Leder

Afskriv Kanyes kandidatur, fordi det er for sent. Ikke fordi han er bipolar

Den seneste uge har Kanye Wests præsidentkampagne mere end noget andet lignet et offentligt sammenbrud. Og det rejser et dilemma: Hvordan skal vi som offentlighed håndtere det, når en af verdens største superstjerner smelter for øjnene af os og måske ikke helt selv er herre over det?
Kanye West holdt sidste søndag sit første vælgermøde, hvor han råbende og hulkende fortalte om, at han og hustruen, Kim Kardashian, overvejede en abort under graviditeten med deres første barn.

Kanye West holdt sidste søndag sit første vælgermøde, hvor han råbende og hulkende fortalte om, at han og hustruen, Kim Kardashian, overvejede en abort under graviditeten med deres første barn.

Randall Hill

Indland
27. juli 2020

Hele verden har kigget på, mens rapper, designer og præsidentkandidat Kanye West har opført sig bizart, som beskrevet her i avisen lørdag.

Sidste søndag holdt han sit første vælgermøde, hvor han råbende og hulkende fortalte om, at han og hustruen, Kim Kardashian, overvejede en abort under graviditeten med deres første barn. Siden har han skrevet en række usammenhængende tweets, som senere er blevet slettet.

Med et tweet til sine 30 millioner følgere på Twitter annoncerede Kanye West den 4. juli, at han ville stille op som præsident her til efteråret. Det satte gang i en heftig debat: Mener han det alvorligt? Kan han stadig nå det? Er det et PR-stunt? Siden vælgermødet i søndags har spørgsmålet nærmere været, om han er ved sine fulde fem.

For mange virkede det måske som en afklaring, da hustruen, Kim Kardashian, i en tekst på Instagram onsdag mere end antydede, at West er diagnosticeret med bipolar lidelse – og hun skrev, at han derfor siger ting, der ikke stemmer overens med hans egen overbevisning.

Personer med bipolar lidelse sættes i bås

Det er nemt at afskrive Kanye Wests kandidatur som et udtryk for psykisk sygdom. Men blot fordi man er bipolar, betyder det ikke, at man ikke er klar over, hvad man gør – i maniske perioder mangler man typisk blot et filter.

Kanye West har tidligere på prisværdig vis været åben om, at han først sent blev diagnosticeret med bipolar lidelse. På den måde skriver han sig ind i en generation, der er mere åben om psykisk sygdom og sårbarhed end nogen før dem.

Bipolar lidelse er en psykisk sygdom, som er kendetegnet ved, at man både har opstemte eller maniske perioder og nedtrykte eller depressive perioder – og nogle gange skifter hurtigt imellem de to.

Det er vigtigt ikke at umyndiggøre personer med afsæt i en psykisk sygdom som bipolar lidelse, og det er en uskik at spekulere i, om det er ’sygdommen, der taler’.

Der er mange andre grunde til ikke at tage Kanye Wests kandidatur alvorligt end hans diagnose – for eksempel, at han allerede har overskredet deadlines for opstilling i flere stater, og at han ikke reelt har en politisk platform.

Hvis man helt reducerer Kanye Wests bizarre opførsel og holdninger til et spørgsmål om hans diagnose, risikerer man at sætte andre personer med bipolar lidelse (mere end 50.000 bare i Danmark) i bås som vanvittige og utilregnelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Tidens positive aftabuisering af psykisk sygdom bør ikke føre til velmenende forsøg på at afdramatisere de psykotiske sygdommes faktiske alvor og konsekvenser, sådan som det hér sker.
Er du f.eks. bipolar, så er du under sygdommens udbrud helt bogstaveligt psykotisk, hvilket netop indebærer at du rent faktisk både er 'vanvittig og utilregnelig', og således også netop fatalt blottet for enhver sygdomserkendelse.
Det er netop psykosens fatale mangel på selvindsigt, som skaber de dybt tragiske følger for såvel den ramte som omgivelserne. En psykose i udbrud er per definition ude af stand til selv at erkende sit vanvid og udspiller sin indbyggede grænseløshed udenfor enhver pædagogisk rækkevidde.
Det afslører kun en fatal uvidenhed og tjener hverken den bipolare eller de altid tragisk involverede pårørende at fremstille denne eller andre psykoser i et bagatelliserende, 'myndiggørende' lys, sådan som denne leder forsøger at gøre det.
En oprigtig vilje til afstigmatisering kræver i den grad respekt for psykosens dybt skræmmende, blinde natur, før man kan begynde at inddrage den slags diagnoser i den moderne, demokratiske samtale.

Olaf Tehrani, Søren Dahl, Jonathan Larsen, erik pedersen, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Jens Flø, Eva Schwanenflügel og David Adam anbefalede denne kommentar
Piet Aagaard

Hvad med at afskrive ham fordi han ikke ved noget om politik?

Rune Haller, erik pedersen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Jens Flø, Eva Schwanenflügel, Jonathan Larsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jonathan Larsen

“Hvad med at afskrive ham fordi han ikke ved noget om politik?”. Det stoppede ikke Trump ;)

Rune Haller, erik pedersen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Jens Flø, Thomas Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Og Kim Kardasian som udenrigsminister!

Jan Bisp Zarghami

“Hvad med at afskrive ham fordi han ikke ved noget om politik?”
Nu er politik jo ikke en videnskab, hvor man nødvendigvis skal have taget en bestemt eksamen for at kunne deltage.