Leder

DSB’s annulering af krav om pladsbillet giver signalforvirring

DSB har ophævet pladskrav, fordi Sundhedsstyrelsen opfordrer til brug af mundbind i offentlig transport i myldretiden. Mundbind er et supplement og må ikke erstatte de eksisterende tiltag mod smittespredning, understreger Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Bromstrøm retter kritik mod DSB, efter at Statsbanerne har ophævet kravet om pladsbilletter.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Bromstrøm retter kritik mod DSB, efter at Statsbanerne har ophævet kravet om pladsbilletter.

Finn Frandsen

Indland
7. august 2020

Under overskriften »Lad os passe på hinanden« proklamerer DSB, at de nu ophæver kravet om pladsbilletter. Et krav, der siden marts har fungeret som en foranstaltning mod smittespredning. Det betyder, at de, der ønsker at sikre sig en plads, igen skal have penge op af lommen, og ikke mindst, at togene kan fyldes til randen, nu hvor danskerne igen flittigt bruger den offentlige transport til og fra arbejde.

Statsbanerne henviser til Sundhedsstyrelsens anbefaling om mundbind, der blev udsendt sidste fredag. »Et mundbind i tasken er en god idé,« lød den lidt kryptiske overskrift på styrelsens pressemeddelelse, hvor direktør Søren Brostrøm anbefalede danskerne at medbringe mundbind i den kollektive trafik, når det er myldretid, og tage det på i situationer, hvor »det er svært at holde afstand«.

Søren Brostrøm har flere gange understreget, at »mundbind ikke kan erstatte de eksisterende krav, men skal betragtes som et supplement«. Det forekommer derfor noget forvirrende, at DSB efterfølgende begrunder annulleringen af kravet om pladsbilletter med, at »Sundhedsstyrelsens anbefaling erstatter pladskrav«.

Patosladet tegnsætning

DSB’s beslutning om at fjerne pladskravet har allerede udløst højlydt kritik på både sociale og etablerede medier. Eksempelvis har Ekstra Bladet harceleret mod beslutningen i en leder under overskriften »Ud og Smit ...«. Også Søren Brostrøm langer ud efter statsbanerne i en skriftlig kommentar til Ingeniøren :»Det er ikke meningen med anbefalingen om brug af mundbind, at vi skal rykke tættere sammen, tværtimod!”.

Men selv patosladet tegnsætning fra Sundhedsstyrelsens direktør synes ikke at berøre DSB, hvis informationschef, Tony Bispeskov, blot understreger, at DSB vil bruge »mange ressourcer« på at tjekke, hvorvidt kunderne tager Sundhedsstyrelsens anbefaling om mundbind til sig. Desuden vil DSB sørge for, at mundbind vil være tilgængelige i alle 7-Eleven-kiosker, selv om flere kiosker allerede onsdag meldte udsolgt.

Sundhedsstyrelsens kommunikation om mundbind har ikke været særlig klar. Men Søren Brostrøms pointe om, at tiltaget kun er et supplement, og altså ikke en erstatning for andre tiltag, har alligevel ikke været til at misforstå. Afstand er fortsat det vigtigste, og DSB’s afskaffelse af pladskravet understøtter ikke ligefrem, at vi passer på hinanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Bundlinjen er vigtigere end almenvellet.
Så tydeligt kan det siges.
DSB.

Kim Folke Knudsen, John Foley, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Carl Chr Søndergård, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Hvad med noget påbud, så DSB forstår alvoren?

Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen, Lillian Larsen, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Forsamlinger på mere end 100 personer bliver ikke tilladt fra lørdag som ellers planlagt.

Her skulle loftet på antallet af personer, der må forsamles, være hævet fra de nuværende 100 til 200.

Men den del af genåbningen er nu sat på pause på grund af stigende smittetal de seneste dage og uger.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse".

Tak for det.

Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Hvorfor skal DSB være prügelknabe, hvad med metroen og S-tog, skal de snart have pladsbilletter? Hvordan er det med busser, langtursbusser?

Jesper Frimann Ljungberg, Birte Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Henning Kjær

Der har været afstandskrav både i S-tog og metro, også i togbusser.
Det er i tilgift dem, DSB vil ophæve nu.

Mht til langtursbusser har der været afstandskrav, men det er ikke DSB der står for dem, det er private rejseselskaber.

Her var der problemer med afstandskravet i foråret.

Steffen Gliese, David Zennaro og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Jeg kunne aldrig finde ud af om jeg skulle købe 4 pladsbilletter, eller om jeg kunne nøjes med 2 for at sikre 1 meters afstand til andre passagere.

Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg forstår ikke, at nogen vil forsvare DSB's linje mht til ophævelse af afstandskrav.

Det må i så tilfælde være fordi de er privatbilister, eller har mulighed for at flyve.

For almindelige mennesker uden bil gælder det stadigt at man er afhængig af offentlig transport, og ikke har et valg.

Det er derfor, afstandskravet er essentielt.

For man vil jo ikke smittes, så man selv bliver syg.
Men endnu værre er det, hvis man viderebringer smitten til én man elsker højt, og de bliver syge og dør.

Steffen Gliese, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Birgit Kraft, Marianne Jespersen, David Zennaro, Ete Forchhammer , Søren Nielsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Eva Kjeldsen, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

At man også i andre transportmidler blæser på afstandskrav, undskylder vel ikke DSB. Vi er en del, som løbende har skældt ligeså meget ud over, at heller ikke andre transportører kan finde ud af at opføre sig ansvarligt.

Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Henriette Bøhne, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mundbind er en rigtig god beskyttelse.
Men mindre end 10 % af tog- og buspassagerer benytter det indtil videre.

Det er kun effektivt såfremt alle bruger det.

Desuden er afstandskrav stadig vigtigt.
Det kan mundbind ikke erstatte

Steffen Gliese, Jesper Frimann Ljungberg, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Jeg er meget enig med Anne-Marie Krogsbøll, derfor har jeg investeret i en brugt El-Scooter med 4 hjul, så er jeg fri for de offentlige transporter på min korte ture op til 40 km. og med 15 km. i timen. Det er et super transportmiddel uden at være dårligt gående, hvad jeg ikke er på trods af mine 76 år.

Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Birte Pedersen

Rigtig godt for dig at du har mulighed for en sådan investering.
Det gælder desværre bare ikke alle, at de har råd.

Carsten Wienholtz, Henriette Bøhne, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Fra Peter Wivels klumme i Politiken i dag:
"Langt om længe drister også Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens chef, sig til at anbefale os at have mundbind »med i tasken« i myldretiden. Han burde have advaret om, at mundbind trods navnet ikke er bind, at de også skal dække næsen, og at de ikke virker, hvis de bliver nede i tasken. Hans anbefaling kommer et halvt år for sent."
https://politiken.dk/debat/klummer/art7877121/Vi-kan-tale-selv-med-maske...

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Maj-Britt Kent Hansen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

SÅDAN !!

Ja, det er vel sagt af Peter Wivel:

"Han burde have advaret om, at mundbind trods navnet ikke er bind, at de også skal dække næsen, og at de ikke virker, hvis de bliver nede i tasken. Hans anbefaling kommer et halvt år for sent."

F... YES.

Rolf Andersen, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Han burde nok også have advaret regeringen - og DSB

Samtidig med at billetpriserne i den offentlige trafik stiger, vil man nu kæve at passagerne har dyre, selvfinansierede mundbind, som skal smides ud efter hver rejse.
Man skulle ikke opgive pladsbilletters, man skulle desuden give et gratis mundbind til alle der fremviser en pladsbillet . Uddeleren af ratis mundbind kunne stå på perronerne, og kræve at s billet før de gav et gratis mundbind. Billet eller rejsekort eller mimrekort skal automatisk give passageren mulighed for gratis mundbind til rejsen.
I øvrigt skal der være en mulighed for at visse grupper, for eksempel udviklingshæmmede, fratages "kravet" om mundbind. Endnu er der ikke lovkrav om mundbind.
For det med afstand og rene hænder samt agtpågivenhed når man rører ved glatte håndtag eller trykknapper, er hele tiden næsten mere vigtigt end mundbind. Mundbindet kan få folk til at glemme de rene hænder og afstanden.

Steffen Gliese

Efterhånden kan der vist ikke tilstås ledelsen i DSB flere chancer. Tidligere er folk blevet fyret for langt mindre og langt tidligere end det, vi i mange år har måttet tåle af inkompetence og direkte modarbejdelse af de principper, der fuldkommen selvfølgeligt gælder i en offentlig virksomhed.

Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Bjørn Pedersen, Ete Forchhammer , Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Sad i bybus i Aarhus i dag, og jeg var den eneste med mundbind. Vi var omkring 25 i bussen. Der er ikke mange, der længere tager der seriøst. Kommer til at gå galt igen.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Hvis/når mundbind er det nye dyr i åbenbaringen, så kan del vel beskytte mennesker hvor det er svært/umuligt at overholde afstandkravene f.ekc i tog, S-tog og metro.

Jo flere begrænsninger der lægges på personbefordring i tog, jo flere vil være tvunget over i biler, for at komme ud og hjem.

Henriette Bøhne

Det mest bizarre er, efter min mening, at eftersom mundbindet ikke beskytter en del, men andre, så er man som pendler nu, med ophævelsen af afstandskravet hos DSB, helt overladt til sin skæbne og sine medpassagerer nåde. Og de bruger, i langt de fleste tilfælde, ikke mundbind.

Om jeg fatter, at det skal være så vanskelig en øvelse at indføre mundbind i DK og om jeg fatter, at man ikke også satser på hjemmelavede bind, som de har gjort i Tyskland, som trods alt ikke er en bananrepublik.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Iøvrigt begriber jeg ikke, at DSB bare kan tage sådan en beslutning helt selv. Der må da være et eller andet centralt organ, som tager de sikkerhedsmæssige beslutninger mht til at undgå coronasmitte.
Jeg fornemmer ugler i mosen - er problemet snarere, at man har solgt så mange billige ugepas, at man nu ikke kan honorere efterspørgslen?

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Engelbrecht fremturer med, at mundbind kan erstatte pladskravene:
"Transportminister: Flere passagerer skal bruge mundbind i toget."
"»Jeg vil opfordre DSB til at lytte meget nøje til, hvad Sundhedsstyrelsen siger, for det er helt afgørende for passagerernes tryghed, at der ikke opstår unødvendig forvirring,« siger Benny Engelbrecht."
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12326043/transportminister-flere-p...
(jeg kan ikke læse hele artiklen)

Så hvis bare passagererne tager mundbind på, så er det ok at stuve dem sammen?

Hvem vinder den magtkamp - Heunicke eller Engelbrecht/Brostrøm?

Jeg er bange for, at Engelbrechts linje bliver regeringens linje fremover...Nu må Mette på banen. Er det regeringens linje, at mundbind skal erstatte afstandskrav? Vil Mette ikke mere passe på danskerne... ALLE danskerne, også de sårbare grupper?

ER Mette overhovedet stadig interesseret i corona-krisen? For det er godt nok ikke meget, man har set til hende i den sammenhæng for nylig.

Og gad vide, hvordan situationen ser ud på danske sygehuse?:
https://www.nrk.no/norge/smittevernoverlege-bekymret-for-munnbind-mangel...

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Anne-Marie Krogsbøll,

Jeg tror sådan set, at man i Tyskland f.eks har påbudt mundbind alle steder, hvor afstandskravet (som her vist er 1,5 m) ikke kan overholdes. Påbudet gælder så for alle, også børn. Det ser jo ud til at virke, jvf den undersøgelse jeg tidlige har refereret til, hvor man på universitetet i Mainz har analyseret tallene for henholdsvis delstaten Thüringen, som på egen hånd indførte påbud om mundbind 14 dage før de 15 andre delstater.
Men at DSB sådan på egen hånd bare fastsætter sine egne regler uden om beredskabet, er jo helt uhørt.

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Priser mig lykkelig for at man som pensionist kan vælge bil eller gå-ben. Kollektiv trafik er et no-go. Hvordan og hvornår panikken for alvor slår igennem?

Anne-Marie Krogsbøll

Meget interessant læsning:
https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-det-holder-ikke-brostroem-vi...

Her er det ligefrem Brostrøm, der slår et slag for sikkerheden, hatten af for det. Mens det må vække bekymring, at det er Vangsted fra Styrelsen for Patient(u)sikkerhed, som er spænder ben for sikkerheden.

Det er også den forstyrrelse, der er ansvarlig for i mine øjne manglende sikkerhed ved teststederne, i det ikke alt personale er iført masker, og der er ikke maskekrav i køen til testning. Vangsted lyder umiddelbart til at være ansvarlig for, at afstandkravet i maj - uden nogen form for evidens - blev sat ned til én meter - på trods af modstand indledningsvis modstand fra Brostrøm og Mølbak.

"- Man kunne næsten få den tanke, at der var en hensigt med at file af afstanden.
Hvilken hensigt?
- Det fremgår ikke af aktindsigten, men man kunne få den tanke, at nogen havde hvisket nogen i øret, at man var nødt til at sænke afstandskravet, for ellers kunne man ikke drive restaurant, siger professor Allan Randrup Thomsen."
https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-det-holder-ikke-brostroem-vi...

Vangsted lyder umiddelbart som skurken nu. Kan vi så stole på den forstyrrelses indsatser andre steder? Faktisk hørte jeg fra en, der var til testning i går, at folk med symptomer i køen til testning får udleveret maske - men folk uden symptomer kan ikke få. Idioti! Personer uden symptomer kan smitte, og det ville give rigtigt god mening også at beskytte DEM mod smitte fra evt. smittede i køen (som man må formode, der er en større andel af i en kø ved et teststed) med en maske.

Sikkerheden ved testcentrene er Forstyrrelsen for Patientsikkerheds ansvar. Hvis de kan presses af erhvervslivet, hvor er det så andre steder erhvervslivet, der svinger taktstokken i baggrunden? Testcentrene (teltene) drives/finansieres af Novo...

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Læg i ovenstående detektor-aktindsigt mærke til det ofte brugte trick, at når det begynder at blive rigtigt følsomt, forsvinder mailkorrepondancerne typisk - man overgår til mundtlig diskussion, udenfor referat...

Er det mon Forstyrrelsen for Patient(u)sikkerhed, som satte sig igennem, eller er der blevet presset fra regeringen eller lobbyister? Svaret blæser i vinden... Hvem styrer Danmark?

Ete Forchhammer

Det er åbenbart naivt at tro at afskaffelsen af det fornuftige pladsbilletkrav skyldtes erkendelse af at det ikke virkede!
Jeg har i hvert fald en flere centimeter høj bunke liggende med "corona-pladsbilletter", alle til "vogn 999”.... og så er der de utallige gange jeg måtte rejse uden pladsbillet (jeg har togkort og holder mig fra myldretiderne) fordi DSB’s automater ikke virkede...

Iøvrigt savner jeg klare påbud til buschauffører om begrænsning af passagertallet i busserne. Man kunne jo undersøge, hvornår det er, behovet for buskørsel overstiger det forsvarlige p.t., uanset mundbind? Den undersøgelse kunne ganske enkelt ske ved at spørge chaufførerne! og svaret, NB samt konklusionen: i disse timer kører busserne som Metroen! kunne foreligge inden en uge.
Dette gælder København, som er den by jeg kører i.

