Leder

Det er ikke kun FE, der har svigtet. Det er også politikerne

Hvis den sønderlemmende kritik af FE står til troende, har tjenesten krænket de frihedsrettigheder, som den har til opgave at beskytte. Men det står også klart, at politikerne har givet FE alt for frit spil
»Det er en sag, som truer med at udvikle sig til en skandale af historiske dimensioner,« skriver Anton Geist i denne leder.

»Det er en sag, som truer med at udvikle sig til en skandale af historiske dimensioner,« skriver Anton Geist i denne leder.

Jakob Dall

26. august 2020

Det må være en meget speciel oplevelse for Trine Bramsen at være forsvarsminister. Det er godt et år siden, hun blev udnævnt, og ministeriet har fra begyndelsen været ramt af en kaskade af skandaler, der får skattevæsnet til at fremstå som et veldrevet foretagende.

Hærchef Hans-Christian Mathiesen har gjort sig skyldig i magtmisbrug – som han tirsdag blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for. Auditørkorpset er i gang med en undersøgelse af vennetjenester og embedsmisbrug i Frømandskorpset. Og bagmandspolitiet efterforsker en sag, hvor fem personer er sigtet for svindel og bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse – en sag, som afgående departementschef Thomas Ahrenkiel hemmeligholdt over for Trine Bramsen til det sidste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ib Christensen
 • David Zennaro
 • Steen K Petersen
 • Ib Gram-Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Carsten Munk
 • Kurt Nielsen
 • Johnny Christiansen
 • Espen Bøgh
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Torben K L Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Hans Larsen
 • Trond Meiring
 • Lillian Larsen
 • Torben Lindegaard
 • Palle Yndal-Olsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Sørensen
Ib Christensen, David Zennaro, Steen K Petersen, Ib Gram-Jensen, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Kurt Nielsen, Johnny Christiansen, Espen Bøgh, Klaus Lundahl Engelholt, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Trond Meiring, Lillian Larsen, Torben Lindegaard, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Måske fordi det lige siden 2001 har været politisk vanskeligt at gå op imod kravet om, at der i krigen mod terror skal lægges færrest muligt forhindringer i vejen for efterretningstjenesterne."

Der er ingen ende på, hvor megen lyssky ageren og mildt sagt grænseoverskridende og udemokratisk magtakkumulation, der har fundet sted med 11. September som undskyldning.

Hvorfor mon politikerne troede, (eller lod som om ?)
det ville være anderledes i Danmark..?
Hér er der da også kammerateri og vennetjenester, det er klart :

"Den ene hjalp Anders Fogh Rasmussen med at blive generalsekretær i Nato. Den anden har været den øverst ansvarlige embedsmand for flere af Danmarks krige. Nu er de sendt hjem i unåde.

Og ikke for småting. Tværtimod er embedsfolkene Lars Findsen og Thomas Ahrenkiel sat fra bestillingen i forbindelse med en sag, som offentligheden dårligt kender endnu, men som flere eksperter vurderer kan vokse til at blive en af de allerværste skandaler i Forsvarets historie."

https://www.bt.dk/samfund/forsvarets-gulddrenge-i-kaempe-skandale-det-ka...

Curt Sørensen, Carsten Svendsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Gert Romme, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Espen Bøgh, Klaus Lundahl Engelholt, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Anne-Marie Krogsbøll, Trond Meiring, Lillian Larsen og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er særdeles problematisk, når det fremgår, at AFR har brugt statsforvaltningen som sit personlige arbejdsredskab for at opnå en international stilling, som chef for NATO.

AFR - ganske vist valgt af borgerne og politikerne til at forvalte Danmark, - alt så i en slags ansættelsesforhold, og ikke som noget personligt ejet virksomhed, hvor han frit kunne bruge af de ressoucer som var til rådighed, - da ressourcerne var statsligt anlagt til burg ved forvaltningen af Danmark.

Typisk mangel på og ligegyldighed fra AFR overfor misbruget af statens midler til fremme af egen karriere, - hvilken man gladeligt afskedigede andre ansatte for.

Ib Christensen, Steen K Petersen, Gert Romme, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er ingen tvivl om, at de, der har givet tilsynsmyndighederne deres beføjelser, fra starten har vidst, at det ville ende sådan som det nu er endt.
Så hvad har de fået ud af det? hvad er deres motiv al den stund at de nu har fået røven op i klaskehøjde, hvilket også har kunnet forudses.
Er det mon for at undgå efterretningstjenestens efterforskning af dem selv? Jeg aner det ikke. Er der nogen der har et bud?
Enhedslisten der i forvejen konstant er under efterretningstjenestens lup er de eneste, der har haft mod til at give tilsynet tilstrækkelige muskler til at udføre deres arbejde. Det er vel tankevækkende.

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Gert Romme, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Kurt Nielsen

Ja, i høj grad tankevækkende.

"Oplysningerne om, at tilsynet allerede i 2019 advarede om forholdene i FE, får flere politikere til at reagere i Berlingske.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, at det bør undersøges, hvordan daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen reagerede på tilsynets meldinger."

"Tilsynet advarede allerede i 2019 om kritisable forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste"
https://www.information.dk/telegram/2020/08/tilsyn-advarede-allerede-201...

Kurt Nielsen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Kurt Nielsen. 26. august, 2020 - 10:14

Jeg tror mere på en syg ledelseskultur, der minder om den vi har set D. Trump udøve, som beskrevet af FBI chefen James Comey efter hans afskedigelse som chef for FBI af Trump:

"Han følte ikke det var en præsident for Amerika han sad sammen med, men en mafiaboss, der afkrævede ham et personligt troskabsløfte"!

Embedsmændene burde have sagt fra overfor AFRs personlige brug af deres tid, til fremme af hans internationale personlige karriere, - det var ikke en embedsopgave i statens tjeneste!

Man kan vel ligefrem tale om "slapsvansede embedsmænd", der ikke turde sige fra, som de burde overfor en statsminister med enevældsnykker.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Svendsen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Igen, igen, igen fremstår Enhedslisten som det eneste parti i Folketinget, der er villige til at forsvare folkets frihedsrettigheder mod staten.

Chris Ru Brix

Og så kan højrefløjen kæfte nok så meget op om hvordan Enhedslisten vil tage folks frihedsrettigheder og gøre landet til Nordkorea. Handling taler højere end ord!

Uffe Juul, Kurt Nielsen, Carsten Svendsen, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Folketinget skal gøre op med den kultur der blev anlagt i 00erne af de regeringer dengang, der gjorde sekretariaterne til ministrenes personlige sekretariater, - ministrene er at betragte som statsansatte over embedsmændene, men ligesom embedsmændene i statens tjeneste.

Der skal være lov på området, og det skal være strafbart ikke at overholde loven herom.