Leder

Patienterne har fået mere magt. Det er en glædelig og demokratisk udvikling

Den enkelt patients anekdoter er ubrugelige i en videnskabelig sammenhæng, men hvis man kan samle flere hundredtusinder patienters erfaringer, så vil patienternes magt pludselig blive stærk
’En enkelt patients anekdoter er ubrugelige i en videnskabelig sammenhæng, men hvis man kan samle flere hundredetusinder patienters erfaringer, så vil patienternes magt pludselig blive stærk,’ skriver Kristian Villesen i denne leder.

’En enkelt patients anekdoter er ubrugelige i en videnskabelig sammenhæng, men hvis man kan samle flere hundredetusinder patienters erfaringer, så vil patienternes magt pludselig blive stærk,’ skriver Kristian Villesen i denne leder.

Nikolai Linares

Indland
19. september 2020

Patienterne er ved at få mere magt i sundhedssystemet. Det er en glædelig og demokratisk udvikling, som dog også kan have nogle potentielle skyggesider. Magtforskydningen skyldes primært den teknologiske udvikling. Det er blevet nemmere at organisere sig og dele erfaringer med behandlinger og medicin med andre, som har den samme sygdom. Patienter bruger i stigende grad internettet som forberedelse inden mødet med lægen – som i øvrigt ikke længere ses som den ultimative autoritet.

Senest er hjemmesiden drugsdisclosed.com blevet lanceret, hvor patienter kan anmelde deres medicin – ligesom man anmelder butikker på Trustpilot og restauranter på Tripadvisor. I dagens udgave af Information fortæller stifteren, at håbet er, at medicinalindustrien og myndighederne bliver nødt til at reagere på det, hvis et lægemiddel bliver anmeldt dårligt af mange patienter. Altså endnu en potentiel magtforskydning, som kan give patienterne bedre kort på hånden.

Domineret af industrien

Opgøret med magtstrukturen er en god udvikling. Patienterne er historisk ikke blevet taget specielt seriøst. De officielle patientforeninger har bestemt kæmpet kampe, men det er lægerne og industrien – som i øvrigt sponsorerer mange af patientforeningerne – der har domineret.

Industrien har set de læger, som udskriver medicinen, og de myndigheder, som beslutter hvilken medicin, der bør udskrives til hvilke sygdomme, som deres reelle kunder. Nu bliver virksomhederne nødt til at forholde sig mere direkte til brugerne og måske ændre deres præparater, hvis mange patienter offentlig lufter deres utilfredshed.

Skepsis

Men demokratiseringen kan også rumme nogle potentielle farer, for magten rykker længere væk fra dem, som har en faglig ekspertise. Der sker en flittig spredning af tvivlsomme oplysninger om sundhed på nettet. Naturprodukter uden dokumenteret virkning bliver ofte hyldet, og problematiske udmeldinger om alt fra vacciner til coronarestriktioner deles – med den tidligere sangerinde Saszeline Dreyers instagramprofil som det seneste eksempel.

Hvis patientmagten ikke skal fordreje virkeligheden, bliver volumen derfor afgørende. En enkelt patients anekdoter er ubrugelige i en videnskabelig sammenhæng, men hvis man kan samle flere hundredtusinder patienters erfaringer, så vil patienternes magt pludselig blive stærk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her