Leder

Er vi vidner til en socialdemokratisk nulstilling af hele den grønne omstilling?

Den transportplan, regeringen fremlagde i denne uge, er en grøn fiasko, og de mest magtfulde ministres offentlige fredning af biler, kød, flyrejser og velfærdsydelser efterlader det indtryk, at regeringen fører skræmmekampagne mod den grønne omstilling
Klimaminister Dan Jørgensen (S) tog i Jyllands-Posten afstand fra klimaafgifter på kød og flyrejser  – og fik klimapolitik til at lyde som noget farligt, borgerne skal forsvares mod.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) tog i Jyllands-Posten afstand fra klimaafgifter på kød og flyrejser  – og fik klimapolitik til at lyde som noget farligt, borgerne skal forsvares mod.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
26. september 2020

Det er nu, den grønne omstilling bliver konkret, virkelig og politisk interessant. Regeringen har fået globalt bifald for sine ambitiøse målsætninger og applaus for klimaloven.

Men en tredjedel inde i valgperioden har regeringen gjort alt det, man kunne gøre, uden at tage noget fra nogen. Og den mangler stadig at anvise vejen til 80 procent af sit reduktionsmål.

Så det er nu, den socialdemokratiske regering med historisk opbakning i befolkningen og uden samlet opposition skal føre an i store strukturelle forandringer. Den største forandring af samfundsøkonomien siden 1960’erne, har finansministeren kaldt det.

I dette moment fremlagde regeringen i denne uge sit udspil til en transportaftale, som er en mulighed for virkelig at gøre en forskel, fordi transportsektoren står for mellem en fjerde- og en tredjedel af Danmarks udledninger.

Forslaget er kort sagt en fiasko – det opnår en sikker reduktion på 0,2 ton CO2 og en ifølge forskere stærkt tvivlsom reduktion på 0,8 ton, hvilket i absolut bedste fald tilsammen er fem procents reduktion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

Er vi vidner til en socialdemokratisk nulstilling af hele den grønne omstilling?

NEJ

Ole Svendsen, Erik Fuglsang, Helle Walther og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg tror lige jeg gentager mig selv fra en tråd tidligere på dagen.

70%-målsætningen er endeligt begravet. Nu vil Socialdemokratiets strateger så fornøje sig de næste mange måneder med at køre god dag mand økseskaft-kommunikation og på bedste S-manér tale til folk, som om de var idioter, der ikke kan gennemskue alt deres spin ...

Det er vist et eller andet med, at teknologien udvikler sig med fantomskridt de næste par år og sikrer de resterende par procenter som vi mangler, og hvis ikke, så er det virkelig bare ærgeligt.

Ole Svendsen, Steen Obel, Malcolm McGugan, Søs Jensen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Sus johnsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Gitte Loeyche, Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Mette-regeringen er et stort Socialistisk fupnummer.

Søs Jensen, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Marianne Stockmarr og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar

Hvor er jeg dog glad for, at jeg ikke er ung .
Mvh Hanne Pedersen (årgang 1964)

Søs Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Måske må vi bare indse, at Mette og co heller aldrig var grønne. Hverken Røde eller Grønne, nok nærmere bare brune taburetklæbere. Jeg må dog indrømme, at jeg har respekt for 'min chef/minister' men det er så noget helt andet.

// Jesper

Carsten Wienholtz, John Andersen, Thomas Tanghus, Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Mikael Velschow-Rasmussen, Susanne Kaspersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det må være nogle barske kameler at sluge for de socialdemokrater, der har sat sig ind i materien og derfor ved, hvor dødsens alvorlige klimaudsigterne er.
(Jo, de findes. Kirsten Brosbøl er et eksempel.)

Ole Svendsen, Elisabeth From, Søs Jensen, Bjarne Andersen, Sus johnsen, Kristian Spangsbo, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Arne Albatros Olsen, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, erik pedersen, Trond Meiring, Mads Lundby, Susanne Kaspersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Hr. Lykkeberg må da ha' røde ører - skrev han ikke på forsiden af avisen, at det var et klima-valg !
(og alle dem der har stemt på sosserne må vel også i skammekrogen).

Og er der ikke en eller anden, der kan fortælle Wammen - at jo længere vi venter - jo dyrere bliver det samlet set.

Ole Svendsen, Elisabeth From, Søs Jensen, Rolf Andersen, Marianne Stockmarr og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Martin Bæksgaard Jakobsen

Jeg er blevet så gammel og kynisk, at jeg stadig oftere kan sige “hvad sagde jeg?”! Men Mette Frederiksen har nu heller aldrig skuffet i den henseende - hverken ift rød eller grøn politik.

Elisabeth From, Søs Jensen, Flemming Berger og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen er, og var, formand for Socialdemokratiet, og er dermed den der beslutter partiets førte politik.

Jeg tror, at forud for valget var Mette Frederiksen og dermed Socialdemokratiet villige til at love hvilke som helst politik, der kunne føre dem til regeringsmagten. Og man skal gøre sig det helt klart, at klima-løfterne absolut ikke er de eneste løfter, som Mette Frederiksen har totalt svigtet.

Men når Mette Frederiksen er kommet til magten, er alle løfter helt ligegyldige ,for så gælder det om at klæbe sig til taburetterne for enhver pris. Og den førte politik et totalt intetsigende, og går udelukkende ud på at administrer landet uden at ændre noget.

Steen Obel, Elisabeth From, Torbjørn Methmann, Anders Reinholdt, Jørgen Skov Nielsen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Freddie Vindberg, Arne Albatros Olsen, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Jørgen Rink og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Simon-Matti Hørlyck Campbell

Den grønne omstilling var den eneste grund til at sluge deres stramme udlændinge politik.
Vælt den regering. Ja de står godt i meningsmålingerne lige nu, men meget kan ske under en valgkamp og udelige regeringer klarere sig sjældent godt. Dette burde være grundlæggende uacceptabelt for resten af venstrefløjen.

Elisabeth From, Søs Jensen, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Gert Romme, Trond Meiring, Marianne Stockmarr og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Hvis nogen i støttepartierne eller i oppositionen kan anvise hvor pengene skal komme fra til en million el biler i 2030, tror jeg S vil modtage det med kyshånd. Især hvis, minimumsnomeringer, bedre folkeskole, sundhedssektor og ældrepleje, m.m. skal bedres. Infrastrukturen, standere m.m. skal også være på plads. Og hvis nogen mener, at de blå partier kan gøre det bedre, at målene nås bare lige sådan økonomisk, så kan de jo bare vælte regeringen. Pengene kan kun bruges en gang. Og hvem skulle så danne regering som er handlekraftig nok. Så skal de røde støttepartier gå sammen med de blå V K O er det det de vil ?. Jeg savner lidt realisme her. Det ender antagelig nok med 700.000 biler også nedskæring på velfærden, men det er jo det valg politikerne så må tage på sig. Man skal ikke gamble med fakta.

Jeg tænker der kan spares masser af penge på militæret og FET og PET - da vi jo nu alligevel har overgivet alle vores data til overvågnings kapitalen - der er jo ingen grund til at der er to kopier af de samme data det er jo spild af ressourcer - herudover kan vi jo nationalisere bankerne - og få stoppet skattely. voila så er der penge nok til omstillinger der kan redde planeten - med en intakt privatbilisme selvom vi jo ikke ved hvor de mange nye biler skal køre henne da motorvejene jo allerede er fyldt op.
Hvad venter vi på..!?

Elisabeth From, Henrik Clausen, Torbjørn Methmann, Carsten Wienholtz, Gert Romme, Trond Meiring og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Feen med tryllestaven til dine forslag :)) Det er jo ikke realistisk muligt, hvad du uden tvivl udmærket ved.

@Helle Walther

Jeg savner også realisme. Både fra regeringen, som lover alt muligt de aldrig vil kunne omdanne til praksis, fra oppositionen som er 100% ligeglade med planetens tilstand/fremtid med mindre de kan tjene penge på problemerne, og fra alle de naive "økoflippere" som glade bruger store mængder ressourcer bare de er "Ø"-mærket.

Frem for alt savner jeg realisme i form af at turde se fremtiden i øjnene. Jeg forstår godt at den er skræmmende for mange, men lad mig komme med følgende analogi: Hvis du på fjerde dag er foret vild i naturen uden proviant, og finder en gammel hytte med tre dåser forloren hare, så spiser du selvfølgelig dem, men bliver du siddende i hytten, dejlig mæt, og tænker at det hele nok skal gå, selvom du dybest set godt ved at i morgen er du ved at dø af sult igen?

Åbenbart, for det er stort set ligeså tåbeligt vi opfører os i øjeblikket, og hvis nogen prøver at påpege at vi er nødt til at forlade den hyggelige hygge fordi vi ellers er fucked, eller at vi måske bare skal se sandheden i øjnene og blive i hytten, fordi det sikkert er et bedre sted at dø af sult end i skovbunden, så bliver alle de magelige, skræmte mennesker meget vrede:

https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/what-if-we-stopped-pr...

