Leder

Miljøminister Wermelin lusker drikkevandsskandale ud i ly af den amerikanske valggyser

Miljøstyrelsen har i årevis i strid med EU’s drikkevandsdirektiv givet pesticid-dispensationer til danske vandværker. Skandalen blev forsøgt lusket ud med en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag, da alle gearede op til det amerikanske shitshow
Miljøminister Lea Wermelin blev orienteret om skandalen allerede den 30. oktober, men alligevel skulle der altså gå flere dage, før det var belejligt at give den oplysning videre til offentligheden.

Miljøminister Lea Wermelin blev orienteret om skandalen allerede den 30. oktober, men alligevel skulle der altså gå flere dage, før det var belejligt at give den oplysning videre til offentligheden.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. november 2020

Det sker på det nærmeste aldrig, at Miljø- og Fødevareministeriet sender pressemeddelelser ud klokken 17. De planlagte pressemeddelelser bliver som regel sendt ud om morgenen, typisk klokken seks eller syv, timet og tilrettelagt så ministerens vigtige budskaber kan få det bedst mulige »play« i dagens nyhedsstrøm.

En sjælden gang bliver pressemeddelelserne sendt ud med det samme, de er klar. Det er, når det haster, som det for eksempel gjorde den 30. oktober, da ministeriet klokken 16.10.38 udsendte en pressemeddelelse om mink og corona.

Derfor er det tankevækkende, at det var præcis klokken 17.00.00 tirsdag, at Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde sin pressemeddelelse om, at »fejl i sagsbehandling har ført til forkerte drikkevandsdispensationer i årevis« – vel at mærke på en dag, hvor det amerikanske præsidentvalg stod for at blive spartlet ud i alle ledige hjørner af ikke blot den danske, men hele den globale nyhedsstrøm.

Under dække af larmen

Miljøminister Lea Wermelin (S) blev ifølge pressemeddelelsen orienteret om skandalen allerede den 30. oktober, men alligevel skulle der altså gå flere dage, før det var belejligt at give den oplysning videre til offentligheden.

Derfor melder mistanken sig, at man forsøgte at luske skandalen ud under dække af larmen fra Trump. Sagens substans er ellers alvorlig nok til at fortjene offentlighedens fulde opmærksomhed: 

Siden 2013 har EU-Kommissionen gentagne gange, i møder og i rapporter, gjort Miljøstyrelsen opmærksom på, at styrelsens dispensationer til vandværker om pesticider i drikkevandet var i strid med EU’s drikkevandsdirektiv.

Det har ikke forhindret Miljøstyrelsen i at give yderligere dispensationer.

Styrelsen undlod at orientere ministeriet om EU-Kommissionens kritik af dispensationerne.

Først i september i år gjorde Miljøstyrelsen ministeriet opmærksom på EU-Kommissionens syv år lange forsøg på at få de danske myndigheder til at overholde direktivet. I slutningen af oktober blev  miljøminister Lea Wermelin så orienteret, og nu har hun krævet en redegørelse fra styrelsen og bedt Kammeradvokaten om at foretage en kulegravning af sagen.

»Der skal være tryghed og tillid omkring drikkevandet,« siger miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen. Ja tak. Og vi vil også gerne have tillid til, at I ikke forsøger at snige møgsagerne ud, når alle kigger den anden vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Derfor melder mistanken sig ..." Men jo altså kun en mistanke. Er det ikke det, man kalder en konspirationsteori?

Dorte Sørensen

Hvorfor skulle Lea Wermelin dække over årelange fejl pesticid-dispensationer til danske vandværker? Er det ikke mere i hendes interesse at få dem op på bordet.

Benta Victoria Gunnlögsson og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kristian Karlsen

En del af den kritiske fornuft og årvågenhed er fuldt ud legitimeret ved at lægge 2 og 2 sammen. Hvis ikke dagspressen skulle åbne for disse mulige virkeligheder. Hvem skulle så? Udelukkende enkeltpersoner? Whistleblowers?

Det er et meget kendt kneb med de farlige historien i ly af de større midlertidige. 5G udrulning, solnedgangsklausuler mv....

Politisk og strategisk fornuft kan være beskidt, godt nogen tør åbne mod dette aspekt...

Dan Ysnæs, René Arestrup, Carsten Wienholtz og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Kristian Karlsen

Dorte, jeg kan følge din logik, men er det ikke sådan, at en til hver tid siddende minister, bliver holdt ansvarlig for sit områdes status. Desuagtet lange historiske årsagssammenhænge.

Urimeligt måske.. men....

Og kan hun gøre noget ved problemet nu og her eller i nær fremtid..? Drikkevand er jo ikke Coca cola på hylden.

Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Ole Frank, Viggo Okholm og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

Konspirationsteori? tja....Det er vanskeligt at bevise den slags taktikker. Man må nok nøjes med en nøgtern vurdering ud fra sine erfaringer, og redegøre for sit grundlag, sådan som det blir gjort i artiklen. Det er et meget udbredt fænomen, at forsøge at holde sig under radaren, når f.eks. mindre heldige firmaregnskaber skal offentliggøres. Det er noget man kan lære om på kurser for PR-medarbejdere. På den politiske scene er den israelske regering et tydeligt eksempel. Den har med stor dygtighed benyttet sig af samme taktik, når den f.eks. har skruet op for presset på palæstinenserne på Vestbredden. Svagheden er, at det i længden afsætter et tydeligt handlingsmønster. Min store godmodige og ikke specielt kloge hund ser nysgerrigt fremad, når jeg kalder den til mig for at sætte snor på den. Den vil se hvem eller hvad, der er årsag til denne manøvre.

Fokus burde ikke være på konspiration, men på ulækkert vand serveret for danskerne. Mage til skandale!

Erik Winberg, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Hanne Utoft, Dan Ysnæs, Torben Skov og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

"Styrelsen undlod at orientere ministeriet om EU-Kommissionens kritik af dispensationerne."
citat fra artiklen

Det er helt udenfor skiven, at Miljøstyrelsen på den vis bare ignorerer og skjuler kritik af Styrelsens dispensationer.

Mon en eller anden embedsmand bliver draget til ansvar ??
hir, hir .... selvfølgelig ikke.

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Mogens Holme, Michael Hullevad, John Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det er vel mindre vigtigt at blive oplyst om det, end at ministeren nu har alletiders anledning tll at feje forbehold af banen og skride til en indsats.
Men det er jo ægte skandaløst, når vi i årtier har holdt fast i, at vi insisterer på vand, der er rent og umiddelbart anvendeligt til konsum, hvor man andre steder i de samme årtier har måttet købe vand.

Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, Michael Hullevad og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Grænseværdien for pesticider i drikkevand er 0,1 mikrogram pr liter. Det er detektionsgrænsen!

Et mikrogram er en millontedel af et gram. Så for hvert gram vand, må der altså kun være en ti-millontedel pesticid.

Sagt med andre ord, med mindre overskridelsen er virkelig ekstrem, så får man flere beviseligt farlige stoffer ved at spise en branket bøf eller opholde sig i nærheden af et lejrbål.

Personligt er jeg ikke urolig.

Mvh
Thomas

Peter Høivang, Per Torbensen, Niels K. Nielsen, Pia Nielsen, Peder Bahne og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det kan da godt være at pressen kun kan tænke i amerikanske valg og derfor ikke kan tage sig af andre nyheder. Faktisk er der helt sikkert sket rigtig meget i verden, som vi ikke har fået at vide om, fordi pressen har fulgt det amerikanske valg så tæt, som de har. Spøjst nok, egentlig - hverken pressen eller vi andre kan jo stille en skid op mod amerikanernes valg af præsident alligevel.

Når det er sagt som er jeg ligesom Thomas Koch rimelig rolig ved vandkvaliteten. Sgen minder mest af alt om en skrivebordskrig mellem EU og Dk.
Der bliver testet for flere og flere pesticider i drikkevandet I Danmark. Pesticider, som man ikke testede for for 10 år siden dukker 'pludselig' op i boringerne og da vi jo skal have vand i hanerne af drikkevandskvalitet, hvad er der så lige andet at gøre end at prøve at fortynde sig ud af problemere ved at blande vand fra gode boringer med vand fra svagt forurenede kilder, så vandet når en kvalitet, som stadig er under grænseværdien.
Tror I flaskevand er 'rent'? :-D

Anne-Marie Krogsbøll

Miljøforstyrrelsen.... Er de ikke under samme ministerium som Fødevareforstyrrelsen, som lige nu nok - sammen med forstyrrelsesminister Mogens Jensen nok har hovedansvaret for, at Danmark kan blive ansvarlig for en ny pandemi i Wuhan-klassen? Hvor længe siden er det, der var problemer med kvælstofudledning og CO2 og dens slags? (er det overstået?)

Stakkels Lea Wermelin - jeg kan ikke læse artiklen, og jeg kan ikke vurdere, om hun mon har været vidende/ansvarlig for dette, eller om hun bare er gået i en fælde i et tilsyneladende gennemråddent ministerium. Men hun er i hvert fald kommet i dårligt selskab.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Ole Henriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er et problem at vi er i stand til at måle timilliontedele mængder uden at have taget rationel stilling til fornuftige grænseværdier. Det er ikke LSD vi taler om her. Selvfølgelig må man ikke ignorere lovbestemte grænseværdier, men efterhånden som vores måleteknikker udvikles, er det en problematik, som bare bliver større i fremtiden.

Spis nu brød til, for godt nok skal vi være opmærksom på sprøjtemidler og arbejde for rent vand gennem alle de tiltag vores samfund trods alt gør.
Men at kalde det her en skandale er vist i overkanten og ja EU arbejder for skrappere regler, men lur mig om de tikke står værre til i andre lande end her?
Det er måske ligesom hysteriet om legepladser ved institutioner som engang havde været tæt på diverse fabrikker.
Vi fik en måling i min institution som dømte os til ny legeplads og ikke mere leg med jord fordi statistikken sagde at der var en risiko for et kræfttilfælde i forhold til 6000 i 70 år.
jeg tror ikke vi nogensinde udsættes for det som millioner har som udfordring daglig et par steder mod øst, hvor de producerer vores billige tøj!
Bare lige for at få proportionerne på plads!

Skandalen er, at det bliver skjult, uanset, hvad grænseværdierne så er. Tænk: det er ikke barnebrude, det er instruksen ;)

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Steffen Gliese, Søren Fosberg, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Ole Henriksen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Viggo Okholm 05. november, 2020 - 09:43

Det bliver da ikke bedre af, at man måske kan finde EU-lande, hvor drikkevandskvaliteten er dårligere end her til lands.
Hvis Danmark er utilfreds med grænseværdierne, så må vi arbejde på at få disse værdier hævet - og ikke bare gedulgt dispensere fra de vedtagne grænseværdier.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lise Lotte Rahbek 05. november, 2020 - 09:03

".... hvad er der så lige andet at gøre end at prøve at fortynde sig ud af problemere ved at blande vand fra gode boringer med vand fra svagt forurenede kilder, så vandet når en kvalitet, som stadig er under grænseværdien."
citat fra læserbrev

En ting, som vi i hvert fald ikke skal gøre er at blande det forurenede vand op med det rene vand, så vandet i hanerne lige klarer grænseværdierne.

Forurene boringer skal lukkes -
og jeg er rent ud sagt forbløffet og forarget over dit synspunkt, som er en kommerciel vandværksdirektør værdigt.

Erik Winberg, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Hanne Utoft, Thomas Tanghus, Torben Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Tak til Information/Bo Elkjær for denne artikel. Og lad mig benytte anledningen til at opfordre Information til at være mere opmærksom på miljøområdet i disse tider, hvor klimaproblemerne ellers optager sindene meget. Groft sagt er der måske en mulighed for, at de miljøfremmede og hormonforstyrrende stoffer tager livet af menneskeheden inden klimaforandringerne gør det - tænk f.eks. på fertilitetsproblemerne.

PS. Grænseværdier er politisk fastlagte og relaterer sig i meget begrænset udstrækning til potentielle helbredskonsekvenser - og slet ikke på langt sigt.

Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Thomas Tanghus og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

For år tilbage var der vist en lignende sag om kvaliteten af det danske drikkevand. Det lykkedes os dengang at bevare retten til at bruge vores grundvand som drikkevand. Der var selvfølgelig store økonomiske interesser i at få hele den danske befolkning på flasken - simpelthen at få brugen af grundvand forbudt til drikkevand..

Det er jo muligt at problemet er vokset siden da og det skal vi så have på bordet. At styrelsen ikke har gjort ministeren opmærksom på overskridelse kunne så tyde på at det ikke er alarmerende.

At lukke nyheder bliver lukket ud i ly af store mediebegivenheder er almen viden og sikkert flittigt brugt.

Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Torben Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

For få år siden var der så vidt jeg ved kun et enkelt eller ganske få vandværker der var nød til at rense grundvandet yderligere på vej til forbrugerne. Men tallet er stigende.

https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/drikkevand/sprojtegift/

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Hanne Utoft, Torben Skov og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ja, det lader til at de har været temmelig rundhåndede med dispensationer i den styrelse -

https://www.dn.dk/nyheder/miljostyrelsen-har-givet-lov-til-drikkevand-me...

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Hanne Utoft og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Wow... "jeg er rent ud sagt forbløffet og forarget over dit synspunkt, som er en kommerciel vandværksdirektør værdigt."
Holddaop. altså.. wauw, Lindegaard.. :-D

Nåmmen når du nu engang er færdig med at være forbløffet og forarget og måske kan fremkomme med viden og løsninger fremfor ubehjælpsomme fornærmelser, kunne du så lige forklare dit synspunkt om at lukke drikkevandsboringer.
Hvad er det, du foreslår istedet?
Skal vi lukke landbruget? Det er der forureningen kommer fra.Men forureningen kan være op mod 50 år gammel... så det er lidt sent at kaste brønden til, når barnet er druknet, som en gammel talemåde lyder.
Hvad med alle de ældre boringer, som ikke er ordentligt sikrede mod nedsivning og som fører ned til de samme drikkevandsmagasiner, som vi bruger idag - hvad foreslår du vi gør med dem? Stiller os op og er forargede?? (fnis)

Hvad er det, du foreslår, Lindegaard? Vil du have drikkevand af en ok kvalitet, vil du lukke landbruget, som bruger pesticider i store mængder, vil du lave nye drikkevandsboringer sådan lige i løbet af den næste måneds tid uden at tænke over ordentlige forundersøgelser, og tror du ikke forurening kan fortsætte med at sive ned gennem jorden - og hvordan vil du stoppe det? Hvornår er rent drikkevand rent nok til dig, Lindegaard? Skal vi have en kemisk rensning af drikkevand, Lindegaard? Er det det, du vil?

Gustav Alexander

Det kan knap kaldes en konspiration at minister og miljøministerium generelt skulle have interesse i at få sådan en nyhed ud, uden for meget omtale. Det er en varm kartoffel, som ministeren er nød til at offentliggøre, hvis hun ikke senere vil kølhales for det. I det perspektiv ville det da være skønt, hvis man kunne offentliggøre sin skandale, mens ingen hørte efter.

Torben Lindegaard:
Der er jo ingen der sige rvi ikke skal arbejde for renere vand, men hele vores industrielle vandring og vækst i industri og landbrug og ideerne om få skadedyr og udryddelse af "ukrudt" har haft en pris, som vi nu -måske klogere-skal rette op på og det tager tid. Ingen herhjemme lider nød grundet dårlig vand og kommer sandsynligvis aldrig til det, så længe vi kan få det beskidte arbejde gjort i bl.a. østen.

Kenneth:

Dine forsøg på at stable konspirationer på benene er temmelig ubehjælpsomme. De virkelige konspirationer er:

- At grundvandet kan bruges som losseplads for pesticider uden risiko for folkesundheden.

- At Trump og Biden er et fedt

- at der er "en skjult konspiration om at lukke for minkindustrien". Det er skam ikke skjult men et åbent ønske - af flere grunde: dyrplageri, et nytteløst produkt (på linie med Aston Martin, diamant smykker eller schweitzer ure), men først og fremmest pga den risikoen for pandemier når mennesker håndterer enorme mængder dyr stuvet sammen på en meget lille plads.

Hvem siger iøvrigt at man ikke konsulterer eksperter i andre lande?

Jeg begynder for alvor, at blive bange. Bange for jeg kommer til at dø af grin.

Hver dag gør vi alt hvad vi kan for at ødelægge verden. Det kræver da en massiv humoristisk sans.

Miljøstyrelsen har i årevis i strid med EU’s drikkevandsdirektiv givet pesticid-dispensationer til danske vandværker.

Denne nyhed undergraver jo enhver tillid til de danske myndigheder, som jo holder befolkningen for nar.

Torben Lindegaard

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A01998L0083-2...

RÅDETS DIREKTIV 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand kan downloades fra linket.

I artikel 9 står reglerne for dispensationer fra direktivet.

I bilag 1 står oplistet grænseværdierne.

John Damm Sørensen

Dansk Landbrug har igen sejret over regeringerne.
Det har i mange år været velkendt, at landmænd vil have kolde kontanter for ikke at forurene vores grundvand.

Carsten Wienholtz, Carsten Munk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar