Leder

De unge er i gang med en opbyggelig og frigørende kulturrevolution i mediebranchen

De unge er blevet kritiseret for at være krænkelsesparate og overfølsomme. Men deres forståelse for, hvad man ikke skal finde sig i og skal sige fra over for, har vist sig som et kritisk beredskab, der er frigørende for os alle sammen
’Det er en frigørelsesbevægelse, som ikke knuser de gamle patriarker, men vil skabe trygge, retfærdige og frie rum for de næste generationer’, skriver Rune Lykkeberg i denne leder om bevægelsen, der startede med Sofie Linde, som stod frem med sin beretning – uden at nævne navnet på den mand, der havde truet hende.

’Det er en frigørelsesbevægelse, som ikke knuser de gamle patriarker, men vil skabe trygge, retfærdige og frie rum for de næste generationer’, skriver Rune Lykkeberg i denne leder om bevægelsen, der startede med Sofie Linde, som stod frem med sin beretning – uden at nævne navnet på den mand, der havde truet hende.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
19. september 2020

Nutidens unge er blevet beskyldt for at være sarte, krænkelsesparate og overfølsomme. For at moralisere over, hvad man må sige, og hvad man må gøre og for at ville forbyde ting, som ældre finder helt tilforladelige eller endda sjove.

De er blevet kritiseret for at ville begrænse andres frihed.

Det er ikke altid en forkert karakteristik.

Men vi må bare anerkende, at det er den generation af unge, som de seneste uger har ført an i et offentligt opgør med kønsdiskrimination, chikane og en alarmerende almindelig accept af nedværdigende opførsel over for kvinder i mediebranchen.

Et opgør, som ingen kan ignorere, og som alle ansvarlige aktører erkender, er tiltrængt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Det irriterer mig noget så grusomt, at #MeToo er blevet gjort til et spørgsmål om bestemte, berømte menneskers ugerninger og ikke til den bredere fortælling om hvor normale og normaliserede, overgreb har været og stadig er. For mig var den store åbenbaring, da #MeToo brød ud i 2017, at se den enorme andel af mine kvindelige venner og bekendte, der kunne dele små, mellemstore og store historier om overgreb.

Altså hvad det sagde om den bredere kultur omkring grænser og overgreb, ikke hvorvidt Harvey Weinstein er et svin. Forhåbentlig kan vi nå lidt videre mht den bredere kultur i denne omgang.

Peter Nissen, Steinar A. Klock, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Kim Øverup, Hanne Ribens, Kristian Fogh Thomsen, Katrine Damm, Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Erik Fuglsang, ingemaje lange, Thomas Andersen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Anne Pedersen, Søren Nielsen, Rikke Nielsen, David Zennaro, Peter Andreasen og Mette Møhl anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke de unge afskaffer sexismen. Sexismen ændrer bare udseende.
Man skal ikke glemme de unge, langt hen ad vejen, er sexismens føde.

Gert Friis Christiansen

Jeg syntes, at dette er en meget overraskende debat. Jeg er lige så overrasket som dengang vil skulle i krig med Irak. Der virker på et almindelig menneske som mig, som om der ikke er det fjerneste sammenhæng mellem det man kan se og høre og så den intensitet debatten har. Jeg kan se hjemløshed, fattigdom, misbrug af stoffer, bandekriminalitet og mange andre problemer. Men lige præsis angående dette har jeg stort set aldrig oplevet nogen episoder overhoved. Måske er det fordi jeg har min gang i en stort ingeniørvirksomhed og ikke i en medievirksomhed. Men det jeg har set over 35 år er, at der kommer flere og flere kvinder ind i virksomheden, mændene tager længere og længere barselsorlov. Jeg har ikke en eneste gang overhørt slibrige respektløse bemærkninger om de kvindelige kollegaer. Derimod er de ofte respekteret for deres dygtighed og får derfor avancementer svarende hertil. For mig at se, er det kun et spørgsmål om tid før de, på ligelig vis, er i bestyrelserne i landets virksomheder. Over årene virker det som om protesterne er omvendt proportionale med overgrebene. Hvad ligner det at udæske unge mænd, der har rykket sig så meget? Hvis problemet kun omhandler mediebranchen, deres chefer og enkeltpersoner, må jeg sige; løs det lokalt og bland os andre udenom. Mænd har fået kollektive tæsk nok.

Finn Sørensen, Flemming Olsen, Torben S Rose, Bent Nørgaard, jan sørensen, Benny Jensen, Jens Kofoed, Jonathan Larsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Gert Friis Christiansen, du er en del af problemet. Du nægter fuldstændig at anerkende eksistensen af en mandsdomineret kultur, fordi du selv er mand og føler din maskulinitet trådt over fode, så snart kvinder formaster sig til blot at pippe det mindste.

Steinar A. Klock, Thomas Jørgensen, Thomas Andersen, Kristian Fogh Thomsen, Estermarie Mandelquist og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

MeeToo-bevægelsen gav en relevant omtale af en række alvorlige, kulturelle problemer - men bevægelsen tilbyder ingen klar strukturel analyse af problemernes ophav, hvormed den mavelandede som endnu en billig, identitetspolitisk metervare-kollektion.

Steinar A. Klock, Trond Meiring, Rolf Andersen, Mogens Holme og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar

tilbød

Anders Sørensen

Det er åbenlyst et problem, at man ikke tilbyder en klar strukturel analyse, hvilket man naturligvis altid bør gøre for at være relevant.

Det er, hvad I kalder en revolution inde på Informations redaktion? I er ikke ved at blive en anelse for småborgerlige, synes I?

Gert Friis Christiansen

@Anders Sørensen
At jeg skulle lade min "maskulinitet trådt over fode, så snart kvinder formaster sig til blot at pippe det mindste" er en latterlig bemærkning. I modsætning til dig, kan jeg blot se hvor meget kvinder har vundet gennem de sidste halvtreds år. Det ville måske være godt at anerkende det og finde en ny vej, der mindre konfronterende. Det betyder jo ikke at der fortsat er forhold der skal ændres, og tiden arbejder for kvinderne. Jeg tror lige jeg hørte i radioen at 70% af dommerstanden var kvinder. Det her jeg intet imod, jeg er sikker på at de gør det godt.

Trond Meiring, Finn Sørensen, Rolf Andersen, Flemming Olsen, Torben S Rose, Bent Nørgaard og Jonathan Larsen anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

Med en noe mer nøkteren tilnærming, om man fikk være flue på veggen i et gjennomsnittlig ung-voksenmiljø, så tror jeg man ville erfare at virkeligheten ikke er fullt så rosenrød, oppbyggelig og frigjørende, som disse festtale-pregede kommentarer skulle tilsi. Jeg frykter, dessverre, at de er mer uttrykk for en trend, som er "mote" blitt og at den gemene hop vil falle tilbake til gamle spor - kanskje fordi vi relativt viljeløst lar oss styre av urinstinktene; de om jegere og samlere.
Beste hilsen Steinar

Der må være grænser for hvor meget nogle individers sarthed skal fylde på en arbejdsplads. Andre mennesker ytringsfrihed og udtryksformer krænker ikke nogen. Er der en ret til aldrig at møde et udsagn man ikke bryder sig om?