Leder

En sort fredag i en sort uge for klimaet

Allerede før Black Friday var danskerne ude at skrue op for forbruget. Til gengæld er der grænser for, hvor meget de ønsker at skrue op for CO2-beskatningen. En situation tilsyneladende i pagt med regeringens holdning
Black Friday blev i år ikke så vild og vanvittig som de foregående år. Men der er ikke meget, der tyder på, at det er, fordi forbrugerne er blevet mætte med hensyn til materialisme. Forklaringen er nok snarere, at Black Friday i år er blevet til Black Week eller Black Weekend med tilbuddene spredt ud over flere dage.

Black Friday blev i år ikke så vild og vanvittig som de foregående år. Men der er ikke meget, der tyder på, at det er, fordi forbrugerne er blevet mætte med hensyn til materialisme. Forklaringen er nok snarere, at Black Friday i år er blevet til Black Week eller Black Weekend med tilbuddene spredt ud over flere dage.

Mads Claus Rasmussen

Indland
30. november 2020

Black Friday med åbent fra klokken 8 til 22 på mange indkøbssteder, hvis ikke ligefrem fra seks til 24, blev ikke så vild og vanvittig som de foregående år. Er danskerne mon omsider ved at være materielt mættede, fristes man til at spørge? Har coronanedlukningen lært os, at trivsel og velfærd kan opnås ved mere stille og bæredygtige sysler end shopping? Man kan håbe det, men forklaringen er nok snarere, at Black Friday i år er blevet til Black Week eller Black Weekend med tilbuddene spredt ud over flere dage.

»Tal fra Nets for e-handel viser, at forbruget er steget eksplosivt i dagene op til fredag, og i mandags var stigningen på over 60 procent i forhold til sidste år,« skrev DR således i fredags.

En anden forklaring kan være, at en del allerede har raset ud takket være de feriepenge, som mange har fået udbetalt, og som politikere og bankøkonomer har bønfaldt os om at fyre af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

At vi endnu er her, bør fylde os med taknemmelighed. At vi snart måske ikke er her mere, bør fylde os med handlekraft.

Gitte Loeyche, Svend Erik Sokkelund, erik pedersen, Klaus Lundahl Engelholt, Morten Nielsen, Ete Forchhammer , Ole Svendsen, Ejvind Larsen, Charlotte Ardal, Marie Vibe, John Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Den har på ingen formået at omstille samfundet hurtigt nok til at løse en stadig dybere eksistentiel miljø- og klimakrise, der truer os alle. Vi har brug for en langt mere radikal indsats: Vi skal droppe det enøjede fokus på vækst, spise langt mere plantebaseret kost, etablere mere skov og omtanken for planetens vel skal gennemsyre alle samfundets institutioner.

Vi skal donere vindmøller til det fattige syd, vores børn skal have fotosyntesen forklaret så mange gange, at den sidder på rygraden, og alle borgere skal være medejere af skov og landbrug.

Mogens Holme, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, Peter Mikkelsen, Carsten Munk, erik pedersen, Klaus Lundahl Engelholt, Ete Forchhammer , Ole Svendsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

6.000 danskere har til sammen doneret 2 mio. kr., så 200.000 kvadratmeter så den naturskønne frejlev skov på Lolland kan købes fri og overlades til naturen. Det er første gang danskerne i fællesskab betaler hver en krone til opkøb af skov og natur i Danmark.

Marianne Stockmarr, David Adam, Peter Mikkelsen, Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

Hvis det bare var Sorte Fredag den var gal med. Ja, så var det jo let nok, at redde klimaet det billige skidt. Men det er hele grundlanget for Sorte Fredag der er gakkelak.

- Grådig dereguleret kapitalisme.

Og den kan næsten ingen stå for. Næsten 8.000.000.000 mennesker står op hver morgen for at tjene dens sag. Ikke fordi de gerne vil. Men fordi det er nødvendigt for at kunne overleve kortsigtet, for at skaffe brød på bordet og tag over hovedet.

En ustoppelig "moderne" forbandelse.

Men bare rolig. Naturen regulære altid sig selv. Den tilpasser sig. Det kan selv mennesket ikke forhindre med alverdens tekniske tweak.

Steen K Petersen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Torsten Jacobsen, David Adam, Kim Øverup, Ete Forchhammer , Ole Svendsen, Ejvind Larsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

...Før i tiden hed det i øvrigt januar udsalg.

Det kan godt være at Soc.dem gør som de gør pga. meningsmålinger og et ønske om at bevare magten for enhver pris.

Men Mette Frederiksen er en glimrende kommunikator og netop derfor bør hun bruge sine evner i en god sags tjeneste. Dvs. være med til at omvende nogle at sine vælgere i en mere grøn retning.

Hun kan - med rette - argumentere overfor egne vælgere m.fl. at det giver danske arbejdspladse,r at ligge i førersædet mht. grøn omstilling.

Hvorfor? Fordi en høj CO2 afgift vil hjælpe de danske virksomheder til grøn omstilling, da det så vil være god økonomi at producere så bæredygtigt som muligt, ved at reducere sit CO2 aftryk mest muligt. Det vil medføre at danske virksomheder opfinder nogle nye smarte grønne løsninger, som på sigt kan blive et nyt eksport eventyr og give danske arbejdspladser.

Desuden vil Danmark ved at gå foran og nå sit 70 % mål være et fyrtårn og kunne inspirere andre lande med det gode eksempel.

Det er LIGE NU at slaget skal slås - og desværre svigter Soc. Dem. fatalt på et yderst kritisk tidspunkt...

Dette citat fra artiklen er "SPOT ON":
Mette Frederiksens regering har det problem, at partiets vælgere ifølge Epinion-målingen er tydeligt skeptiske over for klimaafgifter, mens for eksempel de tre støttepartiers vælgere er positive. Man kan således sige, at regeringspartiet gør det taktisk rigtige i forhold til egne vælgere, men man kan også sige, at regeringen svigter sit klimaansvar ved ikke at gå foran, lede og over for sit bagland italesætte vigtigheden af at ændre livsstil og forbrugsadfærd som del af den grønne omstilling, herunder italesætte vigtigheden af priser, der sender de sande signaler via en bred CO2-afgift.

Marianne Stockmarr, Thomas Tanghus, David Zennaro, erik pedersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Min hustrus 5 år gamle mobil har lidt skibbrud og lejligheden er benyttet til at anskaffen en ny glimrende telefon til 750Dkk. Herligt.

Eva Schwanenflügel

"Tilbage står imidlertid, at danskerne ikke ligefrem er vilde med mærkbare klimaafgifter, og at de til gengæld stadig synes ret vilde med at dyrke vareforbruget."

Resultatet er lemminge-effekten om igen, når bombardementet starter med reklamer for nedsatte varer.

Mange af de ophidsede forbrugere i Black Friday-køen mangler at gøre sig klart, at ikke alene er det naturligvis er komplet (klima)tosset at gå amok i alskens tingeltangel man slet ikke har brug for, men man risikerer faktisk i tilgift at blive snydt så vandet driver af falske tilbud.

Det advarede Forbrugerrådet Tænk om, kort før startskuddet lød i butikkerne.

Marianne Stockmarr, erik pedersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Mon ikke støttepartierne gik frem ved sidste valg netop fordi S holder sig bag sit baglands bagtrop og gør alt for at undgå at den igen drejer om mod DF? Men kunne S’s mellemlag ikke også betyde noget, eller er det for småt? Har støttepartierne andre grønne muligheder, uden om S?

'Næsten 8.000.000.000 mennesker står op hver morgen for at tjene dens sag. Ikke fordi de gerne vil. Men fordi det er nødvendigt for at kunne overleve kortsigtet, for at skaffe brød på bordet og tag over hovedet.'

Præcis.

Og hvad sker der i det øjeblik de hverken har brød på bordet eller tag over hovedet?

Vi er indstøbt i en catch 22. Uanset hvilken vej, vi går, vil det medføre død, ødelæggelse og undergang.

'Man kan således sige, at regeringspartiet gør det taktisk rigtige i forhold til egne vælgere, men man kan også sige, at regeringen svigter sit klimaansvar ved ikke at gå foran, lede og over for sit bagland italesætte vigtigheden af at ændre livsstil og forbrugsadfærd...` Gik der to dage før regeringens forslag om to (2) kødløse dage i statslige kantiner blev skudt ned, bl.a. af fagforeningerne? Som om statsansatte ikke kan stege en bøf til aftensmaden. For mig den bedste indikator på 'offerviljen', mens vi venter på alle de teknologiske fix, der klarer ærterne i de kommende fem-seks årtier. Varm luft hele vejen rundt.

Mogens Holme, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar