Leder

Havene nord for Rusland plejer at fryse til i september, men det er ikke sket endnu

Hele Nordøstpassagen nord for Rusland er fortsat sejlbar, og det bør den ikke være på nuværende tidspunkt. Vi bliver selvforskyldt ramt af begivenheder, som risikerer at løbe katastrofalt ud af kontrol, hvis ikke vi alle gør vores yderste for nu at bremse udviklingen nu
I de senere år har Nordøstpassagen nord for Rusland været isfri en større og større del af året, men den burde fryse til i september. Nu er vi sidst i oktober, og hele passagen er fortsat sejlbar. Måske hører det fortiden til, at uheldige skibskaptajner som her fryser til i passagen.

I de senere år har Nordøstpassagen nord for Rusland været isfri en større og større del af året, men den burde fryse til i september. Nu er vi sidst i oktober, og hele passagen er fortsat sejlbar. Måske hører det fortiden til, at uheldige skibskaptajner som her fryser til i passagen.

Ritzau/Scanpix

Indland
27. oktober 2020

Mens en hel verden og dens medier er opslugt af smittetal, mundbind, restriktioner og hjælpepakker, sker der noget mærkeligt på toppen af verden. Mærkeligt og foruroligende. Den del af Det Arktiske Hav nord for Sibirien, der kaldes Laptevhavet, vil ikke fryse til.

Laptevhavet omtales af klimaforskere som en arktisk ’isfabrik’, fordi det under normale omstændigheder forsyner de arktiske vandmasser langs Ruslands nordlige kyster med omkring 483.000 kvadratkilometer havis årligt, med start i september når den tilbagevendende tilfrysning begynder. Fra Laptevhavet driver isen med havstrømmen mod Grønlands østkyst og lukker hele havet til.

Nu er vi sidst i oktober, og der er stadig åbent vand i Laptevhavet. Det vil simpelthen ikke fryse til. Hele Nordøstpassagen er fortsat sejlbar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vi skal alle gøre alt og mere end nogen tror vi kan. Tak Information, Jørgen Steen Nielsen især. Nej; vi er ikke alle optagede af mundbind udelukkende. Vi er mange og flere og flere, der ikke blindt ser passivt til længere. Alle butikker ligenu vil hav (e) rigtig godt af en klimaopsang. Jeg er begyndt med COOP. Al julepynt er stort set umærket, underbetalt, evt. børnearbejdet plastic i pastis med plastic, transporteret fra Kina...og det der ikke sælges...vil vi egentlig ikke vide hvor ender. Måske i det ufrosne hav.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Torben Arendal, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Ruth Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Karen Møller E., Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, erik pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Her en visualisering af problemet, i al dets elendighed:

https://www.youtube.com/watch?v=oSrWcsaCnkg&feature=emb_logo

"Latest visualization of the startling decline of Arctic Sea Ice, showing the minimum volume reached every September since 1979. At this rate, it is expected that the Arctic ocean will become ice-free for an increasingly large part of the year beginning sometime in the 2030s.

The rate of loss is staggering. In just 40 years the volume of Summer Arctic sea ice has declined by about 80%.

What may normally take tens of thousands of years to happen in geologic timescales has happened within half a human lifespan, and continuing."

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Karen Møller E., Anne-marie Monrath og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Karen Møller E.

Hvis jeg var statsminister, udpegede jeg som det første Jørgen Steen Nielsen til klimahandlingsminister. Jeg har ikke mødt en mere vedholdende og grundig dækning og indsigt i klimaet's kaotiske udvikling nogen steder. Er det ikke snart gennem 40 år? Også mange tusind tak for den ihærdige oplysning til JSN og Information herfra.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Marie Vibe, Rune Stilling, Anne-marie Monrath, Lars Løfgren, Olaf Tehrani, Ruth Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis der fortsat snakkes for meget og gøres for lidt og for langsomt i politikernes klimapolitik,
er det ikke Covid19 eller andre pandemier, der vil udrydde ½delen af menneskeheden. Det er oversvømmelser, brande, udyrkbar jord og områder, ressourceknaphed.

Jeg tror, befolkningerne er klar.
Vi VED vi skal begrænse vores forbrug.
Kom nu (for helvede) med en plan, så vi kan følges ad.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, erik pedersen, Marie Vibe, Karen Møller E., Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Erik Pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Symptomerne er overvældende og stærkt ildevarslende. Alligevel forekommer det, at vi vandrer bevidstløst videre ad kendte stier. Vi vil hverken høre, se eller forstå. Ja, det er næsten tragikomisk, når Dansk Erhverv presser på for at gennemføre den tilstundende 'Black Friday' i en Corona-tilrettet udgave. For 'Black Friday' er naturligvis en absolut nødvendighed - for aktiviteten i samfundet, for økonomien og måske frem for alt som mental sutteklud for de bevidstløse masser.

Vi vil ikke, vi kan ikke. Og sådan må det så være...

Vi er i gang med den sjette masse-udryddelse i jordens historie, og jeg er bange for, at det denne gang er menneskene, der er dinosaurerne ...

Så slap dog af. Isen er smeltet siden afslutningen på sidste istid. Hvis vi kan sejle norden om om sommeren, er det da fint.

René Arestrup

'Så slap dog af. Isen er smeltet siden afslutningen på sidste istid.'

Det er uden tvivl rigtigt. Problemet er blot, at 90 procent af afsmeltningen er sket inden for de seneste 50 år. Og inden for de seneste 25 år er hastigheden seks-doblet.

Ruth Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar