Leder

Moske-provokation vil næppe ændre Erdogans dystre udsigter

Med et dekret om at føre Hagia Sophia tilbage til funktionen som moské forsøger Erdogan at mobilisere sin skrantende vælgerbase – indtil videre forgæves
Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har med et dekret besluttet, at den berømte kirkebygning i Istanbul Hagia Sophia skal tilbageføres til funktionen som moské.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har med et dekret besluttet, at den berømte kirkebygning i Istanbul Hagia Sophia skal tilbageføres til funktionen som moské.

Giancarlo Giuliani

Indland
14. juli 2020

Det vakte løftede øjenbryn, at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan den 10. juli dekreterede, at Hagia Sophia, kejser Justinians katedral i Istanbul fra år 532, skal tilbageføres til funktionen som moské.

Den verdensberømte kirkebygning, der sidste år fik besøg af næsten fire millioner turister, blev med sultan Mehmed II’s erobring af Konstantinopel i 1453 omdannet til moské og tilføjet fire minareter. I 1934 gjorde Atatürk Hagia Sophia til museum som en kulturel gestus til Europa, dengang Tyrkiets civilisatoriske rollemodel.

Erdogans beslutning, pakket ind i en kendelse afsagt i Det Øverste Statsråd (svarende til højesteret), har den modsatte hensigt, og USA’s udenrigsminister Mike Pompeo, Rusland, Serbien, Grækenland og Kirkernes Verdensråd har som forventet taget afstand.

Erdogan selv har sendt en tweet: Hayirli olsun, som frit oversat betyder »må dette ende godt«. Det gør det næppe – ender godt i Erdogans optik.

Symbolpolitik

Såvel kritikere som støtter ser hans dekret som symbolpolitik, der skal genmobilisere det skrantende konservativt-religiøst segment, der i 18 år har båret det islamiske AKP’s politiske succes. Erdogan vil med dekretet minde sin vælgebase om det osmanniske imperiums storhed og samtidig provokere de gamle fjendebilleder i Vesten, der kun pønser på at skade Tyrkiet.

Men ud over UNESCO, der truer med at fjerne katedralen fra verdensarv-listen, kan Erdogan ikke påregne repressalier. Ikke fra Vesten og heller ikke indefra, hvor hans sekulære opposition, det republikanske CHP, i lighed med vestlige ledere har taget dekretet til efterretning.

Hvad Erdogan kan påregne er, at hans vision om ’en from generation’ slår fejl – andelen af religiøse tyrkiske unge er de sidste ti år faldet fra 28 til 15 procent. Tilliden til imamer er på 12 procent af de adspurgte – kun undergået af 11 procents tillid til politikere.

Fødselsraten er faldet til 1,99 trods Erdogans formaning til kvinder om at føde mindst tre børn. Og Erdogans dystre udsigt er, at den samlede opposition haler ind på AKP, hvilket for første gang skaber spænding om udfaldet af næste valg. Det kan selv Hagia Sophia ikke lave om på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Nocis Jensen

Jeg tror altså, billedet, der ledsager artiklen her, forestiller Den Blå Moské, der ligger lige over for Hagia Sophia (der er mere rødlig) ... men der kunne selvfølgelig være en pointe dermed ;-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Ahmed_Mosque

Olaf Tehrani, Bjørn Pedersen, Mikael Aktor og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Gid han snart må "snuble" i hans storhedsvanvid, så de over 200 tusinde "kup-anklagede kan blive frigivet!

Carsten Hansen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Kim Saxman, Karsten Lundsby, Ole jakob Dueholm Bech, Svend Erik Sokkelund og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

White supremacy? Må Tyrkere ikke gøre et museum i deres eget land om til en moske??? Skal danskere være forargede over det?

John Poulsen

Kjeld Hougaard....principielt og legalt nej, for det er imod globale traktater

Bjørn Pedersen

Kjeld Hougaard. De har ikke selv bygget Hagia Sophia, en bygning der stadig har stor symbolværdi i den østlige kristendom. Hvis Trump beslutter sig for at omdanne ruinerne fra indfødte amerikanere i det sydlige USA til en burgerbar , stripbar og casino, ville det også føre til forståelig fordømmelse. Og selvom det er amerikanernes eget land.

Karsten Lundsby, Poul Kristensen, Kim Saxman og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Som ateist er jeg komplet ligeglad med hvad bygningen bruges som,, bare den bevares som den står nu.
Men at det er en provokation overfor kristne er der ingen tvivl om. Typisk Erdogan som den racist han er.
På Tempelbjerget i Jerusalem ligger Al-Aqsa-moskeen der er af stor betydning for verdens muslimer. Hvordan mon det ville blive opfattet hvis den blev lavet om til et museum eller ombygget til kirke ?.
Hvilket ramaskrig det ville udløse og hvilken fordømmelse der ville komme fra den sædvanlige skare af Islam-forsvarere.

De er skøre de troende, som Obelix ville have sagt.

Poul Kristensen, Jan Kauffmann og Kim Saxman anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Lige nu ser vi de første skridt i hvordan order racisme mister sin betydning. Allerede (for jeg synes det går vildt hurtigt) er det tæt på også at betyde nationale og religiøse grupperinger. Nu kan man som Erdogan være racist når man faktisk er religiøs nationalist. Om 5 år er meningen forsvundet helt.

Carsten Hansen

Poul Kristensen

Jeg ser også hellere at "racisme" kun bruges i den oprindelige betydning.
Men det løb er for længst kørt..
I dag bliver man kaldt racist hvis man kritiserer Islam eller indfører burkalove. (Ikke at jeg bryder mig om den lov)..

https://da.wikipedia.org/wiki/Racisme

Ordet bliver brugt bredt i dag.

Islamister. der betragter ikke-muslimer som underlegne er i den forstand lige så racistiske som folk der betragter muslimer som mindreværdige.