres "inhumane" tilgang.
Vi kan nu engang ikke få både i pose og sæk - da slet ikke med en kommende strøm af klimaflygtninge som jeg vil kalde "rettidig omhu" fra S og en nogen hyklerisk sang fra vores side.

Erik Fuglsang, Therese Hagen, Helle Walther, Jens Thaarup Nyberg, Claus Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Jo, det vil gøre en forskel - ikke mindst ift. hvordan de her mennesker, der kommer ud fra Flygtningenævnet mht. hvordan de opfatter den danske stat, og dens holdning til mennesker fra de lande, som kommer fra, menneskene altså, som søger asyl i DK...

Meningen er jo, at personer, agenter, fra Hjemrejsestyrelsen, skal møde op foran Flygtningenævnets bygninger, tage fat i de personer, der lige har fået afslag på deres ansøgning om asyl ! tage dem med til asylcentrene, udrejsecentre f.eks. - anholde ? deres familie, og børn :( - smide deres ejendele i poser mm. og mv...

Der er tale om et helt andet menneskesyn her! som ligner det menneskesyn, man finder på den mest radikale del af den danske højrefløj, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti inklusive!

:(

Ole Svendsen, Allan Stampe Kristiansen, Jens Nielsen, Ete Forchhammer , Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, David Adam, Carsten Munk, Trond Meiring og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

"Men de er uvelkomne gæster, så hjem skal de, men hvordan gør man det mest humant og effektivt?"

Det samme spørgsmål stiller man givetvis sig selv i Irak, Syrien, Afghanistan og andre steder, hvor amerikansk/vestligt militær og kapitalinteresser er uvelkomne gæster, som har inviteret sig selv på langvarig visit i strid med international lov.

Ole Svendsen, Allan Stampe Kristiansen, Erik Winberg, Ete Forchhammer , Jens Thaarup Nyberg, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvilken baggrund fordres for at komme med i dette tvangshjemrejsekorps?
Hvilken ankeinstans er der?

Mon ideen er kommet fordi Tesfay fandt en papirlap Støjberg ikke havde fået med sig?

Ole Svendsen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Som Karsten Aaen skriver VIL det gøre en forskel.
Når man placerer Flygtningenævnet under denne nye styrelse vil det ændre hele tænkningen og menneskesynet på flygtninge og afviste asylansøgere.
Det minder om dengang man placerede det sociale område under beskæftigelsesministeriet med DA's tidligere direktør som minister. Det har ændret det fokus der er på borgere med sociale udfordringer, fra at se borgeren som et individ der kan have brug for støtte og hjælp, til et individ der skal tilpasses arbejdsmarkedet. Så dette er ikke symbolpolitik men et farligt skred og i min optik en leflen for en populistisk og unuanceret tilgang til mennesker på flugt. Åh hvor jeg dog savner Birthe Weiss.

Ole Svendsen, hannah bro, Erik Winberg, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg syntes Tesfaye gør det godt. Det er godt at staten tager ansvaret for myndigheds udøvelsen, istedet for at udlecitere den til diverse operatører. Når der er private operatører inde, er de ikke helt underlagt de samme krav som offentlige forvaltninger. Og måske har de sværere ved at skelne mellem, egne interesser, borgernes, og lovgivningens.

Bent Nørgaard, Therese Hagen, Henrik Andersen, Helle Walther og Christian Estrup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Flø

Så Dansk Flygtningehjælp er næsten illegitim?
Det er herfra vi får vores bedste dokumentation, sammen med fra Red Barnet.

Ole Svendsen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Munk og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. De offentlige forvaltninger spekulerer ofte i spareforslag.

Senest ved at de ville spare på de handicappede borgere ved at hyre konsulenter, der var på såkaldt no-cure, no-pay opgaver.

Denne praksis har Ankestyrelsen underkendt.

"Konsulentsag afgjort: Resultaltløn i handicapsager var ulovligt"
https://www.altinget.dk/artikel/forside-konsulentsag-afgjort-resultatloe...

Ole Svendsen, Allan Stampe Kristiansen, Pia Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel, private operatører kan godt være legitime. Hvis lovgivningen tillader det. f.eks privat parkeringskontrol, fængsler, plejehjem, skoler m.v.
De har så også deres egne interesser, som virksomheder.
Jeg er heller ikke fortaler for de indkøbte konsulenter til handicapområdet i kommunerne.

Det offentlige bruger også resultatløn for at opnå resultater.

Når man som asylansøger kommer til Danmark behandles sagen af Udlændingestyrelsen - Den er nu flyttet til Næstved i nyopførte bygninger placeret klods op og ned af stationen. Her er ansat 400 medarbejdere til at varetage sagsbehandlingen med tildeling af asyl og de praktiske opgaver i forbindelse med de nyankomnes ophold, familiesammenføringssager og opholdstilladelser m.v. Som en absurditet ved udflytningen viser det sig at ca. 350 af de 400 medarbejdere sandsynligvis kommer til at arbejde hjemmefra. Men nok om det.
https://www.tv2east.dk/naestved/styrelse-flytter-til-naestved-men-medarb...

Der er selvfølgelig lavet mål og resultatplaner for styrelsens arbejde i form af en kontrakt, og der er i den fobindelse også fastsat en resultatløn for en ekstraordinær indsats af direktørens samlede performance over året – for opfyldelsen af de opstillede mål og resultater. Denne udgjorde for 2018 i alt 90.000 kr. (en ekstra månedløn oveni?)

Det faglige mål er f.eks. at "styrelsen vil sikre en effektiv og korrekt sagsbehandling hvor resultatkravet er at "Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for asylsager fra indgivelse af ansøgning til afslutning af sagen i styrelsen i 2. halvår af 2020 højst må udgøre 120 dage.". Dette skønnes opnået hvis det sker i 90% af sagerne.

Der er i forbindelse med NPM (New Public Management) indført resultatløn i det offentlige og det lægger selvfølgeligt pres på sagsbehandlerne og kan hvis kravene bliver sat for snævert føre til alskens former for kreativitet. Jeg skal ikke udtale mig om hvorvidt vi er nået dertil men det er en indbygget mulighed.

Det kan have virkningen "To control individuals to fit in properly... to serve our social economic systems needs in a way in which we become more efficient but less human"

Fra Adam Curtis dokumentar, The Trap, Episode 2 - The Lonely Robot (2007) er der givet eksempler på nogle af de absurditeter det bl.a. førte til i UK indført med pisk og gulerod.

39:46 til 43:36 inde https://www.youtube.com/watch?v=l1So7lNUD0E

Ole Svendsen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Jens Flø anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

"I stedet fortsætter Mattias Tesfaye en uklædelig symbolpolitisk tilgang til udlændingeområdet, hvor han taler mere til en forestilling om, hvad hans vælgere vil have – snarere end at arbejde på reelt effektfulde løsninger."
I fortsættelse af Hannes kommentar ovenover: Kan journalist Wang forklare hvad hun mener 'reelt effektfulde løsninger' er?

Freddie Vindberg

Ja, kom med nogle løsninger på problemet -
eller omdøb Udrejsecentre til: Nye Christiania.

Tesfaye er Støjberg minus cola og kagekniv - men ellers? Måske er den unge mand blot ved at helgardere sig, så han en dag kan blive medlem af enten DF eller Nye Tarvelige. Når sidstnævnte fisker efter Støjberg, så kan de vel også bruge Tesfaye, der i øvrigt overgår Simon Emil Amnitzbøl i partimedlemsskaber.

Ole Svendsen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I dag vil MT så sende syrere hjem fra Damaskus-området - det forsvarede han med stor iver i P1-morgen - ja ifølge MT havde Danmark et system i "første klasse" osv. selv om han erkendte, at Danmark sammen med andre vestlige lande ikke ville forhandle med Syrien.

PS: Flygtningenævnet består i dag af 3 medlemmer: En dommer, et medlem udpeget af Advokatrådet og et medlem fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. - Ingen til at varetage asylansøgernes interesser.
Det er ikke muligt at anke Flygtningenævnets afgørelser eller at få sin asylsag for en uvildig domstol i Danmark, hvilket har været skarpt kritiseret af FN og andre menneskerettighedsorganisationer.

Ole Svendsen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Hvis ellers det kan lægges til grund, at sagsbehandlingen både materielt og formelt set har været korrekt, og konklusionen herefter er, at ansøger ikke opfylder kravene for asyl (og der heller ikke foreligger et andet legitimt opholdsgrundlag), hvad skal der så ske med vedkommende, hvis ikke det skulle være hjemrejse?

Jeg spørger bare!
Hvad mener panelet af sagkyndige og uvildige i debattråden, at en korrekt afgørelse i sådanne tilfælde ellers skulle være?

Ole Svendsen

"I stedet fortsætter Mattias Tesfaye en uklædelig symbolpolitisk tilgang til udlændingeområdet, hvor han taler mere til en forestilling om, hvad hans vælgere vil have – snarere end at arbejde på reelt effektfulde løsninger."
Det er præcis det, som det handler om. Et forsøg på at fiske stemmer fra DF og folk med lignende holdninger. Så skidt med alm. menneskelig anstændighed.

Det ironiske er, at hvis Mattias Tesfaye's far, som flygtede fra Etiopien, var kommet til Danmark i dag, ville han være blevet hjemsendt.

Ole Svendsen

@ Dorte Sørensen
29. juni, 2020 - 09:22
Ja, det virker absurd, at ville sende mennesker til Syrien. Det er ikke uden grund at Syrien betegnes som verdens største tortur-kammer. Selv om der (måske) er mere roligt i Damaskus pt, så er det jo ikke sikkert, og situationen kan hurtigt ændre sig til det værre.