Leder

Lars Løkke har ret: De borgerlige partier er sygeligt optagede af udlændingestramninger

Efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen selv gjorde den stramme udlændingepolitik til sin regerings definerende projekt, advarer han nu de borgerlige partier mod at fortsætte deres rituelle krav om udlændingestramninger. Og han har ret
Løkke advarer mod Venstres tro på, at det definerende i fremtiden stadig er udlændingepolitikken. 

Løkke advarer mod Venstres tro på, at det definerende i fremtiden stadig er udlændingepolitikken. 

Claus Bonnerup

Indland
1. september 2020

Den borgerlige blok er i dyb krise, og Venstres forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har ret i sin analyse af, hvad der er galt. I næsten to årtier kunne de borgerlige partier dominere dansk politik ved at love en stadigt strammere udlændingepolitik. Det sluttede, da Mette Frederiksen forud for seneste folketingsvalg mere eller mindre overtog højrefløjens udlændingepolitiske linje og dermed fratog sine modstandere deres trumfkort.

Ikke desto mindre fortsætter partierne med at fremføre deres paroler om behovet for udlændingestramninger. Som om de ikke har fattet, hvad der har ramt dem.

Senest var den hårde udlændingepolitik et af slagnumrene ved Venstres sommergruppemøde. Her gjorde partiformand Jakob Ellemann-Jensen meget ud af, at han står for en stram udlændingepolitik. Og han proklamerede, at han vil tilbagerulle den socialdemokratiske regerings få udlændingelempelser.

Blandt andet skal asylbørnene tilbage på Udrejsecenter Sjælsmark, erklærede Jakob Ellemann-Jensen, der ligesom sin næstformand, Inger Støjberg, er begyndt at betegne Instrukskommissionen som »Barnebrudskommissionen«.

Kamp mod bunden

Måske skyldes udmeldingen fra partiformanden, at meget lidt andet end det rituelle krav om udlændingestramninger forener den blok, han skal forestille at stå i spidsen for. Og måske at han frygter at blive overhalet højre om af De Konservative, som med den tidligere venstremand Marcus Knuth i spidsen har indledt en udlændingepolitisk offensiv.

Lars Løkkes analyse er, at der er behov for at udvikle nye politiske offensiver og tænke i nye samarbejdsmuligheder for Venstre, blandt andet med De Radikale. Han advarer mod troen på, »at det definerende i fremtiden stadig er udlændingepolitikken«, som han sagde i søndagens Deadline, og mod en fortsættelse af den udlændingepolitiske »kamp mod bunden«.

Den forhenværende statsministers problem er i den sammenhæng, at han selv stod i spidsen for en regering, der gjorde den stramme udlændingepolitik til sit definerende projekt. Han lod sin integrationsminister gøre antallet af udlændingestramninger til målestokken for regeringens succes på udlændingeområdet. Og det endte helt ude på absurditeternes overdrev med blandt andet ambitionen om at bruge trekvart milliard kroner på at sende godt 100 udlændinge fra et udrejsecenter i Midtjylland ud på en øde ø i det sydsjællandske øhav.

På den baggrund kan Løkkes advarsler forekomme temmelig forlorne. Men det ændrer ikke på, at hans analyse er korrekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Han lod sin integrationsminister gøre antallet af udlændingestramninger til målestokken for regeringens succes på udlændingeområdet. Og det endte helt ude på absurditeternes overdrev med blandt andet ambitionen om at bruge trekvart milliard kroner på at sende godt 100 udlændinge fra et udrejsecenter i Midtjylland ud på en øde ø i det sydsjællandske øhav."

Som bekendt har man i politik et standpunkt - lige indtil man indtager et nyt.
Berømte ord fra Jens Otto Krag, socialdemokratisk statsminister.

Det er helt gratis for Løkke at promovere først et samarbejde med S før valget, og nu et med de Radikale, da ingen af de to partier har sagt ja til et sådant.

Morten Østergaard har bare poseret i rullekrave og hvide gummisko med Ellemann, men det var åbenbart signalpolitisk nok til, at formanden for Venstre måtte lægge kraftig afstand fra 'kulturimperialisterne' og DF's hadeobjekt nr 1, Radikale Venstre.

For Socialdemokratiets vedkommende blev det faktisk en kurv til frieriet - selvom det ikke lod til at være en forhindring for vælgernes forhåbninger.
Mange tog godt imod det imaginære forslag, og stemte på Venstre.

Løkke vil nu offentligt være den 'gode liberale', og lægge afstand til yderfløjene, (det inkluderer også Enhedslisten), for at skabe samarbejde over midten - helst med sig selv som statsminister.

Men ak, det halter efterhånden med troværdigheden efter mange års halvkvædede viser og usandheder.

Man tror bare ikke rigtigt på projektet.

Gert Lindberg, Carsten Wienholtz, Henriette Bøhne, Lone Hansen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, olivier goulin, Johnny Werngreen, Tina Peirano, Inger Jensen, Torben K L Jensen, Frederikke Nielsen, Anina Weber, Halfdan Illum, Gitte Loeyche, Helle Walther, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Rolf Andersen, Lasse Nielsen, Susanne Kaspersen, Steen Bahnsen, Per Klüver, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Katrine Damm, John Andersen, Christian Mondrup, Hans Larsen, Anker Heegaard, Tommy Clausen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Det er der da få partier, der ikke er...

Kim Folke Knudsen, Elisabeth From, Maria Francisca Torrezão og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Topmålet af kynisme. De har levet højt på nogle udlændingestramninger som de slet ikke selv går ind for? Har måske oven i købet pustet til svinehunden for at øge tilslutningen i befolkningen ved hjælp af velvillige mikrofonholdere. Politik reduceret til farce/ tragedie - hvordan man nu ser det. Et farligt spil som har ført til amokløb på højrefløjen. Stakkels Løkke (ironi forekommer)

Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Hansen, Birte Pedersen, Hans Larsen, olivier goulin, Tina Peirano, Inger Jensen, Frederikke Nielsen, Anina Weber, Helle Walther, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Elisabeth From og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Ift. Socialdemokratiet kan man her se, hvor langt S har bevæget sig til højre i hele udlændinge-debatten, og - politikken:

https://www.facebook.com/rasmusstoklund/posts/2697072797213795

R. Stoklund, integrationsordfører taler her om:

- stormellemøsten

- bevare kontrollen

- bevare det frie danske samfund

- tage kontrollen tilbage

- flere indvandrere skal udvises

- indvandrernes klanmentalitet

- mindre indvandring fra det han kalder for Stormellemøsten

og meget meget mere som vi indtil for nylig kun hørte fra

Nye Borgerlige

Stram Kurs/Hardline

Dansk Folkeparti

Jeg ved ikke, hvor S som parti render efter de her populistiske partier med enkle løsninger på svære, komplicerede, og komplekse problemstillinger i vores samfund....

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, John Damm Sørensen, Bjarne Tingkær, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, Hans Larsen, Steen K Petersen, Flemming Berger, Per Christiansen, Inger Jensen, Frederikke Nielsen, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Trond Meiring, Jakob Sulsbrück Møller, Susanne Kaspersen, Philip B. Johnsen, Herdis Weins, Per Klüver, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Jeg tror også Løkke har ret lige i det.
Og jeg vil blotte mig og sige, at jeg synes meget bedre om S og SF's udllændingepolitik end om Enhedslisten og Radikale's.
De Radikale kommer til at fortsætte deres linje, for det var den alene, der gav dem det overraskende gode valg. Imamer anbefalede, at det var de to partier, man skulle stemme på, og det eneste ikke-socialistiske af dem fik stor gavn af det.
Det kan der så komme tragikomiske scener ud af, som da Jens Rohde pustede sig op over Mette F.'s brug af ordet indvandrerdrenge - og gav eksempler på horrible episoder fra hans ungdom i Viborg.

Der er grænser for hvor politisk korrekt og lang i spyttet også en statsminister skal være. Selvfølgelig angreb hun ikke ALLE indvandrerdrenge - eller hvad hun måske bedre kunne have kaldt dem. Vi og de ved præcis hvad hun sigtede til. Men Jens Rohde skulle lige markere sig med vælgerpleje.

Jan Damskier, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Helle Walther og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Tre milliarder sultende mennesker anno 2050, i kølvandet på den førte økonomiske politik og klimaforandringer skriver UN/FN.

(S) fremmed hetz til fortsat forråelse af befolkningen, så de ikke brækker sig af væmmelse, når antallet af døde druknede børn på strandene ved Middelhavet bliver mangedoblet før 2050.

LLR har ret i analysen, det er ræset mod bunden.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, John Damm Sørensen, Hans Larsen, Alvin Jensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

I gætter det aldrig!
Iflg.: Thomas Piketty, har den borgerlige fløj, på verdensplan, det til fældes, at den er meget optaget af udlændinge stramninger og jo mere man kommer ud på fløjen, jo mere skepsis og jo flere stramninger. (Det passer jo også meget godt herhjemme).
Måske, sker det i en erkendelse af, at en overvejende del af indvandrerne stemmer på venstrefløjen.
Men det er jo ikke sikkert, at de ville blive ved med det, hvis de (indvandrerne) fandt større opbakning blandt de borgerlige partier..

Anina Weber, Erik Guldberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er ikke kun de borgerlige partier, som er sygeligt optagede af udlændinge, det rækker videre, og det har tegnet et grimt billede af kongeriget. Det turde være indlysende at nogle af de integrationsproblemer, der findes i samme land, skyldes politikeres og befolknings manglende lyst til at integrere indvandrere. Det er en af de vigtigste forskelle, når man sammenligner med Tyskland, som har formået at klare en større opgave bedre:
https://www.dr.dk/nyheder/udland/hat-merkel-es-geschafft-integrationen-i...

Marianne Jespersen, Bjarne Tingkær, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Liselotte Paulsen, Lone Hansen, Birte Pedersen, Hans Larsen, Peter Gløde, Gitte Loeyche, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jørgen Matthiasen

Nej, også S (og tildels SF) er med på bølgen..
Ghettopakken er et godt, dårligt eksempel.

Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Hans Larsen, Søren Dahl, Flemming Berger, Peter Gløde, Poul Reynolds og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Tak for link til Facebook Karsten Aaen, jeg har ikke selv Facebook så jeg er ikke (S) snavset selv til dagligt.
Rasmus Stoklund (S) udlændinge- og integrationsordfører skriver i klare vendinger om, hvad paritet vil bruge vores utilpassede unges fejltrin til.

“hvis vi skal bevare Danmark som et trygt, tillidsfuldt og frit land - og det skal vi” som integrationsordfører skriver.

Det hele er set før.
"Men i sidste ende er det et lands fører, som bestemmer politikken, og det er altid let at få folket med sig, hvad enten det nu er i et demokrati, et fascistisk diktatur, et parlament eller et kommunistisk diktatur. (...)også med stemmeret kan folket bringes til at følge førerens befaling.

Det er ganske let.
Man behøver ikke at gøre andet, end at fortælle folket, at det bliver angrebet, og at udstille pacifisternes mangel på patriotisme og hævde, at de bringer landet i fare.

Disse metoder fungerer i ethvert land."
Citat slut.

Hermann Göring, den 18. april 1946
Kilde: Gustave Mark Gilberts Nürnberger Tagebuch.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Carsten Wienholtz, Pietro Cini, Ruth Sørensen, Lone Hansen, Birte Pedersen, Hans Larsen, Flemming Berger, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Lars Løkke har ret: De borgerlige partier er sygeligt optagede af udlændingestramninger"

Hmmm, ærlig talt du. Bedraget og svindelen af den danske befolkning fortsætter hæmningsløst. Den-lille-Svindler satte sig til rette på statsminister taburetten på et afbud og det med et parlamentarisk grundlag fra det udlændinge fjendske Dansk Folkeparti. På den baggrund findes der vist ingen i hele universet, som har haft en større interesse i en stram udlændinge politik som Den-Lille-Svindler. En udlændinge politik, som Den-Lille-Svindler har misbrugt som en manipulerende slagterkniv til at skære velfærdsstaten i stykker skive for skive de seneste 20 år.

Uden en stram udlændinge politik var Anders Fogh Rasmussen og Den-Lille-Svindler aldrig blevet statsministre og den danske velfærdsstat ville have været udsat for de ødelæggelser og det hærværk vi har været vidner til gennem de seneste 20 år.

Steen K Petersen, Bjarne Tingkær, Carsten Wienholtz, Liselotte Paulsen, Halfdan Illum, Jan Bisp Zarghami, Birte Pedersen, olivier goulin, Tina Peirano, Poul Reynolds, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Nåååå!!!
Hvorimod de dårligst uddannede og mest udsatte socialgrupper, af ikke indvandrere, tipper over til højrefløjen p.g.a. udlændinge-spørgsmål. Som det sker i USA i øjeblikket.

Eva Schwanenflügel

Ja, hvorfor tror du, steen nielsen?

Dem med de laveste uddannelser og lønninger er jo blevet tudet ørerne fulde af, at indvandrerne stjal deres jobs/ikke ville arbejde/nassede på velfærdsområdet/var de mest kriminelle, etcetera.

Populismens popsange har længe gjaldet ud over det ganske land uden afbrydelser.

Jeppe Lindholm, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Bjarne Tingkær, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Lone Hansen, Jan Bisp Zarghami, Birte Pedersen, Hans Larsen, Vibeke Hansen, Frederikke Nielsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Borgerlige partier?? :-) Mette styrer da dette land her! "Borgerlig" slå det op i arkæologisk ordbog!

"Lars Løkke har ret: De borgerlige partier er sygeligt optagede af udlændingestramninger" mener leder.

Corona- eller integrations-udfordringer er et fedt. Danmark eksekverer tiltag mod kilden af udfordringerne med en vis succes. Det gør Sverige ikke. Lars klandrer DF for at fravælge den svenske model. Det er faktisk lavt. Vi har stadig ingen frihed til ytring omkring udfordringerne i dag - og i morgen er det ikke længere vores ansvar men stadig vores valg.

Venstre har for lang tid siden lagt deres æg i DFs kurv. Det skete helt tilbage under Fogh. Og som en hvid kanin er udlændige problematikken blevet trukket op af hatten i mangen en valgkamp. Og med stor effekt må man sige. S har kun undtagelsesvist været i regering.

Det seneste valg ændrede dog noget. Befolkningen ville noget andet. DF fik en øretæve, og der kom et par alternativer på Højrefløjen, som selv Venstre har svært ved, at føre politik med. For der er vel allerede strammet til kanten af hvad konventioner og andet kan bære.

Lars Løkke er vel mest interesseret i magten, og den ser besværlig ud til højre i folketinget. Ikke at det gik fantastisk da han selv var regering for et par år tilbage. Men han ser vel ret når han påpeger, at Jacob Ellermann har solgt sig til et rent blåt projekt der inkluderer et styrket ny borgerlige og undsiger sig de radikale.

Jacob Ellemann derimod skal hente lidt points i forhold til Ingerfløjen og Venstres bagland.

Men lad da bare Venstre rode med det. Så længe vi slipper for, at de bliver det regeringsbærende parti har vi dog den næst ringeste løsning - ikke mindst et betragtning af hvor Venstre har hentet sine flertal,

Nu tager de så øjensynligt yderligere et skridt mod højre - eller er det blot et ben der bliver kastet til dele af venstres bagland? Men V har jo lidt uro på bagsmækken. Selv når de ikke er i regering er de stof i medierne.

Eva Schwanenflügel, Søren Kristensen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Fra Sidelinien: vi behøver nye superlativer? Er det i Danmark sygt at være xenofob? Intet af de større partier tilbyder en ideologi som basis for udvikling af samfundet – så at kritiserer det ene, eller det andet parti for deres meninger – det er en tankefejl. De har ingen meninger – de har mål: at sige det den største gruppe af det danske stammefolk føler er rigtigt, og gør dem trygge, glad og tilfredse. ’fiskene svømmer hvor vandet flyder”

Søren Kristensen

Jeg har aldrig købt ret meget af Lars Løkkes politik og jeg er heller ikke sikker på, at han har en pointe denne gang. Men jeg vil læse hans bog, for det er jo ikke hver dag en tidligere-statsminister blander sig så markant, efter at være (blevet) gået og det er selvsagt elementært spændende - ligesom det også var spændende at læse om en anden forsmået venstremand: Søren Pind, som dog havde pli nok til lige at trække vejret, før han udkom - og i øvrigt holde nogenlunde lav profil.
Jeg ved ikke hvorfor de venstreorienterede politikeres bøger ligesom ikke fænger på samme måde som de borgerliges. Henris Sass har for nogle år siden skrevet en bog om legalisering af narko og det kan selvfølgelig være en del af forklaringen - altså at emnet skal have en vis gennemslagskraft. Måske skulle han hellere, ligesom de to andre, have skrevet om hvorfor han forlod politik. Eller også skal man bare være borgerlig for at sælge bøger - og blive inviteret i medierne, for den sags skyld?

Kim Folke Knudsen

@udlændinge stramninger og værdipolitik

Spørgsmålet der bør stilles - Vælgerne ( danskerne ) ser ud til at støtte denne politik.

Vi er jo ikke underlagt et diktatur og der er ikke tale om en " Udlændingepolitik " som et flertal af vælgere ikke kunne sige nej tak til, hvis de ville.

Folketings Valg år 2001, 2005, 2007, 2011, 2015, 2019

Danske vælgeres stemme massiv støtte til hele den omtalte bunke af udlændingestramninger og Værdipolitik. Det er mentaliteten herhjemme må vi forstå eller også er tankegangen. Jeg er egentlig imod denne politik men andre ting tæller mere, så jeg vælger at tage udlændingestramninger og Værdipolitik med i mit valg og siger ja tak nødtvungent ?

I år 2011 var der en lille anelse af vælgerprotest, da VK Regeringen med DF som partner blev valgt fra. Jeg tror, at attentaterne i Norge udført af Anders Breivik den gang var med at påvirke opinionen, da der her var tale om højreekstremistisk terror og ikke muslimsk begrundet terror.

Men efter dette er vi fortsat ud af tangenten med udlændingestramninger og værdipolitik.

Det syriske sammenbrud i år 2015 satte gang i frygten en gang til for en ukontrolleret indvandring og immigration, som ville ødelægge landets velstand. Så blev vejen mod bunden, der ligger meget langt nede på havets mørke dybde genoptaget et nøk til et nøk tll og lagkager til at fejre alle "fremskridtene" ( mod bunden )

Hvordan kan vi have et arbejdsmarkedssystem Jobcenter, arbejdsmarkedets parter, som år efter år har set, hvorledes personer med fremmedeklingende navne ikke kan få noget nyt job ? Er det kun den jobsøgendes egen skyld ? er det kun den fremmed persons egen skyld ? eller er der noget helt galt med det danske arbejdsmarked og den højt besungne Flexicurity Model ? Vi har fag med mangel på arbejdkraft i den ene ende og i den anden ende har vi borgere, som er milevidt fra at komme på ind på arbejdsmarkedet. Hvad fungerer ikke i det har land ? Hvorfor maler Dybbøl Mølle af...til.

Når jeg tænker på Udlændingepolitik og Værdipolitik så melder der sig en anden nærliggende tanke - Syndebukken.

og en ting til.

Vi har et politi, hvor der mangler autoritet og støtte til betjentene, så de kan gribe resolut ind overfor bandekriminalitet og lignende.

Hvis Politiet får mulighed og ressourcer til at vinde magten over ghettoerne ( De udsatte boligområder ) tilbage og

Hvis arbejdsmarkedet opper sig og får de mange med anden etnisk baggrund ind på arbejdsmarkedet.

Så ville grundlaget for de sidste 20 års Udlændinge politik og Værdipolitik fordufte af sig selv.

Dem der ville fortsætte ud af denne tangent ville være de personer, som vitterlig mener, at Danmark helst skal bestå af hvide borgere af den germanske race.

Jeg anser race som et højreekstremistisk begreb, der benyttes til undertrykkelse og stempling af personer der ser anderledes ud.

Alle mennesker er grundlæggende ens uanset etnisk baggrund behovene og håbet, ønskerne for fremtiden er de samme.

Kim Folke Knudsen: Jamen der er mange ting der har kunnet skubbe på fremmedfrygten, som også er blevet italesat som et sammenstød mellem kulturer. I 2001 fandt angrebet på WTC sted. Det førte jo til en mentalitetsændring - eller i alle tilfælde kom Terror øverst på den politiske dagsorden. Og Danmark blev jo direkte rodet ind i nogle krige i Mellemøsten, som kom til, at vare år.

I 2007 eskalerede det jo direkte med Muhammed tegningerne, hvor Danmark direkte kom til, at stå i modsætningsforhold til Mellemøsten

Alt andet lige så har der jo faktisk også fundet nogle terrorangreb sted, og det har igennem mere end et årti været et tema mht. dansk politik

Al Queda blev afløst af Islamisk Stat, som en udløber af Irak krigen og krigen i Syrien.

I 2016 kom så flygtningekrisen, og DF fik et kanonvalg med næsten en femtedel af vælgerne efterfølgende

Så man kan måske godt sige, at der var stemmer, at hente på udlændingestramninger

I alle tilfælde er hele det politiske spektrum skredet til højre, og det er udlændingeproblematikken der er blevet sat på dagsorden i snart 20 år.

Men af samme grund kan der ikke længere løbes åbne døre ind på området, for der er blevet strammet til kanten og mere til. Eller jeg bilder mig i alle tilfælde ind, at det er så det er.