Leder

Naturen kan ikke vente på, at Socialdemokratiet prioriterer den

S-regeringen blæser højt og flot på egne valgløfter og udsætter genopretningen af dansk natur med et år
Dansk Naturfredningsforening har skønnet, at det vil koste omkring to milliarder kroner at etablere 15 naturparker med i alt 75.000 hektar urørt skov.

Dansk Naturfredningsforening har skønnet, at det vil koste omkring to milliarder kroner at etablere 15 naturparker med i alt 75.000 hektar urørt skov.

Ritzau Scanpix

Indland
3. september 2020

»Jeg synes, det er grotesk. Det tyder på, at vi har en miljøminister, som ikke er optaget af naturdagsordenen. Det, som vi ser fra socialdemokraternes hånd lige nu, er hovedrystende.«

– Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Det sprængte næsten lydmuren, da Socialdemokratiet og SF forud for folketingsvalget i 2018 kom med et fælles udspil til en genopretning af dansk natur. For dengang lovede de noget, som de fleste naturglade danskere længe havde drømt om: Danmark skal have 75.000 hektar uberørt skov, og det skal blandt andet ske ved at udpege 15 naturparker.

Der var utvetydig ros fra de grønne organisationer.

»Det er et meget stærkt og ambitiøst udspil, som reelt vil kunne gøre en forskel for naturen og for de mange pressede arter,« sagde Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Og Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Danmark, mente, at »det virkelig er nogle store skridt i den rigtige retning«.

Hos socialdemokraterne var man dengang også meget klar i mælet om, hvad der er på spil: »Danmark er et meget opdyrket land. Så det handler om at sørge for, at der er flere sammenhængende naturområder, som understøtter den truede biodiversitet,« lød det lovende fra S-formand Mette Frederiksen.

Ifølge forskere er mere end 2.000 dyre- og plantearter i Danmark truet af udryddelse, og udviklingen må derfor betegnes som »alarmerende«, som Socialdemokratiet og SF gjorde opmærksom på tilbage i 2018.

Men nu har en anden virkelighed tilsyneladende ramt den socialdemokratiske regering, der i lyset af COVID-19-pandemien ser sig nødsaget til at aflyse den stort anlagte naturindsats – eller i hvert fald udsætte den i et år.

Sagen er selvfølgelig, at naturgenopretning ikke er gratis. Dansk Naturfredningsforening har skønnet, at det vil koste omkring to milliarder kroner at etablere 15 naturparker med i alt 75.000 hektar urørt skov.

Indtil videre er der politisk enighed om placeringen af to af de 15 naturparker, og der er fundet omkring 29.000 hektar af den skov, der skal stå uberørt. Men derfra er der langt op til det endelige mål. Og med udmeldingen fra S-regeringen, er der måske blevet endnu længere.

Derfor må man håbe, at SF gør, som formand Pia Olsen Dyhr lover, når nu Socialdemokratiet løber fra deres aftale og fælles valgløfte.

»Så må SF søge et flertal uden om regeringen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Partierne skal jo buldre før finansloven, men man skal også passe på tønderne ikke er tomme. Pia O. D kan buldre voldsomt ind i mellem, så det minder om skinger tone. Naturen er uhyre vigtigt, men det er der 117 andre ting, der også er. Og jeg synes nu, der er sat en del penge af til dette emne.

Poul Anker Juul

SF. glemmer at det at udlægge 75000 ha eksisterende skov urørt ikke er gavnlig for klima og den grønne omstilling med øget grønt bæredygtigt træ byggeri . 75000 ha dansk certificeret skov har en årlig tilvækst på ca. 750000 kubikmeter træ og binder ca.700000t CO2 om året så længe den er sund og i vækst,Træer under 100 år er mest effektive til at bind CO2.Når træer når en alder på 60-120 år vokser de ikke længere så hurtig ,gradvis opstår der en balance i skoven mellem optaget af CO2 fra luften og mængden af CO2 som frigives,når døde træer rådner.Mange politikere brænder for bæredygtigt grønt træbyggeri for så at modsige det ved at udlægge det størst mulige skovareal urørt (Ingen nævnt ingen glemt...) .

T R Æ -E R / L I V
Når vi fortvivler over finans(f)lov, på naturens og klimaets vegne og ikke KAN vente et sekund længere på at regeringen og div pol i øvrigt tager sig sammen og handler bæredygtigt og grønt NU...
så plant.
Et træ.
Naiv er jeg. Men vi kan gøre det over hele jorden. Hvis andre ikke vil, da skal vi. Det er bevist effektivt. Og det virker. Og det virker nu. Om nogen har overskud; da plant i den (alt for varme) grad, også på vegne af regeringen. I øvrigt... er der også fine ting på finansloven. Ros gives også. Men jeg er dybt, dybt, dybt skuffet på vegne af dette. Det allervigtigste; den jord - som er den eneste - vi har.

Rolf Andersen, Anders Graae, Ole Frank, Klaus Lundahl Engelholt, Tina Peirano, erik pedersen, Vibeke Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

»Danmark er et meget opdyrket land. Så det handler om at sørge for, at der er flere sammenhængende naturområder, som understøtter den truede biodiversitet,« lød det lovende fra S-formand Mette Frederiksen.
Ifølge forskere er mere end 2.000 dyre- og plantearter i Danmark truet af udryddelse, og udviklingen må derfor betegnes som »alarmerende«, som Socialdemokratiet og SF gjorde opmærksom på tilbage i 2018.

LÆHEGN - Grønne korridorer!
SÅ et næsten "gratis" middel kunne være at komme op på bremsen ift at landmænd m.fl. får lov til at nedlægge modne læhegn. Flisningsfirmaer tilbyder at rydde gratis - fordi varmeværker er sultne på træflis.
Lær af det historiske ALS her i 100-året for Genforeningen. Løvhegn indeholdt traditionelt maaange arter. Et modent læhegn er 2 gange skovkant og dermed mulighed for massiv base + korridor for stor biodiversitet for planter og dyr, svampe m.fl..... Der må så ikke være afdrift på pesticid-sprøjtning ;- )

GENOPRET stendiger [entreprenør-version af de mange dynger af optagne marksten]
Etablér forbindende flerrækkede læhegn.
Lav runde markhjørner - så opstår der et mønster af konkave mikro-brakmarker, der kan give overdrevs-insekter 'heller'.
..
.

Med konstruktiv hilsen

Flemming Berger, Rolf Andersen, Ete Forchhammer og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Knud Erik Hansen

Jeg mangler i høj grad, at natur i byen også tænkes ind som vigtig for biodiversiteten. Natur i byen kan være levesteder for mangfoldig flora og fauna - og i høj grad større sammenhængende områder.
Derfor er det f.eks. vigtigt, at der ikke bygges på Amager Fælled i København og vigtigt at vi bruger 100 ha i Nordhavn (også i København) til at skabe en stor naturpark, hvor flora og fauna kan trives.

Når jeg hører politikere tale om biodiversitet, så er det helt ensporet med tanke på biodiversitet i det åbne land. De skal vide at de også skal tænke på natur i byerne.

Megen byudvikling præges af hensyn til investorernes pengekasser. De giver ikke megen plads til natur. Der er derfor brug for en helt særlig indsats fra kommuner og stat for at få udvidet naturen i byerne - og måske få justeret naturbeskyttelseslovgivningen, så den let kan bruges i forbindelse med byudvikling.

https://nordhavns-naturvenner.dk/