Leder

Tyrkiet har ret

Det er utåleligt for Ankara, at det græske Cypern og Grækenland ikke anerkender Tyrkiets krav på en rimelig økonomisk zone i det østlige Middelhav
Den tyrkiske præsident, Erdogan, har hele sin nation bag sig i sagen om at få anerkendt Tyrkiets krav om en rimelig økonomisk zone i det østlige Middelhav.

Den tyrkiske præsident, Erdogan, har hele sin nation bag sig i sagen om at få anerkendt Tyrkiets krav om en rimelig økonomisk zone i det østlige Middelhav.

AA/ABACA

Indland
5. oktober 2020

For få år siden havde deltagere i den tyrkiske version af ’Hvem vil være millionær’ besvær med at besvare spørgsmålet: Hvilken græsk ø er tættest på Tyrkiet? I dag ved også Istanbuls gadehandlere, at svaret er Kastellórizo – på tyrkisk: Meis, en klippeø fire kilometer fra det sydligste knæk på Tyrkiets middelhavskyst.

Øen fylder ni kvadratkilometer og er i sig selv uden betydning, men har spillet en symbolsk hovedrolle i den efterhånden årelange konflikt mellem Tyrkiet og Grækenland om rettighederne til havbundens olie- og gasressourcer i det østlige Middelhav.

Ud fra princippet om en økonomisk zone på 200 sømil fra det nationale territorium strækker Grækenlands rettigheder i kraft af øens beliggenhed sig til det meste af det østlige Middelhav. Tyrkiet vil være ladt tilbage med Antalya-bugten.

Men fraregnes klippeøen som territorium, hvad der faktisk er havretligt belæg for, udgør tyrkisk farvand det tredobbelte – mindst. Forhandlinger mellem Athen og Ankara om netop denne problematik brød sammen i 2016.

Tag ikke fejl

Den anden hurdle er Cypern, hvor Tyrkiet insisterer på, at de tyrkiske cyprioter i øens nordlige republik er ligestillede rettighedshavere med de sydlige græske naboer. Men eftersom Cypern i EU-optikken er en enhed, hvis legitime regering er den græskcypriotiske, er den rettighedshaver til hele øens økonomiske farvandszone.

I disse farvande har tyrkiske fartøjer gennemført prøveboringer denne sommer, hvilket førte til græsk EU-mobilisering – de græske cyprioter blokerede ligefrem planlagte EU-sanktioner mod Hviderusland ved at gøre dem betinget af sanktioner mod Tyrkiet.

Som det fremgik af lørdagens leder endte EU efter syv timers krejlen med at sparke striden til hjørne – truslen om sanktioner mod Tyrkiet opretholdes, men blev fulgt op af løfter om velvillig behandling af visa-ønsker, modernisering af toldunionen og genforhandling af flygtningeaftalen til gengæld for tyrkisk tilsagn om direkte forhandlinger med Grækenland.

Foreløbig har parterne frist til december, men tag ikke fejl: I denne sag har præsident Erdogan hele sin nation bag sig.

Med Middelhavets længste kystlinje og som regional stormagt vil Ankara ikke affinde sig med Antalya-bugten på grundlag af de geografiske ejendommeligheder i Lausanne-traktaten fra 1923. Det er ret beset forståeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Reelt burde den joniske kyst jo gå tilbage til Grækenland.

Bjørn Pedersen

Du mener vist den ægæiske kyst, Steffen Gliese, men hvis Grækenland skulle have hele den kyststrækning skulle de jo også have dele af det vestlige Anatolien. Det krav giver vist ikke så meget mening længere. Hvis der overhovedet stadig lever anatoliske grækere i Anatolien længere, så er de en uddøende befolkngsgruppe, og intet man kan/bør bygge et spinkelt territorialkrav på.

Peter Fenger Lund, Thomas Tanghus og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Man kan endnu en gang ærgre sig over, at græsk-cyprioterne ikke dengang i 2004 stemte JA til genforening af Cypern.
Tyrkisk-cyprioterne stemte JA; men der skal jo 2 parter til en genforening.

Jeg var på Cypern den gang grænsen blev åbnet, og det var ret interessant at se forskellen: grækerne var fuldstændig ligeglade med de andre, mens tyrkerne glædede sig til det. Det er nok desværre et udtryk for hvordan det er endt. Hvordan man skal kunne skabe forsoning på det grundlag, er ret umuligt at forestille sig.

Steffen Gliese

Jonien, Bjørn Pedersen: https://denstoredanske.lex.dk/jonere

Bjørn Pedersen

Ok, Steffen Gliese. Overrasket over dit standpunkt, deraf min "rettelse". Spørgsmålet er det samme om de kaldes ionere eller vest-anatomiske grækere: Hvorfor bør territorier langs den ikoniske kyst, gå tilbage til grækerne?

Bjørn Pedersen

*anatoliske, selvfølgelig.
(Skod-stavekontrol)

Bjørn Pedersen

Og, nu, ved endnu en gennemlæsning kan jeg se at den pokkers telefon også korrigerede på min "ioniske kyst"! *GRRR!* Hvorfor kan stavekontroller idag ikke inkorperer bare en lille smule historie-relaterede navneord? Information! Kunne i ikke få Georg Metz til lige at undersøge denne skandaløse teknologiske mangelfuldhed?