Leder

Nu starter kampen om landbruget, landskabet og klimaet

Herhjemme er land- og skovbrugsproduktionen den sektor med den største udledning, og sektorens udledninger må bringes dramatisk ned. Det har markant betydning for Danmarks evne til at nå sit klimamål
Nedlagt landbrug i Nordjylland.

Nedlagt landbrug i Nordjylland.

Sigrid Nygaard

Indland
29. september 2020

Det gælder Jorden, og det gælder jorden.

Planeten og livet på den kan ikke beskyttes mod klimaændringer, hvis ikke vi radikalt ændrer måden, vi udnytter landskabet på. Så enkelt er det. Jordbruget og aktiviteterne knyttet til land- og skovbrugsproduktion er i dag en dominerende, stadigt voksende faktor bag atmosfærens opvarmning og klimaets forandring, globalt såvel som herhjemme. Samtidig rummer landbrugsjorden nogle af de vigtigste muligheder for at bremse klimaændringerne, hvis vi forvalter den bæredygtigt og med omtanke.

For 1.000 år siden brugte menneskeheden sølle fire procent af landjorden til jordbrug. I dag beslaglægger landbrugsproduktionen halvdelen af planetens såkaldt habitable landareal – altså ørkner, gletsjere, nøgne klipper, sandstrande fraregnet. Den anden halvdel deles mellem bebyggede områder og vild natur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Juul

Ciao.
Det en misforståelse at ceritificeret dansk skov brug er et problem for klimaet ,tværtimod er det klima gavnligt idet at sund skov i vækst binder ca 10 tons CO2 om året og producerer et klimavenligt alternativ til beton, metal og plastik.
Modsat hvis man udlægger skovarealet urørt så opstår der gradvis en balance i skoven mellem CO2 der frigives når dødt træ rådner og det CO2 skoven suger ud af atmosfæren .
Hvis det makværk af en leder skal give mening skal skovbrug fjernes fra teksten.....
Med venlig hilsen fra Skov og landskabs teknikkeren.

Poul Anker Juul

Ciao.
Ups. Det er sent, min kommentar skal rettes -der skal stå at sund skov i vækst binder ca 10 tons CO2 per hektar.

Godnat

jens christian jacobsen

Var der ikke noget med at de Radikale ville udtage mellem 1/4 og 1/3 af af al landbrugsjord i DK og udlægge det som vild natur?

Kristian Karlsen

Tak for start på spændende artikelserie.

Poul Anker Juul. Bør der ikke også i denne forbindelse nævnes helt specifikt med hvilken hastighed dødt(særdeles levende) træ og plantemateriale forgår? At denne hastighed er så langsom, at den biodiversitet af nye, eks. fra stammen, spirende planter, træer, insektliv mv. gør urørt skov til en ret god idé? Både på kort og lang bane?

Men vi kan selvfølgelig ikke bygge huse af komøg. Helt uden modsætninger bliver problematikken aldrig.