Under paraplyen »nærhed« og »tryghed« præsenterede regeringen mandag sit bud på, hvordan en fireårig aftale for politiet skal se ud.
Socialdemokratiet går til forhandlingerne med et ønske om at flytte ressourcer væk fra papirnusseri og bureaukrati i Rigspolitiet over til flere betjente i gadebilledet og helt tæt på borgerne.
Det skal konkret ske ved at oprette 20 nye nærpolitistationer rundt omkring i landet, som skal have åbent mindst 15 timer om ugen. Dertil kommer 150 ekstra nærhedsbetjente, som kender det område, de arbejder i og 150 ekstra operative betjente til andre opgaver i lokalkredsene som for eksempel sagsbehandling.
Hvis man virkelig vil gøre borgerne mere trygge, er de nye nærhedsstationer en dråbe i havet. Godt nok findes der i dag kun 41 politilokationer rundt omkring i landet, som har åbent mere end 10 timer om ugen. På den måde er 20 nye nærstationer med udvidede åbningstider en stor stigning.
Men flere af de eksisterende stationer melder om, at der alligevel ikke kommer nogen borgere forbi i åbningstiden, som det ser ud i dag.
It-relateret kriminalitet er problemet
Desuden er der ingen evidens for, at mere politi i gaden skaber den tryghed, som regeringen plæderer for, siger flere eksperter til Information. Det hænger blandt andet sammen med, at det slet ikke er den borgernære kriminalitet på gadeplan, som er det største problem i Danmark, og som udgør den største trussel for danskernes tryghed.
Alle statistikker viser nemlig, at den er faldende. Det er derimod den tunge økonomiske og især it-relaterede kriminalitet, som vi har set et boom i i de seneste år.
Heldigvis handler udspillet – på trods af overskriften – også om meget andet end nærhed: Det andet ben i udspillet går nemlig netop ud på at samle en række eksisterende enheder, der beskæftiger sig med tung kriminalitet i en samlet enhed. Det drejer sig for eksempel om bagmandspolitiet, der blandt andet tager sig af hvidvask, og Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet.
Det er smart. For med en stigning i anmeldelser af it-relateret økonomisk kriminalitet på 188 procent fra 2014 til 2018 er det i virkeligheden her, der i den grad er brug for flere ressourcer.
Tak til Natalie Barrington Rosendahl for et godt indslag, der rammer sømmet på hovedet!
Hvor er det godt vi har fået en ny (kan man ikke stadig godt sige det på en eller anden måde) regering (ingen ironi).
Det går den rigtige vej. Gode idéer i det nye udspil :-)
Men mange gange bliver der spildt ufattelige ressourcer fra Folketingets Talerstol.
Lene Espersens politireform, som blev tromlet igennem uden at lytte nok til betjentene. Hvor en masse små politikredse blev nedlagt, landbetjente blev samlet og fjernet fra deres nærområde. En masse viden gik tabt. Med langt dårligere politidækning i landets yderområder som en naturlig og logisk konsekvens.
Nu kan Hækkerup, så være med til at lappe nogle af de problemer som tidligere justitsministre har skabt. Det er godt med øget fokus på tung økonomisk kriminalitet i det nye udspil. Ros for det :-)
Håber dog han dropper sine vanvittige planer med massiv overvågning i det offentlige rum med ansigtsgenkendelse og AI + ransagning uden retskendelse. Det første rammer især lovlydige borgere og minder mere om Kina fremfor et vestligt demokrati. Det andet er et angreb på vigtige retsstatsprincipper.
Danmark er en retsstat, og det er meget vigtigt at værne om retsstaten.
Husk derfor at lave tilstrækkelig kontrol med den nye super politienhed.
At det er nødvendigt at prioritere og tænke ind fra starten, viser den aktuelle sag om FE med al tydelighed.
Hækkerup er en fyr med megen humor, men han er ingen retoriker, når han skal fremlægge, men han er en god strateg, når der planlægges og skal findes løsninger. Han er grundig. Vidende og venlig, men sælge sine budskaber , som vitterligt er fyldt med gode tiltag, det slipper han mindre godt fra.