Leder

Lad det være slut med at tjene penge på udsatte borgere

Det bør ikke være udsigten til et millionoverskud, som får folk til at drive et opholdssted for udsatte borgere. Derfor er det godt, at regeringen arbejder for at gøre botilbud til selvejende institutioner
Det ikke er fair, at skatteborgernes penge, der skulle gå til de mest udsatte, ender i lommerne på ejere og aktionærer, sådan som Ekstra Bladet har dokumenteret, det er sket, da ejeren af Søbæksskolerne Erik Filthuth tjente 53,2 millioner kroner på sine opholdssteder, som han i 2017 solgte til en udenlandsk virksomhed ejet af en kapitalfond, skriver Laura Friis Wang i denne leder.

Det ikke er fair, at skatteborgernes penge, der skulle gå til de mest udsatte, ender i lommerne på ejere og aktionærer, sådan som Ekstra Bladet har dokumenteret, det er sket, da ejeren af Søbæksskolerne Erik Filthuth tjente 53,2 millioner kroner på sine opholdssteder, som han i 2017 solgte til en udenlandsk virksomhed ejet af en kapitalfond, skriver Laura Friis Wang i denne leder.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
28. september 2020

Private selskaber, der driver botilbud for udsatte borgere, skal ikke længere kunne hive millioner af kroner ud af deres forretning. Regeringen vil omdanne cirka 260 eksisterende bo- og opholdssteder til selvejende institutioner. Det betyder, at de fortsat vil være private tilbud, som får penge fra kommunen til at varetage opgaven. Men i stedet for at betale et eventuelt overskud til aktionærer og ejere, skal det genereres tilbage i botilbuddet eller bruges til at sætte taksten for kommunerne ned. 

Dansk Erhverv er imod, at man »straffer samtlige private leverandører«. En del af frygten går på, at man fjerner incitamentet til at åbne et opholdssted. Også LOS, Landsorganisationen for sociale tilbud, er imod og advarer om, at det vil tvangslukke en masse gode tilbud. 

Men det bør ikke være udsigten til et millionoverskud, som får folk til at drive et opholdssted for udsatte borgere. Det bør være lysten til at tilbyde et alternativ til de offentlige tilbud. Præcis som når ildsjæle åbner en friskole som alternativ til den lokale folkeskole.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Botilbud bør KUN drives af staten, regionerne og organisationerne som non-profit organisationer. Det er faktisk chokerende at høre, at noget andet er tilfældet.

David Zennaro, Chris Ru Brix, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Peter Mikkelsen, Rolf Andersen, Lillian Larsen, Martin Rønnow Klarlund, Christian De Thurah, Claus Poulsen, Gert Romme, Steen K Petersen, Trond Meiring og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Godt, det ændres. Det er så modbydeligt.

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Peter Mikkelsen, Rolf Andersen, Lillian Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar