Leder

Stop det ensidige fokus på mentale lidelser hos flittige piger

Naturligvis er der unge kvinder og mænd med tocifrede karaktergennemsnit, der bukker under for præstationspres. Det skal bare ikke udråbes til det primære problem, skriver Line Vaaben i denne leder
Når vi møder komplekse problemer, finder vi ofte letforståelige svar: Det handler om de flittige piger. Det er de sociale mediers skyld. Konkurrencestatens. Curlingforældrenes, skriver Line Vaaben i denne leder.

Når vi møder komplekse problemer, finder vi ofte letforståelige svar: Det handler om de flittige piger. Det er de sociale mediers skyld. Konkurrencestatens. Curlingforældrenes, skriver Line Vaaben i denne leder.

Jakob Dall

Indland
23. november 2020

I årevis har vi hørt, at unge – særligt piger – presser sig selv for at opnå høje karakterer og betaler med deres mentale sundhed. Nu viser en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, at det ikke er de flittige, unge kvinder med 10- og 12-taller, der mistrives mentalt.

Det er derimod unge kvinder og mænd med lave karaktergennemsnit. Piger med karakterer under tre i dansk og matematik har et dobbelt så højt forbrug af psykolog og psykiatriske ydelser, inden de fylder 20 år, som piger, der har fået 10 eller 12 i de samme fag.

Forskerne slår også fast, at problemerne rammer unge fra ressourcesvage familier hårdest, blandt andet fordi de ikke har et netværk, der kan støtte dem, når de støder på grund. 

Analysen fra Rockwoll Fonden viser desuden, at den negative udvikling i trivsel faktisk er voldsommere blandt unge mænd. Men som ungdomsforsker Noemi Katznelson sagde her i avisen lørdag, har vi lettere ved at forestille os en præstationspresset pige end en ditto dreng.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja! Lad nu de dygtige og ambitiøse kvinder have lov til at være dygtige og ambitiøse uden af forsøge at tale dem ned. Det samme gælder selvfølgelig de dygtige og ambitiøse mænd. Ofte er det dog kvinderne der bliver sygeliggjort.

Dennis Jørgensen, Eva Bertram, Estermarie Mandelquist, jan sørensen, Eva Schwanenflügel, Per Langholz og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Shit, jeg troede, at fokus på "12-talspiger" og deres mistrivsel var en reaktion på det konstante fokus på netop det modsatte, altså dem, der ikke kan score 12. Selvom de forsøgte af bedste evne.

Men vi er tydeligvis nu nået til det punkt, hvor det er synd for de dygtige; de har det så hårdt, at man må holde op med på nogen måde at beskrive deres problemer og fastholde, at der kun findes sort og hvidt.

Heldigvis har 12-talspigerne (M/K) den fordel, at de kan tale for sig selv.

Mikael Fotopoulos

Det hedder psykiske lidelser, sygdomme etc. På dansk.
“Mentale” lidelser o.s.v. er en anglicisme

Peter Engelbrecht

De unge tror succes er gymnasiet og bliver konstant bombarderet med argumentet om, at uddannelse er vejen frem og samtidig præsenteres se kun for den ene retning, nemlig den videregående uddannelsesretning.

Hvad med at præsentere disse unge for en uddannelse hvor de for succes fra starten af? Hvor samfundet har/får brug for dem og deres evner? De kan jo altid “bygge uddannelse på”. Måske gav det mere mening, at gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt, så praktisk erfaring talte med i vurderingen, når man søgte videre.

Vi skal ikke alle læse medicin eller til aktuar. Det er en glidebane når det gode liv kun kan leves hvis man kam fortælle at man er stud med.

Niki Dan Berthelsen

Så konklusionen er at man bør bruge undersøgelser til at basere sine politiske tiltag på, istedetfor personhistorier fra fx 12-tals piger?