Leder

Rune Lykkeberg: Vi appellerer til klimahandling nu

Information har samlet mere end 100 aktører med ansvar for den grønne omstilling i en appel til regeringen og Folketinget om at leve op til deres egne forbilledlige grønne løfter. Avisen er i dag en særavis, som folder appellen ud og undersøger hele det danske klimadrama
Tirsdag vil klimaminister Dan Jørgensen få overrakt appellen fra de 139 underskrivere.

Tirsdag vil klimaminister Dan Jørgensen få overrakt appellen fra de 139 underskrivere.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
6. oktober 2020

På alle mulige forskellige måder har vi på Information gennem årene i ledere, kommentarer og essays gjort opmærksom på, at klimaforandringerne kræver politiske, økonomiske og kulturelle omstillinger af hele vores samfund. At vi skal handle i fællesskab, hvis vi skal løse det, der er vores generations største opgave.

At sikre livsgrundlaget for de næste generationer.

Vi har afdækket, hvordan klimaforandringerne konkret finder sted. Forklaret processerne og forbindelserne mellem de forskellige forandringer og risikoen for såkaldte tipping points, hvor de dynamiske effekter i naturen arbejder imod os og bliver destruktive for betingelserne for mennesker på jorden.

Vi har også foreslået konkrete ting, man selv kan gøre for at leve bæredygtigt, og fremlagt adskillige, synes vi selv, gode ideer til, hvordan man kan gentænke vores demokrati og indrette vores samfund, så vi ikke i vores almindelige hverdag som borgere, forbrugere og praktisk handlende mennesker bidrager til at ødelægge naturgrundlaget.

Vi har konfronteret politikere, udfordret økonomiske magthavere, udfoldet forskning og tænkning, trykt digte og kunstværker, taget billeder af naturforandringer og meget, meget mere.

Vi har undersøgt, inspireret, mobiliseret, råbt op, råbt endnu mere op og krævet handling og gjort vores bedste for at vise vejen fremad. Hjulpet af forskere, intellektuelle, græsrødder, idealister, aktivister og vores læsere.

Og alt det bliver vi ved med at gøre, fordi det er væsentligt og oplysende og mobiliserende, og fordi vi ved, det virker.

Fællesskaber

Men ingen kan udrette store ting på klimaområdet alene, alle har brug for alliancer og handlende fællesskaber. Også vi har brug for et større »vi«. Og vi har på det seneste på avisen talt meget om den besynderlige situation i dansk klimapolitik: Alt det rigtige er sagt og vedtaget som målsætninger.

Regeringens forståelsespapir og klimaloven vedtaget af et meget bredt flertal er forbilledligt og respektindgydende ambitiøst. Men det står efterhånden klart, at der er meget langt fra det, der er sagt og vedtaget, til det, der bliver gjort politisk og realiseret som lovgivning. Faktisk synes der fortvivlende langt fra målet om at reducere vores udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030 til det, som regeringen og Folketinget konkret leverer.

Flere og flere begynder at tvivle på, om regeringen virkelig vil den grønne omstilling. Flere og flere er bekymrede for, om det kan lade sig gøre at nå målet. Men vi skal kunne nå det i Danmark. Hvis vi ikke i et enestående politisk, økonomisk og socialt stærkt land kan realisere den målsætning, kan vi slet ikke forvente, at andre gør det.

Derfor besluttede vi på Information at skrive til forskellige aktører i det danske samfund, som med hvert deres bidrag er med til at drive den grønne omstilling og opfordre dem til at underskrive en appel til regeringen og Folketinget. Erhvervsvirksomheder som Ørsted, Grundfos, Danfoss og Vattenfall, græsrodsbevægelser som Den Grønne Studenterbevægelser og Fridays For Future, organisationer og kulturinstitutioner, økonomer og lokalpolitikere og mange flere sagde ja til at underskrive appellen til regeringen og Folketinget om at leve op til det, de selv har lovet, og som vi alle sammen har brug for.

Appellen er underskrevet af aktører, som har ansvar og vil tage ansvar, og som tror på, at vi kan nå vores grønne målsætninger, hvis regeringen og Folketinget tager deres ansvar.

I dagens anledning har vi derfor lavet hele Information om til en særavis, hvor vi bringer brevet til regeringen og Folketinget, taler med underskrivere af appellen og undersøger en række forskellige aspekter af hele det danske klimadrama.

Appellen er ikke et angreb. Den er tænkt som en hjælp til regeringen og Folketinget om at huske på den store opgave og som en påmindelse om, hvad der er på spil. 

Vi ved alle sammen godt, at det er en særdeles omfattende og vanskelig politisk opgave. 

Men vi har skrevet appellen, som vil blive sendt til alle Folketingets medlemmer i dag, Folketinget åbner, og som vil blive konkret overrakt til klimaminister Dan Jørgensen på Christiansborg, fordi vi tror på politik, og fordi vi tror på, at vores politikere kan leve op til deres egne flotte og forbilledlige grønne løfter.

Hvis I også tror på det, og hvis I også vil være med, så kan alle støtte appellen her. Det bliver bedst, hvis vi gør det her sammen.

Appel for klimaet

139 fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, politik, bevægelser og institutioner er på Dagbladet Informations initiativ gået sammen i en appel til regeringen og Folketinget. De opfordrer til, at der sættes handling bag Danmarks flotte mål om CO2-reduktion – ikke senere, men allerede dette efterår. Blandt dig i debatten med hashtagget #klimaappel. Og hvis du vil støtte appellen, kan du skrive under her.

Andre artikler i dette tillæg

 • Klimaappel til regeringen: Skriv under her

  6. oktober 2020
  Flere tusinde mennesker har tilsluttet sig den klimaappel, som 139 erhvervsledere, forskere og institutionsledere på Folketingets åbningsdag retter mod regeringen. Her kan du selv føje dit navn til listen
 • 139 erhvervsfolk, forskere og politikere retter klimaappel til regeringen

  6. oktober 2020
  Forhenværende klimakommissær Connie Hedegaard, Grundfos’ adm. dir. Mads Nipper og 137 andre fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, civilsamfundet og politik har på Informations initiativ underskrevet en klimaappel til regering og folketing. De advarer om, at tiden er ved at løbe ud. Du kan støtte appellen ved at underskrive her
 • Erhvervsleder, tidligere kommissær og forsker: Derfor skrev vi under

  6. oktober 2020
  139 fremtrædende erhvervsledere, forskere, og formænd for brancheorganisationer har sammen med blandt andre ungdomsbevægelser, grønne organisationer og politikere skrevet under på en appel til regeringen og Folketinget om at sikre, at Danmark lever op til målene i klimaloven. Information har spurgt en række af dem, hvorfor de har skrevet under
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

TAK INFORMATION!!! <3 <3 <3

Svend Erik Sokkelund, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Bjarke Pedersen, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, Dorte Sørensen, Torsten Jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi tror på det.
Og vi støtter.

Tak for initiativet :-)

Halfdan Illum, Marie Vibe, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

At fremme klimakamp kommer til at virke som nedprioritering af virussmitte

Tak for initiativet i denne klimahandlingsfattige tid. Det er opmuntrende at I hjælper til at holde modet og håbet oppe TAK!

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Torben Morten Lund, enten - eller? Men når nu både - og er det der er!
De der kun kan rumme et stort livstruende problem, må få lært at der desværre er flere i den kategori.

steen ingvard nielsen

Hørt!

Information er ved at vende tilbage til sit udgangspunkt; en modstandsavis. Men den er der ikke helt endnu. Avisen appellerer til magthaverne, til dem som sidder på pengene, hvilket er den samme gruppe, eller rettere samme netværk. Men det er desværre også dem som har kæmpet imod de nødvendige samfundsforandringer i 40 år, hvor de kunne have styret systemet i den rigtige retning og reddet klimaet. Der er gået fem år siden Paris-aftalen, og halvandet år siden regeringen fik sit klimamandat. Der er et tydeligt mønster.

Theresa Scavenius har i dagens avis beskrevet hvad der reelt foregår. Endeligt en som tør skrive sandheden. "Alle, som holder liv i det falske håb om, at regeringen er grøn, svigter klimaet. Tragedien er at de fleste journalister, forskere og borgere køber den grønne brandingsstrategi. De som svigter, er alle dem, som er med til at fastholde illusionen om en grøn regering. De, som svigter, er dem, som køber den grønne brandingsstrategi og loyalt rapporterer om de sorte partnerskaber, som om de er grønne."
https://www.information.dk/debat/2020/10/holder-liv-falske-haab-regering...

Naturligvis har alle en arbejdsplads som de vil beskytte, et job som de ikke ønsker at miste, en formue som de sidder og ruger over. Men det er tid til at vælge. Reel modstand eller mikrofonholderi. I øjeblikket har vi kun Extinction Rebellion, der har taget stilling til ikke længere at appellere til magthaverne. Man kan ikke appellere til de magtfuldes bedre sider, de har ingen. Storpolitik er et spørgsmål om frygt, dem som ikke har muligheden for at skræmme magteliten, får ikke gennemført deres politik, uanset at den handler om retfærdighed, lighed eller demokrati. Det er kun når de regerende eliter bliver bekymrede omkring overlevelse, at de reagerer.

Er den nuværende akkumulering af formuer vigtigere end de fremtidige generationers mulighed for at være her? Det handler om det enorme overforbrug og deraf ødelæggende udledning af CO2. De siger at nu kan Grønlandsisen ikke reddes, hvilket fører til en stigning i havniveauet på 1-1,5 meter herhjemme.

Dette er den tid hvor de store formuer skulle bidrage til samfundet. Dette er den perfekte tid til at deltage, og betale tilbage til de samfund hvori de er blevet så rige.

Ingen behøver nogensinde igen at stille spørgsmålet om, hvem der skal betale for den grønne omstilling, hvis bare de nøje studerer følgende infograf som forklarer hvor mange penge der findes i verden, i guld, sølv, diamanter, cryptovaluta, i bankerne, aktiemarkedet, samt værdien af de 500 største virksomheder, reelle penge, virtuelle penge, den globale gæld, værdierne af boligmarkedet, de globale formuer, hvor mange penge multimilliardærerne har, samt hvor mange penge finansverdenen spiller for på kasinobørser verden over (derivatives - spekulative finansielle bets på fremtidige gevinster - dvs. gambling der er usynlig for resten af samfundet):
https://www.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-money-and-markets-in-...

Rand organisationen har beregnet hvor meget den opadgående omfordeling af indkomst har kostet amerikanske arbejdere i løbet af de sidste mange årtier. Fire tiårs lange eksperiment i radikal ulighed er vokset til over 50.000 milliarder dollars fra 1975 til 2020. Penge der ville være gået ind i lønchecks for arbejdende amerikanere, hvis uligheden ikke var stigende, penge der ville have bygget en langt større og mere velstående økonomi, penge der ville have gjort det store flertal af amerikanerne i stand til at komme ind i Corona pandemien langt mere sund, modstandsdygtig og økonomisk sikker.

"Årsagen stirrer os i ansigtet: et stormløb af stigende ulighed, der har trampet langt og mange levebrød for amerikanerne liv efter år efter år. På hvert indkomstniveau op til 90-percentilen får lønmodtagere nu betalt en brøkdel af det, de ville have haft ulighed holdt konstant. Det løftede ikke engang de fleste af dem, da næsten alle fordelene ved vækst de sidste 45 år blev fanget af dem øverst. Og da den amerikanske økonomi vokser radikalt ulige, holder den den økonomiske vækst tilbage."

Selv ulighed måles ulige. Lavtlønnede arbejdere og deres familier, uforholdsmæssigt farvede, lider af langt højere astma, hypertension, diabetes og andre COVID-19 comorbiditeter; alligevel er de også langt mindre tilbøjelige til at have en sundhedsforsikring og langt mere tilbøjelige til at arbejde i "vigtige" industrier med de højeste frekvenser for eksponering og transmission af coronavirus. Ifølge CDC er det ingen overraskelse, at COVID-19 påfører "en uforholdsmæssig byrde af sygdom og død blandt racemæssige og etniske minoritetsgrupper." Men forestil dig, hvor meget sikrere, sundere og bemyndiget alle amerikanske arbejdere kan være, hvis de 50 billioner dollars var blevet udbetalt i løn i stedet for at blive trukket ind i virksomhedsoverskud og superrigernes offshore-konti. Forestil dig, hvor meget rigere og mere modstandsdygtig det amerikanske folk ville være. Forestil dig, hvor mange flere liv der ville have været reddet, hvis vores folk havde været mere modstandsdygtige.
https://time.com/5888024/50-trillion-income-inequality-america/

Eva Schwanenflügel

@ Mikael Jensen :
"Er den nuværende akkumulering af formuer vigtigere end de fremtidige generationers mulighed for at være her? Det handler om det enorme overforbrug og deraf ødelæggende udledning af CO2. De siger at nu kan Grønlandsisen ikke reddes, hvilket fører til en stigning i havniveauet på 1-1,5 meter herhjemme."

Faktisk er det endnu værre.
Det er nemlig i modsætning til hvad mange tror, afsmeltning på Antarktis, der vil ramme Norden hårdest :

"Vi skal virkelig være bekymrede for Antarktis, for den vil påvirke os i høj grad. Det kan gå ekstremt hurtigt, og tidshorisonterne kan hele tiden rykke sig, når tunge systemer kollapser, og det er derfor studiet som det i Nature er så vigtigt.«

I studiet i Nature skriver forskerne, at stiger temperaturerne 4 grader over det førindustrielle niveau, kan vandstandene stige 6,5 meter - alene på grund af den smeltede is fra Antarktis. Under artiklen kan du læse mere om, hvad Videnskab.dk tidligere har skrevet om afslemtningen af Antarktis og havstininger."

"Danmark står for skud, når isen på Antarktis smelter
- og det gør den hurtigt"
https://videnskab.dk/naturvidenskab/danmark-staar-for-skud-naar-isen-paa...

Holger Skjerning

Det er fint at appellere til mere handling! - Men det klinger hult, når den mest effektive handling ikke nævnes - af politiske grunde!
De to eneste store, stabile og næsten CO2-fri energikilder i verden er vandkraft og kernekraft, altså atomkraft! - De virker, når sol og vind intet leverer. Alle eksperter ved det, men kun få politikere tør nævne det. Biomasse kan også levere næsten CO2-fri energi, men kun i begrænset omfang, så de kan ikke erstatte vand- og kernekraft.
Der er svage tegn på. at kernekraft er på vej ind i debatten, men energiministeren ved intet om det, og kun to partier i DK har det med i deres program.
.

Søren Kristensen

Klimakrisen er menneskeskabt og den mest effektiv og fuldstændig ufarlige løsning er negativ befolkningstilvækst på verdensplan. Jo færre mennesker, jo færre problemer. Det er logik for burhøns, som der i øvrigt også er alt for mange af.

kjeld hougaard

Set fra sidelinjen: en gang typisk ”feel good” vrøvl. En kæmpe- og utvivlsomt værdig sag Klimaet! Der må være en højere mening med mit liv, hvilken? JO – kæmp for klimaet - hele klodens existens! Informations ”opbyggelige” texter. Informations læsere er allerede så opbyggede at de ikke spøger: hvorfor nu det? Jo angiveligt giver et bedre liv for kommende generationer! Så den ”højere mening” er bedre existens for kommenende generationer af Homo Sapiens. Samtidigt er Information, og andre af dem som vil så godt – for næste generation – med stolthed vidne til at Danmark destruerer livet for nuværende generationer børn og unge, gennem at bekrige, med kanoner, bomber og sult de nulevende unge mennesker. Denne klimaappel er en billig omgang croud pleaser. Lad mig se en appel mod mishandling af de mennesker vi sulter, bomber og skyder – plus dem vi spærre inde i koncentrationslejre i Europa, om det nu ikke lykkes Danmark at flytte lejrene så langt væk at vi ikke kan høre deres skrig.