Ole Svendsen, Henriette Bøhne, Søs Jensen, Torbjørn Methmann, Nils Lauritzen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Er der overhovedet nogen forskel på Venstre og Socialdemokratiet længere?

Elisabeth From, Erik Winberg, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Drømmer regeringen om at regere i mere end to regeringsperioder, helt frem til år 2030? Hvordan gik det sidste gang de havde magten, hvor de ignorerede deres parlamentariske grundlag? Nej, regeringen kan ikke regere sammen med oppositionen fremover, enhver ved at den ikke holder i længden. Og jo, problemet opstod allerede under valgkampen hvor alle kamæleonerne signalerede til vælgerne at de var utrolige grønne og sociale, dette for at stjæle vælgere fra venstrefløjen. Nu lever vi med konsekvenserne, med et Folketing der ikke repræsenterer vælgernes ønsker om bl.a. en seriøs kamp mod klimaforandringerne, samt med en regering som ikke har nogen intentioner om at fjerne de sociale nedskæringer som oppositionen skabte.

Lad os se et sidste forsøg før vi vælter regeringen. Klimarådet, Borgertinget (hvad blev der af dem?), journalisterne og klimabevægelserne må finde sammen, og fremstille og åbent fremlægge en samlet plan på klimaområdet, en plan som klart og enkelt så vi andre kan forstå den, viser en mulig vej, en plan der kan inspirere alle andre lande, men som også er realiserbar, og som kan realiseres på tværs af alle samfundsgrupper.

Vi ved at omstillingen kommer til at koste, derfor må den nye koalition sige klart, hvordan samfundet efter deres mening kan ændres. Kort og godt: Vi kan ikke overlade fremtiden til politikerne, og vi vil heller ikke lade erhvervslivet bestemme retningen, de har allerede bevist at de kun tager hensyn til profitten på den korte bane, forbrug og smid væk, det er ikke den type planet vi lever på, det ved vi nu.

Lillian Larsen, Ole Svendsen, Mikael Benzon, Søs Jensen, Torbjørn Methmann, Kisse Poulsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen, Rune Stilling, Steen K Petersen, Trond Meiring og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

@Helle Walther m.fl.

S-regeringen har lige uden at blinke fyret 300 millarder kroner af på en ineffektiv nedlukning, og nu sidder vi allerede i suppedasen igen. Nuvel. Det er lige ud af landevejen, lån 50-100 millarder mere og få gang i at få omlagt hele varmesektoren til geotermi, få bygget de energiøer, der skal til, og få solceller op på alle flade erhvervsbyggerier i dk. Så har vi grøn strøm nok til alle de andre ting og har udfaset fossil energi i løbet af ganske kort tid. Elbilerne kommer af sig selv. I løbet af få ord er der ingen, der gider at købe prut-tøf-biler mere.

Om det så koster 100 millarder er flintredene ligegyldigt. Og afsæt så også lige et par millarder til at omskole sooserne fra deres ekstremt materialistke tilgang til, hvad der gør folk lykkelige.

Elisabeth From, Torbjørn Methmann og Kisse Poulsen anbefalede denne kommentar

@ Helle Walther
Det umulige er muligt - vi kan hvis vi vil - vi kan ikke vente - tiden er knap.
Jeg tror på at det er muligt at stoppe skattely.
Jeg tror på at vi kan blive mere fredelige.
Jeg tror på at vi kan vælge demokrati.
Og så tror jeg vi kan regulere tech giganterne
Alt sammen hvis vi vil..
Men tror vi ikke på det så nej - så lykkes det ikke!
Jeg tror på mennesket - vi kan hvis vi vil..

Sus johnsen, Jacob Johansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Rent retorisk er der næsten ingen grænser for de grønne visoiner og den nationale selvros, men så stopper festen altså osse.

De har ingen visioner eller politisk mod for den sags skyld.

Hvor er det bare ynkeligt !

Elisabeth From, Anders Reinholdt, Erik Winberg, Kristian Spangsbo, Eva Schwanenflügel, Jacob Johansen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Jeg var forberedt på modsigelser og det er fair nok. Ja vi kan meget, hvis vi vil. Og har lige hørt Løkke i Bagklog og han kan jo alt perfekt, viste det blot ikke, da magten var hans. I dag :((. Men jeg forventer et bredt forlig med støttepartierne samt V og K. Vi får se, om jeg får ret. God weekend.

@Mikael Jensen

Godt sagt - 100% enig. Og ja efter min mening bør Enhedslisten og måske også SF ikke denne gang tøve med at vælte regeringen, hvis den fortsætter hvor den slap. S i deres foregående valgperiode udrettede langt mere skidt end godt. Så lad dem hellere være i opposition.

Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

@Mikael Jensen Borgertinget skulle have haft første samling i denne weekend. Den blev aflyst pga. Corona. Næste samling er næste weekend, men den hænger formentlig også i en tynd tråd.

Klaus Brusgaard

MF har tilsyneladende stået i lære hos Pia. Sig hvad der er opertunt og vil klinge i flertallets øre - de (alle os) glemmer alligevel hurtigt bare de får deres øl, medister og charterture.
Hvad der næsten er komisk er at det diskuteres hvor pengene skal komme fra! Det svarer lidt til at være ved at dø af sult og samtidigt gerne vil have en rød kjole men kun at have råd til den ene af delene. Selvfølgeligt så køber man den røde kjole og bliver et smukt lig.

TELL THE TRUTH

Extinction Rebellion

https://xrdk.org/dk/join-us/

Til Helle Walther
Det hele kunne betales ved at skære ned på antallet af militærets F-35 kampfly!!!
Jo flere vi skrotter - jo bedre. Det vil også give flere penge til sygehuse, folkeskolen, daginstitutioner og ældrepleje.
Hvor er i øvrigt Dan Jørgensen med folkelige tiltag og visioner for den grønne omstilling??
I øvrigt enig med Rune Lykkeberg!!

Coronakrisen har vist, at vi kan give afkald på meget af vores overforbrug, når vi indser nødvendigheden og handler. Klimakrisen handler i høj grad om at ændre adfærd og give afkald. Coronakrisen er en direkte og nærværende trussel. Det er klimakrisen også. Vi kan, men vil vi?

Ole Svendsen, Henrik Clausen og Torbjørn Methmann anbefalede denne kommentar

I er hårde bortset fra Helle Walther, der modigt forsøger at forklare en form for sandhed lige her.
Jeg tror så mænd nok at socialdemokratiet gerne vil det mere grønne m.v.
Jeg er så også sikker på at de ønsker at blive ved magten i yderligere 4 år.
Men hvad er realistisk lige nu med en befolkning som kræver det grønne, men fortsat ikke ønsker at betale mere i skat og bestemt vil have lønstigninger om muligt. Lige nu er der coronaen som dog trods alt holder en del af svineriet i luften(fly) nede.
Men coronaen ødelægger alt det sjove :teater-koncerter-turister-ud at spise m.v. Hospitals udgifter, test og erstatning for tab-nævn selv mere.
Endnu har vi ikke fundet et middel til at sikre at den skat og den gæld vi alle burde betale til fællesskabet kommer i vores kasse.
Skal de tvinge nødvendigheden igennem med magt? eller skal vi alle lære at se på os selvhvad vi kan bidrage med, så vi i dette smørhul viser vejen? Jeg tror svaret blæser i vinden et stykke tid endnu.

@ Viggo Okholm,

Selvfølgelig skal der også realisme med i politikken. - Hvad formår samfundet? - Og hvordan reagerer omverdenen på den grønne omstilling, for Danmark står jo ikke alene?

Men jeg syntes nok, den danske regering også bør se lidt på, hvad sammenlignelige lande har gang i for tiden. Og hvilke retning og mål EU lægger op til. Og det har man afgjort ikke gjort i Danmark.

- Mange steder i Europa kører der "grønne" busser.
- Sveriges største mineselskab og energisluger (større end danske cementfabrikker) er ved at udvikle et energisystem, der principielt er Co2-frit.
- Tyske bilindustri har lige fået stillet stolen for døren, og er ved at omstille totalt til el- og brint.
- Man er faktisk kommet ganske langt i mange lande med at udbrede lav- og 0-energihuse.
- For hvert år kommer der flere færger med el- eller alternative driftmidler.
- Geotermisk energi til opvarmning af hele byområder er faktisk ved at blive bygget overalt.

Og man kan faktisk blive ved. Men det er som om at udviklingen på disse områder gik i stå i Danmark for 10 år siden.

Måske bør man genopfinde noget så simpelt som efterisolering af huse. Vores svenske hus, et lavenergihus fra 1986, blev pålagt efterisolering i 2004, så vi kom op på 500 mm på loftet, og i forvejen var 3-lags thermoruder udskiftet med isoleringsglas. - Hvor mange danske huse tror du, har 500 mm isolering på loftet?

Man kan også lovgive for, at indenlandsk gods først og fremmest skal transporteres med skibe - derefter med jernbane, og først i selve nærdistributionen kan man anvende vejtransport. Dette system har været indført i Tyskland gennem mange år, men netop nu er man ved at genindføre det, da alt for mange fik dispensation.

Selvfølgelig kommer der flere tekniske muligheder i fremtiden. Men mulighederne er faktisk mange allerede nu, men det kræver altså, at ansvarlige danske politikere begynder at interesserer sig for deres fagområder, og kigger lidt til nabolandene.

Frank Borchorst, Trond Meiring, Viggo Okholm og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det socialdemokratisterne gør, og som de altid gør, er at fordele sol og vind og lige. Så det vi er vidne til er en socialdemokratisk nivellering af den grønne omstilling, hvilket er noget helt andet end en nulstilling.

Steen K Petersen, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen var jo god til at profilere sig som grøn op til valget. Nu springer hun ud som kulsort.

Jeg tror såmænd, at S har de grønne ambitioner, men indfasningen heraf kommer til at tage laaaaang tid, så det dels ikke går nævneværdigt ud over beskæftigelsen (og provenuet til statskassen), dels ikke rammer den enlige - "sosu-assisten, Sonja," der bor i udkantsdanmark 27 km fra jobbet og næppe får råd til el-bilen til 2-300.000 kr." eller den enlige far i provinsen, "pedellen Per" - unødvendigt hårdt.

Social Demokrater - I fejler totalt!!!

Det er vores og jeres egne børn og børnebørn, der kommer til at betale regningen for jeres historiske svigt!

I har muligheden lige nu - og det er NU, der skal handles. I har et stort folkeligt mandat til at tage tyren ved hornene, der er ingen reel opposition i DK pt. og jeres støtte partier bakker i den grad op om den grønne omstilling!

Mette Frederiksen - du kalder dig for børnenes statsminister - så vis det i handling og tag ansvar!!!
For vores og dine børns og børnebørns skyld!

Lad det ikke hedde sig, at Du og socialdemokratiet havde alle muligheder, men at I svigtede hvor det virkelig gjaldt.

At du var den statsminister, der valgte at svigte børn og børnebørn - sammen med det parti, du står i spidsen for!!!

Steen K Petersen, Lillian Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@Helle Walther
Selvfølgelig skal pengene komme et sted fra. Staten skal sørge for at de multinationale selskaber begynder at betale den skat i Danmark, der svarer til deres reelle indtjening og omsætning i vores land. Det vil give mange milliarder i statskassen. Den type virksomheder, som er kendt for skatte unddragelse og for at sende penge i skattely skal beskattes med en procentsats af deres samlede omsætning i det enkelte land. Det vil tvinge den rigeste 1 pct. til at bidrage til resten af samfundet i stedet for bare at rage til sig.

Fjern desuden de private bankers muligheder for at skabe penge ud af den blå luft. Dvs. penge skabt som gæld, der påføres det danske samfund og og virker som en klods om benet for alle andre danskere end bankerne og deres auktionærer.

De private banker i Danmark skaber nye penge for over 100 mia kr årligt. Dvs. gæld der påføres samfundet så samfundets samlede gæld til bankerne øges med over 100 mia kr hvert eneste år. Det er skruen uden ende!

Hvis det i stedet er staten, der skaber over 100 mia kr årligt, er der masser af penge til den grønne omstilling. Det er vel at mærke en tilførsel til statskassen på over 100 mia kr årligt, som kan komme alle danskere til gode. Herunder også de social demokratiske kernevælgere.

På denne måde kan Social demokraterne sagtens få råd til den grønne omstilling og pension til Arne såvel som Anne. UDEN at det går ud over de alm. danskere, UDEN at det går ud over de social demokratiske kernevælgere. Uden at det går ud over socialdemokratiets tilslutning i befolkningen.

Det er fair at antage, at det store flertal i den danske befolkning vil have det aldeles fint med, at der bliver sat en stopper for bankernes parasit-agtige adfærd overfor selvsamme befolkning.

Der vil også være stor opbakning i den danske befolkning til at multinationale selskaber bliver tvunget til at betale deres fair share af skat i Danmark.