Leder

Det er ikke kun FE, der har svigtet. Det er også politikerne

Hvis den sønderlemmende kritik af FE står til troende, har tjenesten krænket de frihedsrettigheder, som den har til opgave at beskytte. Men det står også klart, at politikerne har givet FE alt for frit spil
»Det er en sag, som truer med at udvikle sig til en skandale af historiske dimensioner,« skriver Anton Geist i denne leder.

»Det er en sag, som truer med at udvikle sig til en skandale af historiske dimensioner,« skriver Anton Geist i denne leder.

Jakob Dall

Indland
26. august 2020

Det må være en meget speciel oplevelse for Trine Bramsen at være forsvarsminister. Det er godt et år siden, hun blev udnævnt, og ministeriet har fra begyndelsen været ramt af en kaskade af skandaler, der får skattevæsnet til at fremstå som et veldrevet foretagende.

Hærchef Hans-Christian Mathiesen har gjort sig skyldig i magtmisbrug – som han tirsdag blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for. Auditørkorpset er i gang med en undersøgelse af vennetjenester og embedsmisbrug i Frømandskorpset. Og bagmandspolitiet efterforsker en sag, hvor fem personer er sigtet for svindel og bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse – en sag, som afgående departementschef Thomas Ahrenkiel hemmeligholdt over for Trine Bramsen til det sidste.

Den socialdemokratiske forsvarsminister har reageret ved at bebude, at hun vil sende op mod 500 af lederne inden for sit område på kursus i god offentlig forvaltning. Det er et fint initiativ. Men pludselig kommer Tilsynet med Efterretningstjenesterne så og præsenterer en sag for ministeren, som er langt, langt værre, end hvad vi hidtil har set. Og som truer med at udvikle sig til en skandale af historiske dimensioner.

Ifølge tilsynet indikerer dokumenter, at Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, ulovligt har indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere. Tjenesten har også tilbageholdt centrale oplysninger for tilsynet og har givet tilsynet usande oplysninger. Ledelsen har desuden undladt at undersøge indikationer på spionage inden for Forsvarsministeriets område. Og måske allermest opsigtsvækkende: FE har ulovligt »behandlet oplysninger om en ansat i tilsynet«.

FE har altså tilsyneladende begået alvorlige lovovertrædelser og dækket over ulovlighederne over for den instans, der har til opgave at kontrollere tjenesten. Og noget kunne tyde på, at FE ligefrem er gået så vidt som til at holde øje med, hvad der foregår i tilsynet.

Manglende tilsyn

Hvis den sønderlemmende kritik fra tilsynet står til troende, er sagen selvsagt dybt alvorlig. Så har FE krænket de frihedsrettigheder, som en efterretningstjeneste i et liberalt demokrati i høj grad har til opgave at beskytte.

Men det er ikke kun FE, der har svigtet. Det er også de politikere, der på den ene side har givet FE overordentligt vidtgående beføjelser og på den anden side har valgt, at der ikke skal være nogen tilbundsgående kontrol med tjenesten.

Det er kun, fordi en eller flere whistleblowere er gået til Tilsynet med Efterretningstjenesterne, at de angivelige ulovligheder nu er kommet for en dag. Tilsynet oplyser selv i en pressemeddelelse, at det ad den vej er kommet i besiddelse af materiale, som det »ikke hidtil har haft kendskab til eller mulighed for at tilvejebringe«. Og tilsynet mere end antyder, at beslutningstagerne på baggrund af sagen bør overveje at give det flere kompetencer og ressourcer.

Da Tilsynet med Efterretningstjenesterne skulle oprettes tilbage i 2013-14, advarede eksperter om, at det fik et for snævert mandat, fordi det alene skulle kontrollere FE og PET’s behandling af personoplysninger. Det stod også klart, at tilsynet ville blive svagere end kontrolinstanserne i flere andre lande. Og det stod klart, at tilsynet ville få så få ressourcer, at det umuligt kunne matche de konstant ekspanderende efterretningstjenester.

Politiske vanskeligheder

Alligevel var det kun Enhedslisten, der stemte imod den såkaldte Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste, der indførte tilsynet. Måske fordi det lige siden 2001 har været politisk vanskeligt at gå op imod kravet om, at der i krigen mod terror skal lægges færrest muligt forhindringer i vejen for efterretningstjenesterne.

Daværende forsvarsminister Nick Hækkerup forsikrede under Folketingets behandling af lovforslaget, at der blev indført en »betryggende« kontrol med FE. I lyset af de oplysninger om FE, som tilsynet nu er kommet i besiddelse af, fremstår den påstand mildest talt tvivlsom.

Trine Bramsen har annonceret, at sagen nu skal undersøges yderligere, og at hun ser på den »med den allerstørste alvor«. Forhåbentlig vil hun også indse, at der er behov for at gøre skaden god igen efter sin forgænger og styrke tilsynet. For hvis tilsynet har ret i sin kritik af FE, må enhver kunne indse, at tjenesten agerer på en måde, som kræver tilbundsgående kontrol inden for alle dele af dens virksomhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Måske fordi det lige siden 2001 har været politisk vanskeligt at gå op imod kravet om, at der i krigen mod terror skal lægges færrest muligt forhindringer i vejen for efterretningstjenesterne."

