Leder

De døde mink er blevet symbol på en regering, der handler i panik

To gange har regeringen nu forkludret afgørende beslutninger om mink ved ikke at sikre sig det rette lovgrundlag først. Det giver indtryk af en regering, der træffer forhastede beslutninger på et tyndt grundlag
I stedet for at blive i jorden skal minkene nu køres til forbrænding. Det var der ellers ikke plads til tidligere, hvorfor regeringen i første omgang valgte at hælde dem i store massegrave.

I stedet for at blive i jorden skal minkene nu køres til forbrænding. Det var der ellers ikke plads til tidligere, hvorfor regeringen i første omgang valgte at hælde dem i store massegrave.

Casper Dalhoff

Indland
28. november 2020

Ikke engang i graven kan de stakkels mink få fred.

I de seneste uger er millioner af mink blevet begravet i enorme massegrave nær Karup og Holstebro.

Men juridiske eksperter har i Jyllands-Posten vurderet, at der måske ikke er lovhjemmel til at begrave dem netop der. Desuden er de lokale bekymrede for, at de døde mink vil forurene deres drikkevand og badevand.

Og nu skal de halvt opløste mink så graves op igen. Det meddelte den nye fødevareminister Rasmus Prehn (S) fredag, efter et flertal i Folketinget havde lagt pres på miljøminister Lea Wermelin (S) under et samråd.

I stedet for at blive i jorden skal minkene nu køres til forbrænding – hvis Miljøstyrelsen vel at mærke siger god for det. Det var der ellers ikke plads til tidligere, hvorfor regeringen i første omgang valgte at hælde dem i store massegrave.

Dystopiske scener har udspillet sig i efterårskulden, mens den ene gravko efter den anden har hældt dynger af rådnende mink ned i lange render og skovlet dem til igen. For at det ikke skal være løgn, var minkene begyndt at vælte op af jorden igen som følge af forrådnelsesprocessen, fordi de ikke var begravet dybt nok.

Det har lignet noget fra et grotesk mareridt, og regeringens ministre må da også føle, at de i de seneste uger har befundet sig i en ond drøm, som de ikke kan vågne fra.

Forhastede beslutninger

To gange på kort tid er det nu sket, at de ikke har sikret sig det rette lovgrundlag forud for afgørende beslutninger.

Selv om de borgerlige partier har en fest med at skyde regeringen de værste motiver i skoene, er det svært at se for sig, at regeringen med åbne øjne har begået lovbrud. Om ikke ud fra en idealistisk betragtning så i det mindste ud fra en strategisk. Det er simpelthen for dumt at begå så eklatant et lovbrud, som enhver kan sige sig selv vil blive opdaget med det samme.

Mette Frederiksen (S) har fra begyndelsen sagt, at regeringen hellere vil gå et skridt for langt end for kort i håndteringen af corona. Det er nok snarere konsekvenserne af det mantra, vi ser nu.

Læren af minkforløbet må være, at valget ikke står mellem at gå for langt eller for kort. Det handler om at gå lige præcis langt nok.

For at gøre det må regeringen holde op med at træffe forhastede beslutninger på et ufuldstændigt grundlag.

Både af hensyn til coronaindsatsen og regeringens troværdighed.

 

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tænk om vi havde haft en regering, der, da de første alarmerende rapporter om minks smittefarlighed havde grebet resolut ind, og slået dem alle ned inden det spredte sig. Nu ligger den erhvervsvenlige regering som den har redt.
På den anden side - hvor mange af os ville kunne leve under det voldsomme pres som regeringen har været igennem siden det hele startede i marts? Ville vi ikke også til sidst blive ramt af åndelig metaltræthed, miste overblikket og begynde at lave fejl på fejl?
Foruden at lave div. advokat- eller parlamentariske undersøgelser, så burde et hold krisepsykologer og adfærdsforskere undersøge de vilkår som en så presset regering skal fungere under.
Lad os nu passe på, at vi ikke adopterer Venstres 0-fejlskultur, og fordømmer mennesker, der er udsat for et så voldsomt pres som det regeringen har været igennem.
Jacob Ellemann - fars søn - skylder at fortælle, hvad han ville have gjort anderledes - bortset fra at han ikke ville have slået andre end de smitte mink ihjel, samt overøst hans mæcener med et en masse skattekroner.

Peter Beck-Lauritzen, Morten Wieth, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Lars Knudsen, Per Christiansen, Jesper Eskelund, Jan Brunchmann, Karsten Aaen, Lars Løfgren, Anders Graae, nils valla, Kristian Spangsbo, Vibeke Hansen, Martin Lau, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Hans Larsen, jørgen djørup, Steffen Gliese, Troels Brøgger, Liselotte Paulsen, Peter Høivang, Torben K L Jensen, Nette Skov, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Så vi må da håbe at regeringen ikke går for kort eller langt, såsom graver minkene op, inden de får lovgrundlaget i orden, og spørger F.T. om lov til at gøre noget og ikke overtræder lov om usømmelig omgang med afdøde eller gravfreds- bestemmelserne.

Peter Beck-Lauritzen, Bent Gregersen, Anders Graae, olivier goulin, Nette Skov og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kan sagtens tilgive grundlovsbrud (som for mig at se ikke ser bevidst ud), evt. krokodilletårer (hvad jeg ikke tror, det er), og andet minkkludder i kampens hede. Men jeg kommer ALDRIG til at tilgive, hvis man nu lader smitten slippe sig af hænde i København, så det kommer til at koste mange - unødvendige - menneskeliv, og ødelagte helbred. For det er HELT unødvendigt, for vi KAN undgå det, hvis de handler resolut nu!

Jeg kan frygte, at minksagen er ved at gentage sig - nu med mennesker.

For mens alle diskuterer minkforløbet og MF’s tårer, er København ved at udvikle sig til én stor smittebefængt minkfarm med over 1 million individer:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8013970/Nu-har-smit...

København er nået op på det allerhøjeste smitteniveau, niveau 5. Det, som i følge regeringens risikovarslingssystem med de fem trin burde indebære total nedlukning:
https://coronasmitte.dk/-/media/mediefiler/corona/varslingssystem/varsli...

Man lukkede - med god grund - hele Nordjylland ned. Så hvorfor kommer der ingen indgreb i København, inden vi har overbelagte hospitaler, og det bliver alt for farligt at vove sig ud i butikker og arbejdspladser?

"Hospitaler landet over forbereder sig på en situation, hvor de er nødt til at aflyse planlagte operationer."
https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-faa-seneste-nyt-om-coronavirus

Hvor er forsigtighedsprincippet blevet af? Gælder det nu kun i Jylland? Har minkerhvervet koster os så meget (ud over menneskeliv), at der ikke er råd til at passe på Københavnerne?

En katastrofe er på vej, og medier og blå blok kagler procedurefejl og mulige krokodilletårer i stedet for at bruge alle kræfter på det virkeligt vigtige, nemlig nu at undgå, at København bliver en ny minkskandale, hvor man handler alt for sent og inkonsekvent, for derefter om kort tid sandsynligvis igen at handle kaotisk i total panik - med uoverskuelige konsekvenser.

Så vi må have medierne til at flytte fokus fra Christiansborgfnidderet, og igen blive opmærksomme på, at vi stadig - og endda i stigende grad - står overfor en stor fare. Medierne må holde regeringen i ørerne, så minkskandalen, med dens alt for sene, og derefter alt for forhastede, indsats, ikke kommer til at gentage sig ... nu med mennesker.

Peter Beck-Lauritzen, Marianne Jespersen, Mette Johansson, Steen K Petersen, Lars Knudsen, Arne Thomsen, Eva Kjeldsen, Karsten Aaen, Bent Gregersen, Finn Jakobsen, jens peter hansen, Lars Løfgren, Kristian Spangsbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Jørn-Erik Rasmussen, Jens Christensen, Erik Winberg, Per Langholz, Torben K L Jensen, Lillian Larsen, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I stedet for at blive i jorden skal minkene nu køres til forbrænding – hvis Miljøstyrelsen vel at mærke siger god for det. Det var der ellers ikke plads til tidligere, hvorfor regeringen i første omgang valgte at hælde dem i store massegrave."

At beskylde regeringen for at bestemme, at mink skulle i massegrave, er vist mildt sagt at overvurdere detaljestyringen.

Det var et samarbejde mellem Forsvarets Ejendomsstyrelse og Fødevarestyrelsen, der af endnu uransalige årsager forårsagede hele miseren.
Det er spørgsmålet, hvorvidt den forhenværende minister Mogens Jensen overhovedet blev orienteret om beslutningen før den førtes ud i livet som død og djævel.

Den nye minister Rasmus Prehn har reageret ved at indrømme fejlen og bebude flytning af de usalige mink.

Det var sandsynligvis slet ikke sket med Venstre ved roret, idet partiet som bekendt under sin sidste periode ved magten ikke lod en eneste skandale være ubegravet, eller indrømmede blot en enkelt af de talrige lovbrud, fejl og bommerter de begik.

Peter Beck-Lauritzen, Morten Wieth, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Jan Brunchmann, Lars Knudsen, Peter Krogh, Bent Gregersen, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen, Ron Levy, Jørgen Mathiasen, Vibeke Hansen, Martin Lau, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Peter Høivang, Per Langholz, Torben K L Jensen, Nette Skov og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

"Kulturarven" fra de gamle Molbo historien viser sine helt tydelige spor her, særlig med en reference den lige netop den , hvor de gravede huller. Dengang var det bare et dumt tidsspilde, men denne gang er det langt mere alvorlig.

Der er igen dømt MOLBO med capital letters !

Information: Sebastian:
'Jeg ved godt at en avis skal være kritisk og ja det er nemt at være kritisk med tilbagevirkende kraft, for vidste i at beslutningen om disse grave ikke var/ er helt holdbar?
Tror I at myndighederne uanset ekspertise lige havde forudset det her?
Det er så nemt at blive forarget og at en opposition til hver en tid skal spille kloge uden at røre en finger-groft sagt.
Regeringen sagde allerede i marts at det her aldrig var prøver før-heldigvis- og at der ville blive begået fejl, og ikke en eneste skal bilde mig ind at fejlene er begået med gusten overlæg, og ingen skal bilde mig ind at denne regering har gjort rigtig meget for at dele sol og vind lige. Coronaen er altså ikke deres skyld!
Men alle i dette land uanset fløj burde vel bidrage gennem henvendelser op ad, hvis de har et forslag eller ser en fare for alles skyld. Mit er at etablere en gruppe/junta/udvalg fast med både blå og røde partier samt eksperter et år ad gangen og med mindst et ugentligt møde.

Peter Beck-Lauritzen, Peter Krogh, Carsten Bjerre, Henning Kjær, Peter Høivang og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Information: Sebastian:
’Jeg ved godt at en avis skal være kritisk og ja det er nemt at være kritisk med tilbagevirkende kraft, for vidste i at beslutningen om disse grave ikke var/ er helt holdbar?
Tror I at myndighederne uanset ekspertise lige havde forudset det her?
Det er så nemt at blive forarget og at en opposition til hver en tid skal spille kloge uden at røre en finger-groft sagt.
Regeringen sagde allerede i marts at det her aldrig var prøver før-heldigvis- og at der ville blive begået fejl, og ikke en eneste skal bilde mig ind at fejlene er begået med gusten overlæg, og ingen skal bilde mig ind at denne regering har gjort rigtig meget for at dele sol og vind lige. Coronaen er altså ikke deres skyld!
Men alle i dette land uanset fløj burde vel bidrage gennem henvendelser op ad, hvis de har et forslag eller ser en fare for alles skyld. Mit er at etablere en gruppe/junta/udvalg fast med både blå og røde partier samt eksperter et år ad gangen og med mindst et ugentligt møde.

Kristeligt Dagblad : 23. april 2020, kl. 19:20, opdateret 22. august, kl. 0:10Af Jannie Iwankow Søgaard og Tine Maria Winther
Annonce

"Nye danske studier viser, at empati som stærkt karaktertræk er en vigtig faktor, når det kommer til at vise samfundssind og acceptere afsavn under coronakrisenEgentlig er det logisk: Mennesker med empati er bedre til at tilsidesætte egne hensyn for at passe på andre. Risikovillige, konkurrenceprægede og egocentrerede personer handler derimod mere skødesløst – eller ligefrem skånselsløst. Ligesom de i højere grad irriteres over de restriktioner, samfundet i øjeblikket pålægger os i forbindelse med coronasmitte."

Nu har Christianborgs højrefløj fået "vind i sejlene" - tror de!! . De fangede lige Statsministeren og regeringen i en større misforståelse og/eller fejl, som "synderne" har beklaget op til mange gange !! Så burde de såkaldte voksne politikere vel kunne samarbejde om det videre forløb. Men NEJ !!!

OVERALT i samtlige medier "tæsker" journalister og visse politikere en stemning op til kvalmegrænsen. Og JA klart ! det er hårdt for minkavlerne, ligesom det hårdt for andre erhvervsdrivende, isolerede mennesker grundet sygdom og alderdom at skulle bringe ofre i denne Coronatid - for alle kan vel blive enige om, at det er CORONAEN som er den egentlige synder.

For tiden har vi i familien valgt at slukke og lukke for al støj i form af negativ mediedækning og ondskabsfuld forfølgelse af vores Statsminister. For lige meget hvad hun gør og siger ,bliver hun mandsopdækket af mobningssyge individer, hvad enten det er aviser eller radio/TV. I følge Berlingske er historien om minkene nu på verdens turne´. Man kan kun gisne om, hvem der har ønsket den runde !!

Ligesom vi ønsker ikke at Klima forurene, bør vi efterhånden passe på at mobbeklimaet her i landet ikke tager overhånd !

Peter Beck-Lauritzen, Jens Mose Pedersen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Lars Knudsen, Arne Thomsen, Peter Krogh, Jesper Eskelund, Bent Gregersen, Stig Bøg, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen, Per Kortegaard, Vibeke Hansen, Marianne Egebjerg Jensen, Martin Lau, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Bjerre, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller, Viggo Okholm, Hans Larsen, Jørn-Erik Rasmussen, Steffen Gliese, jens rasmussen, Torben K L Jensen, Niels Jacobs, Eva Schwanenflügel og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Hvorfor råber alle i kor på at de døde mink forurener områdets grundvandet og den nærliggende sø?. Hvor er beviset for det?. Det bliver sammenlignet med organisk materialer fra lossepladser. Ja minkene er hovedsagligt organisk materiale og mere korrekt kaldet biologisk materiale, men det er ikke menneskeskab syntetisk organisk plastik affald med persistente blødgørere og brændhæmmer med tung metaller. Det er giver ikke mening at sammenligne det med fortidens lossepladser, enten er man uvidende eller også har man en politisk agenda. Minkene er heller ikke gylle med et højt indhold kvælstof, fosfor.
Det er militært område både søen og området hvor minkene er begravet med begrænset offentlig adgang. Der bør selvfølgelig fortages overvågning af udsivning fra minkene, men hvorfor skal jeg som skatteborger betale milioner af kroner for bortskaffelse af minkene fra området, hvis det bare er hysteri?. Hvor er en plausibel forklaring på at de døde mink udgør en fare for forurening af grundvand eller andet?

Peter Beck-Lauritzen, Steen K Petersen, Peter Krogh, Bent Gregersen, Viggo Okholm, Poul Anker Juul og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Agendaen er, at vi skal tro/mene, at vi bliver misregeret af SD, så at Venstre hellere må , ja bør, overtage regeringsmagten - selvfølgelig, ikke Per?

Peter Beck-Lauritzen, Steen K Petersen, Ole Henriksen, Lars Løfgren, Torben K L Jensen, Egon Stich, Jørgen Mathiasen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Jens Christensen, Nette Skov og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Kære medkommentatorer: 1) den ”frie danske presse” taler altid i kor (samme egentlige ejer i en skjult skuffe på Cayman Ilands?) 2) ”den rigtige mening” er altid eftertragtet i Danmark [janteloven], og ”den frie presse” sikre os danskeres konforme verdenssyn. Det kan vi ikke gøre noget ved.
Men: det er os der har valgt de mennesker som styrer os og bestemmer regler og vilkår for vores existens. Af statistiske grunde har en lille befolkning færre talenter end en større befolkning. Vores talentmasse ER ikke større, Corona, skat, skole, finans institutioner, ”klima” med flere fungerer måske ikke perfekt: Vi er ikke dygtigere!. Og vi er så bange for ”de anderledes andre”. Den Engelske finansminister og Google chef er Indere, USA vicepræsident er en ”ikke vestlig indvandrer”. Vores xenofobe selvtilstrækkelighed vil på et tidspunkt blive os en dyr fornøjelse. Ude i verden findes med sikkerhed talenter der er bedre end dem vi har valgt. Corona ex: Kinesere har vaccineret mere end 1 million allerede.

Når smitten for alvor rammer deres kæledyr skal lakmusprøven testes. Er det bedsteforældrene som skal have et par leveår mere, eller barnets lille vovse?

Erik Winberg, Christel Gruner-Olesen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det kommer ikke som den store overraskelse, at oppositionen gør regeringens håndtering af minkproduktionen til et magtpolitisk spørgsmål, men man skal ikke af den grund slå grundlovsbrud hen, - ganske principielt for det står ikke fast, at regeringen har brudt grundloven. Det dur heller ikke at foreslå drastiske tvangsmidler i vaccinationen, som nogle her gør. Det forstærker indtrykket af panik og skaber grobund for alverdens sammensværgelsesteorier.

Der er lavet fejl både i regeringen og i forvaltningen, og hvis man vil regeringen det godt, må man håbe, at begge retter op på det i en vis fart, for ellers fortsætter spillet om magten. Alle kan forstå, at man ikke skal lægge nye fejl oven på gamle, og derfor skal man tænke sig om og finde den bedste løsning på de begravede minke.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Der er virkeligt mange som hænger fast i rollen "Lotte modsat" . Enten er de meget tunge eller så prøver de score blandt utilfredse vælgere.
At mink blev begravet meget hurtigt og alt for tæt på badesø, skyldes alternativet kunne blive meget værre.
Skulle vi ikke prøve at komme videre?
En sk... badesø er da nænsom betaling for et alternativ hel uoverskueligt.

Steffen Gliese, Steen K Petersen, Per Langholz, Peter Krogh, Henning Kjær, Christel Gruner-Olesen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja ja.. Blå blok råber op om grundlovsbrud og .. ja.
Men, billede med at vi står over for et system, der ikke forstår og magter at håndtere den pandemi på en for borgerne sikker og lovlig måde, står der stadig. Og når man ikke forstår noget, og de forstår ikke pandemier i ministerierne, og man vælger at reducerer ekspertisen til bare endnu en rådgiver. Så går det galt, så dummer man sig, og så begynder man at tage paniske urationelle beslutninger.

Desuden vil Ministerier og ministre vil åbenbart prioritere politik og kontrol til en grad, hvor det er til fare for borgernes ve og vel. Og surprice, det har har ikke så meget med partifarve at gøre, desværre. Vi kan se her, hvordan ministerier mener det er vigtigere at mørklægge ting end at informationer kommer ud til befolkningen:

https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-smitte-paa-minkfarme-kan-tvi...

Jeg må indrømme, at kommunikationen fra SST at covid-19 er mere luftbåren end før antaget, sku er nyt fra mig. Det er simpelt hen druknet i ligegyldige mink sager.

Vi kan også se at sådan noget trivielt som vaccinations planer skal der spinnes politik på, igen i de eksisterende beredskabsplaner (igen læses før ændringen af epidemiloven), var der en klar plan for hvordan regioner og kommuner skulle spille den udførende rolle. Men vent.. alle de planer smed man jo ud af vinduet da ministerierne overtog, og det beredskab aktiverede man jo slet ikke.

Så ja.. regeringen kager rundt i det.. og det er et glimrende eksempel på, hvorfor vi har brug for en revidering af implementeringen af magtens tredeling i Danmark. Både så vi kan bekæmpe den næste pandemi bedre, men også sådan at vi har mere åbenhed.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

"I dag taler ingen længere om røde og grønne kurver. Ingen kan forestille sig, at epidemien kan spinne så meget ud af kontrol, at selv børn med kræft ikke kan blive behandlet i tide. Behandlingen af patienterne er blevet bedre, de bliver udskrevet efter halvt så mange dage som i foråret, og hospitalerne er på en helt anden måde gearet til at tage imod dem.

Mens forårets skrækscenarie regnede med knap 900 respiratorpatienter på intensiv, opererer Sundhedsstyrelsen og regionerne under efterårets og vinterens epidemibølge med et anslået loft på 300 pladser til intensiv behandling af covidpatienter. Dertil kommer godt 750 pladser på medicinske afdelinger til covidpatienter, der med tilskud af ilt selv kan trække vejret og ikke behøver ligge i respirator. Det fremgår af et foreløbigt notat fra Sundhedsstyrelsen dateret 16. november, og som landets fem regioner har leveret oplysninger til. Altså godt 1.050 sengepladser."

"Politiken ville godt have spurgt Sundhedsstyrelsen, om dens notat skal forstås sådan, at den planlægger ud fra worst case scenarie, hvor omkring 1.000 er indlagt med corona på samme tid, men styrelsen vil ikke udtale sig om notatet, før det er endeligt og offentliggjort i løbet af den kommende uge."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8014506/Hospitalern...

Ganske som i foråret er de danske sundhedsmyndigheder grebet af storhedsvanvid, og tror, at de kan gå på vandet, og ustraffet holde samfundet (København) mere eller mindre halvåbent, mens smitten stiger. Det kommer - ganske som i foråret - til at går galt. Og min påstand er, at ganske som i foråret går myndighederne helt bevidst efter at udnytte hospitalskapaciteten, i stedet for at bekæmpe smitten effektivt med restriktioner. Denne gang får myndighederne desværre bare - i ly af minkskandalen - deres vilje.

Ingen siger det højt, men strategien er nu ikke mere forsigtighedsprincippet, men Brostrøms proportionalitetsprincip, hvor man kører til stregen - gerne lidt over - og ofrer mange menneskeliv, fordi penge vejer tungere end menneskeliv i den proportionalitetsmålestok. For HVIS man faktisk stadig brugte forsigtighedspincippet, så er er masser af "værktøjer", man på nuværende tidspunkt ville have taget i brug i København - i forsøg på at afværge den værste katastrofe: Øge afstandskravet til 2 meter igen - også i offentlig transport, nedsætte forsamlingsgrænsen, påbud om hjemmearbejde, lukke grænsen i en periode, lukke restauranter, fitnesscentre m.m. (restauranter og fitnesscentre er i følge en amerikansk undresøgelse nogle af de bedste steder at blive smittet), lukket for rejser mellem landsdel/regioner, sende børn og uge hjem, anerkende, at smitten er luftbåren, og handle derefter osv. osv.

Men man gør INGENTING, før smitten for alvor et løbet løbsk. Så det er ikke udtryk for, at man ikke KUNNE HAVE undgået mange smittede, når vi om nogle uger, midt i julen, har kaos - det er en helt bevidst strategi - uforsigtighedsprincippet, ønsketænkningsprincippet, spin-og vildled befolkningen-princippet. Man VÆLGER helt bevidst at ofre mange menneskeliv - og sundhedspersonalets jul - på erhvervslivets/magtpolitikkens alter.

Og Brostrøm tager jo ikke epidemien mere alvorligt, end at han flere gange er blevet afsløret i ikke at overholde egne retningslinjer. Om Brostrøm så har fået krammet på regeringen, eller om regeringen helt frivilligt har opgivet forsigtighedsprincippet (af hensyn til parti- og kandidatkasser og truende kommisionsundersøgelser?) - det ved jeg ikke endnu. Men ét ved jeg: Vi bliver lige nu kuppet, narret og bedraget til at ofre mange, mange menneskeliv.

Jeg er rasende! I mine øjne er det en forbrydelse mod befolkningen - især den københavnske, men det kommer jo til at gå ud over alle.

Mette Johansson, Steen K Petersen, Lars Knudsen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Jeg må indrømme, at kommunikationen fra SST at covid-19 er mere luftbåren end før antaget, sku er nyt fra mig. Det er simpelt hen druknet i ligegyldige mink sager."

Så har du ikke fulgt med i flere måneder, Jesper. Det er IKKE ny viden - vore myndigheder har bare stædigt benægtet det, selv om internationale eksperter har vidst og sagt det længe - faktisk siden marts.

Se folketingshøringen om minksagen d.16/11 (Efter 1 t og 55 minutter), hvor Kristian G. Andersen giver Lundgren og de danske myndigheder tørt på for netop at være fuldstændigt faktaresistente på det punkt.
https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20201/suu/tv.6814.aspx?as=1#player

DERFOR er det nu blevet lidt for svært for dem at vedblive at benægte det...

Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
Jeg burde have skrevet, siden høringen i folketinget, hvor vi rigtig nok diskuterede det her og jeg medgav at dette faktum jo formodentlig gav maskepåbudet mere legimitet.

Jeg er så fuldstændig uenig i at sst og ssi ikke tager det her alvorligt. Du skal huske på at der kommer ingen... INGEN.. direkte kommunikation til os borgere fra hverken SST eller SSI, alt bliver filtreret gennem ministerierne. Derfor er man nødt til tage højde for det når man udtaler sig om hvad ssi og sst ‘siger’. Det er helt evident at, fra hvad vi har set med minksagen, ting skrives om, forvanskes mv. for at passe ind i en politisk agenda.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Ingen af os ved, hvad der foregår bag de lukkede døre, og hvem der i virkligheden har bukserne på, Jesper. Men det, du siger, bekræfter min gentagne påstand lige fra foråret om, at vi ikke kan stole på, hvad myndighederne siger til os - vi er nødt til at tænke selv.

Om det så er myndighederne, der driver politik, eller politikerne, der blander sig i ekspertisen, det er der ingen af os, der på nuværende tidspunkt ved. Det er kaos.

Steen K Petersen, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: Lundgren benægtede i høringen, at smitten var luftbåren - og han er vel ikke underlagt regeringen? Ud over at det nok ikke er klogt for en professor at gå på tværs af den ønskede linje - det kan jo nok indirekte blive dyrt i form af mistede forskningsbevillinger og poster.

Hvad har mon motiveret Lundgren til at benægte fakta omkring luftbåren smitte?

Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Anne-marie Krogsbøll: "Om Brostrøm så har fået krammet på regeringen, eller om regeringen helt frivilligt har opgivet forsigtighedsprincippet ... det ved jeg ikke endnu."

Men det er virkelig for galt, at de sådan går og krammer på hinanden!

Anne-Marie Krogsbøll

Så længe bare nogen af dem har bukserne på, Sören Tolsgaard :-)

Sören Tolsgaard

Jam'n, de ta'r det jo ikke alvorligt med afstand og mundbind!

Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

" Stakkels minker, selv i graven kan de ikke få fred"!
Om mon det vil at være bedre for 13 millioner af dem, at blive kvælet til døden som de plejer i November måned, pelset ud, skåret op, reduceret til pulver, brugt til gødning eller fodre alt imens deres pelse vil ende på rige kvinders skulder.
Stoppe det der minkavler føleri, godt at det er ikke lederskribenter fra både Politiken og Information der skal styre land imens pandemien raser!

Kim Houmøller, Steen K Petersen og Peter Krogh anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

" Stakkels minker, selv i graven kan de ikke få fred"!
Om mon det vil at være bedre for 13 millioner af dem, at blive kvælet til døden som de plejer i November måned, pelset ud, skåret op, reduceret til pulver, brugt til gødning eller fodre alt imens deres pelse vil ende på rige kvinders skulder.
Stoppe det der minkavler føleri, godt at det er ikke lederskribenter fra både Politiken og Information der skal styre land imens pandemien raser!

