Leder

Regeringen skal gribe chancen for at gøre landbruget grønnere

Regeringen har fået et vigtigt redskab til at gøre landbruget grønnere og belønne landmænd, der skaber klima- og miljøforbedringer. Det skal de udnytte.
Regeringen har fået et vigtigt redskab til at gøre landbruget grønnere og belønne landmænd, der skaber klima- og miljøforbedringer. Det skal de udnytte.

Tor Birk Trads

24. juli 2020

Den nye EU-topmødeaftale kan gøre landbruget markant grønnere, og det bør regeringen udnytte. Landmændene må via de nye støttemuligheder bevæges til at levere på miljøtiltag, der gavner hele samfundet.

EU-landene modtager landbrugsstøtte som henholdsvis en direkte støtte, en årlig grundbetaling, til den enkelte landmand (søjle 1) og landdistriktsmidler (søjle 2), som landmændene kan søge. Den direkte støtte, der er cirka tre gange højere end støtten i landdistriktspuljen, fordeles hovedsageligt efter hektarer, uanset hvad eller hvordan landmanden producerer. Søjle 2-midlerne går blandt andet til at fremme miljøtiltag, der gavner hele samfundet: sikring af rent drikkevand, rigere natur, biodiversitet, bedre dyrevelfærd, klimaløsninger og så videre. 

I det netop forhandlede EU-budget for 2021 til 2027 er det bestemt, at medlemslandene fremover kan overføre op til 40 procent af den direkte støtte (søjle 1) til landdistriktspolitikken (søjle 2).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Hansen
  • Thomas Tanghus
  • Mikael Aktor
  • Werner Gass
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
  • Nils Sørensen
  • Marie Vibe
John Hansen, Thomas Tanghus, Mikael Aktor, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Kurt Nielsen, Nils Sørensen og Marie Vibe anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Interessant valg af foto; Lone Landmand & Søren Sørøver.
Hvorfor netop dette foto?

Dette vil kun ske, hvis der er et solidt pres fra borgernes side. Så det er nu at miljøbevægelser og positive politiske fraktioner skal skabe sig en fælles folkelig bevægelse og opposition.

Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Lone Strøm, erik pedersen, Torben Arendal, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Kim Saxman, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, David Zennaro, John Andersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

der kommer næppe til at ske andet end det sædvanlige: man henstiller at landbruget af frivillighedens vej begynder at tænke på en gang i fremtiden, at det måske, måske ikke, ville være en god ide at se på om man skulle skære lidt ned for gift, gylle, penicillin og kunstgødning, men politikerne vil da ikke tvinge noget igennem, så de undskylder hvis det lyder lidt bramfrit......

Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Flemming Berger, erik pedersen, Torben Arendal, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Ron Levy, Maia Aarskov, Gitte Loeyche, Gert Romme og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Altså helt ærlig. Nu må det her da stoppe. Ifølge Bæredygtigt Landbrug gør landbruget jo alt hvad de kan for at blive bæredygtig - Altså økonomisk bæredygtig. Ja, de er nu ret smarte de der Bæredygtig Landbrug. Dum smarte.

Det danske landbrug står for op mod 20% af den samlede CO2 udledning i Danmark - 12% direkte udledning og 8% udledning grundet unødvendig import af soya til dyre foder. Alene denne enorme andel af udledningen gør jo, at de ikke kan slippe uden om. Fly industrien med en 2% andel af CO2 udledningen er jo barnemad i sammenligning.

Derudover sviner landbrugets enorme produktion, hvoraf hele 80% eksporteres, det danske miljø og drikkevand til i en grad at stadig flere drikkevandsboringer må lukke grundet fund af pesticidrester.

Og hvem skal lige betale den regning? Landbruget? Nej, det skal du og alle os andre.

Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Søren Bro og Lone Strøm anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Hvordan kan det være at det nuværende folketing ikke reagerer på valgresultatet sidste år og gennemføre de lovede reformer som ønsket af befolkningen. Folketinget er ikke valgt af erhvervslivet, af landbruget eller den økonomiske elite - men af folket. Man giver udtryk for at man har forstået budskabet, at man er helt med på at der skal ske noget drastisk og iøvrigt er enig i at det er på høje tid at begynde udviklingen af det bæredygtige samfund. Men hvad sker der? Stort det intet. En masse løfter og tilkendegivelser som gang på gang viser sig at være løgn, varm luft og udenoms snak. I stedet er regering og folketing konsekvent tjenstvillige stik-i-rend drenge for snævre og kortsynede erhvervsinteresser, reaktionære ideologier og irrationelle økonomiske platheder. Det er til at skrige over. Den store skurk er socialdemokratiet, hvad siger medlemmerne? Hvis ikke der kommer en voldsom folkelig reaktion på dette narrespil kan vi godt opgive at være med hvor der sker noget. Hvis der sker noget. EU har jo lige igen igen valgt side og besluttet at forlænge dødshjælpen til fossilindustrien i stedet for at være fødselshjælper for den grønne udvikling. Hvad siger Dan Jørgensen? Jeg ved det ikke men gætter på han svinger med flaget og skamroser sig selv og regeringen. Som sædvanlig. Trump har ikke levet forgæves.

Jan Weber Fritsbøger, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

at mene at S er "den store skurk" giver kun mening fordi man af dem burde kunne forvente noget bedre, og deres forræderi består jo i at de lytter/samarbejder alt for meget "hen over midten",
og de er særdeles tunghøre når det gælder venstrefløjens ønsker,
i virkeligheden så befinder S sig i den borgerlige virkelighed og er faktisk et borgerligt parti, og er kun røde rent virtuelt, at de er et alternativ til borgerlige regeringer er bestemt ikke udtrykt i den politik de faktisk fører,
og derfor mener mange mennesker at det er helt ligegyldigt hvad man stemmer på, men det er det jo kun hvis man fravælger den ægte venstrefløj.