Der er ingen ende på, hvor megen lyssky ageren og mildt sagt grænseoverskridende og udemokratisk magtakkumulation, der har fundet sted med 11. September som undskyldning.

Hvorfor mon politikerne troede, (eller lod som om ?)
det ville være anderledes i Danmark..?
Hér er der da også kammerateri og vennetjenester, det er klart :

"Den ene hjalp Anders Fogh Rasmussen med at blive generalsekretær i Nato. Den anden har været den øverst ansvarlige embedsmand for flere af Danmarks krige. Nu er de sendt hjem i unåde.

Og ikke for småting. Tværtimod er embedsfolkene Lars Findsen og Thomas Ahrenkiel sat fra bestillingen i forbindelse med en sag, som offentligheden dårligt kender endnu, men som flere eksperter vurderer kan vokse til at blive en af de allerværste skandaler i Forsvarets historie."

https://www.bt.dk/samfund/forsvarets-gulddrenge-i-kaempe-skandale-det-ka...

Curt Sørensen, Carsten Svendsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Espen Bøgh, Klaus Lundahl Engelholt, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Anne-Marie Krogsbøll, Trond Meiring, Lillian Larsen og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er særdeles problematisk, når det fremgår, at AFR har brugt statsforvaltningen som sit personlige arbejdsredskab for at opnå en international stilling, som chef for NATO.

AFR - ganske vist valgt af borgerne og politikerne til at forvalte Danmark, - alt så i en slags ansættelsesforhold, og ikke som noget personligt ejet virksomhed, hvor han frit kunne bruge af de ressoucer som var til rådighed, - da ressourcerne var statsligt anlagt til burg ved forvaltningen af Danmark.

Typisk mangel på og ligegyldighed fra AFR overfor misbruget af statens midler til fremme af egen karriere, - hvilken man gladeligt afskedigede andre ansatte for.

Ib Christensen, Steen K Petersen, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er ingen tvivl om, at de, der har givet tilsynsmyndighederne deres beføjelser, fra starten har vidst, at det ville ende sådan som det nu er endt.
Så hvad har de fået ud af det? hvad er deres motiv al den stund at de nu har fået røven op i klaskehøjde, hvilket også har kunnet forudses.
Er det mon for at undgå efterretningstjenestens efterforskning af dem selv? Jeg aner det ikke. Er der nogen der har et bud?
Enhedslisten der i forvejen konstant er under efterretningstjenestens lup er de eneste, der har haft mod til at give tilsynet tilstrækkelige muskler til at udføre deres arbejde. Det er vel tankevækkende.

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Kurt Nielsen

Ja, i høj grad tankevækkende.

"Oplysningerne om, at tilsynet allerede i 2019 advarede om forholdene i FE, får flere politikere til at reagere i Berlingske.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, at det bør undersøges, hvordan daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen reagerede på tilsynets meldinger."

"Tilsynet advarede allerede i 2019 om kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste"
https://www.information.dk/telegram/2020/08/tilsyn-advarede-allerede-201...

Kurt Nielsen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Kurt Nielsen. 26. august, 2020 - 10:14

Jeg tror mere på en syg ledelseskultur, der minder om den vi har set D. Trump udøve, som beskrevet af FBI chefen James Comey efter hans afskedigelse som chef for FBI af Trump:

"Han følte ikke det var en præsident for Amerika han sad sammen med, men en mafiaboss, der afkrævede ham et personligt troskabsløfte"!

Embedsmændene burde have sagt fra overfor AFRs personlige brug af deres tid, til fremme af hans internationale personlige karriere, - det var ikke en embedsopgave i statens tjeneste!

Man kan vel ligefrem tale om "slapsvansede embedsmænd", der ikke turde sige fra, som de burde overfor en statsminister med enevældsnykker.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Svendsen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Igen, igen, igen fremstår Enhedslisten som det eneste parti i Folketinget, der er villige til at forsvare folkets frihedsrettigheder mod staten.

Chris Ru Brix

Og så kan højrefløjen kæfte nok så meget op om hvordan Enhedslisten vil tage folks frihedsrettigheder og gøre landet til Nordkorea. Handling taler højere end ord!

Uffe Juul, Kurt Nielsen, Carsten Svendsen, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Folketinget skal gøre op med den kultur der blev anlagt i 00erne af de regeringer dengang, der gjorde sekretariaterne til ministrenes personlige sekretariater, - ministrene er at betragte som statsansatte over embedsmændene, men ligesom embedsmændene i statens tjeneste.

Der skal være lov på området, og det skal være strafbart ikke at overholde loven herom.

Carsten Svendsen

Mon ikke Mette Fredriksen afgiver en regeringserklæring, der garanterer, at "registrering af danske statsborgere ikke længere må finde sted alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed." :o)
https://www.information.dk/1998/12/kolde-krig-hemmelige-tjenester-1945-68

Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar