Leder

Vi forstår hensynet til FE’s hemmeligheder, men det må ikke føre til en total mørklægning

Med mistanken om, at FE har vildledt Tilsynet med Efterretningstjenesterne og overvåget danskere ulovligt, ville det være uansvarligt af regeringen ikke at undersøge sagen. Det svære spørgsmål er bare, hvor megen fortrolighed undersøgelsen skal omgærdes med
Justitsminister Nick Hækkerup (S), der forlader door step-mødet om nedsættelsen af FE-kommissionen mandag, har begrundet nedsættelsen med, at det er »afgørende, at der er tillid til, at efterretningstjenesterne agerer inden for deres beføjelser«. Det er fornuftigt af ham. Men deraf følger også, at kun det mest nødvendige bør hemmeligholdes for offentligheden, skriver Anton Geist i denne leder.

Justitsminister Nick Hækkerup (S), der forlader door step-mødet om nedsættelsen af FE-kommissionen mandag, har begrundet nedsættelsen med, at det er »afgørende, at der er tillid til, at efterretningstjenesterne agerer inden for deres beføjelser«. Det er fornuftigt af ham. Men deraf følger også, at kun det mest nødvendige bør hemmeligholdes for offentligheden, skriver Anton Geist i denne leder.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
7. oktober 2020

Der er ingen vej uden om en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Det uafhængige Tilsyn med Efterretningstjenesterne har rettet en så hård kritik imod tjenesten, at alt andet ville være uansvarligt.

Ved flere lejligheder har FE angiveligt tilbageholdt oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtig information. Det er i sig selv en skandale. For hvis medlemmerne af tilsynet bliver vildledt, kan de umuligt udføre den vigtige funktion, det er at kontrollere en tjeneste med så vidtrækkende beføjelser som FE.

Lige så alarmerende er det, at tilsynet har fundet indikationer på, at FE ulovligt har indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere. Og at der ifølge tilsynet »eksisterer en uhensigtsmæssig legalitetskultur« i FE, »hvor tjenestens eventuelle uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold søges skrinlagt«.

Der er flere andre bekymrende elementer i kritikken fra tilsynet. Og på den baggrund kan man kun bifalde, at regeringen nu har bebudet en særlov om en undersøgelseskommission i FE-sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Efterretningstjennester, især de der opererer i udlandet som FE, er opsat til at begå ulovligheder i de lande de opererer i.
Det er naivt at forvente at de indenlands overholder diverse love og lydigt oplyser disse ulovligheder til det hemmelige tilsyn, når de også skal handle sig til oplysninger.
Det er at strø folk blår i øjnene, at påstå at kunne styre dette ved at vedtage love som ikke vil blive og kan overholdes.
Det ved folketingets medlemmer allerede ved lovenes vedtagelse.

uffe hellum, Trond Meiring, Hans Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er det rigets sikkerhed vi beskytter, eller er det enkeltpersoners interesser?

I disse dage er der fokus på en stor svindelsag i Forsvarets Ejendomsstyrelse. I går kunne Berlingske fortælle om et særdeles smitsomt kursus i forsvaret:
"Kurset med de 29 smittede hedder »Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus«. Det henvender sig ifølge Forsvaret til meningsdannere i det danske samfund.
Tidligere deltagere kalder det »SIKU«. Ofte er deltagerne offentlige topchefer, direktører i store organisationer, betydningsfulde meningsdannere."
https://www.berlingske.dk/samfund/forsvarets-overste-leder-ramt-af-coron...

Deltagerlisten er i følge andre artikler om sagen hemmelig, men der er tale om et kursus, som man får tilbudt ud fra indstillinger fra andre -ganske som i frimurerlogen..
- Hvorfor er deltagerlisten hemmelig? Hvis interesser beskytter man her?
- Hvorfor skal samfundets spidser invitere på et 2 ugers langt kursus med betydelig rejse- og anden aktivitet for at agere lobbyister for forsvaret?

I mine øjne stinker det....Endnu en sag, der burde udbores.

uffe hellum, Jan Nielsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Ærligt talt.

Jeg er da bedøvende ligeglad med militærets danske efterretningstjenestes aktiviteter i Mellemøsten. Og hvis man er bange for angreb på danske styrker i disse regioner, så kan man for min skyld godt trække dem hjem. I øvrigt mener jeg, at man helt skal undlade at hjælpe de lande, der fører krig pr, stedfortræder

Men så længe at borgerne ikke ved, om landets efterretningstjenester misbruger deres stilling - for eksempel til ulovligt at videregive oplysninger om danske borgere til fremmede magter, syntes jeg, der skal være 100% åbenhed. Og hvis dette vil give visum-problemer for borgernes rejser til USA, han disse borgere jo blot blive hjemme.

uffe hellum, Trond Meiring og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar