Hvis Inger Støjberg kan blive næstformand for Venstre, inden Instrukskommissionen har undersøgt hendes rolle i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, så kan Morten Messerschmidt vel også blive næstformand for Dansk Folkeparti, inden Bagmandspolitiet er færdig med at efterforske hans rolle i den såkaldte Meld og Feld-sag om mulig svindel med EU-midler.
Det er måske logikken bag mandagens beslutning om at forfremme den snart 40-årige værdikriger. Belejligt er det under alle omstændigheder for partiformand Kristian Thulesen Dahl at få neutraliseret Morten Messerschmidt ved at indlemme ham i topledelsen af partiet – nu hvor Søren Espersen har valgt at gøre plads til ham ved at trække sig som næstformand efter otte år på posten.
I flere interview har Morten Messerschmidt mere eller mindre direkte kritiseret partiledelsen for blandt andet at have kørt parløb med Socialdemokratiet op til seneste valg, for at have ladet kristendommen fylde for lidt efter præsterne Jesper Langballe og Søren Krarups exit og for at have ført en for pragmatisk udlændingepolitik.
Det er sket, efter at partiet sidste år fik et katastrofevalg og siden har fortsat sin nedtur i meningsmålingerne. Og kritikken må have været pinagtig for Kristian Thulesen Dahl, der let kan komme til at fremstå som en grå teknokrat ved siden af den kulørte Morten Messerschmidt og hans insisteren på, at politik i sin essens handler mere om kulturkamp end om finansloven for næste år.
Kan give bagslag
Det er bestemt muligt, at udnævnelsen af Morten Messerschmidt kan være med til at vende nedturen for Dansk Folkeparti. Der er jo ingen tvivl om, at en mand, der fik 465.758 personlige stemmer ved EP-valget i 2014 og dermed vandt tilslutning fra mere end hver femte vælger, har vælgertække.
Men i Dansk Folkeparti må de også være bekymrede for, om manøvren kan komme til at give bagslag. For kan det ikke i et gennemsekulariseret land som Danmark komme til at virke desperat at forsøge at genvinde vælgernes opbakning ved at kopiere den kristne nationalisme, der fungerer så effektivt i Polen og Ungarn? Og risikerer det ikke at forekomme tilsvarende desperat, at et lov og orden-parti vælger at lægge låg på en intern magtkamp ved at forfremme en mand, der spiller en hovedrolle i en endnu uafsluttet sag om mulig svindel i millionklassen?
Der er mange måder at godkende fekundek på.
Det er vel et pres for baglandet om, at DF er blevet for "stuerene" i værdikampen, men hvor mange vel også direkte har peget på Messerschmidt. Men ja det er da et sats, for efter Meld og Feld blev Messerschmidt vel mere eller mindre direkte en belastning for partiet og parkeret på et sidespor. Som EU parlamentariker var han i høj grad fedtet ind i Meld og Feld, og Messerschmidts signatur er sat på dokumenter, hvor SØIK stadig undersøger om sagen pådrager strafferetsligt ansvar. Det er jo ikke til, at vide hvor sagen havner, og i en tid har der ikke været ret meget om affæren i pressen. Men da den var der var det ikke en god sag for DF.
Det får jo i nogen grad partiets EU kritik, hvor Pia Kjærsgaard vist har brugt betegnelsen om den "røverede" dernede, at partiet selv bidrog med misbrug af EU midler til, at falde lidt til jorden. EU midler blev brugt til et gruppemøde i partiet
Men det kommer jo også af en krise i partiet, hvor svigtende vælgertilslutning og dårlige meningsmålinger har bidraget til, at rejse kritik af Christian Thuelsen Dahls linje.
Men i DF har man jo også kunnet se, at Nye Borgerlige har gjort hugst blandt DF vælgere. Så Messerschmidt bliver et valg, og det endskønt at nedgangen også startede sådan cirka med Meld og Feld
Så må tiden jo vise i hvilket et omfang partiet stadig er belastet af Meld og Feld. Man må have en tro på, at man kan holde klart skib, når SØIK en gang med tiden kommer med en konklusion. Det står og falder vel lidt med det.
- I min optik er Morten Messerschmidt i det forkerte parti, manden er jo for filan da national-korservativ om en hals, og tilligemed høj-fint-kulturelt anlagt, som såvidt jeg lige har set vælgersegmentet hos DF ikke helt matcher, det er så måske ikke helt gået op for de 465.758, der satte deres kryds lige der... - den gang, alt andet lige er det jo nogle år siden...
Og hvad næsten værre er - synes jeg - så har MM humor, og det er træls, for så kommer han indimellem til at lyde både charmerende, klog og humoristisk - og så bliver det jo for alvor farligt!
Han har vel en lang historie som DF, er. Men med Meld og Feld blev han kørt ud på et sidespor vedr. Magten i partitoppen. Trods mange personlige stemmer, så kostede Meld og Feld vel direkte partiet stemmer. Og hvor mange kerne DF' ere muligvis har slået en streg over affæren., så er det ikke sikkert, at vælgerbefolkningen som sådan har gjort det
Ej det er et sats. Men det må de så ligge og rode med i DF.
03/aug/2020
Nej, de 465.758 personlige stemmer
på Messerschmidt ved EU–valget var
primært danskernes stemmer mod EU !
Venlig hilsen
Claus
Man må have lov at undre sig over hvilket lys 465.758 danskere har set i Messerschmidt. Hvad er appellen?
Jeg hørte da engang en ældre dame udtale, at hun havde stemt på MM fordi "han er en pæn ung mand"... så noget vælgertække har/havde han. Men det lyder som et taktisk træk for at beskytte Thulelsen Dahl, og rollen kan jo også omvendt fungere som en spændetrøje for MM i og med han jo ikke kan tillade sig hvad som helst, hvis han vll beholde sin position.
Der har været et enormt pres på Thulesen Dahl for at forhindre yderligere vælgerblødninger.
MM (ikke lig med de lækre chokolader) er gået solo i medierne, og er blevet promoveret højt, lavt og langs kirketårnene.
Det mindste kirkeuglerne kunne gøre var at forsvinde fra denne mand, der overhovedet intet forhold har til religion - eller natur.
DF har støttet Venstres Landbrugspakke (Gyļleplanen), til fordel for udlændingestramninger.
Den eneste redningspakke DF muligvis har, er igen, igen de 'ældre', dvs de gamle demente, på plejehjem.
Mange glemmer at det gode DF-valg også skyldtes at de lovede at gøre noget for det såkaldte Udkantsdanmark. De fik magt til det. Men der skete jo ikke rigtig noget. Det tabte de bestemt vælgere på.
Jeg ville ikke turde ansætte Morten til at rense afløb, det ville være for risikabelt!
@ Søren Bro
Så vidt jeg ved, så er han stadig under mistanke og bliver undersøgt.
MM er en fantast, Mogens Camres elev, og overbevist om sin egen fortræffelighed. Ydmyghed ejer den mand ikke. Men.. Det kan jo også være ganske charmerende at spille charletan med de fine fornemmelser, men ikke har noget at have det i.
Kæk gut, hatten på sned, talegaverne i orden, han kan bable løs, så ingen kan følge med i speedtalen. Men lad se. Jeg tror DF taber på det efter nogen tid. Og det bliver Løkke+ Kr. Jensen om igen. For mange kokke, her tre fordærver maden, Pia K er jo med i baggrunden. Jeg tror mere det er for at lukke munden på ham.Lidt synd for Søren E. men ryger de længere ned gør det da ikke noget.
Hvad sker der for DF? Dansk Folkeparti kan da ikke have tre fønbølgede akademikerdrenge i toppen. Det går aldrig godt. Hvad gør de ved kvinderne og almindelige mennesker?
Den stærkeste kvinde i DF er skam med, hun trækker i trådene, men helt ærligt efter 25 år se de samme tre i toppen og drengen bitte Morten, der nu er ved at være voksen 39 år, lege frelseren, og et projekt der hedder UD af EU. og stop ?????
ja hvad er det nu han igen igen vil stoppe, som strider mod grundlov, konventioner og andet. Mon Nye borgerlige bliver bange ??
MM fremstår, bl.a. i deadline forleden overfor en skarp Mathilde Kimer, som en, der ikke selv tror på det, han siger. Han tænker ikke over det, som kommer ud af munden på han, hvilket afstedkom, at han underminerede hele sit budskab ved f.eks. at fremture "Der er mange skøre kristne rundt omkring". Han fremstår som en belæst blandingen af noget arkaisk - Morten Korch-Danmark - og noget usikkert, labilt, hvor det bare gælder om at sige eller mene noget smart.
MM som ny chefideolog og redningen af DF? Vi får se.
Det er som om at mange vurderer MM´s og DF´s muligheder ud fra egne vante værdier og holdninger. Hvad man almindeligvis selvfølgelig umiddelbart gør i en politisk stillingtagen.
Men når man forsøger at lave prognose på DF´s håndtering af deres "ledelseskrise" , så må man vel forsøge at sætte sig ind i og forstå DF´s potentielle vælgeres værdier og holdninger hertil. Det er jo dem, der står med den konkrete stillingtagen og stemmeafgivning.
Som med Trump i USA så kan det snildt være det samme mønster, som gentager sig her i Danmark i forhold til DF.
Om Trump tænkte jeg ofte i begyndelsen i forbindelse med nogle af hans mest fantastiske handlinger og udtalelser - at det ville han umuligt overleve politisk. Men det gjorde han jo gang på gang. Hans vælgeres tænkning og reaktioner adskilte sig altså tydeligvis fra det, som jeg almindeligvis (måske lidt ureflekteret) betragtede som "normalt".
Dette kan jeg sagtens se gentage sig i Danmark. I eksemplet med Meld og Feld, så burde DF - og da slet ikke MM - kunne overleve dette politisk. Men netop der tror jeg ligger en potentiel fejlvurdering. Min umiddelbare vurdering er, at der Meld og Feld- forløbet er tale om et så alvorlig selvmodsigelse og selvmål fra DF´s side, så det taber de på. Men måske er realiteterne snarere, at det kan DF´s vælgere godt se gennem fingre med. Sagen betyder ikke en døjt for flertallet af dem (hvor mange har egentlig overhovedet en egentligt indsigt i sagen?) Som Trump´s tilhængere åbenbart reagerer, så vil DF´s vælgere tænke, at hvis det æ fakta, så benægter a fakta.
Deres politiske overlevelseskamp handler om Paludan, Nye Borgerlige og deres egen såkaldte værdikamp, eksklusionskamp kunne man også kalde det.
klassisk omklamringstrategi - hvem har hørt fra Vistisen siden han kom i "relaceringsudvalget"
Tjo måske er det en måde, at inddæmme kritikken, at inkludere de mest udtalte kritikere i inderkredsen. Men det må vel også tolkes, som en afgivelse af magt for den hidtidige partitop, hvor mange i baglandet måske har set Thuelsen Dahl, som en del af DFs problem.
Men nu kom DF jo vist også gennem valget i 2016 var det vist med stor medvind pga. den flygtningekrise der opstod i Europa
Men så kom Meld og Feld, men siden hen har møgsagerne jo stået lidt i kø. Så var den en omfartsvej ved Mariager, og så var den øen Lindholm mv. Alt sammen symbolpolitiske indrømmelser, som DF fik trumfet igennem på baggrund af de mange mandater. Men det truede jo også med, at kuldsejle hele det borgerlige projekt.
Det er det skisma værdipolitikken jo kaster af sig, at den nok markerer DF classic, men at den jo også gør det tilsvarende sværere, at få politik igennem med andre.
Og samtidig har de andre partier jo rykket sig på flygtninge/indvandrer politikken. Der er blevet gennemført stramninger til kanten af konventionerne vil jeg mene. Så der er ikke lige sådan nogle åbne døre, at løbe ind på det område.
Lægger man så oven i, at Nye Borgerlige er kommet til, således, at der også sker en afskalling af vælgere ud til højre, og de mere værdipolitiske standpunkter, ja så er vi der næsten mht. DFs krise.
Jeg tror egentlig ikke analysen om, at Thuelsen Dahl er problemet holder vand - eller, at det skulle løse noget, at få Messerschmidt som næstformand. Det kan afbøde noget uro, som er et symptom af noget andet.
Men nu skal jeg ikke befatte mig alt for meget mere med, at analysere DF. Det skib må de selv sejle i havn - dem om det.
Forunderligt, at DF ikke har indset, at deres tilbagegang skyldes, at de stort set forærede deres stemmer væk til Venstre. Jeg tror ikke ,at det var det, folk havde forventet! Mange af DF's vælgere er fx. imod EU! Nu prøver de så igen, at gøre skaden god, ved at prøve, at tiltrække vælgere via enkeltsager. Men jeg tror bare ikke, at den går Granberg.
DF har jo før haft succes med, at føre politik på enkeltsager. Men ellers er det jo udlændinge spørgsmålet der er partiets varemærke. Og her tror jeg helt enkelt, at fokus har flyttet sig for mange vælgere. Så DF bløder nok vælgere mange forskellige steder hen - også til S.
Og DF vil jo gerne være et parti der er inde omkring magten og lidt i maskinrummet. Men det sætter naturligvis også lidt begrænsninger for, hvor meget værdipolitikken kan fylde. EU - konventioner m.m. er jo stadig en del af den politiske virkelighed.
Og her har man jo fået konkurrence fra Nye Borgerlige, som ikke har været engageret i spillet om magten i nævneværdig grad.
DF har jo været parlamentarisk grundlag for de borgerlige regeringer mod dog, at få indrømmelser. Men der er i sagens natur også grænser for, hvor langt de borgerlige partier kan trækkes i retning af en strammer politik.
Men som det er lige nu, så er DF jo langt fra magten og har uro i baglandet. Sidstnævnte problematik og jo en væsentlig del af forklaringen på, at Messerschmidt nu bliver næstformand.
Morten Messerschmidt er dog et tågehorn ud over det sædvanlige.
Jeg forstår ikke, at Danmarks beboere kan finde på at stemme på MM, vi kan da ikke være bekendt at have ham rendende offentligt.
Jamen, altså. At markedsføre sig på "kristen nationalisme" er vel så tåbeligt som muligt. Begrebet er varm luft uden den jordforbindelse, det ellers postulerer at være udtryk for. Det ville klæde dets fortalere at tone rent flag: det er nationalisme, dvs intet andet end politik. At spænde kristendom for den vogn er en grovhed uden lige - og topmålet af politisering (et af selvsamme fløj ellers flittigt brug skældsord). Jeg vil ikke tøve med at kalde det ukristeligt - velvidende at dets fortalere er drønende ligeglade, da formålet er politisk og langt fra religiøst.
Kenneth Jacobsen: Jo men der har dog været et par kristne fundamentalister i partiet igennem tiden. Og her tænker jeg f.eks. på Søren Krarup og Jesper Langballe. De italesatte i høj grad islamiseringen af Danmark og Europa, og linede op til kulturkamp.
Jeg ved så ikke om man kan sige, at alle dele af partiet var underlagt dette. Men der var da et par hardlinere. Jeg mener såmænd også Martin Henriksen har udtalt sig lidt om frekvensen mht. at gå i Kirke og så det, at være dansk.
Det kristne er et element i DF, og der lines op til en front mod Islamisering. Så at Messerschmidt spiller det kort kommer ikke vildt som en overraskelse.
Hvor meget klangbund det har i et sekulært samfund som det danske kan man jo diskutere, men for DF har nationalisme også til dels været forbundet med kristendom. Og det samme kan man jo sige om dele af de national konservative. De slår netop på vores forankring i en kultur der også er kristen.
Religion er i sagens natur også dybt politisk. Men at kristendom også er indlejret hos dele af DF kan der vel ikke herske tvivl om.
Uanset hvad man mener om DF, må man erkende, at partiet har gjort det godt til 2015. Men så gik det galt. DF skuffede fælt.
Derfor er DF på vej mod spærregrænsen med eller uden Messerschmidt i takt med at flere og flere DF vælgere erkender det gigantiske svigt.
At Messerschmidt fik mange stemmer engang betyder jo ikke at han får det igen. Dengang brugte han stemmerne i EU til Meld og Feld.
Med “dobbeltbogholderi” og fiktive EU arrangementer der i praksis var DF arrangementer snød han EU. Den sag er ikke afsluttet, jeg kan faktisk godt forstå, at det er svært at leve med om man er købt eller solgt.
Også DF vælgere ved at Messerschmidt ikke har kunnet administrere EU midler - og spørgsmålet om, hvor mange stemmer han ville få i dag, blæser i vinden.
At han pludselig troner i en besynderlig stilling foran alteret i en kirke synes mildt sagt noget søgt. Skal han pludselig sælge kristendom til DFs vælgere - .
Nu er han blevet næstformand i er DF på vej mod bunden - tja, mens han stadig venter på sin dom kan han jo lige så godt bestille noget.
Samtidig er det vel således, at missioner af den art, skal virke bare lidt troværdige - jeg vil virkelig undre mig, hvis DF i kommende meningsmålinger ryger 500 % i vejret, fordi Messerschmidt er gået halvvejs i knæ foran alteret. Ærlig talt opfatter jeg det grinagtigt!
Fra ateist til korsfarer, ja det er noget af et spring. Populismen længe leve. Man bør afslutte Meld og Feld sagen nu med frifindelse eller en dom. hvis man kan skalte og valte med EU midlerne uden regnskaber m.m. og med fiktive dokumentationer på diverse udgifter, så er der jo noget rivende galt. Det bør og skal afklares. nu.
Uha, nu kommer kristendommen i fare.
"Det får jo i nogen grad partiets EU kritik, hvor Pia Kjærsgaard vist har brugt betegnelsen om den "røverede" dernede, at partiet selv bidrog med misbrug af EU midler til, at falde lidt til jorden. EU midler blev brugt til et gruppemøde i partiet"
Man kunne også anlægge dén synsvinkel at hele arrangementet som Messerschmidt var fedtet ind i, er illustrativt for både kultur og struktur i EU-arrangementet. Og at nogle af de mere klodsede bliver taget med fingrene i kagedåsen bør vel vække en smule eftertanke. Vel kan DF som et nationalkonservartivt og populistisk parti anskues som farligt for demokrati og sammenhæng i en stat, men først og fremmest lader dette sig jo gøre fordi de konkurrencedemokratiske og fordelingsmæssige strukturer, såvel nationalt som internationalt, hæmmer det deltagende, ligeværdige og direkte folkedemokrati. Støtten til nationalkonservative og højrepopulistiske/etnocentriske strømninger/partier er jo accelereret af bl.a. øgede magtdistancer, politisk provokeret migration og helt reale forandringer på det, mange kendte/kender som 'det danske arbejdsmarked'. På denne måde er vor samtids konfliktende, politiske diskurser formentligt svært præget af neoliberalismens konkurrencestat i globaliseringen og nationalkonservatismens ret systemlydige kontrarevolution ... hvilket kaster et forklarende lys på fraværet af en reelt venstreorienteret og progressiv, politisk diskurs i Danmark (en diskurs, Alternativet fangede en smule af - men naturligvis ikke kunne/skulle bære).
Frit efter hukommelsen: Da DF i EU meldte sig ud af Ukip; meldte de sig ind i en konservativ gruppe. Men denne konservative gruppe går/gik ind for at optage Tyrkiet i EU ????
Jeg kom sådan til at le, ( læs grine højt) da jeg så foto i Politiken af MM knælende foran alteret med Jesus. Nu må de altså styre sig i DF. Det tangerer blasfemi.
@Jan Boisen : jotak, MM træder i udtrådte sko. Få har glemt de to fætre, som pudsigt nok fandt vej ind i politik efter at forsvoret forbindelsen ml kirke og politik et helt liv. Pudsigt dobbelt op, fordi de trods retorikken ikke desto mindre havde været politiske i årtier. På forunderlig vis fik de dog det politiske spørgsmål om indvandring til at være religiøst - og vupti tilbage til politik - og så var d'herrer klar til Folketinget. Men tro nu ikke, at kristendom i den ramme er meget mere end anti-islam: en undskyldning for at føre chauvinistisk politik. Må jeg anbefale dette indslag: https://m.facebook.com/watch/?v=615777492453314&_rdr
Hvad nu hvis DFs strenge udlændingekrav havde været gældende i vikingetiden, så ville Ansgar og andre missionærer ikke haft en jordisk chance for at indføre kristendommen i Danmark. Sådan en forfærdelig mellemøstlig religion, en fjende af landet, den slags skal vi sandelg ikke have her til lands. Som bekendt blev kristendommen indført i Danmark, og nu vil populisten og tidligere ateist Morten Messerschmidt føre kristen værdikamp. Gad vide om han bliver muslim, når og hvis Islam bliver opportunt.
MM – det er meget fint set. Dels har han vist sig være fingernem til at få penge fra EU. Om det er lovligt eller ej er komplet ligegyldigt for hans potentielle vælgere. Hverken han eller Støjberg bliver dømt for noget som helst ”viljen ser Vor Herre på” i disse Trumpisme tider. At være Kristen er så meget, men det forener det danske stammefolk, idet de i alt fald ikke er Muslimer. De øvrige partier vil ”assimilere” dem der er anderledes – et projekt dømt at mislykkes. Egypten har forsøgt med Coptic Kristne i 2000år. 50% mindst! af det danske stammefolk har det så godt som de kan drømme om = de facto national konservative. Så det skal nok blive godt med MM! Er der lidt svigermors-drøm over ham?
Morten - bare et godt råd herfra:
Det dér korstogs-spin-påfund - drop det!
Det har ingen gang på jord i et land som Danmark. Det er sådan noget man kan benytte i Polen eller andre lande med en stærk religiøs forankring. Herhjemme kommer det til at falde helt til jorden. Se bare hvor svært Kristendemokraterne har med at komme i folketinget.
Du er blevet dårligt vejledt hér.
/O
Mon dog ikke antallet af stemmer ville være et andet i dag efter svindel med Meld og Feld ? At investere i korstog i DF lyder noget søgt !
Når man adspurgt ikke kender bare de 10 bud er et dybt kristeligt engagement noget svært at tro på. Det 7. Bud har han da vist slet ikke forholdt sig til.
Politiken 12. august 2020
att. debat
En dag kommer Morten Messerschmidt kørende på en øde vej i sin nordsjællandske valgkreds. Lidt længere fremme på vejen er der sket et trafikuheld, og Morten standser for at hjælpe. Først skal han dog lige sikre sig, at der er tale om trafikofre, der er hans nærmeste.
I den ene bil sidder et par med ikke-vestlig baggrund, og de er jo kommet her til landet for at begå kriminalitet og/elle dræne statskassen, og da de ikke er Mortens nærmeste, vil han ikke hjælpe dem.
I den anden bil er der en dansk-udseende mand, og kunne Morten muligvis godt finde på at yde bistand - hvis han altså kender ham.
Da ingen af trafikofrene er Mortens nærmeste - dvs. familie, nære venner, kolleger eller lign., men blot hans næste, så kører Morten roligt videre. For tænk hvis man skulle gå og hjælpe enhver "næste" - så kunne man jo få nok at lave.
Er det sådan begreberne "næsten" og "nærmeste" skal tolkes. Messerschmidt?
I Danmark må vi tage til takke med " folkeforføreren " Morten Messerschmidt - idet vi endnu ikke her i vort land - til sammenligning med England - har en kapacitet som Nigel Farage.
Begge politikere ligger over gennemsnittet - med hensyn til intelligens og veltalenhed - sammenlignet med vores andre politikere.