Leder

EU har muligheden for at løse konflikt med Tyrkiet

Udskydelsen af nye sanktioner mod Tyrkiet for krænkelse af Grækenlands og det græske Cyperns rettigheder i Middelhavet giver håb om en mindelig løsning
Den amerikanske topdiplomat James Jeffrey har ofte forhandlet med Tyrkiets præsident Erdogan og skildrer ham som »vanvittig arrogant og uforudsigelig«, men også, når det kommer til stykket, »en rationel aktør«, når han er under pres.

Den amerikanske topdiplomat James Jeffrey har ofte forhandlet med Tyrkiets præsident Erdogan og skildrer ham som »vanvittig arrogant og uforudsigelig«, men også, når det kommer til stykket, »en rationel aktør«, når han er under pres.

Francois Lenoir

Indland
14. december 2020

Den amerikanske topdiplomat og eksambassadør i Tyrkiet James Jeffrey gav for nylig et interview i anledning af sin afgang som USA’s særlige Syrien-udsending. Her beskrev han de amerikansk-tyrkiske gnidninger i oktober 2019, da den tyrkiske invasion af det kurdiske nordlige Syrien blev neutraliseret med et amerikansk krav om våbenhvile. »Erdogan bakker kun, hvis han kan se, du viser tænder,« sagde Jeffrey med henvisning til Donald Trumps trussel om at »smadre den tyrkiske økonomi«, hvis Recep Tayyip Erdogan ikke parerede ordre. Hvilket han da også gjorde.

Jeffrey har ofte forhandlet med Erdogan og skildrer ham som »vanvittig arrogant og uforudsigelig«, men også, når det kommer til stykket, »en rationel aktør«, når han er under pres – som da han undskyldte over for Putin for nedskydningen i 2015 af et russisk kampfly i grænseområdet til Syrien, eller da en terrorsigtet amerikansk præst, Andrew Brunson, blev løsladt i 2018, efter at Trump havde tilføjet den tyrkiske økonomi et banesår, der ret beset stadig ikke er helet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

EU skyder det meste til hjørne, der ikke handler om kapital og arbejdskraft. Hvordan den årgamle strategi skal kunne 'give håb' om andet end fred og ro for Erdogan, er svær at begribe.

Hykleriet og dobbeltmoralen er til at brække sig over.
Tyrkiet gør vel ikke noget som USA og Europa ikke selv gør. Men det er vel kun OK for sidstnævnte.

jens christian jacobsen

Jamen så er alt jo godt, Michael? Ingen hykleri. Kun ærlige lande i frivillige sammenslutninger. Hvornår mon Tyrkiet kommer med i EU?