Leder

Havene nord for Rusland plejer at fryse til i september, men det er ikke sket endnu

Hele Nordøstpassagen nord for Rusland er fortsat sejlbar, og det bør den ikke være på nuværende tidspunkt. Vi bliver selvforskyldt ramt af begivenheder, som risikerer at løbe katastrofalt ud af kontrol, hvis ikke vi alle gør vores yderste for nu at bremse udviklingen nu
I de senere år har Nordøstpassagen nord for Rusland været isfri en større og større del af året, men den burde fryse til i september. Nu er vi sidst i oktober, og hele passagen er fortsat sejlbar. Måske hører det fortiden til, at uheldige skibskaptajner som her fryser til i passagen.

I de senere år har Nordøstpassagen nord for Rusland været isfri en større og større del af året, men den burde fryse til i september. Nu er vi sidst i oktober, og hele passagen er fortsat sejlbar. Måske hører det fortiden til, at uheldige skibskaptajner som her fryser til i passagen.

Ritzau/Scanpix

Indland
27. oktober 2020

Mens en hel verden og dens medier er opslugt af smittetal, mundbind, restriktioner og hjælpepakker, sker der noget mærkeligt på toppen af verden. Mærkeligt og foruroligende. Den del af Det Arktiske Hav nord for Sibirien, der kaldes Laptevhavet, vil ikke fryse til.

Laptevhavet omtales af klimaforskere som en arktisk ’isfabrik’, fordi det under normale omstændigheder forsyner de arktiske vandmasser langs Ruslands nordlige kyster med omkring 483.000 kvadratkilometer havis årligt, med start i september når den tilbagevendende tilfrysning begynder. Fra Laptevhavet driver isen med havstrømmen mod Grønlands østkyst og lukker hele havet til.

Nu er vi sidst i oktober, og der er stadig åbent vand i Laptevhavet. Det vil simpelthen ikke fryse til. Hele Nordøstpassagen er fortsat sejlbar.

»Vi kan se, at havtemperaturerne endnu er adskillige grader over frysepunktet, og det betyder, at også lufttemperaturerne tæt på overfladen er forhøjede,« siger Julienne Stroeve, seniorforsker ved det amerikanske National Snow and Ice Data Center (NSIDC), til netmediet Vice.

»Den manglende tilfrysning indtil nu i dette efterår er uden fortilfælde i Sibiriens arktiske region,« supplerer hendes kollega Zachary Labe, Colorado State University.

Den forsinkede tilfrysning betyder alt andet lige, at den is, der til slut dannes langs den sibiriske kyst, bliver tyndere og svagere end normalt og derfor med større sandsynlighed vil smelte, når varmen melder sig i løbet af foråret. Hermed kører en af de selvforstærkende feedbackprocesser, som forskerne længe har advaret om: Jo mere hvid, reflekterende is, der smelter, desto mere varme fra atmosfæren opsuges i det mørke hav, og desto mere hæmmes det følgende års isdannelse, når efteråret atter kommer.

For hele det arktiske havområde blev sommeren 2020 sommeren med næstmindst isdække siden satellitmålingernes start i 1979. Og oktober i år bliver den oktober med allermindst isdække.

Ifølge NSIDC skrumper havisens septemberareal – tiden på året, hvor arealet er mindst – med en hastighed af 13 procent pr. tiår målt i forhold til gennemsnittet for perioden 1981-2010. Sammenlagt er sommerisen nu reduceret med næsten 40 procent.

Hurtigere end forventet

Det handler, som ethvert barn efterhånden ved, om menneskehedens store eksperiment med opvarmning af atmosfæren via afbrænding af fossile brændsler, skovrydning, kvægavl med mere.

»Klimamodellerne har i årtier vist, at Arktis ville varme hurtigere op end det globale gennemsnit. Sommeren 2020 er et klart eksempel på effekterne i Arktis af klimaændringerne,« siger Zachary Labe.

Ifølge et internationalt forskerhold med deltagelse af blandt andre professor Jens Hesselbjerg Christensen, Københavns Universitet, er temperaturen i Arktis steget med én grad hvert årti de seneste 40 år, en opvarmningshastighed der kun kendes fra pludselige temperaturskift i forbindelse med tidligere istider.

»Vores analyse af forholdene i Det Arktiske Hav demonstrerer, at vi klart har undervurderet den hastighed, hvormed temperaturen i atmosfæren nær havoverfladen stiger, hvilket i sidste ende betyder, at havisen forsvinder hurtigere, end vi havde forudset,« sagde den danske klimaforsker ved offentliggørelsen af studiet i tidsskriftet Nature Climate Change.

Den manglende is i Laptevhavet er en konsekvens af den ekstreme hedebølge i Sibirien i sommer. Omvendt menes det nuværende fravær af is at kunne påvirke kommende vejr- og temperaturforhold på den nordlige halvkugle. Antagelsen er, at den atmosfæriske jetstrøm, der cirkler om kloden fra vest mod øst drevet af temperaturforskelle mellem nord og syd, bliver svækket, når Arktis varmes op, og temperaturforskellene dermed mindskes. Den lavere hastighed får jetstrømmen til at lave store nord-syd-gående udsving, hvilket betyder mere ekstreme vejrfænomener med voldsom kulde på vore breddegrader samtidig med høje vintertemperaturer i for eksempel Grønland som observeret flere gange de senere år. Måske dette fænomen også forklarer, hvorfor Texas netop nu oplever iskolde stormvinde med frost og sne fra nord.

Pointen med det hele er, at vi selvforskyldt er ramt af begivenheder, som risikerer at løbe katastrofalt ud af kontrol, hvis ikke vi alle – herhjemme som andre steder på kloden – gør vores yderste for nu at bremse udviklingen. Som vores kloge statsminister sagde på sit pressemøde i fredags:

»Jeg kan ikke love, at vi altid vil lykkes med det. Men jeg vil til gengæld love noget andet. Nemlig at vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at bringe Danmark så godt som overhovedet muligt igennem den her krise, en krise, som verden ikke har oplevet før (…) Jeg beder jer om, en gang til, at vi også skal klare krisen her i efteråret.«

For det var vel klimakrisen, hun talte om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi skal alle gøre alt og mere end nogen tror vi kan. Tak Information, Jørgen Steen Nielsen især. Nej; vi er ikke alle optagede af mundbind udelukkende. Vi er mange og flere og flere, der ikke blindt ser passivt til længere. Alle butikker ligenu vil hav (e) rigtig godt af en klimaopsang. Jeg er begyndt med COOP. Al julepynt er stort set umærket, underbetalt, evt. børnearbejdet plastic i pastis med plastic, transporteret fra Kina...og det der ikke sælges...vil vi egentlig ikke vide hvor ender. Måske i det ufrosne hav.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Torben Arendal, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Ruth Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Karen Møller E., Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, erik pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Her en visualisering af problemet, i al dets elendighed:

https://www.youtube.com/watch?v=oSrWcsaCnkg&feature=emb_logo

"Latest visualization of the startling decline of Arctic Sea Ice, showing the minimum volume reached every September since 1979. At this rate, it is expected that the Arctic ocean will become ice-free for an increasingly large part of the year beginning sometime in the 2030s.

The rate of loss is staggering. In just 40 years the volume of Summer Arctic sea ice has declined by about 80%.

What may normally take tens of thousands of years to happen in geologic timescales has happened within half a human lifespan, and continuing."

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Karen Møller E., Anne-marie Monrath og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Karen Møller E.

Hvis jeg var statsminister, udpegede jeg som det første Jørgen Steen Nielsen til klimahandlingsminister. Jeg har ikke mødt en mere vedholdende og grundig dækning og indsigt i klimaet's kaotiske udvikling nogen steder. Er det ikke snart gennem 40 år? Også mange tusind tak for den ihærdige oplysning til JSN og Information herfra.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Marie Vibe, Rune Stilling, Anne-marie Monrath, Lars Løfgren, Olaf Tehrani, Ruth Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis der fortsat snakkes for meget og gøres for lidt og for langsomt i politikernes klimapolitik,
er det ikke Covid19 eller andre pandemier, der vil udrydde ½delen af menneskeheden. Det er oversvømmelser, brande, udyrkbar jord og områder, ressourceknaphed.

Jeg tror, befolkningerne er klar.
Vi VED vi skal begrænse vores forbrug.
Kom nu (for helvede) med en plan, så vi kan følges ad.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Marie Vibe, Karen Møller E., Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Erik Pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Symptomerne er overvældende og stærkt ildevarslende. Alligevel forekommer det, at vi vandrer bevidstløst videre ad kendte stier. Vi vil hverken høre, se eller forstå. Ja, det er næsten tragikomisk, når Dansk Erhverv presser på for at gennemføre den tilstundende 'Black Friday' i en Corona-tilrettet udgave. For 'Black Friday' er naturligvis en absolut nødvendighed - for aktiviteten i samfundet, for økonomien og måske frem for alt som mental sutteklud for de bevidstløse masser.

Vi vil ikke, vi kan ikke. Og sådan må det så være...

Vi er i gang med den sjette masse-udryddelse i jordens historie, og jeg er bange for, at det denne gang er menneskene, der er dinosaurerne ...

Så slap dog af. Isen er smeltet siden afslutningen på sidste istid. Hvis vi kan sejle norden om om sommeren, er det da fint.

René Arestrup

'Så slap dog af. Isen er smeltet siden afslutningen på sidste istid.'

Det er uden tvivl rigtigt. Problemet er blot, at 90 procent af afsmeltningen er sket inden for de seneste 50 år. Og inden for de seneste 25 år er hastigheden seks-doblet.

Ruth Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar