Leder

Ingen tror, Hariri kan redde Libanon

I en situation, hvor Libanon skriger på fornyelse af det sekteriske system, er Saad Hariri alligevel genudnævnt til regeringschef, efter at han gik af for et år siden oven på en økonomisk krise
Antiregeringsaktivister blokerer en gade i Beirut i protest mod, at Saad Hariri blev udnævnt til premierminister for fjerde gang.

Antiregeringsaktivister blokerer en gade i Beirut i protest mod, at Saad Hariri blev udnævnt til premierminister for fjerde gang.

Marwan Naamani/Ritzau Scanpix

26. oktober 2020

Det er næsten på dato et år siden, den libanesiske sunni-leder Saad Hariri i oktober 2019 trådte tilbage som premierminister efter ugers demonstrationer, der helt usædvanligt forenede aktivister på tværs af de seks etniske og religiøse grupperinger, som i årtier har bekæmpet hinanden.

Men gennem det seneste år har shia’er, sunni’er, kristne og drusere marcheret i enighed til Martyrpladsen i det centrale Beirut for at vende tommelfingrene nedad til den politiske elite, der trods interne modsætninger har været enige om den fordeling af magtens privilegier, der har bragt Libanon til kanten af økonomisk kollaps med valutaen i frit fald, en sammenbrudt offentlig sektor – og uden udsigt til udpræget velvilje fra fagøkonomerne i IMF og Verdensbanken.

At selv samme Saad Hariri, der for et år siden præsenterede en fuldstændig urealistisk økonomisk plan, i torsdag blev genudnævnt til premierminister, forekom naturligvis absurd. Men absurditeter er libanesisk normalitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Troels Ken Pedersen
  • Alvin Jensen
  • Anders Graae
  • Claus Nielsen
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
Thomas Tanghus, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Anders Graae, Claus Nielsen, Christian Mondrup og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Håbet er, at gidslerne frisættes -
og at amerikanerne derefter vender tilbage med ild og sværd.

Men det bliver jo nok ved håbet.