Leder

Regeringen mangler mod. Der er ingen vej uden om mindre kød

Der er brug for en kulturændring, som vegetardage i de statslige kantiner vil kunne være med til at drive frem. Derfor er det ærgerligt, at regeringen trækker sit forslag om to ugentlige vegetardage tilbage
Der er brug for en kulturændring, som vegetardage i de statslige kantiner vil kunne være med til at drive frem.

Der er brug for en kulturændring, som vegetardage i de statslige kantiner vil kunne være med til at drive frem.

Mikkel Berg Pedersen

Indland
4. november 2020

Regeringen savner rygrad. Det er den triste konklusion oven på mandagens nyhed om, at det meget omtalte forslag om to ugentlige vegetardage i kantinerne på de statslige arbejdspladser bliver trukket tilbage, sølle fire dage efter at det blev fremlagt.

Det sker, fordi »regeringen lytter til medarbejderne«, som Finansministeriet formulerer det i en pressemeddelelse. Eller med andre ord:  Fordi regeringen har ladet sig kue af lobbyister fra fagbevægelsen, for hvem det åbenbart er vigtigere at forsvare deres medlemmers ret til at spise pariserbøf til frokost hver eneste dag end at bekæmpe klimaforandringerne. Det skyldes i hvert fald ikke styrken af kritikernes argumenter.

»Jeg synes, jeg skal have muligheden for selv at vælge og kombinere, hvad jeg putter på min frokosttallerken, og det synes jeg, alle skal have lov til,« sagde formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, til DR.

Det er et mærkværdigt ræsonnement, eftersom det heller ikke i dag er den enkelte medarbejder, der bestemmer dagens ret i kantinen, og eftersom enhver jo er fri til at smøre sin egen madpakke.

En påkrævet kulturændring

Regeringens forslag var ikke radikalt, især ikke med tanke på, hvor stor en udfordring vi står over for. Den konkrete model kan selvfølgelig diskuteres. Måske ville det være bedre, hvis politikerne holdt sig til at fastsætte et mål for reduktionen i de statslige kantiners kødforbrug og lod det være op til den enkelte arbejdsplads, hvordan de konkret vil implementere det. Men nærhedsprincippet må ikke stå i vejen for at træffe de politiske beslutninger, der er nødvendige for at nå 70-procent-målsætningen.

Det er ganske simpelt ikke bæredygtigt at spise så meget kød, som mange danskere gør i dag. Og det er i øvrigt heller ikke i overensstemmelse med de officielle kostråd. Der er brug for en kulturændring, som vegetardage i de statslige kantiner vil kunne være med til at drive frem. 

Det er sjældent, man på den måde finder et politisk forslag, der kan gavne både klimaet og folkesundheden, uden at det koster noget. I dette tilfælde vil det endda kunne medføre besparelser.

Det er særligt set i det perspektiv, sagen er bekymrende. Når selv et så lille skridt viser sig at være for hård kost for regeringen, hvordan skal det så nogensinde lykkes den at ændre befolkningens adfærd i det omfang, klimamålsætningerne kræver?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man skulle bare have gjort det og disket op med de lækreste vegetarretter i den første lange tid, så havde man aldrig hørt et ord.
Allerede i dag er de fleste kantiner jo i høj grad grønne, det er salater, der i højere grad giver farve og variation , end de lidt sørgelige skiver kød eller farsretter, de skal være tilbehør til.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Hanne Ribens, Ib Christoffersen, Werner Gass, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Poul Anker Sørensen, Henriette Bøhne, Lise Lotte Rahbek og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Man kan jo også gøre som i Forsvaret. Ansæt et private firma, her ISS, til at drive kantinerne med klam halv muggen mad så folk mister appetitten. For ingen mad er endnu mere klimavenlig ind vegetarmad.

Lauge Floris Larsen, Mette Johansson, Jens Erik Starup, Egon Stich, Jacob Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Mette-regeringen er generelt, blokeret for forandringer.

Kristian Jensen

At tro man skal bestemme hvad andre mennesker skal spise er at gå for vidt. Uanset hvor velmenende man end måtte være, så må der være grænser for hvad regeringen eller for den sags skyld andre mennesker kan tillade sig at blande sig i.

Tom A. Petersen, Jens Christensen, Per Langholz, Edda Hardardottir, Anina Weber, Bent Nørgaard, Ib Christoffersen, Jens Erik Starup, Finn Sørensen, Egon Stich, Jacob Nielsen, Jens Flø, Kim Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Har vi intet lært, er der ingen der begriber, at det er den neo-puritanske tvangs mentalitet "Lederen" kalder "mod", som førte Trump til magten. Man kan intet forandre, hvis man ikke er i stand til at møde folk i øjenhøjde i den virkelighed de lever i, men man kan fostre spandevis af trods, som bare venter på at slippe ud.

Lillian Larsen, Anina Weber, Kristian Jensen, Bent Nørgaard, Ib Christoffersen, Werner Gass, Finn Sørensen, Egon Stich og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

"Med Reformationen i Danmark i 1536 ophørte fastepligten, men helt op til 1800-t. bevarede fasten sit præg af bods- og andagtstid"

Mikael Fotopoulos

At spise grønt er godt. Det er bare ikke en regerings opgave at involvere sig i hvad kantiner serverer.

Edda Hardardottir, Anina Weber, Ib Christoffersen, Kristian Jensen, Jacob Nielsen og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Den første udmelding med kødfrie dage for klimaets skyld lignede identitetspolitik, for støttepartiernes skyld og ikke for klimaets skyld. Hvis man kigger på opgørelsen fra Aarhus universitet så der klimabelastningen 20% større for kyllingekød end svinekød, oksekød 200% større og lam 360% større, til gengæld er lige muslinger meget lavere.
Hvis det var for klimaets skyld kunne man f.eks vælge mellem pariserbøf en dag og 2 kødfrie dage eller ribbensteg 3 dage.
Jeg syntes det er super at inddrage brugerne i en klimapolitisk kost, og selvfølgelig skal der skeles til kostrådene.
Jeg mener dog der bør være et udvalg af årstidens grøntsager, så der er mulighed for at vælge grøntsager.

Carl Chr Søndergård og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Klaus Lundahl Engelholt

@Kristian Jensen

> At tro man skal bestemme hvad andre mennesker skal spise er at gå for vidt.

Som der osse står i artiklen: Det gør man allerede, og det står enhver frit for selv at tage mad med hvis man ikke bryder sig om det der er på menuen.

Jeg har virkelig svært ved at se at et par dage plantebaseret kost skulle være så stort et problem — er folk virkelig så ufleksible, eller er det angsten for at prøve noget nyt? Tror man ikke at man bliver mæt?

Men man kunne måske starte med en enkelt dag om ugen og så skrue op for frekvensen efterhånden som folk opdager at det kan være både velsmagende og mættende.

Kim Vildnis, Anne Nielsen, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Sine Jacobsen, Carsten Munk og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Vi lever virkelig i HCA-land, Der er ganske vist!
Utroligt, så hurtigt og omfattende at to kødfri kantinefrokoster blev til vegetar/veganertvang - som om folk aldrig spiste hjemme...
Men opstandelsen viste, at det forslag kan koste stemmer...

Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Hvis så man i det mindste gjorde noget godt for klimaet ved at spise mindre kød, men det er en af de løgne, som har opnået stor resonans i folkehavet gennem gentagelse og stor tilslutning fra medierne.

Anina Weber, Jacob Nielsen og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar

"At tro man skal bestemme hvad andre mennesker skal spise er at gå for vidt."
Nå, men det er vel ellers sådan det er i alle kantiner, Hvad nu hvis der ikke serveres brændenældesuppe, flæskesteg og syltede rødløg hver dag, og det er dét jeg vil spise?
Og hvor mange kantiner tilgodeser vegetarer ud over en ikke mættende og ret ensformig salat?
Vi SKAL jo skære ned på vores kødforbrug. At undvære kød til to måltider om ugen bør bare være en begyndelse.
Det er sølle af regeringen at trække beslutningen tilbage.
PS: Jeg er kødspiser

Kim Vildnis, Steen K Petersen, Mette Johansson og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

@ Sine Jacobsen & Co. Hvor synes du/I selv at grænsen for hvad regeringen skal have lov til at blande sig i skal gå? Skal der ikke være en grænse? Skal en regering have lov til at blande sig i alt hvad den finder på? Kunne du tænke dig at vi andre stemte om hvad du skulle have lov til at spise og hvad du ikke måtte spise ned til mindste detalje? Ville det være dejligt for dig?

Lise Lotte Rahbek

Kristian Jensen
Læser du hvad der bliver skrevet?
INGEN forhindrer, at personale selv tager madpakke med indeholdende de ønskede madvarer. INGEN tvinger folk til at købe eller spise noget bestemt.

Kim Vildnis, Anne Nielsen, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

@ LLR - Der er mange former for tvang. Selvfølgelig er tvang under en pistol, som er let at få øje på. Et andet eksempel er strukturel tvang, gerne pakket ind i paternalisme. Det er sværere at få øje på som tvang, men ikke desto mindre er det tvang. Hvis du har børn, så ved du godt, at det er en form for tvang, når du lægger broccoli på ungernes tallerken. Du undskylder dig selv med at det er godt for dem, at de ikke selv er i stand til at træffe det rigtige valg eller det valg som du har defineret som godt for dem. Du kalder det måske nudging, det lyder pænere, men kan du narre ungerne?
Nej, de ved godt hvad det handler om. Du vil at de skal spise "broccoli". Når du fjerne kød fra en fælles kantine er det strukturel tvang. Og det du siger er at: "Hvis du vil spise kantinemad tirsdag og torsdag så skal du spise grønt." Det kan godt være at det lille "hvis" som du får sneget ind i sætningen, giver dig lidt aflad, men tro ikke at der ikke er tale om tvang.

Lise Lotte Rahbek

Men Kristian Jensen, den tvang begynder jo allerede når du sælger din tid og din selvbestemmelse til en arbejdsplads, som fortæller dig hvilket tøj, du formodes at bære, hvilken sprogbrug, der forventes af dig og hvorvidt du må sidde med fødderne på bordet. Med et andet ord er det også en form for socialisering, en tilpasning til omgivelserne og til dem, du har accepteret, må bestemme over dig et antal timer om dagen/ugen/året.
Du bryder dig ikke om at staten gør det. Ok, nuvel men.. du har reelt ikke noget valg. Du har et pseudovalg om at deltage på arbejdsmarkedet og spise den mad, der bliver serveret i kantinen eller ej.
Men et reelt valg er det ikke. For hvis du ikke gør som der bliver forventet af dig, bliver du udstødt.

Sine Jacobsen, Steen K Petersen, Mette Johansson, Ete Forchhammer , Gert Lindberg, Carsten Munk og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Kommer der kun vegetarmad, så skal der nok være driftige take-away køkkener der tager den op og leverer til kunder i andres kantiner. Kødspisere skal nok få kød.

Finn Thøgersen

Lise Lotte Rahbek,

Den med selv at tage madepakke med er der ingen der har tillid til længere

Og det kan du takke visse kommuner for, som har udvidet deres rygeforbud til at omfatte arealer udenfor arbejdspladsen, transport mellem forskellige arbejdspladser og senrest hjemmearbejdspladser

Der er INGEN der tror på at det forbliver et frit valg hvis først du rækker fanden en lillefinger

Anina Weber, Egon Stich og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Der er absolut INGEN forståelse for her i det jyske at staten skal have noget som helst at sige i hvad vi spiser. Alle synes det er et absolut godnat forslag, og det er et symbolforslag som meget få kan se nogen som helst rimeligt i. Så det er da klart at Mette F. trækker forslaget, for det kan koste regeringen meget støtte. Og det er også den jyske skepsis der forhindrer klimapolitikken i at udvikle sig til det rene nonsens og ekstremisme.

Lise Lotte Rahbek

Finn Thøgersen
Det er også fuldstændigt urimeligt med at arbejdspladser invaderer folks privatssfære på den måde. Deri bliver vi ikke uenige (og jeg er ikke ryger)
Hvis jeg æder mig en kredsløbsforstyrrelse til i lakridser på min hjemmearbejdsplads, så skal arbejdspladsen bare holde snotten for sigselv

Peter Engelbrecht

Et flertal af danskerne har afgjort, hvem der sidder på magten og repræsenterer de samme danskers holdninger og meninger.

Det er det at være en del af noget (civiliseret samfund) hvor der er frihed under ansvar. Politikerne og eksperterne har jo gennem længere tid appeleret til at vi alle tænker klima ind i vores hverdag på frivillighed basis dog uden at det har rykket det store.

Danskerne har ikke kun fået corona-virus men også en anden “virus”og Det er den sygdom som gør at vi på ingen måde vil indordne os i forhold til de rammer som flertallet har bestemt.

Denne ego-virus og “jeg føler mig krænket på mine frihedsrettigheder” er ikke til at holde ud.

Nævn et sted i verden hvor de har det bedre end i Danmark og gør jer selv (og os) den tjeneste at immigrere.

Kristian Jensen

Når noget kan være svært at forstå, kan prøve alt forestille sig den omvendte problemstilling. Danish Crown bestemte at din kantine på jobbet kun måtte servere kød. Ingen grøntsager overhovedet kun kød.Hvor skulle Danish Corwn gøre det, jo måske syntes de at det havde de ret til og at de vidste bedre end dig og hvis ikke du kunne lide lugten i bageriet...
Ville det være rart for dig LLR, SJ el. KLE?
Jeg har ikke noget imod at spise grønt, men det er forkert at prøve at bestemme hvad andre skal have lov til at spise.

Husk at drikke mindre mælk og spise mindre ost

Er der nogen som kan anbefale en statslig kantine hvor man som veganer kan spise en mættende ret? En grøn salat er ikke en ret men tilbehør.
Vegansk er uden mejeri, kød, æg og honning.

Heldighis serverer vore kantine bredsprektret, Hvis man vil spise grøntsager så gør man det. Hvis ia man vil have fisk, fjerkræ, firbenede gør an det.

Valget er dit. Lad være med at lade dit valg gå ud over andre.

Det er jo helt rigtigt som denne leder skriver at demokratiet skal ikke stå i vejen for at nå 70-procent-målsætningen.

Kristian Jensen: Det er jo ikke at bestemme ned tll mindste detalje hvad jeg skal spise, hvis jeg ikke kan få kød i kantinen to dage om ugen. Men vi kan vel ikke regne med at nå 70 % målet uden reguleringer som vil påvirke vores hverdag. Desværre er der alt for mange egoister som ønsker at leve uden begrænsninger af nogen art. Jeg forstår bare ikke hvordan I forestiller jer, at vi skal få en verden hvor der er mad, vand og ren luft til os alle, hvis vi kun tænker på os selv.
Og til Ulrik Hermann: Ikke alle jyder tænker som dig.