Leder

Regeringens tøven og uklare signaler bringer klimamålet i fare

Regeringens manglende vilje til at lede den historiske klimaomstilling har med Mette Frederiksen og Dan Jørgensen i spidsen forårsaget et de facto-angreb imod de klimamål, de selv står bag
Det er, som om hun ikke har viljen og kompetencerne til at udfylde rollen som omstillingens kommandocentral, skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Det er, som om hun ikke har viljen og kompetencerne til at udfylde rollen som omstillingens kommandocentral, skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Mads Claus Rasmussen

23. september 2020

Der foregår i øjeblikket et angreb på Danmarks lovfæstede klimamål om 70 procent reduktion af drivhusgasudledningerne i 2030.

Det er ikke noget koordineret angreb. Der ligger ikke nogen masterplan bag. Måske er det end ikke tænkt som et angreb. Men et de facto-angreb er det.

Silotænkning, økonomisk konservatisme, forsvar for særinteresser, ideologiske skyklapper, frygt for meningsmålinger og kortsigtede strategiske hensyn ligger bag.

Det besynderlige, bedrøvelige og bekymrende er, at det er S-regeringen – som selv står bag 70-procentsmålet – der bærer ved til angrebet. Igen og igen betoner både statsminister Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen, at indsatsen for at nå målet ikke må gøre ondt på nogen. Endnu umodne teknologier skal udfri os, grønne afgifter, der risikerer at genere borgere eller virksomheder, skal undgås.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Nikolai Beier
 • Kim Øverup
 • Esben Lykke
 • Erik Boye
 • Olaf Tehrani
 • John Scheibelein
 • Jonas Kolodziej
 • Nina Hermanson
 • Torsten Jacobsen
 • John Hansen
 • Hanne Utoft
 • Hans Larsen
 • Thomas Tanghus
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ib Gram-Jensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Marianne Stockmarr
 • Ejvind Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Lise Lotte Rahbek
 • Poul Anker Sørensen
 • Marie Vibe
 • Trond Meiring
Nikolai Beier, Kim Øverup, Esben Lykke, Erik Boye, Olaf Tehrani, John Scheibelein, Jonas Kolodziej, Nina Hermanson, Torsten Jacobsen, John Hansen, Hanne Utoft, Hans Larsen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Gram-Jensen, Niels-Simon Larsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Poul Anker Sørensen, Marie Vibe og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

og det er da ikke os lavindkomstvælgere der ikke ønsker at målene opnås, tvært imod !
Så hvis Mette og Dan ikke vil, så vælt dem.

Carsten Munk, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Steen Obel, Susanne Kaspersen, Jens Voldby Crumlin, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Søren Fosberg, Niels-Simon Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

De er bare tarvelige, usle og forbryderiske over for de kommende generationer. De lyver, og de trækker tingene i langdrag. Hvor bliver Borgertinget af? Det kunne have været sat i gang med det samme, men der er noget med, at det vil være ubekvemt at have et semiting til at komme med gode ideer. Ideerne skal komme fra højeste sted, ellers vælter pyramiden. Demokratiet skal styres fra oven, top down. Danmark har førertrøjen på, når det gælder om at manipulere med befolkningen.

Sigstein Oecologicus, Søs Jensen, Carsten Munk, Esben Lykke, jens christian jacobsen, Arne Albatros Olsen, Steen Obel, Torsten Jacobsen, John Hansen, Hanne Utoft, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Jens Voldby Crumlin, Ejvind Larsen, Søren Fosberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Mettes melding på mødet med dansk erhverv er en skandale og absurd da selv Brian Mikkelsen efterfølgende i P1 orientering har været nødt til at tage afstand fra omfavnelsen og understrege at co2 afgifter skam er nødvendige da tekniske løsninger ikke i sig selv driver markedet hurtigt nok. Tilgengæld skal de først indfases fra 2024 og inden da skal selskabskatten nedsættes til 19 %.
Hvis Mette havde haft strategisk overblik og et ærligt både rødt og grønt perspektiv, så havde hun taget co2 afgifterne som et helt nødvendigt middel til at skabe de billigste og mest effektive reduktioner og koncentreret kræfterne om at sikre en social afbalanceret finansiering hvor det bliver de fattigste og ikke toppen i erhvervslivet der bliver kompenseret.

Arne Albatros Olsen, Olaf Tehrani, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Niels-Simon Larsen, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Som jeg plejer at skrive så er det hele socialdemokratismens ide at det ikke må gøre ondt på nogen.
Hvis de underklassen, vælgerne, de fattige har for lidt, så skal kagen gøres større.
Nu har vi så bare et problem som fordrer at kagen bliver mindre.
Det er bare utænkeligt i socialdemokratismen.

Esben Lykke, John Hansen, Trond Meiring og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jamen så må de grønne forkæmpere Enhl., SF og de Radikale jo bekende kulør og vælte regeringen. Tvinge dem til et samarbejde med de borgerlige om billigere cykler og nemmere adgang til frisk luft. Det er det de forstår vedgrøn omstilling der ikke koster.
Stem blankt og organiser modstand mod politikernes ligegyldighed og arrogance. Det skylder du dine børn.

Esben Lykke, Arne Albatros Olsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Socialdemokratiet er de største vendekåber i Dansk politik. Anker Jørgensen ville have vendt sig i graven. Tror vi skal tage klimaet i egen hånd. Se Foreningen jordkøb for klimaet og Danskerne

https://arbejderen.dk/blog-indlæg/morten-nielsen/vi-tror-ikke-på-regeringens-klimapolitik-–-det-gør-den-heller-ikke-selv

"En ny handelsaftale mellem EU og en række sydamerikanske lande går stik imod regeringens grønne ambitioner. Det er nu, Danmark skal vise sit globale ansvar og stoppe handelsaftalen, der vil forværre klimakrisen markant."

Hej Jørgen Steen Nielsen, rigtig fin artikel. Kunne Information kikke på øvrige de facto. Det vil sige der er for eksempel meget fokus på el-biler. El biler kører på strøm, men det vil være rigtig meningsløst hvis Danmark ikke kan producerer el som er baseret på grøn-energi i 2030 til elbilerne. Ja hvis el-bilerne alligevel kører på sort energi, så er det jo ligegyldigt. Det gør el-bilerne jo idag. Hvis danmark skal have en chance for at omstille til grøn energi hurtigere skulle det være afgiftsfrit at have solceller på taget for borgerne-befolkningen. Bare et eksempel. Lav regnestykket for hvad det koster en husstand at få solceller og se hvor meget der betales i afgift for netop at blive grøn - der skal være mening med det. El-priserne i Danmark er Europas dyreste med afgifter for forbrugerne. Også selvom det er boligens egne solceller på taget. Bare et eksempel mere. Danmark køber og brænder andre landes træ for at være grønne og for at undgå sort energi. Måske vi skal være glade for at det hele ikke går op i røg. Danmark producere for meget vindenergi som vi sælger billigt til sverige, fordi vi endnu ikke lagre vindenergien i landet. Forsøg i Finland gør det. Biler i Sydkorea køre på brint og de forventer ca. 800.000 brint biler i 2030. Politikkerne ved vel ikke helt hvad de gør eller gør de?