Anne-Marie Krogsbøll

Se bare: 1636 nye smittede i dag. Rekord!!

Ganske vist også rekord mange testede - men hvorfor så det? Måske fordi, der faktisk er rekordmange, som opleve symptomer, eller føler, at de har været udsat for smitte?

I mine øjne er det ved at være forbryderisk forsømmelighed fra regeringens/myndighedernes side ift. Københavnsområdet. De holder mange, mange menneskers liv i deres hænder - og de sidder på disse hænder - de handler ikke! De burde lukke ned, inden det hele helt kæntrer. Har Brostrøm taget kvælertag på dem ved at nægte at give sit tilsagn til nedlukning? Har de endnu ikke lært, at vi altid er 14 dage bagud for smitten? Det kan kun gå for langsomt med at gribe ind.

Lige nu synes jeg ikke, de er tilliden værdige. Regeringen har sat al i foråret optjent goodwill over styr. De får blod på hænderne nu med deres passivitet. Få nu løftet blikket fra de minkdynger, og bliv igen opmærksomme på, at landets borgere består af meget andet end minkbønder og deres lobbyister og betalte politikere. Ingen nævnt, ingen glemt.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg har netop hørt Rasmus Prehn tale ved traktordemonstration, og lyve. Han sagde "I skal vide, at regeringen har kun ét eneste ønske, og det er at sikre folkesundheden."

LØGN!!!!! For hvis det var tilfældet, ville man for længst have grebet ind i København - INDEN vi stod med rekordhøjt smittetal!

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Thjaaa. Venstre går jo helt anderledes målrettet til værks. De har nu brugt 20 år med at manipulere befolkningen til at tro at ødelæggelser af vores sygehusvæsen, uddannelsesinstitutioner, ældrepleje, kontanthjælp, dagpenge, efterløn og andet offentligt under velfærdsstaten kan gøres meget bedre på private hænder gennem forsikringsordninger.

Steffen Gliese, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nu hører jeg netop Pravsgaard lettere desperat på TV2News give udtryk for, at vi bør gøre noget nu pga. de nye smittetal, som er alvorlige. Han foreslår at sende de store skolebørn hjem i nogle uger - FOR HAN ER GODT KLAR OVER, AT VI AF HENSYN TIL ØKONOMIEN IKKE SKAL LUKKE BARER OG RESTAURANTER!!!!

Så ganske som jeg siger: Det er økonomiske argumenter, der gør, at der ikke bliver lukket ned!!!

Og så hører jeg S-sundhedsordfører Horn Langhoff, som lige vil se, hvordan de næste dage går, og hvor smitten blusser op, inden han synes, der skal gøres noget.

SÅ ER DET FOR SENT!!!!! FJOLSER!!!!

Lider de stadig af den vildfarelse, at corona på nogen som helst måde er optaget af Christiansborg-fnidder, og tager noget som helst hensyn til magtkampe på Borgen, og mellem embedsfolk og politikere?

Tør regeringen ikke en gang til lukke ned, uden om Sundhedsforstyrrelsens anbefaling? Eller er det regeringen selv, der nu er langt mere fokuseret på økonomi end på menneskeliv og folkesundhed?

Uanset hvad forklaringen er: Vi styrer nu - helt idiotisk - mod nøjagtigt de samme skræmmende scenarier, som har overrumplet resten af Europa. Vi har haft alle de andres erfaringer at lære af - så hvorfor helvede skal vi alligevel lige dumme os og gøre deres fejl også?

Det er utilgiveligt!!

Nette Skov, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Scenarie: Næste stop .... den mutationspotente og artsspringende COVID-19 breder sig i de industrielle danske svinebesætninger (6 ud af 18 testede svin i Canada var bærere af COVID-19 virus). Svinestaldene er godt lukket for omgivelserne, men der skal trods alt (smittede) mennesker ind og passe dem! Svinene er fysiologisk set meget tæt beslægtet med mennesker, så hvorfor ikke?
Vil myndighederne/politikerne ikke screene svinebesætningerne, for “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af”, altså indtil vi får ondt af det?
Jeg forespurgte FVST 2. Oktober om mulig smittespreding via måger, fik et belærende afvisende svar 16. Oktober, og 8 dage senere konstaterede forskere på universitetet at de faktisk bar smitten på sig. Mine efterfølgende spørgsmål om aerosolspredning og spredning via 6mikroskopiske støvpartikler, hvis piggede overfladestruktur har god vedhæftningsevne, sendte jeg til Informations journalister, i håb om at de har bedre adgang til myndighederne og politikerne.
Jeg håber inderligt vaccinerne bliver udbredt inden vi får et scenarie, hvor svinelobbyisterne får lige så stor indflydelse på afvejningen mellem erhverv og folkesundhed, som minklobbyisterne har haft.
Jeg cykler iøvrigt, ud fra et privat “forsigtighedsprincip”, stadig langt udenom de mange nu tomme? minkstalde i vores område. Det tilsiger min almindelige sunde fornuft mig at gøre, ud fra min baggrund som landmand og senere naturfagslærere.
Jeg tror og håber at vi som befolkning igennem pandemien, lærer at blive bedre til at udholde og behovsudsætte i forhold til det naturgivne grundlag, men kan godt blive i tvivl, når så mange “klynker”. Måske er det bare fordi de “klynker” højest, at det virker som om de er mange?
Hilsen fra en familie, som har levet i næsten isolation i 9 måneder og vi nyder iøvrigt al den tid vi har :-)
Scenarie 2: Næste stop .... eksponentielle klimaforandringer. Lad os håbe vi får lært lektien her under pandemien? ........ fortsættelse følger ...

Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vil lige give det vigtige budskab videre:
»Langt de fleste danskere har for lavt D-vitaminniveau i blodet om vinteren, især hvis det skal være optimalt for immunforsvaret. Vi mangler gode studier af, om det virker mod covid-19, men der er ikke noget at tabe, da vi ved, at D-vitamin er essentielt for immunforsvaret og beskytter mod en lang række sygdomme. Så hvorfor vente? Det er da tosset at gå rundt og mangle D-vitamin«, siger overlæge og specialeansvarlig Jens-Erik Bech Jensen, Hvidovre Hospitals afdeling for endokrinologi."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7985354/%C2%BBUd-fr...

For et halvt år siden blev fortalere for d-vitamin hånet af danske læger, selv om det er gammel viden, at mange danskere mangler d-vitamin. Det er godt nok trist, for nu er det svært for folk med d-vitaminmangel at nå at få oparbejdet lagrene inden vinteren og den forestående corona-tsunami.

Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll

Et lille supplement til dit udmærkede indlæg :

D-vitamin med kalk fås som ret billigt kosttilskud, og kan tages ved siden af de almindelige vitaminpiller.
Særligt for kvinder er det vigtigt med kalk for forebyggelse af knogleskørhed.
Kombinationen er også vigtig for optagelsen af vitaminet.

Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"By the way"
Nye oplysninger fortæller hele den danske minkbranche har været i knæ de forgående to-tre år.
Der er farme med underskud på 800.000kr og endnu værre udsigter fremefter.
DEt kunne vende hele billedet af stakkels minkejere der har fået taget hele deres levebrød af regeringen. Jeg gætter på det for de fleste farme er et stort plus staten "overtager" farmen der reelt set er usælgelig.
DEt kan så også forklare hvorfor der endnu ikke er fundet nogen størrelse på erstatningen til avlerne. Hvilken størrelse erstatning er rimelig for et firma med million-underskud og endnu værre udsigter?

Anne-Marie Krogsbøll

"Nye oplysninger fortæller hele den danske minkbranche har været i knæ de forgående to-tre år."

Ja, der er nok en del farmere, som græder tørre tårer over den måske/måske ikke ulovlige "ordre", og som i hvert fald ikke har haft travlt med at sige nej til aflivningen, selv EFTER at det kom frem, at "ordren" ikke var en ordre.

Jeg begynder at mistænke, at regeringen er gået i en snedig fælde, lagt af fjendtligt sindede embedsmænd og lobbyister....

Anne-Marie Krogsbøll

https://www.dr.dk/nyheder/penge/danske-minkavlere-staar-til-kaempe-milli...

Der er nogle magtfulde lobbyister og gavmilde parti-og kandidatstøttebidrag, som tager kvælertag på os....

Socialdemokratiet ligger 4-5 % over valgresultatet.

https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

Folk hopper ikke på den med "Panik", "bevidst lovbrud" og i den dur.
Folk anerkender at der sker fejl når nye veje betrædes.
Venstrefløjen som sådan går frem mens højrefløjen + B går samlet tilbage.
Så er Mette Frederiksen utilfreds med den desperate opposition, så er det bare med at udskrive valg.

Jesper Frimann Ljungberg

@Carsten Hansen

Det må være noget Stockholms syndrom eller sådan noget.
Danskerne kan åbenbart godt lide at få at vide at de ikke må danse om juletræet.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

Eller også er det bare rationel tænkning .

PS:

Den der med at "danse om juletræet" er jo kun en metafor for at understrege alvoren.
Det håber jeg på vi alle er enige om.