Kim Folke Knudsen, Eva Kjeldsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Bjørn Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Èn ting er DSB, men Arriva (Deutsche Bahn) kører jo en hel masse tog i Jylland. Er der nogen der kender til deres 'corona-regler'?

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alt imens DSB afskaffer pladsbilletter, og smittetallene stiger landet over, kan tidligere Covid-syge ikke få hjælp til senfølgerne af coronavirussen.

Enten blev de ikke testede, fordi vi manglede testkapaciteten, selvom senere prøver viser, de har dannet antistoffer.
Eller de praktiserende læger aner ikke deres levende råd om hvor disse patienter kan få hjælp :

"Lungerne brænder, og det strammer over brystet. Alligevel er det svært at få hjælp"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-08-06-lungerne-braender-og-det-stram...

Når det gælder at almindelige sunde og raske mennesker kan blive så hårdt ramt af senfølger, at de nærmest bliver invaliderede flere måneder efter sygdommen - som de pt er meldt raske for - og at de alligevel må blive hjemme fra arbejde i lang tid pga af de voldsomme symptomer, er det vel i højeste grad i alles interesse, at så få som muligt bliver smittede, skulle man da tro..

Derfor er DSB's de facto fjernelse af afstandskravene helt forkert og undergravende for den almene sundhed hos borgerne.

Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Henriette Bøhne, Carsten Wienholtz, Carsten Munk og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Lad os nu få IKEA udskammeren Simon Kollerup på banen. Han er så underholdende.

Torben K L Jensen

DSB mangler nogle ledere der går 100 % ind for kollektiv trafik og kæmper med 100 % energi for det fordi de tror på det. Man har jo på fornemmelsen at de skammer sig over DSB.

Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og få så samlet hele DSB under en fælles ledelse der kan vinde gehør hos regeringen - nu når de har gode kort på hånden fordi DSB indgår i EU´s grønne omstilling.

Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

DSB er åbenbart ved at gå i sig selv. Måske har det en virkning, at man nu i f.eks. Aarhus kommune begynder at genindføre initiativerne fra marts med bl.a. isolerering og hjemmearbejde.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Når man skal ud at flyve, er der krav om, at man bærer mundbind fra man går ind i lufthavnen og til man forlader lufthavnen i den anden ende. Fælles-europæiske regler.

cph.dk 's hjemmeside:

Værnemidler på rejsen
Københavns Lufthavn følger de europæiske retningslinjer for sikre rejser. Fra mandag den 15. juni skal alle bære mundbind i terminalerne både før afrejse og ved ankomst for at minimere smittespredning for både egen og andres skyld.

Steffen Gliese, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen
Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Steffen Gliese

Det er nu Arriva, der varetager den kollektive trafik i Aarhus, så det har vist ikke noget at sige for DSB.

Til gengæld har transportminister Engelbrecht lige meldt ud:

"Transportminister Benny Engelbrecht (S) har bedt DSB om at genindføre krav om pladsbillet på lange strækninger. Det siger han til Ritzau.

Kravet om, at man skulle have pladsbillet til Intercity- og regionaltog, blev indført i marts for at mindske risikoen for coronasmitten.

Det er ellers få dage siden, at DSB tog beslutningen om at droppe kravet om pladsbillet i Intercity- og regionaltog, fordi Sundhedsstyrelsen anbefalede brug af masker i myldretiden".
(TV2)

Tror, Magnus Heunicke har væltet opinionen med sit topmøde af sundhedsembedsværker i KBH her til eftermiddag ;-)

Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Jeg kommer kun til at tage mundbind på, hvis de bliver uddelt gratis.

Eva Schwanenflügel

Nå, nu kommer statsministeren endelig ud med budskabet om at overholde fællesskabets regler - i Avisen Danmark.
(Vort allesammens fællesorgan..?)

"Mette Frederiksen varsler mundbindspåbud: Vi er begyndt at slække"
https://www.dr.dk/nyheder/politik/bekymret-mette-frederiksen-varsler-mun...

Det forlyder ikke, hvorfra vores statsminister udtaler disse manene og tillidsfulde ord, eller hvornår hun igen viser sig i al offentligtlighed.

Kim Folke Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Thomas Andersen... tja, jeg nåede forleden at se en del bruge mundbind som var det noget pynt man tog af og på og iøvrigt fumlede grundigt med, så om du nægter at investere i dit eget og andres helbred på dette punkt, er måske endnu irrelevant, men jeg vil nu alligevel anbefale at du holder dig hjemme. Godt det allerede er gratis at gå til højre og at holde afstand...

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Ete Forchhammer,
nemlig, jeg anser det som en falsk tryghed, folk kan jo ikke finde ud af at mundbindet skal kasseres efter håndtering (og hænderne skal vaskes!!!).
Og i værste fald medvirker de derfor til at sprede smitten endnu mere.

Fair nok at du gerne vil lege politibetjent, men jeg spiller nu ikke hasard med mit og eller andres helbred. Som du selv siger, så koster det ingenting at holde afstand. Og holde god håndhygiejne.
Mundbind er et supplement, ikke en erstatning!

Skulle der komme maskepåbud (og ikke forbud som vi ellers har pt) i det offentlige rum, så tager jeg den derfra.

Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Ved ikke at have et mundbind på? Du risikerer at have liv på samvittigheden ved alt hvad du foretager dig!

Men så lad os da gå skridtet ud og påbyde mundbind i samtlige interaktioner vi har mellem mennesker, om så vi er ti meter fra hinanden.

Mundbind kan ikke redde verdenen. Det er som sagt et supplement og ikke en erstatning. Og hvis stofbind nu skulle være gode nok, fordi luften bliver filtreret gennem x antal lag bomuld, så er det jo ligeså godt at dække ansigtet med sin trøje eller halstørklæde.

Til gengæld er jeg helt med på at der er en signalværdi og at folk derved husker at der er en farlig smitsom sygdom i blandt os. Og måske derigennem redder liv ved at holde afstand og ved at opretholde god håndhygiejne.

PS. Arbejdsmiljømæssigt må man kun have et filtrerende mundbind uden luftforsyning på i tre timer ad gangen. Man risikerer vand i lungerne ved længere tids brug.

Thomas Andersen

Hov, næh, der var sørme kun tre timer om dagen!

https://at.dk/regler/at-vejledninger/aandedraetsvaern-d-5-4/

Anne-Marie Krogsbøll

"Mundbind kan ikke redde verdenen. Det er som sagt et supplement og ikke en erstatning."

Ja, det har jeg skrevet mange kommentarer om - så er der da noget, vi er enige om.

"Og hvis stofbind nu skulle være gode nok, fordi luften bliver filtreret gennem x antal lag bomuld, så er det jo ligeså godt at dække ansigtet med sin trøje eller halstørklæde."

Nej! Det er ikke lige så godt - men bedre end ingenting. Og da du åbenbart hører til den gruppe borgere, som ikke har råd til at købe engangsmundbind, så har jeg da fuld forståelse for, at du enten venter på, at det bliver gratis for økonomiske udfordrede, eller at du investerer i gode genanvendelige stofmundbind (eller syr dem selv) - for det er en del billigere, og bedre end ingen ting, og man kan jo ikke plukke hår af en skaldet....

"Til gengæld er jeg helt med på at der er en signalværdi og at folk derved husker at der er en farlig smitsom sygdom i blandt os. Og måske derigennem redder liv ved at holde afstand og ved at opretholde god håndhygiejne."

Igen - sør´me om ikke vi er enige.

Konklusion: Man kan få liv på samvittigheden, hvis man nægter at tage mundbind på i øjeblikket.

Anne-Marie Krogsbøll

PS: Kan du lægge et link til den anbefaling fra Arbejdsmiljø-myndighederne? For den slags er selvfølgelig vigtigt at tage højde for.

Anne-Marie Krogsbøll

Undskyld, det har du jo gjort. tak.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg læser ikke umiddelbart den vejledning som rettet mod medicinske masker....?

Thomas Andersen

Næh, det har du da helt ret i, det var om åndedrætsværn i arbejdsmæssig sammenhæng. Blev så overrasket over at de tre timer var om dagen (!) at jeg tog første og bedste brugbare kilde.

Jeg antog egentligt også at samme problematik var gældende ved enhver tildækning af munden og næse. Eftersom et mundbind også tilrådes at være tætsluttende. Men jeg ved det ikke.

Og ja okay, (selvom jeg har det noget stramt med retorikken da den minder mig for meget om støjbergs barnebrude, ingen plads til nuancer) hvis man kører den konklusionsrække at mundbind redder liv, så er det med fuldt åbne øjne at jeg har liv på samvittigheden. Og det kommer jeg åbenbart til at vedblive med at have indtil der kommer mundbindskrav ved færden i det offentlige rum.

Til gengæld vil jeg fastholde at forkert brugte mundbind kan udgøre en øget smitterisiko.
Ligesom jeg også observerer at nogle tror, at fordi de bærer mundbind, så behøves de ikke holde afstand.

Anne-Marie Krogsbøll

Sprogbrug? Ingen grund til at omskrive realiteterne, når de er så alvorlige....

"Til gengæld vil jeg fastholde at forkert brugte mundbind kan udgøre en øget smitterisiko."

Så læste du ikke mine links? Det er tilbagevist, at den risiko opvejer fordelene. Og det er jo et spørgsmål om at uddanne folk til at bruge dem rigtigt. Ganske som med sikkerhedsseler og håndvask...Forkert brugt kan det være farligt...

Og så gik jeg da ud fra (nu må du gerne blive smigret :-)), at du nok godt kan finde ud af at bruge et mundbind rigtigt...Ellers er her hjælp:
https://www.nrk.no/norge/hoie-om-munnbindkapasiteten_-_-det-kan-og-bli-a...

Thomas Andersen

Nej, skimmede dem nu kun, umiddelbart omhandlende de links summen af folks oplevede sikkerhed, og at de derfor slækker på deres adfærd, det har ikke noget at gøre med forkert brug af mundbind. Og så var der noget med evidens om smittespredningen i lukkede rum mv.
Ku’ ikke lige overskue at gennemgå validiteten af deres undersøgelser, men konstaterede at nogle af dem kunne se en forskel over tid ved mundbindspåbud.

Ja, folk skal uddannes, men uagtet hvor meget du uddanner og informerer, så vil der være nogle der ikke kan finde ud af det. Virus bliver opkoncentreret i mundbindet og udgør derved en øget smitterisiko ved berøring.
Der skal gå rigtig meget galt førend forkert håndvask øger risikoen set i forhold til ingen håndvask.

Mht sproget, så anklager du jo mig for uagtsomt manddrab fordi jeg ikke bruger mundbind. Det er da mangel på nuancer og bidrager bestemt ikke til at overvinde folk til din sag (som jeg går ud fra, er at få mundbind gjort obligatoriske når man forlader sit hjem eller hvad?)

Anne-Marie Krogsbøll

Hvor er det dejligt at høre - konstruktive forslag:
https://politiken.dk/oekonomi/art7880556/Mundbind-er-godt-men-lad-os-ogs...

Det vil virkeligt være godt - også for trængslen i den kollektive trafik, og ressourceproblemer ift. mundbind.

Selvfølgelig er der grupper, som har svært ved at få arbejdsro derhjemme. Så må man prøve at finde løsninger på det...

Sider