Leder

Situationen er alarmerende: Corona blandt mink er en alvorlig trussel mod folkesundheden

Det var åbenlyst en fejl, at myndighederne ikke tidligere satte alt ind på at forhindre spredning af COVID-19 mellem mink. Nu gælder det om at forhindre den katastrofale situation, at en kommende vaccine bliver svækket af virusvarianter opstået på minkfarme
En minkavler i Nordjylland ønsker ikke at lukke politiet ind, så de må derfor selv skabe sig vej ind for at aflive minkene.

En minkavler i Nordjylland ønsker ikke at lukke politiet ind, så de må derfor selv skabe sig vej ind for at aflive minkene.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
14. oktober 2020

COVID-19 breder sig med voldsom fart mellem danske minkbesætninger, og situationen truer med at udvikle sig i katastrofal retning. Sundhedsmyndighederne frygter nu, at virussen vil mutere på en sådan måde blandt mink, at det kan svække eller helt eliminere en kommende vaccines virkning over for mennesker inficeret med en af de særlige minkvarianter.

Mink er særdeles modtagelige over for coronavirus, og med tusinder af dyr tæt pakket i små bure på danske minkfarme kan der opstå såkaldte reservoirer. Her kan virussen sprede sig med høj hast og mutere i alle mulige retninger undervejs. Og så kan de nye virusvarianter vende tilbage til mennesker.

Netop det er sket, og Dansk Veterinær Konsortium under Statens Serum Institut og Københavns Universitet advarer om, at to nye varianter af COVID-19 stammende fra minkfarme er »særligt bekymrende«. Det skyldes, at der er sket ændringer i det område af virusgenomet, som koder for det protein, »man udvikler vacciner imod«, skriver konsortiet.

Der er næppe nogen tvivl om, at myndighederne har fejlvurderet situationen. Mens borgerne i Danmark er blevet pålagt strenge restriktioner for at modvirke spredningen af COVID-19, har virussen fået lov at florere på danske minkfarme. Den er tydeligvis løbet ud af kontrol, og vi må konstatere, at tiltagene mod smitten ikke har været konsekvente nok.

Uansvarlig kursændring

Da de første tilfælde af COVID-19 blev opdaget på tre minkfarme i Nordjylland tilbage i juni, reagerede regeringen resolut. Ud fra et forsigtighedsprincip blev alle dyrene aflivet.

Men efter rådgivning fra blandt andre Fødevarestyrelsen ændrede regeringen kurs og besluttede at nøjes med skærpede forholdsregler. Blandt andet skulle medarbejdere på minkfarme bære værnemidler og særligt tøj, og på smittede besætninger måtte kun få medarbejdere komme ind til minkene.

I dag forekommer det uansvarligt, at regeringen ikke fortsatte med at forfølge forsigtighedsprincippet og aflive mink fra inficerede besætninger. Og at den ikke tidligere vendte tilbage til princippet om hellere at aflive for mange end for få af de små pelsdyr, der alligevel skal lade livet, når de til november bliver »pelsmodne«, som det hedder.

Tidligt stod det klart, at mink er særdeles modtagelige over for COVID-19, og at mink og mennesker kan smitte hinanden. Det viste sig også, at en særlig minkvariant af virussen nåede fra en lokal farm ind på et plejehjem i Hjørring, hvor flere af beboerne døde. Alligevel ventede fødevareminister Mogens Jensen (S) helt til den 1. oktober med at genoptage aflivningen af mink fra smittede besætninger og at give instruks om også at aflive mink på mistænkte besætninger samt besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer.

Ukontrolleret

På det tidspunkt var der konstateret COVID-19 på 41 farme i Nordjylland, mens 20 var under mistanke, og sundhedsmyndighederne fastslog, at virussen blandt mink bidrog til det høje antal smittede mennesker i Nordjylland. Nu er tallet så nået op på hele 75 farme, mens 56 er mistænkte, og Dansk Veterinær Konsortium har altså fundet det nødvendigt at advare om de alvorlige følgevirkninger, den ukontrollerede smitte blandt mink kan have for en kommende vaccine.

Mogens Jensen har forsikret, at hensynet til minkavlernes indtjening ikke spillede nogen rolle for beslutningen om at forlade forsigtighedsprincippet. Alligevel er det vanskeligt helt at løsrive sig fra mistanken om, at økonomiske hensyn kan have spillet ind. Til branchebladet Dansk Pelsdyravl har ministeren også netop forklaret, at regeringens overvejelser ikke kun har handlet om at bremse smittespredningen. De har desuden handlet om, »at håndteringen af COVID-19 i mink også skulle understøtte, at erhvervet fortsat kan afsætte deres varer på et internationalt marked«.

Hvad der end har drevet Mogens Jensen og resten af regeringen til at forlade forsigtighedsprincippet, er det positivt, at de nu har besindet sig. Og nu må de så sætte alt ind på at bremse smittespredningen på danske minkfarme, inden det går helt galt.

Det er muligt, at konsekvenserne er hårde for de minkavlere, der får kompensation for de tabte skind, men som for manges vedkommende må se årtiers avlsarbejde gå tabt. Det er imidlertid uomtvisteligt, at konsekvenserne bliver langt værre, hvis den ukontrollerede smittespredning blandt mink kommer til at mindske eller fjerne virkningen af den vaccine, vi alle sammen venter på.

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Endnu en "Hvordan kan det ske"-skandale.

Minkfarmene har været smittede siden i sommers. Der er ikke noget nyt i, at de fungerer som enorme petriskåle for smitte og mutationer. Vi er mange, som i lang tid har forsøgt at råbe myndighederne op om, at det var uforsvarligt ikke at slå de smittede besætninger ned, og at det ville gå galt.

Men nej - man skulle lige forsøge sig med "Vi kan styre smitten med jernring omkring farmene" og "Mink smitter ikke mennesker"....begge dele rent idioti, der trodser al sund fornuft. Ingen ansvarlige kan selv have troet på den plan - den var løgn.

Og nu har vi katastrofen: For hver dag kommer flere og flere ramte besætninger i en grad, så aflivningsmandskabet dårligt kan følge med. Risikoen for farlige mutationer er overhængende. Mindst 150 smittede ansatte allerede.

Hvorfor skal vi finde os i, at vore myndigheder laver den slags "Vi lytter til pengemænd, det er vigtigere en befolkningens sikkerhed"- fejl den ene gang efter den anden? Hvorfor skal det lige nå at gå galt, inden man vil indrømme det, som enhver idiot kunne se med et halvt øje for flere måneder siden? Vil man helst opfattes som idiot eller korrupt?

Og det kommer til at gentage sig med svinebesætningerne: Man vil - helt uden evidens og fornuft -benægte, at det er et problem. Man vil trække undersøgelser af omfanget af smitte der ud i evigheder, og når det så på et tidspunkt ER for sent, så indrømmer man nødtvunget og pakket ind i spin, at "Nå jo, det er forresten også et problem hos svin.... men først, når det stirrer dem i ansigtet - når skriften på væggen ikke er til at overmale med tonsvis af spin mere....

Hvordan har Fødevareforstyrrelsen kunnet få lov at køre det mink-show så længe, mens vore sundhedsmyndigheder har sovet i timen/lukket øjnene bevidst?
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-10-13-minister-om-minkstrategi-myndi...
https://www.dr.dk/nyheder/indland/statens-serum-institut-mink-med-mutere...

DET ER JO FOR POKKER IKKE NY VIDEN, AT VIRUS MUTERER PÅ DENNE MÅDE, OG AT DET VIL MUTERE TUSIND GANGE HURTIGERE, NÅR SÅ MANGE DYR ER STUVET SAMMEN!!!!! DET ER GAMMELKENDT VIDEN - SÅ HVAD F..... HAR VORE MYNDIGHEDER LAVET INDTIL NU??????

Der er nogen, som ikke vil af med den epidemi.

Sören Tolsgaard, Mogens Holme, Lillian Larsen, Svend Erik Sokkelund, Morten Søfting, Benta Victoria Gunnlögsson, Søs Jensen, Rolf Andersen, søren ploug, erik lund sørensen, Erik Winberg, Luiza Labouriau, Niels Makholm, John Andersen, Hans Larsen, Jacob Johansen, Søren Fosberg, Kim Folke Knudsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: God leder, tak....

Per Christensen, Søren Nielsen, Rolf Andersen, søren ploug, Hanne Ribens, Freddie Vindberg, Luiza Labouriau, erik pedersen, Jacob Johansen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Anne-Marie K : du tror, der er et komplot. Jeg tror mere, at det er inkompetance. Men vi er enige om, at vi kommer på røven, når de nødvendige initiativer kommer alt for sent. Og vi er enige om, at vi kan takke et konglomerat af fødevaremyndigheder, sundhedsmyndigheder, ministre og erhversorganisationer for miséren.

Per Christensen, Rune Palm, Lillian Larsen, Morten Søfting, Karin Hansen, Arne Lund, Rolf Andersen, Luiza Labouriau, John Andersen, Susanne Kaspersen, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll, Søren Fosberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Men positivt, hvis dette er game-changeren til også at få forbudt minkdyravl.

Mads Troest, Flemming Kjeldstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Ole Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Gitte Loeyche, Dorte Nielsen, Hanne Ribens, Anders Graae, Ole Frank, Carsten Munk, Luise Lindgren, Erik Jensen, Luiza Labouriau, Katrine Damm, John Andersen, Henriette Bøhne, Mads Berg, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Jacob Johansen, Søren Fosberg, Palle Yndal-Olsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Et forbud mod Minkavl må rykke nærmere.

Branchen har ikke formået at præsentere en plan for, hvorledes mink kan holdes uden at smittefaren ved COVID19 er for høj.

Vi kommer på forsiden i Udlandet, hvis det bliver Danmark som er oprindelseslandet til en ny variant af COVID19, der med minkpels transport rejsende medarbejdere fra Danmark spredes ned i hele Europa.

og som måske ovenikøbet ikke kan stoppes med en vaccine.

Et forbud mod minkavl må rykke nærmere.

Mogens Holme, Torben Siersbæk, Simon Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Ole Mortensen, Gitte Loeyche, søren ploug, Ole Frank, Luiza Labouriau, Katrine Damm, Thomas Tanghus, John Andersen, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller, Gert Romme, Malan Helge, erik pedersen, Jacob Johansen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Landbruget og dets indtjening får altid det sidste ord i Danmark. Fødevareminister, tidlgere kulturordfører Mogens Jensen, bliver holdt i kort snor af sin personlige rådgiver fra L&F. Ikke underligt, hvad ved Jensen dog om landbrug? Uden fast styring fra landbruget ville ministeren hurtigt køre i grøften.

Rune Palm, Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup, John Damm Sørensen, søren ploug, Ole Frank, Erik Winberg, Susanne Kaspersen, Mads Berg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Landbruget og dets indtjening får altid det sidste ord i Danmark. Fødevareminister, tidlgere kulturordfører Mogens Jensen, bliver holdt i kort snor af sin personlige rådgiver fra L&F. Ikke underligt, hvad ved Jensen dog om landbrug? Uden fast styring fra landbruget ville ministeren hurtigt køre i grøften.

Inkompetent minister, partisk rådgiver. Alt er som det plejer.

søren ploug, Anne-Marie Krogsbøll, John Andersen, Susanne Kaspersen, erik pedersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Mink industrien er i forvejen et umoralsk forretningområde, som forlængst burde være bragt til ophørt i Danmark. Om nødvendigt gennem forbud.

Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Ole Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Gitte Loeyche, Nette Skov, søren ploug, Dorte Nielsen, Hanne Ribens, Ole Frank, Søren Fosberg, Carsten Munk, Luise Lindgren, Luiza Labouriau, Thomas Tanghus, Palle Yndal-Olsen, John Andersen, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Jacob Johansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Har respekt for de mennesker, som måtte lide tab med det her. Men personligt kunne jeg godt leve uden mink- og rævefarmene, og naturen ville uden tvivl også gavnes af at undvære undslupne mink, hvis produktionen stoppede. Jeg er på ingen måde ekspert, men undrer mig over, at man afliver og destruerer så mange mink kort før allerede planlagt pelsning her i efteråret. Vi taler trods alt om store erstatningsbeløb. Udgør pelsningsarbejdet eller skindene i sig selv en problematisk størrelse ifm covid19, som nødvendiggør aflivning og destruktion straks?

Gitte Loeyche, søren ploug, John Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Lad os benytte lejligheden til helt at afskaffe minkfarmene, hvor dyrene holdes i små bure. Det er dyrplageri.

Mogens Holme, Flemming Kjeldstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Ole Mortensen, Gitte Loeyche, Nette Skov, søren ploug, Dorte Nielsen, Hanne Ribens, Søren Fosberg, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Gert Romme og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll: det er da godt nok noget af en svada, du får affyret.
Når du nu ved så meget, så må du kunne fortælle hvordan dyrene er blevet smittet, hvor kommer smitten fra og hvordan breder den sig. Selv til en minkfarm på Læsø, der jo r på ingen mådeligger i nærheden af andre.

Hele denne historie er komplet hysterisk og ude af proportion. Virus kommer til at mutere, uanset om det sker hos mennesker, mink eller en tredje art, og derfor bliver en vaccine aldrig den mirakel-løsning, som den er blevet udskreget til. Men for folk, som af andre årsager er imod mink-avl, er historien en fremrangende anledning til at fremme deres agenda.

David Zennaro, Hans Hansen, Michael Friis og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det drejer sig egentlig ikke om mink og minkfarme, selv om det både er unyttigt, umoralsk og rendyrket dyrplageri.

Sagen drejer sig om coronavirus og covid-19, og om den muterer, så udviklet medicin bliver virkningsløs. Og det ligger ganske fast fra en lang række undersøgelser i mange lande, at disse typer af vira - også covid-19 er ganske ustabile i laboratorier.

De har altså utroligt let ved at mutere "på fri land", inden en given vaccine når at komme på markedet. I øvrigt er corona-vira muteret flere gange under vejs, det er primært derfor, at nogle lande er hårdere ramt end andre. Og her har man altså fundet en række forskellige mutationer i minkfarme - også indenfor samme minkfarm.

Derfor er minkfarme farlige. Og om covid-19 ikke skulle smitte fra mink til menneske, ved jeg ikke. Men det smitter i hvert fald fra faste og passive emner som dørhåndtag og mobiltelefoner, - selv mange dage efter at smitten er påført disse emner, og 28 døgn i laboratorier har været nævnt.

Men når mink er så farlige for kommende vacciner, må man jo spørge sig, - hvad så med landbrugets andre husdyr? Og da vi ikke kan slå alle jordens dyr og insekter ihjel, vil det da ikke være mere hensigtsmæssigt at gøre alle mennesker immune på en naturlig men selvfølgelig styret måde.

For covid-19 forsvinder ikke, og derfor bliver vi nødt til at leve med den, ligesom vi lever sammen med de omkring 1.100 andre farlige vira, som vi, mennesker og dyr, engang er blevet pådraget, og som vi alle har i os.

Jens Ole Mortensen, David Zennaro, Gitte Loeyche, Finn Sørensen, Anne-Marie Krogsbøll og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Finn Jacobsen:

Det er jo lidt et spørgsmål om, hvad man mener med "komplot". Du siger selv:
"Og vi er enige om, at vi kan takke et konglomerat af fødevaremyndigheder, sundhedsmyndigheder, ministre og erhversorganisationer for miséren."

Det er det, jeg mener. Om man så vil kalde det et komplot eller ej, er jo en smagssag (jeg har ikke brugt ordet). Men det er i hvert fald ikke varetagelse af befolkningens sundhed og sikkerhed, og det er i hvert fald noget, der er aftalt/foregået bag lukkede døre - noget, vi andre ikke må høre noget om.

Mogens Holme, søren ploug, Søren Fosberg, Erik Winberg, Palle Yndal-Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lone Hansen:

Er du minkavler? Hvorfor i alverden synes du, at det er min opgave at svare på de spørgsmål? Det er lige præcis de punkter, hvor vore myndigheder har svigtet groft, du spørger om: De har ikke undersøgt tingene, de har ikke brugt forsigtighedsprincippet og indersiden af hovedet, de har bare gået ud fra, at det ikke smittede fra mink til mennesker, og at det kunne inddæmmes med lidt masker og håndvask til de ansatte. Det er rendyrket idioti. De har for penges skyld spillet hasard med befolkningens liv og sikkerhed.

Det er ikke min opgave at svare på dine spørgsmål - det burde myndighederne til gengæld kunne, inden de besluttede at stoppe aflivningen af berørte besætninger. Men jeg har fulgt nok med til at konstatere, at vore myndigheder (igen, igen) har ladet erhvervsinteresser gå forud for alt andet. det er noget svineri!

Læs dog lederen. Den forklarer mit synspunkt aldeles glimrende - mellem linjerne!.

Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Rolf Andersen, søren ploug, Søren Fosberg, John Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Enig, Gert Romme - dog ikke i det sidste afsnit. Vi er nødt til at bekæmpe denne virus som den dødsfjende, den er, indtil der er fundet en vaccine eller gode behandlinger. Den dag, det sker, kan vi slappe lidt af - ikke før.

Benta Victoria Gunnlögsson og søren ploug anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jens Christensen:

Mht. tidspunktet så tænker jeg, at antallet af berørte farme er eksploderet de seneste dage - det vil det sandsynligvis blive ved med. Det kan man ikke bare sidde overhørigt. Hver farm har mange tusinde dyr, og hvis man venter en måned, har man måske pludseligt 10 mutationer, som hver især kan gøre vacciner ineffektive. Og man må også forestille sig, at en aflivning med pelsning for øje indebærer en anderledes og meget mere smittefarlig håndtering af dyrene.

Man har allerede ventet flere måneder for længe - nu haster det, hvis vi skal have en chance for at forhindre den værste katastrofe.

Sören Tolsgaard, Mogens Holme, Rolf Andersen, søren ploug og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Undskyld, Lone Hansen, jeg var morgensur. Kunne have udtrykt mig lidt mildere - dog med samme indhold.

Rolf Andersen, Dorte Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, skræmmende, fødevareministeren har ikke været opgaven voksen - og det har Statens Seruminstitut heller ikke - anbefalingen om aflivning burde være fastholdt - som i Holland. Viden om virus der muterer ved spredning i store populationer har vi jo haft i hundrede år. Som i svinebesætninger og kyllingefarme. Hvad med dem? Har vi her tilsvarende smittebomber spredt ud over landet? Statsministeren må indover dyrene. Nogen har givet tilladelse til disse store besætninger velvidende at det indebar en sundhedsfare for mennesker.

Mogens Holme, Svend Erik Sokkelund, Rolf Andersen, søren ploug, Søren Fosberg, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Medierne må også tage deres del af ansvaret. For ikke at sætte sig ordentlig ind i vira, corona og supersprederfænomenet. Vira muterer i tætte populationer - fx ved en fodboldkamp - en natklub - en skibar - et bryllup. Det kan godt være at man vil beskytte erhverv og mod angst og utryghed. Men vi er for længst forbi dette punkt - tingene går ud af kontrol nu. En minkavlers protest - en svineavlers protest - en kyllingefarmers protest - en natklubejers protest kan ikke formidles i den kritiske journalistiks navn. Kom så i gang - vi må finde måder at formidle på som vi aldrig har lært det på journalisthøjskolerne.

Rolf Andersen, søren ploug, Søren Fosberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Virusen vil mutere.
Omkostningerne, menneskeligt og økonomisk, er enorme ved at lukke samfund ned, og konsekvenerne er voldsomme for sjælen. Folk vil muligvis overleve men til hvad?
Omkring en million er døde med positiv covidtest (2 % af alle dødsfald). Mange ville dø alligevel.
Regeringen siger konstant at deres beslutninger er "kloge", "eneste",eller "nødvendige" mens demokratiet svækkes og regningen vokser.
Det er andet end Covid 19...
De mest syge har stort plejebehov og vil derfor flere gange dagligt have kontakt med andre mennesker.
MHT minkene synes jeg, at nedslagtningen skulle vente til efter pelsning (november)

Det er Kina-udbruddet om igen. Mennesker-dyr-mennesker. Denne gang er det blot her i Dannevang.

Sören Tolsgaard, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Nette Skov, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøl

Som jeg forstår det, accepterer branchen, at smittede besætninger skal aflives. Derimod sættes der spørgsmålstegn ved begrundelsen for, at det samme skal ske med raske besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer. Og her må jeg sige, at jeg er enig med branchen. Det virker for mig som endnu et politik tiltag, der savner faglig begrundelse men skal sende et budskab om, hvor handlekraftig den danske regering er.

Klaus Brusgaard

At COV19 muterer er velkendt og da slet ikke kun i Mink. I et studie af 86 individuelle SARS-COV-2 genomer isoleret fra forskellige etniske grupper findes 93 forskellige genetiske variationer, 48 af disse er missens varianter og igen 8 af disse sidder i spike regionen. Disse 48 kunne have funktionel betydning og de 8 med henblik på en vaccines funktionalitet. I et Indisk studie findes 4 mutationer i spike proteinet I et andete Indisk studie beskrives 17 mutationer i Spike proteinet (TMPRSS2) her af 4 i det område af proteinet der binder til den humane receptor (ACE2 receptoren). I et studie fra Pittsburgh, USA, af spike proteinet findes binding til stort set alle højere pattedyr - der er dog aldrig fundet COV19 i mus, rotter eller fugle (så det er ikke dem der lister ind på de minkfarme). I et studie fra august er der vist tydelig sammenhæng med svineslagterier i Tyskland, Brasilien, USA og UK (og vi ser det da også i DK) og stor forekomst af COV19 infektion i slagteriarbejderne. Specielt i Brasilien findes store dele af de områder der er hæftigt påvirket af COV19 nedenstøms for de floder, der indeholder det urensede spildevand fra slagterierne. I et Canadisk studie her fra September vises svin at kunne bærer COV19 asymptomotatisk i hvert tilfælde op til 14 dage - og dette gælder for 30% af de smittede svin.
Det foder man giver mink består af slagteriaffald dvs. svin, kylling og fisk. Kylling og fisk kan ikke inficeres med COV19.

Ikke at jeg mener at minkavl nødvendigvis er et gode men et kig på de Danske svinebesætninger er på høje tid. Men her er der jo en helt anden slags økonomi i klemme; ikke individuelle avlere men koncerner.

Sören Tolsgaard, John Damm Sørensen, Mette Ravn Larsen, søren ploug, René Arestrup, Søren Fosberg, Michael Friis, Lars Hansen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Folketinget kan beordre syge og raske mink slået ned, minkfarme lukket og man kan til og med forbyde fremtidig produktion. Alt i almenhedens interesse. Selvfølgelig skal der kompenseres for de privates tab men i denne situation er det ikke tilstrækkeligt at tilbyde delvis erstatning for, der er reelt tale om ekspropriation af privat ejendom og så træder Grundloven til, med "fuldstændig" erstatning. Minkavlerne bør hænge staten op på Grundlovens § 73 og om nødvendigt gå vejen omkring domstolene.

Finn Thøgersen, Rolf Andersen, Bent Nørgaard, Søren Fosberg, Michael Friis og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lars Hansen.

Ja, grundlaget er tyndt, men det er det bedste, vi har, og så må vi bruge forsigtighedsprincippet - alt andet er uansvarligt og farligt for ikke bare den danske befolkning, men i værste fald for hele verdens befolkning. Minkfarmerne har - stik i mod sund fornuft - fået 3-4 måneder til at få styr på smitten med mundbind og håndvask, men uden nedslagtning. Det er jo tydeligvis absolut ikke lykkedes. Smitten har spredt sig ud over det halve land, så at der ikke er klokkeklar evidens for de 7,8 km, er jo absolut ikke evidens for, at mindre skulle kunne gøre det - tvært imod.

https://finans.dk/erhverv/ECE12483800/kritik-aflivning-af-millioner-af-m...

Argumentationen i det link er mindst lige så tyndt. Det er endnu en gang "lig på bordet"-argumentation om, at der ikke er evidens for, at smitten kan sprede sig op til 7,8 km - ergo må det være det samme som evidens for, at smitten kun kan sprede sig 1 km.

Morlille kan ikke flyve - en sten kan ikke flyve - ergo er Morlille en sten...

Mogens Holme, Rolf Andersen, søren ploug og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Mage til vrøvl skal man lede længe efter! Hvad bliver det næste Corona blandt katte? Ingen bliver syge eller dør af det her. Andet end de, der i forvejen er ved at stå af. Hvorfor hidser folk sig op, der er mange hekse i skoven åbenbart!

Anne-Marie Krogsbøll

Velkommen til trollen - hvad skulle vi gøre uden:-)

Mogens Holme, Henriette Bøhne, Jens Christensen, Gitte Loeyche og søren ploug anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Prøve at se kritisk på tingene, og prøv at læse de tal, der dagligt bliver publiceret! Men okay, "social distancing" folk vil det bare! Der mennesker, der har investeret i de her minkfarme og som nu mister deres indkomst pga. noget regeringen desperat prøver at forlænge! Tallene viser at ingen bliver syge, ingen dør, "så lad os kaste os over noget nyt." Og folk spiser det råt hver gang! Nå nu vil jeg se 1984, det er jo der vi hastigt bevæger os henimod! Jeg hader at være den, der siger imod, men nogen må desværre påtage sig rollen som "Winston." Også selvom det fører til rum 101 med hastige skridt. Så kan jeg erkende min brøde for "åben skærm!" :-;

Anne-Marie Krogsbøll

"Tallene viser at ingen bliver syge, ingen dør"
???????????????????

Mogens Holme, Jens Christensen, Nille Torsen, Gitte Loeyche og søren ploug anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Og så vil jeg da sige og mene, at jeg kender Information, som den avis, der om nogen har påtaget sig denne rolle. Er det ikke et gammelt modstandsorgan? Det er squ en skam!

René Arestrup

Det er vel vores omgang med domesticerede dyr, der er det egentlige problem. Eller rettere det økonomiske paradigme, der presser dyrene til det yderste. Måske er nok bare nok. Måske er det naturen, der svarer.

Sören Tolsgaard, Mogens Holme, Jens Kofoed, Lillian Larsen, Thomas Tanghus, David Zennaro, søren ploug, Dorte Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Præcist, hvor ser du at folk dør henne i statistikken? De der dør, dør med Corona og ingen dør af. Jeg kan ikke se det? Er det mon 1 eller 2, vi har pt. i Danmark en underdødelighed! Så lad være med det! Dårligt argument!

Mads Kjærgård

Fortæl mig hellere, hvorfor det er så vigtigt lige pludseligt og hvorfor vi ikke kan inddæmme evt. smitte til gavn for alle, også minkalverne? At sige vi blot skal brænde flere hekse hjælper ikke!

Anne-Marie Krogsbøll

"De der dør, dør med Corona og ingen dør af. "

Hvor ser du det, Mads?

Mogens Holme, Nille Torsen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Mads har ret. Influenza kan slå børn og unge ihjel - det kan corona ikke. Hele historien blæst komplet ud af proportioner - det er på tide at fokus kommer på plejehjem, hjemmepleje og hospitaler. Og så kan resten følge social distancering og håndvask. Og komme i kan med at leve. Så slå mink, restauranter og flyselskaber ihjel hjælper ingen. Det producerer mere destruktion.

Anne-Marie Krogsbøll

Kommer der et svar, Mads Troll?

Mogens Holme, Gitte Loeyche og søren ploug anbefalede denne kommentar

Mink er særdeles modtagelige over for coronavirus, og med tusinder af dyr tæt pakket i små bure på danske minkfarme kan der opstå såkaldte reservoirer. Her kan virussen sprede sig med høj hast og mutere i alle mulige retninger undervejs.

Uanset !!! ENDELIG og TAK for det, befries de arme minke fra deres kommercielle menneskeskabte "helvede" ! Kort sagt !!!

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Jacob Johansen, Anne-Marie Krogsbøll og søren ploug anbefalede denne kommentar

Hvis det nu viser sig, at man er nødt til at lukke minkfarmene, fordi dyrene smitter mennesker, kan man så ikke bruge farmene og deres bure til at "producere" katte ?
Katte har et dejligt skind, og vil således fint kunne erstatte minkene i pelsproduktionen.
Alternativt kunne man begynde at opdrætte hunde - her vil man oven i købet kunne bruge kødet fra de slagtede hunde til bøffer.

Freddie Vindberg, Ruth Sørensen, Nette Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"Social afstand"

Jeg hader det udtryk. En hjemløs Hus-Forbi-sælger kan sidde på en bænk i parken, og en million-betalt bankdirektør, kan sidde ved siden af ham, og de kan nyde solskinnet.

De to mennesker har en meget stor "Social afstand", men en forholdsvis lille "Fysisk afstand" ....

Begrebet "Social afstand" er en meget dårlig oversættelse fra det engelske "Social distance".
.. tænk også på begrebet "Social Media", som ofte ikke er særlig 'sociale' i den danske betydning af ordet.

Niels Jørgensen, Freddie Vindberg, Michael Friis og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Søren Ploug

God ide`; ).... Måske det vil kunne vække folks mishag mod disse syge " koncentrations lejre" for levende væsener, hvis deres kæledyr overtager pladsen.

Gitte Loeyche, Ruth Sørensen, Freddie Vindberg, søren ploug og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Desværre smittes katte vist også nemt, Søren Ploug....også harer/kaniner...

Så hvad kan vi så finde på? Egern? De har en flot hale.... Fasaner? De bliver vist ikke smittede...

Pelslobbyister?..... Det ville være løn som forskyldt..

Eller østarbejdere? Det er vel ikke meget værre, end der, hvor mange af dem i forvejen bor...

Nej, de farmbure er vist ikke rigtigt egnede til boliger for hverken dyr eller mennesker...lad os håbe, at alle snart indser det...

Steen K Petersen, Jens Christensen, Gitte Loeyche, Freddie Vindberg, søren ploug og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Men efter rådgivning fra blandt andre Fødevarestyrelsen ændrede regeringen kurs og besluttede at nøjes med skærpede forholdsregler - er Dan Jørgensen også fødevareminister?
Sidst det var galt med smitte i landbruget - MRSA-bakterien eller svinepest, som bet' Dan ikke brød sig om at kalde det - mente han, at det rakte at huske at vaske hænder når folk forlod svinestalden.
Der er ikke sket ret meget i Soc.dem siden da. Hensynet til avlernes økonomi og eksporten for 5 mia kr. til Kina vejer tungere end hensynet til befolkningens sundhed.
For et par uger siden skrev Mogens Jensen en kronik i Politikek: S har været landbruget venner i de sidste 100 år.
Her ses endnu et eksempel på hvad dette indebærer.

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Mogens Holme, Erik Winberg, Thomas Tanghus, John Damm Sørensen, Jens Christensen, søren ploug og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Malene Nielsen

Personlig er jeg bekymret for mig gamle far der bor i nærheden af en masse minkfarme og som elsker at fodre og kæle for de halv-vilde katte der kommer forbi hos ham. Ret svært at få ham til at lade være med det.