Leder

Mogens Jensen har begået en kæmpe brøler. Nu er spørgsmålet, hvad Mette Frederiksen vidste

Sagen om regeringens nedlukning af landets minkfarme har udviklet sig til en fuldtonet skandale, og hvis Mogens Jensens seneste forklaring er sand, må hans første forklaring næsten være usand
Det var onsdag i sidste uge, at blandt andet fødevareminister Mogens Jensen (S) under et virtuelt pressemøde beordrede nedlukning af et helt erhverv. Siden har han været ude i skiftende forklaringer om forløbet, der formentlig ikke alle kan være sande.

Det var onsdag i sidste uge, at blandt andet fødevareminister Mogens Jensen (S) under et virtuelt pressemøde beordrede nedlukning af et helt erhverv. Siden har han været ude i skiftende forklaringer om forløbet, der formentlig ikke alle kan være sande.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Indland
11. november 2020

Man kan ikke andet end at give minkavler Flemming Madsen ret.

»Det er så amatøragtigt, at regeringen ikke har styr på lovgivningen,« udtalte han til Information fra sin farm uden for Varde, efter det kom frem, at fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) ikke havde styr på juraen, da de beordrede alle mink i landet aflivet.

For amatøragtigt er det i sandhed.

Det er uden historisk sidestykke, at et helt erhverv bliver lukket ned fra den ene dag til den anden. Når en regering foretager et så vidtrækkende indgreb med så store konsekvenser for de berørte, har den selvfølgelig lovhjemmel til det. Skulle man tro. Men det har altså ikke været tilfældet.

Mandag aften beklagede Mogens Jensen, at regeringen ikke har »kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger uden for sikkerhedszonerne«. Men i denne sag er der ikke tale om uklar kommunikation. Der er tale om en ulovlig instruks til landets minkavlere.

Minkavlerne har helt entydigt fået besked på at aflive deres dyr, selv om den såkaldte lov om hold af husdyr kun indeholder hjemmel til aflivning af smittede besætninger og besætninger i en sikkerhedszone rundt om. Og først med et lovforslag, der forventes fremlagt tirsdag, og som regeringen ønsker at få hastebehandlet, vil fødevareministeren forsøge at skaffe sig den nødvendige hjemmel til også at beordre raske mink aflivet på farme uden for sikkerhedszonerne.

Mogens Jensen har allerede været ude i skiftende forklaringer om forløbet. Først svarede han flere medier, at situationens alvor gjorde, at regeringen »ikke kunne afvente ny lovgivning«. Eftersom han ikke påberåbte sig nødret, måtte man forstå ham sådan, at regeringen med åbne øjne udstedte en ulovlig instruks.

Peger mod embedsmændene

Det er mildest talt ikke nogen heldig forklaring, og tirsdag formiddag kom Mogens Jensen da også med en ny forklaring. Nu sagde han, at han ikke var blevet orienteret af sit ministerium om den manglende lovhjemmel, og at han har bestilt en redegørelse om forløbet.

Med andre ord pegede ministeren i retning af embedsmændene. Såfremt de faktisk ikke har gjort klart for ham, at der var et problem med lovgrundlaget, kan det være rimeligt nok. Men Mogens Jensen er ude i en farlig manøvre.

For det første er det svært at få de to forklaringer fra Mogens Jensen til at stemme overens. Hvis den ene er sand, må den anden næsten være usand.

For det andet vil det blive gransket grundigt, om embedsmændene virkelig ikke var klar over, at der manglede hjemmel til det vidtrækkende indgreb, og om de orienterede deres minister om problemstillingen. Det synes umiddelbart at have formodningen imod sig, at ingen af de specialiserede jurister i Fødevareministeriets departement skulle have tænkt tanken.

Og for det tredje må man spørge: Bør en minister, der beordrer nedlukning af et helt erhverv, ikke under alle omstændigheder sikre sig, at juraen er 100 procent i orden? Han er jo øverste forvaltningschef, og beslutningen er af historisk karakter.

Forløbet efterlader ingen tvivl om, at Mogens Jensen risikerer at blive væltet som minister. Det giver sig selv, at oppositionen vil have den dagsorden. Men også venstrefløjen kan vælge at erklære mistillid til ham.

Enhedslisten har allerede kritiseret Mogens Jensen for ikke at have reageret hurtigt og resolut nok på advarslerne om smittespredning fra minkfarmene. Og det kan åbenlyst svække partiets troværdighed, hvis de ikke slår hårdt ned, når det viser sig, at han nu har reageret mere resolut, end juraen tillader – ikke mindst i lyset af sagen om Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om adskillelse af asylpar, hvor partiet har ført an i kritikken af den forhenværende udlændinge- og integrationsminister.

Men sagen stopper ikke ved Mogens Jensen. For hvad vidste Mette Frederiksen, da hun var med til at annoncere nedlukningen af alle minkfarme?

Regeringen har flere gange i løbet af coronakrisen fået kritik for at agere magtfuldkomment. Blandt andet i sagen om nedlukningen af domstolene, hvor meget tyder på, at det var et grundlovsbrud at blande sig i de uafhængige domstoles arbejde.

Den nye sag bestyrker kraftigt kritikken, og danskerne må sidde tilbage og spørge sig selv, om regeringen i øvrigt har styr på, hvad den foretager sig, når den egenhændigt beordrer nedlukningen af et helt erhverv og en hel region.

Eller som minkavler Flemming Madsen formulerede det i Information: »Man mister tillid til systemet. Og så er det, jeg begynder at tvivle på det hele.«

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

" Det synes umiddelbart at have formodningen imod sig, at ingen af de specialiserede jurister i Fødevareministeriets departement skulle have tænkt tanken."

Ja, det tør siges....

Christopher Abrahamsen, Christian de Thurah, David Zennaro, Werner Gass, John Scheibelein, Søren Cramer Nielsen, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Kurt Nielsen, Nille Torsen, Rolf Andersen, Birgitte Olsen, Bent Gregersen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at sætte Mette Gjerskov ind i stedet for . Hun var en god minister så længe hun fik lov at beholde posten.

Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Marie Vibe, Hans Larsen, John Scheibelein, Birte Pedersen, Helle Walther, Steen K Petersen, Rolf Andersen, ingemaje lange, Bent Gregersen, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ja og så give Mogens kulturen, ligestillingen og kirken. Men de skulle have påberåbt sig nødret, da det hævet over enhver tvivl var afgørende vigtigt at komme i gang med at få slået minkbesætningerne ned, hvis vi skal have held med bekæmpelsen af virus.

nils valla, Marie Vibe, Thorkil Søe, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Helle Walther, Lasse Nielsen, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Hans Ditlev Nissen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Desværre er det svært at have mere tillid til oppositionen, Gert Romme. Når de kan finde på at kværulere ift. at få slagtet de mink ned i en fart, fordi de hellere vil tage hensyn til et erhverv, end til hele verdens befolknings sikkerhed, så skal de i hvert fald heller ikke have magten.
De bør slutte op om den hurtigst mulige løsning, og så må de tage opgøret med regeringen - og det SKAL komme - efterfølgende.

Mogens Jensens taburet må for min skyld gerne ryge nu, for ham er jeg absolut ikke tryg ved, Han har sjoflet problematikken alt for meget. Om der skal ryge flere hoveder, må efterfølgende granskninger vise. Det kan ikke passe, at ingen andre end Mogens Jensen har vidst noget om moradset på minkområdet det seneste halve år. Om ikke andet BURDE nogen have vidst noget, for hvad holder de alle deres koordinerende møder og følgegruppemøder og NOST-møder for? Har de ikke snakket om mink-situationen overhovedet?

"Vil ikke høre, vil ikke se, vil ikke vide."

Benny Larsen, Lasse Nielsen, Erik Nielsen, Poul Reynolds, Mogens Holme, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: Hvor er Brostrøm blevet af? Er han gået i flyverskjul for dårlig rådgivning, eller har han overhovedet ikke haft noget at gøre med mink-håndteringen?

Per Torbensen, Mogens Holme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen har det ultimative ansvar og hvis nogen burde gå må det være hende. Der er åbenlyst totalitære træk i al hendes håndtering af corona. Det er utilstedeligt at mand ødelægger et helt erhverv på den måde.

Søren Knudsen, Per Torbensen, Henrik Salling, Sonja Marie Tandrup Jensen, Niels K. Nielsen, Karen Schultz, Finn Thøgersen, Erik Fuglsang, Nic Pedersen, Jesper Frimann Ljungberg og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

@anne-Marie Krogsbøll:

"PS: Hvor er Brostrøm blevet af? Er han gået i flyverskjul for dårlig rådgivning, eller har han overhovedet ikke haft noget at gøre med mink-håndteringen?"

Anne-Marie, jeg tror svaret er 'JA' ;)

.. eller også er han sendt i udlændighed ..

... en tanke: hvorfor er det, at vi danskere som sådan har så ringe tillid til politikerne ... ?

Er det fordi de, røde som blå, ikke laver troværdigt politisk arbejde ?

I øvrigt hader jeg den opdeling i 'røde og blå' - den minder for meget om et vist større land. Og det sidste vi har brug for, er et to-parti-system.

Rehne Bramlev Vokstrup, Jesper Frimann Ljungberg og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Det er jo ellers mink, så burde Brostrøm da være med

Det er jo ynkeligt at se de andre partier udøver symbolpolitik over for regeringen. Netop i denne tid med en global pandemi, burde alle partier i Folketinget samarbejde, det tror jeg de fleste "almindelige " danskere kan se, men åbenbart ikke partierne på Christiansborg.

Kim Folke Knudsen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Marie Vibe, Thorkil Søe, Peter Krogh, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Martin Lau, Jane Nielsen, Carsten Munk, Lasse Nielsen, Poul Baad Rasmussen, Poul Reynolds, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Steen K Petersen, Henning Kjær, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg ville ønske, du havde ret, Per Madsen, men folk koger over i totale misforståelser.

Kim Folke Knudsen, Henrik Salling, Steen K Petersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

@Per Madsen,

Det kræver jo at regeringen inviterer folketinget med til samarbejde.

Folketinget og Regeringen er jo principielt to forskellige størrelser: Regerende og Lovgivende.
At der så er en hvis sammenblanding af medlemmer af de to organer, er jo bare tankevækkende. (Hint: tænk på USA)

Anders Sørensen

Stor tak til mink. Her troede jeg lige, at muhammedtegningerne kunne komme ind fra højre i anledning af endnu et jubilæum og endnu en gang kapre debatten - men nej, mink to the rescue.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

De kager rundt i det..

// Jesper

Lad minkene leve i deres coronafarme. Sådan som smitten har bredt sig mellem minkfarmene, varer det ikke længe før 80-90% af alle mink er smittede, men så bliver det meget svært at begrænse smitten blandt mennesker.
Derpå vil nogle dyrerettighedsaktivister kunne fuldende katastrofen ved bryde ind i nogle minkfarme og slippe dyrene ud i naturen.

Michael Friis, Thorkil Søe, Jane Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Henning Kjær, det er jo allerede det uudtalte problem, at der nu lever mink i den danske natur...

Bjarne Toft Sørensen

Det sker gang på gang, at ledelser træffer beslutninger, de ikke har lovhjemmel til, fordi de mangler elementær forvaltningsretlig forståelse og viden, men at det sker for en minister i en sådan sag virker på mig helt uforståeligt. Hvor inkompetent og "amatøragtig" kan en minister tillade sig at være?

Er der tale om en hævnagt fra embedsværkets side, når ingen har gjort ministeren opmærksom på problemet? Én ting er, at ministeren åbenbart mangler helt elementær forvaltningsretlig forståelse og viden. Noget andet er, at juristerne i hans ministerium ikke vil kunne undskylde sig med, at han jo bare kunne have forhørt sig om beslutningens lovlighed hos dem forinden.

Hvis de bliver opmærksom på et problem, er de forpligtet til at reagere med det samme. Og hvorfor har de så ikke gjort det?

Steffen Gliese, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nille Torsen, Peter Krogh, Erik Fuglsang, Ole Frank, Viggo Okholm, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Bjarne Toft,

Jeg er enig i det meste af dine pointer, men en minister behøver ikke at have 'forvaltningsretlig forståelse og viden'. Det har han sine embedsmænd (m/k) og direktører til.

En minister er politisk udvalgt, og der er ikke krav til en videregående uddannelse i forvaltningsret.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Per Torbensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

.. der er helt klart tale om et ledelsesmæssigt problem.

Anne-Marie Krogsbøll

Så fik jeg bekræftet min mistanke om, at Brostrøm måske har været involveret i rådgivning og beslutninger omkring den elendige minkindsats siden i sommer. Heunicke har netop i samråd fortalt, at SSI står for risikovurderingerne, men beslutninger omkring indsats og foranstaltninger på basis af risikovurderingene ligger i Indsatsgruppen - og der sidder direktøren for SST med!

Så mit gæt er, at Brostrøms vinde og skæve "proportionalitetsskala" (baseret på "erhvervsliv over menneskeliv" ellers er det uproportionalt) har været med til at forhindre den helt nødvendige nedslagtning af minkene allerede i sommer, og den forfærdelige slendrian hele efteråret - indtil alle kunne se skriften på væggen - og nu er det så blevet meget dyrere.

Ikke så mærkeligt, hvis han er gået i flyverskjul, men jeg ville nu vældigt gerne høre hans udlægning af sagen.

Kim Folke Knudsen, Erik Winberg og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Gert Romme:
Du har bestemt ret i, at vi skal kunne stole på, at vore politikere overholder loven, det er helt fundamentalt, og ikke til at tilgive, hvis man "fifler" der. Men lige her stoler jeg bare heller ikke på oppositionens vilje til at sætte menneskeliv over erhvervsliv/minkbranche, og når jeg så bliver tvunget til at vælge i en akut situation, så er jeg mere tryg ved regeringens tilgang til minksmitten, end ved oppositionens.

Men efterfølgende skal den/de ansvarlige for både manglende lovhjemmel og elendig minkindsats siden i sommer i DEN grad stilles til ansvar. og der får oppositionen en en vigtig rolle.

Men Anne-Marie,

Hvis bare Regeringen i sommers havde reageret som hvis det var kogalskab el.lign. i nogle husdyrbesætninger - altså slået alle smittede husdyrbesætninger ned umiddelbart, og givet karantæne til brugene - dvs. ingen uautoriseret ind- og udgang (heller ikke af folk, der ikke kan tale dansk) .. ja, så tror jeg hele denne misere - i det store og hele - kunne være undgået.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Werner Gass, Nille Torsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

.. med andre ord: 'rettidig omhu' i stedet for 'panik før lukketid' ..

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Nille Torsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Hvor er venstrefløjens kritik af, at der helt åbenlyst ikke sker lovmæssig forvaltning i regeringen?

Er det kun, når Inger Støjberg og andre højrefløjspolitikere muligvis har begået lovbrud, at man himler op i skingre vendinger på venstrefløjen?

Tavsheden er larmende!

Kim Folke Knudsen, Henrik Andersen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Erik Fuglsang:

Du læser vist ikke vores kommentarer?

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Rolf Andersen:

Ja, jeg er da enig i, at så havde chancen for at have undgået miseren været langt større. Men mest på den måde, at det ikke ville være gået så eksplosivt med smittespredningen (8 nye smittede farme i dag - nu også ved Billund). Men efter at jeg har fulgt sagen siden i sommer, og læst om, hvordan det foregår på - og mellem - de farme, så tror jeg ikke mere på, at minkfarme i det lange løb kan drives smitteforsvarligt. Jeg tror simpelthen ikke på, at det kan lade sig gøre.

Det er langt sværere end at holde de sårbare grupper fri for smitte på langt sigt - og se bare, hvor dårligt det går med det. den menneskelige natur kommer i vejen.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Du har ok heller ikke læst dette, Erik Fuglsang?
https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-11-10-pernille-skipper-vil-paa-ingen...

Men hvor er din kritik af den opposition, som tager verdens folkesundhed som gidsel i forhandlingerne?

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll
10. november, 2020 - 18:50
Tak for dit link. Jeg anerkender, at Fru Skipper - som er jurist - ikke freder ministeren, men hvad med statsministeren?
Anerkender også, at du ikke - overhovedet - forsvarer åbenlyse ulovligheder i regeringens udøvelse af dets magt..

Jeg er på linje med dig i, at folkesundheden vejer tungere end alle andre hensyn, og det hører jeg egentlig også Venstre og Det Konservative Folkeparti give udtryk for.

Når det er sagt, så har jeg, i modsætning til mange andre herinde, stor, stor sympati for det helt lovlige erhverv, som over årene har tjent mange milliarder hjem til det danske samfund, beskæftiget mange mennesker og som nu - med et pennestrøg - må se deres levebrød og livsværk opbygget over flere generationer styrte i grus. De erhvervsdrivende mennesker fra minkindustrien har i mine øjne krav på respekt og FULD kompensation efter grundlovens regler om ekspropriation -som et absolut minimum.

Kim Folke Knudsen, Per Torbensen, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Kirsten Kliin Petersen

Har man ret til erstatning når man driver et SAMFUNDSSKADELIGT ERHVERV?

Mink avl er fortiden samfundsskadeligt, og bør standes.
Da det er samfundsskadeligt kommer Grundlovens paragraf 78 i spil, og erhvervet kan afvikles uden erstatning.

John Damm Sørensen

Hvordan kan en tidligere justitsminister (Mette F.), som ydermere blandede sig meget i ministeriets arbejde, være uden kendskab til Grundlovens fundamentale regler?

Kim Folke Knudsen, Niels K. Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Minkavl er et helt legitimt erhverv - ingen med indsigt i erhvervsregulering bestrider lovligheden af dette erhverv ! .

Grundlovens § 78 handler om foreningsfrihed !
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed.

Stk. 2 Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.

Stk. 3 Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.

Stk. 4 Sager om opløsning af politiske foreninger skal uden særlig tilladelse kunne indbringes for rigets øverste domstol.

Stk. 5 Opløsningens retsvirkninger fastsættes nærmere ved lov.

Mette forudsagde den her situation i foråret. "Vi kommer til at lave fejl"

At tro man kan eksekvere en beslutning på forventet lovliggørelse af 75% af Folketinget i en situation med en handlingslammet opposition er naivt og en klar fejl.

Beslutningen omkring termineringen af minkproduktion mener jeg er rigtig og fornuftig, ikke kun i relation til CoVid-19 men i forhold til zoonose generelt. Hold fokus.

Ulovlige instrukser er vi jo efterhånden vant til fra Støjbergs regeringstid. Konsekvenserne skal vel være de samme for begge personer.

Sven Elming, Kim Folke Knudsen, Rolf Andersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen, problemt med Støjberg var jo, at hun holdt fast i sin instruks i månedsvis, selvom juristerne sagde hende imod. I tilfældet med minksagen har regeringen beklaget lige så snart juristerne gjorde opmærksom på problemet. Hvis Støjberg få dage efter sin oprindelige instruks havde beklaget, havde der ikke været noget problem for hende. Og ingen kommission.

Sven Elming, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Lasse Nielsen, jeg tror mere, du skal opfatte min kommentar som en stikpille til den blå side af salen ift. deres dobbeltmoralskhed såfremt Mogens Jensens fald ikke samtidig betyder Inger Støjbergs fald.

Rolf Andersen, Lasse Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Synd, at han bliver nød til at ændre på hans skønne Twitterprofil: "Minister for blandet landhandel og alt godt fra havet, ligestilling og norden."

Den mest katastrofale fejl begået er det blev nej til hastelov.

Tænker det bliver reelt for Coronasmittet i fremtiden søge erstatning hos minkavlerne (og hos Elleman) :-)

Lasse Nielsen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@ Erik Fuglsang.

Jeg vil uden betænkning anerkende ministerens "ulovligheder" begået reelt set i en situation af "force majeure".
Samfundets bedste må til hver en tid gå forud for individets. (individet kan ikke overleve uden samfundet. Den anden vej rundt går det nok)

ps Erik Fuglsang.

Det er meget muligt borgerlige giver udtryk for folkesundheden vejer tungt, men det er bare ikke sådan de handler.
De har siden "dag-et" haft begge "plat"fødder på bremsen og umuliggør reelt set hurtige initiativer i bekæmpelsen af Corona.

Kim Folke Knudsen, Lasse Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Vor herre bevars !! Hvordan kan I på nogen måde forsvare og retfærdiggøre det regeringen har gjort ? Der kommer bare en masse bræk ud om hvor forfærdelige de borgerlige er. Igen - vor herre bevars !!

@ Jens Christian Jensen.

De borgerlige sørger selv for at være forfærdelige. Jeg beskrev det blot!

Jens Christian Jensen

Suk !

Kristian Jensen

Det vil klæde Mogens Jensen og regeringen at huske at de har ansvaret for alle danskere, også dem som har erhverv, som man ikke kan lide og dem som man er politisk uenige med. Når man de facto udsletter et helt erhverv, som endda er et i forvejen udskældt erhverv grundet dyreværnsrettigheder, hvilket ligger væsentlig til højre for egne holdninger, så bør man udvise særlig agtpågivenhed. Udover loven, som politikerne selv laver, ikke er blevet holdt, så ser det samtidig ud som om man har misbrugt corona situationen til at nedlægge minkfarmene. Det er ikke bare meget uheldigt, for regerigen, som sætter sig selv i miskredit, men det har også ruinerende konsekvenser, for danskere som har et lovligt erhverv. Det er ikke den demokratisk måde og selvom man kunne gøre det lovligt på forventet efterbevilling i folketingssalen, så er uværdigt. Regeringen skal opføre sig ordentlig overfor den lille mand. Jeg mener Mogens Jensen skal gå af, og det på trods af at jeg selv har været med til at stemme ham ind. Regeringen skal selvfølgelig opføre sig ordentlig.Politikerne skal går foran med det gode eksempel, ikke det dårlige. De er til for vores skyld, ikke omvendt.

@ Kristian Jensen.

Så du syntes det udmærket med disse "dyrefabrikker" som er smeltedigen hvor uønsket gener skabes?
Syntes du så også det ok fastholde folk på underbetaling (moderne slavehandel) bare fordi det skaber omsætning?
måske vi som stat slet ikke skal bekæmpe epedemier, det kunne jo koste arbejdspladser :-(

Kim Folke Knudsen

@Mogens Jensen

Sagen her er løbet helt af sporet.

Det hævner sig nu, at Regeringen tilsyneladende ikke har inddraget partierne i COVID19 tiltagene, og det er flere partier i blandt de borgerlige sure over ligeså DF.

Jeg har fra starten af denne epidemi talt for, at der burde dannes en samlingsregering mellem alle partier med mere end 5% af stemmerne ved forrige Folketingsvalg. Krisen her er den største krise i Danmarkshistorien siden den 2. Verdenskrig. Så må partierne prøve at lægge mudderkastning og særstandpunkter til side og stå sammen om den plan, der kan lede Danmark og vor befolkning hele vejen igennem denne Pandemi. De dannede en samlingsregering efter den 9. April 1940, det kan gøres igen i denne situation.

Der har desværre været lovsjusk i mink sagen et lovsjusk som ikke må ske.

Myndighederne skal ALTID have lovgrundlag for at forvalte også i en presset situation.

Alligevel synes jeg, at de borgerlige partier skal passe på med at fare frem med bål og brand i denne sag. Jeg anser Mogens Jensen for et sympatisk menneske og en sympatisk minister. Jeg kan simpelthen ikke tro, at den manglende lovhjemmel er sket med overlæg, for at køre de borgerlige partier over med Statsministerens godkendelse. Så mistroisk er jeg ikke.

En næse til Mogens Jensen må række med mindre sagen tager en ny skærpende drejning.

Minkavlerne skal have fuld erstatning for tabet af deres livsværk. Det skal være en erstatning, som svarer til at gøre et dødsbo op ( beklager den triste sammenligning ). Hvad var der i boet og hvilke aktiver var der før restriktionerne. Erstatning udbetales ved statskasse nr. 1 punktum.

Jeg er heller ikke blind for Det Konservative Folkepartis og Venstres ønske om, at bevare en mindre gruppe avlsdyr og opbevare dem til bedre tider. Men det skal håndteres som var det atomaffald, der er på vej til deponering i Dannenberg DE. Absolut særforeskrifter for den bestand af avlsdyr, som skal overleve og kun på få helt sikrede lokaliteter med knivskarp COVID19 kontrol af avlsdyr såvel som mennesker der passer på dem.

Jeg har ikke forstået, hvorfor vi ikke isolerer sygdomsramte besætninger 100% altså håndterer besætningerne som var det kogalskab eller svinepest total isolering af alle medarbejdere på gården og afspærring af denne indtil, alle er konstateret smittefri med to COVID19 test.

Hvem af vores myndigheder sørger for, at varianten af COVID19 distribueres til de mange medicinal firmaer som dag og nat arbejder for at udvikle en effektiv vaccine ? Varianten skal undersøges og inddrages i vaccinearbejdet..

Midt i deres iver for at betvivle grundlaget for restriktionerne mod minkavl, skal de borgerlige partier vise, at de har troværdige svar på, hvordan de vil sikre at en variant af COVID19 ikke farer rundt i samfundet. Det svar kan jeg ikke se, at de har givet os.

EU burde faktisk forbyde al transport af levende mink indenfor hele EU.

Det dur jo ikke hvis vi har 147 restriktioner i Nordjylland og i næste øjeblik så kører mink over grænsen mellem Polen og Tyskland med polske mink. Det er helt håbløst.

Alle partier er enige om at bremse denne epidemi - men vejen der til ser ud til at være lidt forskellig.

Rolf Andersen, nils valla og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

"problemt med Støjberg var jo, at hun holdt fast i sin instruks i månedsvis, selvom juristerne sagde hende imod. I tilfældet med minksagen har regeringen beklaget lige så snart juristerne gjorde opmærksom på problemet. Hvis Støjberg få dage efter sin oprindelige instruks havde beklaget, havde der ikke været noget problem for hende. Og ingen kommission."

En uimodsigelig logisk afstemning af sagerne - til kan det føjes at socialdemokrater typisk rødmer og kravler til korset når de gribes i kriminalitet, mens deres blå, neoliberale venner holder masken til det sidste. Og tilmed bagefter fortsat påberåber sig overgreb + forfølgelse.

Husk bl.a. Bødskov, det var et syn for demokrater. Og han havde mig bekendt end ikke rodet sig ud i ulovlige instrukser, men blot demonstreret den sædvanlige upålidelighed/løgnagtighed.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/video-boedskov-jeg-fortryder-hvad-jeg-...

Bemærk i øvrigt hvordan Bødskov under interviewet blotlægger at folketingsmedlemmer notorisk bryder deres tavshedspligt. Det skulle bare være en opdagelse, TV2 gjorde på en vilkårlig daginstitution i Smørumnedre. Pyha.

Kristian Jensen

@ Nils Valla - jeg synes at uanset hvad jeg synes om minkfarm, babysæler eller chinchillaer, så er det stadig demokratiet, som afgør hvad der er loven. Hvis der kan rejses et flertal for at forbyde minkfarme, så rejs det flertal og få loven gennemført.
Oven i det. De folkevalgte laver selv lovene, der med har de er særligt ansvar for at overholde lovene og det endnu mere når man er minister og har et helt ministerie af jurister at rådføre sig med. Mogens Jensen kunne bare have spurgt sit ministerie om det var lovligt at slå alle mink ned.

Pilen peger på Mette Frederiksen. Hun er en meget magtfuld statsminister, og der er ingen tvivl om, at det er hende, der bestemmer i regeringen. Hun har helt sikkert gjort, hvad hun mente var bedst for landet og verden. Men det er usandsynligt, at Mogens Jensen har truffet beslutningen hen over hovedet på Mette Frederiksen. Det er mere sandsynligt, at Mette Frederiksen har truffet beslutningen, og Mogens Jensen har ført sin chefs beslutning ud i livet. Nu risikerer han så at skulle tage skraldet, og blive fyret som minister.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det amatøragtigt af regeringen, at den gennemtrumfer en så gennemgribende beslutning og nedlægger et helt erhverv, uden at have sikret sig, at der er lovhjemmel til det. Dette gælder også -uanset om beslutningen om at aflive mink i Danmark - og lukke Nordjylland ned - er fornuftig eller ej. Vi har nu engang demokrati i Danmark, og regeringen står ikke over Folketinget - det er faktisk lige omvendt!

Venlig hilsen - en nordjyde.

Rolf Andersen, Hanne Utoft og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@ Ole Svendsen.

Beslutningen om at nedlægge helt erhverv blev truffet fordi den er rigtig. Glem ikke regeringen kan trække på nogen af de skarpeste hjerner. "Hastighedsprincippet" kommer ikke fra politikere.
Den manglende lovhjemmel må tilvejebringes hellere igår end imorgen.
Desværre går borgerlige politikere efter deres politiske rivaler fra S, for promoverer sig selv hvilket tilsyneladende er deres dagsorden.
Burde de ikke hellere komme ind i kampen til folkets bedste og ikke prioritere økonomien over mennesker?

Sider